Intro en motivatie:
Deze review zal geen kalibratie metingen bevatten of energie metingen. Alles zal aan de hand van mijn ervaringen en specificaties van Panasonic geschreven worden.
Sinds 2010 ben ik een Panasonic fan, echter mijn beleving met de TV-42Z90AE6 is gemengd.
Mijn motivatie om deze korte bondige review te schrijven is omdat Panasonic op het moment van schrijven €2100 vraagt voor een bloated / reclamezuil tv met tekortkomingen waar vele mensen in reviews niets over schrijven. De aanschafsprijs is eigenlijk veel te hoog voor een naar mijn mening kreupele tv. Jouw keuzes worden niet gerespecteerd en je wordt regelmatig met notificaties belaagd die jouw aandacht moeten trekken in de Instellingen menu. Voorbeeld : de spraakassistent Alexa kun je instellen om geen meldingen te geven. Stel, je zet de tv uit en daarna weer aan dan zijn deze Alexa notificatie instellingen weer ingeschakeld. Alexa helemaal uitschakelen heeft geen zin want deze schakelt zich ook weer aan. Wil jij alleen muziek luisteren en het scherm uitschakelen dan heet het bij Panasonic niet Scherm AAN of Uit maar Schermkracht. Rare vertaling als je het mij vraagt. Het duurde een tijd voordat ik deze optie begreep/gevonden had.
:strip_exif()/m/119894/1Txmgz9Q1iSmdDXn1vpwyKjje6mxp5fWvk9sC8xUgvewZgoeud.jpeg?f=620xauto)
YouTube & FireOS:
Persoonlijk ben ik alleen maar een YouTube Premium gebruiker en vind het fijn dat Panasonic een YouTube hardware matige knop op hun afstandsbediening heeft geïntegreerd. Echter wil je naar een volgende video gaan dan kan dit niet , want je kan alleen maar vooruit spoelen met de vierpunts-druktoets en de >> -knop.
Instellingen in de YouTube App of in de TV instellingen menu bieden geen oplossingen. Bellen naar verkopende partij en Panasonic heeft geen positieve uitwerkingen gehad. Je krijgt als antwoord te horen dat Google verantwoordelijk is voor de YouTube app.
Amazon FireTV OS dringt naar mijn mening jou andere Amazon services op. Als je niet de hardware matige YouTube knop gebruikt moet je vele stappen extra doen om toch de YouTube app te benaderen.
Waarom niet jouw apps direct bovenaan?
Ik snap Amazon wel, want dit is gebruikers pesten en boze gebruikers drukken sneller uit frustratie op reclame en zo bindt een bedrijf nieuwe klanten met maandelijkse abonnementen.
Wat ik persoonlijk fijn vind is dat er op de afstandsbediening een hardware matige sleeptimer knop zit. Zo hoeft je niet voor deze functie in de menu van de televisie te zoeken.
:strip_exif()/m/119894/1TxmgAM4v7eo1YEEz4uKbmRcSPG3V2BUk93TfHCJQCgGHQsadF.jpeg?f=620xauto)
FireTV netwerk uitschakelen voor betere ervaring > Hallo Chromecast Ultra:
Uiteindelijk heb ik maar de oude vertrouwde Chromecast Ultra aangesloten via HDMI en zodoende alle netwerkfuncties van de TV-42Z90AE6 uitgeschakeld. Wow wat een verademing is dit. Geen irritante notificaties, geen gedoe met extra scrollen in het FireTV menu om YouTube te bereiken.
Het is weer als vanouds een domme TV die opstart op HDMI1.

Registratieproces:
Tijdens het registratieproces bij Panasonic NL krijg je een afbeelding van een €100 cashback actie te zien echter in het Frans. Bij navraag Panasonic en EP is er helemaal geen cashback actie en zodoende is er niemand die zijn verantwoording ervoor neemt en ding ik niet mee voor deze actie
Wanneer je de TV-42Z90AE6 net nieuw uit de doos hebt aangesloten en gaat instellen wordt jou gevraagd om je aan te melden met een Amazon account of anders er één te creëren. Zonder een Amazon account zijn er een hoop standaard opties van de tv niet beschikbaar. Je krijgt dan telkens de melding om je aan te melden als jij je niet registreert.
Geluid:
Het geluid van deze tv is redelijk en straalt via de aan de onderkant geplaatste geluidsbar naar voren toe voor een directere en heldere geluidsweergave naar de gebruiker. Als je de Panasonic marketing machine moet geloven is het geluid "geweldig".
Ik heb een TX-77LZW2004 welke toch echt krachtiger qua bass en ruimtelijker klinkt vanwege de omringende speakers die achter de televisie zit gebouwd. Dus mocht jouw motivatie goed geluid zijn dan is de huidige
Panasonic Z95A meer iets voor jou als je de meerprijs ervoor wilt betalen. Houdt wel rekening mee dat de 55" Z95A behoorlijk wat meer stroom verbruikt (mede ook door het formaat verschil en helderder scherm ongeveer geschat 495W). Echter de Z95A is er in 2 formaten beschikbaar, namelijk 55" en 65" .
De
TV-42Z90AE6 moest in een slaapkamer komen met een kijkafstand van 230cm en ik wilde zodoende geen energie slurpende grotere OLED tv hebben. De TV-42Z90AE6 verbruikt maximaal genomen 219W. De Z90a is in 4 formaten verkrijgbaar (42", 48", 55" en 65").
:strip_exif()/m/119894/1TxmgAPGkuyvpYvLG5pwTK5uJf6VnDoy0zsJrq0R64gBQoKcis.jpeg?f=620xauto)
Traag opstarten:
Het opstarten van de TV-42Z90AE6 FireTV OS duurt best lang ongeveer 40 seconden en met Chromecast Ultra 50 seconden. Daarbij moet ik wel eerlijk vermelden dat de tv na het kijken volledig uitgeschakeld wordt door een klik-aan-klik-uit schakelaar mede ook om sluipstroom verbruik tegen te gaan. Wanneer je de tv met de Panasonic afstandsbediening uitschakelt is deze veel sneller opgestart.
:strip_exif()/m/119894/1Txmgzw9S9kFv11aWKA5NGcj54JHGRDTLgNzLKXMHk8zZKN4r5.jpeg?f=620xauto)
Beeld :
Qua beeldweergave is het een plaatje al zag ik bij snel wegdraaiende camerawerk van video's toch stottering. Dit is nog een aandachtspunt om later naar te kijken. Als je van een (wat ouder) IPS paneel tv komt zie je duidelijk grote verschillen met de TV-42Z90AE6 zijn OLED paneel. Zwart is dan echt zwart. Veel diepere en heldere kleuren.
Het beeldscherm schittert enorm (zie foto) , echter als je er redelijk rechtvoor zit of ligt ondervind je hiervan geen hinder.
Conclusie :
De Panasonic TV-42AE6 geeft mooie heldere en diepe (zwarte) kleuren, mede door zijn OLED paneel. De televisie is verre van perfect naar mijn mening en er wordt een te hoge aanschafprijs gevraagd. De concurrentie zit ook niet stil (denk aan LG, Philips of Samsung).
De televisie produceert oké geluid welke helder klinkt maar niet meer dan dat. Wil je lekkere diepe bassen en nog beter geluid dan zal de Panasonic Z95 jou meer plezier doen. Het uitschakelen van de TV-42Z90AE6 zijn netwerkfunctionaliteit zal een rustigere beleving geven. Een Chromecast erop aansluiten is wat mij betreft echt een aanrader. Wel zal je dan jouw telefoon als afstandsbediening moeten gebruiken. De gesponsorde hardware matige knoppen werken niet wanneer de TV-42Z90AE6 zijn netwerkfunctionaliteit uitgeschakeld is, evenals de Pauze / Afspeel / Vooruit of Achteruit functionaliteit.
Waarom kiezen voor de TV-42Z90AE6?
Zoek je een kleine relatief zuinige Panasonic OLED TV (voor bijvoorbeeld de slaapkamer) met redelijk tot helder geluid en wens je niet naar een ander merk over te stappen omdat jouw hart bij Panasonic ligt dan is de TV-42Z90AE6 voor jou een dure maar geschikte keuze.