€ 1.810,- bij DectDirect.NL

Synology DiskStation DS1823xs+ Review

12 januari 2025, laatste update op 12 januari 2025, 1.402 views Rapporteer

De DS1823xs+ biedt veel schijfruimte en veel ruimte voor andere poorten als USB en ethernet. De NAS is lekker snel en het installatieproces ging gemakkelijk en snel.
De DS1823xs+ heeft DSM 7 erop staan wat vele voordelen biedt. Denk hierbij aan apps die helpen met het veiligstellen en veilig houden van data of apps die helpen met goede back-ups maken.
De NAS is wel aan de prijs, maar daar krijg je dan ook veel voor terug.

Pluspunten

• Veel ruimte voor schijven
  • Lekker snel
  • Veel goede apps
  • Data veiligstellen kan gemakkelijk door DSM met de apps
  • Gemakkelijk samen te werken door sync functies uit deze verschillende apps
  • Veel poorten
  • Mogelijkheid tot uitbreiding werkgeheugen
  • M.2 SSD's te gebruiken als schrijfcache en opslag

Minpunten

• Best wel duur
  • 'Maar' 8 gigabyte aan werkgeheugen

Synology DS1823xs+

Uitpakervaring, aansluiten en installeren

Uitpakervaring
De DS1823xs+ komt in een grote kartonnen doos. Binnenin de doos zit wit kunststof wat de NAS goed beschermd tegen beschadigingen van buitenaf. De doos gaat gemakkelijk open en binnenin zie je als eerste de overige spullen (kabels, etc). Hieronder zit dan de NAS zelf. De NAS zelf zit ook in beschermfolie. Al met al is de verpakking zeer goed te noemen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BB5mc_cSpBycT81w7dz1IsQBOb8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/2226736/1TwYcghqwyhOM21UgFJKENVoPwgPBmbeZqlj5spDX2ZLMBHoyk.jpeg?f=620xauto

De NAS zelf voelt lekker zwaar. De behuizing is van metaal en is hierdoor meteen ook een soort koellichaam voor de hitte die de NAS produceert. De bays zelf zijn van plastic. Ook hiervan vind ik de kwaliteit goed. Aan de zijkant zitten een soort plaatjes welke je eruit kunt klikken. Hierna kun je de harde schijf of SSD erin doen en gemakkelijk weer vastklikken. Je zou ze ook nog vast kunnen schroeven. Bij de overige spullen zit ook nog een zakje schroeven.

In de doos zitten de volgende spullen:
- De NAS zelf
- Stroomkabel
- Twee ethernetkabel (Cat5E)
- Zakje met schroeven
- Snelle installatiegids boekje
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZVJB1RN25bjyQ_B14ardz54uZqE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/2226736/1TwYchKssmsD29g72FHwgITQQW8bOuFMKiNGa9e7ZKFRfSf9tg.jpeg?f=620xauto

Aan de achterkant van de NAS zitten de volgende dingen. Van links naar rechts:
- Stroompoort
- Reset knopje
- Een management poort
- Twee USB 3.2 Gen 1 poorten
- Een eSATA poort
- Uitbreidingsslot om bijvoorbeeld de PCI-e poorten binnenin te gebruiken voor een 10/25 gigabit netwerkadapter
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/l4-AO2sOja6EfT-lPP4lW-K-XEA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/2226736/1TwYAym0rJhLcTqwv8Ff8aMUj4pYJXno7v9HtAZEc3HjWhp5Ab.jpeg?f=620xauto
Verder zitten er nog twee grote ventilatoren aan de achterkant.
Aan de onderkant kun je nog een luikje open schroeven om zo het interne geheugen uit te breiden.

Aan de voorkant zit aan de rechterkant ook nog een USB 3.2 Gen 1 poort. Deze is voor quick copy bedoeld. De USB poort zit rechtsonder, onder de tekst DS1823xs+.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aSFstiW0T_xrt6I7YcSzTIihyxg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/2226736/1TwYcgcYRHKjW5otjw80dxKsG6t3A5dZFSskWnmF1z2rLA6XwH.jpeg?f=620xauto
Aansluiten
Het aansluiten van de NAS was een fluitje van een cent. Dit gehele proces wordt begeleid door de snelle installatiegids, maar in principe is dit niet nodig. Iedereen begrijpt dat je de NAS ergens neer moet zetten en de internetkabel erin moet doen en de stroomkabel. Hiervoor had ik al de harde schijven erin gedaan. Ik heb gekozen voor de HAT3300 harde schijven van Synology zelf.

Hierna kan begonnen worden met de installatie van de software op je computer. De snelle installatiegids geeft aan dat je dit het beste kunt doen door het programma Synology Assistant te installeren op je computer en dan de NAS op te zoeken. Ik kreeg vanuit mijn router een melding dat een nieuw apparaat contact wilde maken met het netwerk. Ik zag het IP-adres en tikte dit in de zoekbalk van mijn browser in. Hierna kwam ik in de NAS en startte het installatieproces.
Installeren
Het installeren was ook simpel. Persoonlijk heb ik behoefte aan lekker veel schijfruimte met een snelle verbinding. Vandaar deze NAS. De DS1823xs+ heeft ruimte voor acht harde schijven of SSD's. Aan de zijkant kun je ook nog twee M.2 SSD's erin doen die kunnen fungeren als schrijfcache of als opslag. Als je de schijven als opslag wilt gebruiken, dan moeten het wel schijven van Synology zelf zijn. Aan de onderkant zit standaard één balkje van 8 gigabyte DDR4 geheugen. De maximale geheugencapaciteit is 32 gigabyte.

Ik heb vier HAT3300 schijven erin gedaan en ik had nog ergens een M.2 SSD liggen. Niet eentje van Synology dus. Ik heb die M.2 erin gedaan zodat deze als schrijfcache kan dienen.

In het begin moet je aangeven hoe je de installatie wilt voltooien. Ik kon kiezen uit:

- Raid 0
- Raid 1
- Raid 5
- Raid 6
- Raid 10
- Basic
- JBOD

Aangezien ik lekker veel schuifruimte wil en geen actieve back-up wil, heb ik gekozen voor RAID 0. De software zelf geeft aan wat de verschillende RAID-types inhouden. Ik moest de schijven die ik hiervoor aan elkaar wilde koppelen kiezen en verschuiven naar een ander vakje. Hierna kon ik doorklikken en moest ik even wachten. Na 1-2 minuten was de installatie voltooid en kwam ik in het hoofdscherm van de NAS. Alles bij elkaar was dit proces zeer gemakkelijk en liep het ook lekker vlot.

In het hoofdscherm zelf kwam nog een soort installatiewizard. Deze geeft een digitale rondleiding. Om bestanden op de NAS te kunnen zetten moet je een volume aanmaken. Ik heb de vier schijven digitaal aan elkaar gekoppeld en op die vier schijven maak ik één groot volume. Binnenin dit volume kan ik dan mijn eigen mappen aanmaken. Denk hierbij aan mappen als films, series, foto's, documenten of wat ik dan ook maar wil. Ik zal mijn NAS overwegend gebruiken als opslag voor films en het maken van mijn eigen fotobibliotheek.
Je kunt de NAS benaderen via de browser, maar het is handiger om deze te benaderen via Verkenner. Hiervoor moet je in de zogenaamde browserbalk van Verkenner het IP-adres invullen met daarvoor twee slash-tekens. In mijn geval //192.168.0.21. Doe je \\ dan opent Verkenner de browser en gaat deze naar de online omgeving. Je kunt dit Verkenner adres weer vastzetten in de snelle toegang zodat je voortaan met één klik op de knop in de NAS kan. Hierna kun je gewoon bestanden kopiëren van de schijf in de computer naar de schijf in de NAS.

Schrijfcache
De M.2 die ik gebruik, was niet van Synology zelf. Hierdoor kon ik deze niet als extra opslag gebruiken, maar enkel als schrijfcache. Voor mij is het verder ook niet belangrijk, want met mijn vier HAT3300 harde schijven heb ik meer dan genoeg schijfruimte. Ik was wel benieuwd wat het hebben van een schrijfcache zou doen voor de snelheid met schrijven van bestanden. Ik had de M.2 schijf toch ergens in een kast liggen. Hierover schrijf ik meer in een later hoofdstuk. Het installeren van de schrijfcache ging makkelijk. Voordat je de harde schijven erin doet, doe je de M.2 SSD erin. Je schuift deze als het ware in het slot, trekt een haakje omhoog, duwt de SSD naar achter en doet het haakje weer omlaag.
De software gaf aan dat de SSD 'niet-geverifieerd' was wat eigenlijk gewoon inhoudt dat deze niet van Synology zelf is. Ik hoefde niets meer met de schijf te doen. DSM herkende de SSD al als schijfcache. Ik heb nog wel in de software gekeken of ik deze niet toch als opslag kon gebruiken, maar toen gaf de software aan dat deze SSD niet-geverifieerd is en toen gaf de software een lijst van M.2 SSD's die wel zouden werken. Dit waren allen SSD's van Synology zelf.

Specificaties, hardware en software

De specificaties voor zowel de hardware als de software zijn terug te vinden op de website van Synology via de volgende link:

Enkele eervolle vermeldingen zijn bijvoorbeeld dat de NAS meerdere RAID-types ondersteunt, tot wel 200 TB aan schijven kan hebben (8*25TB), je kunt 256 volumes aanmaken, de NAS heeft meerdere ethernetpoorten waaronder een 10 gigabit poort, ruimte voor twee M.2 SSD's en tot 32 gigabyte aan DDR4 geheugen (dit moet sodimm geheugen zijn). De DS1823xs+ heeft een quad-core AMD V1780B processor en draait standaard op 3.35 gigahertz met een turbo naar 3.6 gigahertz.

Voor de geavanceerde gebruiker of het (kleine) bedrijf

Voor mijzelf werkt de NAS nu zoals ik wil. Ik kan films, foto's en andere bestanden op de NAS zetten en ik kan de NAS benaderen via andere apparaten binnen mijn netwerk. Nu weet ik dat de DS1823xs+ voor de meeste mensen overkill is, ik vind het leuk en tof om dit te hebben. Ik kan mij voorstellen dat de NAS ook goed van pas kan komen voor (kleinere) bedrijven. Om deze reden zal ik in dit hoofdstuk ook wat meer schrijven over de wat meer geavanceerde functies.
Apps
Via het package center kun je apps downloaden. Er zijn vele apps te downloaden waaronder bijvoorbeeld Plex en Download station. Maar ook apps als Synology Office, Synology Drive welke je in staat stellen om op afstand (samen) te werken binnen documenten. Hieronder meer uitleg over dit soort apps.

Synology Drive en Synology Office
Wat ik vooral ook een interessante functie vind, is die van Synology Office. Synology Office stelt je in staat om je NAS als het ware te gebruiken als Google Drive. Als je Synology Office wilt installeren dan moet ook Synology Drive geïnstalleerd worden. Synology Drive installeert dan eigenlijk vanzelf Office met alle bijbehorende pakketten.

Als je in Synology Office wilt werken, moet eerst een deelmap worden aangemaakt. Dit doe je in de Synology Drive Client. Dit was niet een heel intuïtief proces dus ik heb even een filmpje op YouTube opgezocht hoe dit gedaan moest worden. Dit filmpje is te vinden via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=jNML_G5t6iE.
Zodra je dit hebt gedaan, kun je in deze gezamenlijke map gaan werken. Het ziet er in mijn geval als volgt uit:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yZF-bkwpO24Pj6JswSgpCmP3lp4=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwBGXZCZ75PtNUV28c4NpMKtpeSII1cNPX5DfwCCYYdRZL6CZ.png?f=620xauto
Binnenin deze 'gezamenlijke office map' heb ik dan weer verschillende documenten geplaatst. Dit zijn dan de Synology versies van Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Het mooie aan deze app is dat je op verschillende apparaten tegelijkertijd in real-time kunt werken in een document. Zo heb ik het getest op mijn computer terwijl ik hetzelfde document open had staan op mijn laptop. De vertraging tussen het typen op de ene computer en het zien op de andere is nog geen één seconde. Heel gaaf dat dit kan. Niet alleen voor mijn vrouw en ik, maar ik kan mij ook voorstellen dat dit voor bedrijven erg handig kan zijn. Zo ben je niet afhankelijk van bedrijven als Google of Microsoft (waarvan je niet weet wat ze met jouw gevoelige data doen). Het kan ook handig zijn voor mijn kinderen die hun huiswerk moeten maken. Ik kan het zelf in real-time zien wat ze doen en op deze manier kan ik ze ook nog eens op afstand helpen op het moment dat het ertoe doet. Via de mobiele app 'Drive' gemaakt door Synology zelf kan ik alle bestanden zien en beheren die in deze gezamenlijke map worden gezet.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iC8MXva_e5mdVaCVltsJfVQjNhY=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwYBe307A0qomcjKVbCUzWTl8eeO4SKzM5p4hQrLvrcPM6qkY.png?f=620xauto

In de mobiele app ziet het er dan als volgt uit.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2JS9tNB-ctcU9IzPdpI53iO8ttk=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwK84fLVCsiybTx3D1nKBn4UwhrCbBVzd5zjjm1f52EUzbcBz.png?f=620xauto

Ik kan meerdere mappen aanmaken. Er kan ook specifiek toegang gegeven worden aan één of meerdere gebruikers. Je kunt ook nog aangeven of de gebruiker enkel mag lezen of zowel mag lezen als schrijven. Zou kan ik bijvoorbeeld mijn zoon volledige toegang geven tot onze gezamenlijke privé map en een andere gezamenlijke office map. Zijn vriendje van school kan ik bijvoorbeeld toegang geven via een gastaccount die ikzelf heb aangemaakt. Als het bestand waar ze dan beiden in werken in de map staan waar ze ook beiden toegang tot hebben, dan kunnen ze allebei tegelijkertijd in hetzelfde document werken. Waar ook ter wereld. Zo kan mijn zoon ook thuis werken aan het document terwijl op hetzelfde moment zijn vriendje bij hem thuis aan het werkstuk of boekverslag werkt. Ik vind het in ieder geval super gaaf dat dit gewoon werkt.
Andere Synology gebruikers kunnen natuurlijk ook hun eigen bestanden met mij delen. Deze krijg ik dan te zien in de map 'met mij gedeeld'. Bestanden die ik met anderen deel komen in de map 'met anderen gedeeld'. In de map' recent' staan uiteraard de bestanden die ik recent heb geopend en in de map 'met ster' staan bestanden die ikzelf een ster heb gegeven. Zeg maar een favoriet document wat in veel gevallen een document is wat op dat moment populair is en veel in wordt gewerkt. In de prullenbak worden verwijderde items neergezet. Ik ben er niet achter gekomen of deze ook automatisch de prullenbak leegt na een bepaalde tijd. Je kunt vanuit deze map wel bestanden permanent verwijderen of juist herstellen.

De Synology versie van apps als Word, Excel en PowerPoint hebben een soortgelijke werking als de apps van Microsoft. Ik had weinig moeite om het eigen te maken. In Synology's Word kun je vrijwel hetzelfde als de Word van Microsoft. Hetzelfde geldt ook voor de andere versie van de apps. Doordat het een Synology Drive is, kun je ook een 'echt' Word document erin doen en op deze manier erin samenwerken. Echter, als je op de rechtermuisknop klikt binnenin de app en aangeeft dat je een nieuw Word document aan wilt maken, dan zal de Synology versie van Word worden aangemaakt en niet die van Microsoft.

Synology Drive Client
Via deze app kun je automatisch back-ups laten maken en deze automatisch synchroon laten houden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uXZNv207ebAs9Mbjthayo4PikLI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/2226736/1TwBGXt0gfYUc1BATjv6T2qwySECusLVOuQKFOeXhuyvgwpEwn.jpeg?f=620xauto
Zoals je hierboven kunt zien, kun je ervoor kiezen om een synchronisatietaak te doen of een back-up taak. Je hoeft alleen maar een map in de NAS zelf te selecteren waarop deze bestanden worden gezet en ook nog een doelmap op het apparaat naar keuze. Zie heb ik het getest op mijn laptop. Zie onderstaande foto.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/J7jBpSWsAL3QxVJdPbigXzruB80=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/2226736/1TwCuI8L5XYxS3F2otBHUx2fgaMWpQYHVTzi9qETSvHBFnH9AS.jpeg?f=620xauto

Migration Assistant
Dit is een app die je in staat stelt om gegevens van de 'oude' NAS naar je nieuwe NAS te verplaatsen. Als je schijven overzet in een nieuwe NAS en DSM installeert, dan krijg je de melding dat de schijven geformatteerd moeten worden voordat deze kunnen worden gebruikt. Dit is natuurlijk niet fijn als je juist data wilt behouden en overzetten op je nieuwe NAS. Met de Migration Assistant kan dit probleem omzeilt worden. In de software geef je bron-NAS en de doel-NAS aan. Hierna is het een vrijwel geautomatiseerd proces en de bron-NAS zal de bestanden precies zo overschrijven als deze op de doel-NAS staan.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ThFciDs5XJGkuhqUXRdcagJ2_WA=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwBGX0RVAYWpU3O5nomY0Qm7CgA8jBBSpJnQjaWCugIgyFRwN.png?f=620xauto
Ik vind het wel gaaf dat Synology deze app heeft ontwikkeld. Ik kan mij namelijk voorstellen dat er gebruikers zijn van oudere Synology NAS systemen die wel over willen stappen naar een nieuwer model, maar geen zin hebben dat hun schijven geformatteerd moeten worden.

Cloud Sync
De app Cloud Sync stelt je in staat om een back-up te maken (en deze zelfs real-time synchroon te houden) van je Cloud Services als bijvoorbeeld de Google Drive of je Dropbox account. Het was verbazingwekkend simpel hoe dit ging. Ik hoefde enkel de app aan te klikken en aan te geven van welke cloud service ik een back-up op mijn NAS wilde hebben. Toen ik als voorbeeld koos voor de Google Drive opende zich een apart venster. Hierin moest ik aangeven dat ik daadwerkelijk toestemming gaf aan mijn NAS om de bestanden te back-uppen. Toen dit voltooid was, startte het proces.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cmivkUFQZ6rZzJ98MRufqD2L-v8=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwCuIevgC3HC7MGQ0JSW3AxQcioVF6YuB3Hoq4NaMzcY8HG7f.png?f=620xauto
Je krijgt hierna een overzicht te zien van hoeveel data er is geback-upt en van welke dienst(en).
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jN_YKNoM0Qn3mlOPFUQ1uoKsz9Y=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwCydmtvB2SmTUgj5yhN1k17PYzg1nxsUSvsU0ZXokxe4r6ID.png?f=620xauto

Note station
De app Note station is een app waarmee je notities kunt maken en deze synchroon kunt houden op verschillende apparaten.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7f3zdcuKkMPnF1SIadJBZRB9veE=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwBGXJ0bl2QGbPJjdPZDHwZ8kLlWnm8h2FNcCYNAh20rXhZTs.png?f=620xauto
Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien, kun je simpelweg notities aanmaken. Deze worden op basis van aanmaaktijd boven elkaar gezet. Je kunt deze notities ook nog eens specifiek met een ander delen. Deze komen dan te staan in de map 'gedeelde notities'. Ook kun je taken aanmaken. Dit kan ook in de app Synology calendar waarover ik hieronder meer vertel.
Je kunt notities sterren geven om ze makkelijker terug te vinden en notities zijn ook gemakkelijk te verwijderen. Op de mobiele app ziet het er als volgt uit.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RrAItcd_SXep7Vj5uNNkX4uTIMA=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwK9x6xUfsqQRKcEN1goRDFfokDx8dNzjqPTO0gioTrwYlNR5.png?f=620xauto

Synology calendar
Synology heeft vele apps om het voor het gezin gemakkelijk te maken. Daar schaar ik ook de app Synology Calendar onder. Ik doe vrijwel niets met de kalender die op koelkast hangt, geef mij maar een digitale. Ik heb eens gekeken naar deze app en dat bevalt wel goed.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nmzHJC-CR4nV50EbjJE3XyGdeFw=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwBGX4xfE9ChlnnRkBAiI3TVn3Hx9NpttY1eqHpIaeyiMoUb9.png?f=620xauto
De afbeelding niet scherp genoeg. De lichtoranje gekleurde items zijn van de dagen die zijn geweest. De donkeroranje items zijn van 'vandaag'. De taken staan aan de rechterkant. Het blauwe balkje aan de bovenkant geeft de huidige dag aan. Onderaan de review kun je op de afbeelding klikken om een vergrote afbeelding te zien.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, kun je simpelweg afspraken en taken aanmaken. De afspraken komen in de week te staan en de taken rechtsboven. Wel vreemd dat je deze taken niet in het overzicht terecht komen op een bepaald tijdstip. Een ander ding dat ik vreemd vind is dat Synology geen mobiele app hiervoor heeft uitgebracht. Dit maakt het dan niet heel praktisch om de calendar onderweg te gebruiken. Synology moet hiervoor echt een mobiele app gaan maken.

QuickConnect
QuickConnect is technisch gezien geen app, maar meer een functie van de NAS. Met QuickConnect kun je door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord overal ter wereld op een veilige manier toegang krijgen tot de NAS. Het aanmaken van een QuickConnect account wordt aangeraden bij het installeren van de NAS. Met QuickConnect kun je ook inloggen via je mobiele app. Zelf merk ik dat ik veelal de QuickConnect ID invul in plaats van het lokale IP-adres. Op deze manier kan ik, ook als ik geen gebruikmaak van de Wi-Fi thuis, in mijn NAS komen.

Testmethode en prestaties

Uiteraard heb ik ook de snelheid van de NAS getest. Zowel de gevoelsmatige snelheid als de daadwerkelijke overdrachtssnelheid. Over het algemeen voelt de DS1823xs+ lekker snel. Het opstarten vanuit de uit-stand gaat verbazingwekkend snel en ook het aanklikken van apps en openen ervan voelt goed snel aan.

In huis maak ik gebruik van een routersysteem dat 10 gigabit aankan. Ook heb ik een switch welke 10 gigabit aankan en zit er tussen alle apparaten minstens een Cat6A kabel. Ik schrijf een bestand van 11 gigabyte van en naar de NAS. In de NAS zitten vier HAT3300 harde schijven en en schrijfcache SSD. In mijn computer schrijf ik naar een M.2 PCI-e 3 SSD. Het leuke eraan is dat het zo snel ging dat ik moeite had met het maken van een screenshot.

Hieronder twee screenshots. De eerste screenshot is van schrijven richting de DS1823xs+, de tweede screenshot is terug van de NAS naar mijn computer.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Df7ukaWqVfuYT3i81AjWPsNzqg4=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwJUTXOxlH4Bsk6V1v5pJiCTjzkS5FF3xUW69kRtZpFZQxddw.png?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BlxJEj0gFLTyF9fO3JHWjWEkKRA=/620x/filters:strip_exif()/m/2226736/1TwJUTlBuhB4f9wO5EyWESNeKvOjP1gC51JaULahdpql3cQDpJ.png?f=620xauto
Op bovenstaande afbeeldingen is te zien dat de schijven bij elkaar vrijwel de gehele theoretische 808 megabit per seconde voltrekken. Bij het schrijven van het bestand naar de NAS zie ik dat de snelheid in het begin rond de 1 gigabit per seconde wegschrijft, maar dat dit al gauw zakt naar om en nabij 730 megabit per seconde. Voor mij is het meer dan snel genoeg.
Als ik er een M.2 SSD van Synology zelf bij had gedaan en deze had geïnstalleerd als opslag, dan had ik zeer waarschijnlijk wel constant de volledige 10 gigabit per seconde gehaald.

Advies, voors en tegens

Voors
De NAS biedt ruimte aan vele schijven. Dit kunnen zowel harde schijven als SATA SSD's zijn. Beide SSD's zijn te monteren in de brackets van de NAS. De SATA SSD's kunnen vastgeschroefd worden met de bijgeleverde schroefjes. Naast ruimte voor acht schijven, heeft de DS1823xs+ ook nog eens ruimte voor twee M.2 SSD's. Als je ervoor zorgt dat je gecertificeerde Synology SSD's koopt, dan kun je er zelfs nog voor kiezen om de SSD's als schrijfcache te gebruiken of als opslag. Dit zal de snelheid van de data-overdracht natuurlijk aanzienlijk verhogen.
Ikzelf heb de NAS als erg snel ervaren. Het installeren ging snel, het opstarten ging snel, het openen van apps ging snel en de data-overdracht was snel. Deze NAS is gewoon snel! En dat werkt heel fijn. Je kunt er nog voor kiezen om het aantal gigabyte DRAM te verhogen van 8 naar 32, maar (tenzij je misschien virtual machines gaat draaien op je NAS) heb ik dit niet als noodzakelijk ervaren.
Verder valt op dat DSM 7 (en hoger) gewoon lekker aanvoelt. Het werkt intuïtief en er zijn veel apps beschikbaar. De apps werken goed en zijn over het algemeen gemakkelijk in te stellen. Ook het benaderen van de NAS kan op vele manieren en dit kan veilig. Zo kan ik met QuickConnect overal ter wereld toegang krijgen tot mijn NAS. Dit kan ik zowel via een mobiele app doen als op een Windows computer/laptop als op een Mac.
Wat ik ook als prettig heb ervaren, is dat de NAS vele poorten op de achterkant heeft. Hierdoor kun je, zelfs als je alle acht sleuven vol hebt met schijven, nog meerdere externe schijven toevoegen. Dit kan zowel op eSATA als USB. Aan de voorkant zit ook nog eens een poort waarmee je gebruik kunt maken van de quick copy functie.
Mijn gezin maakt gebruik van de functies van deze NAS. Het samenwerken in/met de verschillende apps gaat verbazingwekkend makkelijk. Ik vind het een hele fijn functie van de NAS dat ik real time kan zien wat mijn kind doet in een Word bestand. Als ik tijd heb, kan ik hem op afstand helpen. Het is ook mogelijk om de NAS van een SAN-verbinding te koppelen aan een computer. Op deze manier log je eigenlijk in via QuickConnect en kun je met één klik op de knop overal terwijl met een beveiligde verbinding toegang krijgen tot de NAS.
Ook maken wij gebruik van Kodi op een mediaspeler. Ik heb geen enkele hapering of stilstaand beeld ervaren tijdens het kijken van films. Ook hiervoor is de NAS snel genoeg.

Dit alles bij elkaar maakt dat ik erg blij ben met de DS1823xs+. Ik zou hem aanraden in het algemeen en al helemaal aan mensen die simpelweg het beste van het beste willen en (kleine) bedrijven. Kleine bedrijven hebben genoeg mogelijkheden binnen DSM om samen te kunnen werken en taken te verdelen. Als je het slim doet, kun je af van betaalde abonnementen van andere aanbieders als een betaalde Dropbox of Google account. Ook het samenwerken met elkaar gaat gemakkelijk. In mijn geval met mijn gezin, maar zeker ook met een bedrijf. Zo kan een medewerker die aan de andere kant van de wereld zit ook gewoon in de NAS aan een bestand werken terwijl een medewerker in een totaal ander land (lokaal) in hetzelfde document kan werken. Het is zelfs mogelijk om via Synology chat berichten aan elkaar te verzenden zodat je zelfs geen gebruik meer hoeft te maken van Whatsapp. Op deze manier elimineer je zelfs het verplichte gebruik van een persoonlijke telefoon voor zakelijke doeleinden.
Tegens
Het grootste nadeel van de DS1823xs+ is de prijs. Een prijs van, op dit moment, €1825 is niet mals. Daarentegen krijg je wel heel veel zoals je hebt kunnen lezen. Toch blijft het een investering. Op dat moment zit er ook nog 'maar' 8 gigabyte aan werkgeheugen in. Wat zowel een voor- als nadeel is, is dat de NAS vrij groot is.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS1823xs+?

Mooie review.

Wel goed om te weten dat als je RAID-0 draait en er 1 disk stuk gaat, je helemaal opnieuw mag beginnen met de inrichting van je NAS. Je kunt hooguit een config-backup maken en een backup van een externe (cloud/local storage) backup terugzetten van je data. Kost je wel flink wat tijd als dat gebeurd.

Wel jammer dat die calender app er kennelijk niet is, dat wil je juist mobiel.
Het mooie van dit apparaat is ook dat je er Docker op kunt draaien en dan over kunt stappen naar bv. Nextcloud AiO (all-in-one).
Raid-0? Zelfs met zeer betrouwbare disks loop je dan 8 maal het risico op een probleem. Als je uitgaat van een jaarlijkse failure rate van 0.5% (dat is redelijk bij matig gebruik) loop jij dus een 4% kans om binnen een jaar al je data te verliezen. Dat is behoorlijk veel. Je moet wel erg veel films hebben en het echt niet erg vinden om alles te verliezen.

Persoonlijk zou ik het werkelijk zonde vinden om een dergelijk duur machine te kopen en dan niet gebruik te maken van de betere opslag opties.
Mooie review met een leuke inzicht in de nas. Klopt het dat de 1823XS GEEN SHR ondersteunt? Ik dacht daar iets van gelezen te hebben, daarnaast is mijn vraag wat deed je besluiten voor deze nas te gaan? ipv de 1821?
Helaas geen woord over de geluidsproductie van de fan.