€ 393,95 bij SWW Computer

Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell Pro PoE Kit - Zwart Review

4 januari 2025, laatste update op 20 januari 2025, 2.808 views Rapporteer

Na 4 jaar Doorbird toch een waardige opvolger gevonden met knappe camera, integratie mogelijkheden, fingerprint en nachtmodus. Mooie degelijke kleine Camera die doet wat het moet doen en meer.

Pluspunten

• Degelijke materialen
  • Strak design
  • Nachtmodus
  • Goede camera
  • PoE gevoed
  • Fingerprint/NFC

Minpunten

• Unifi Protect

5 Jaar geleden bij de oplevering van mijn huidige woning was ik naarstig op zoek naar deurbellen die via een vaste verbinding het liefst zowel gevoed als data konden doen (PoE dus inclusief data), die integreert met Home Automation bij voorkeur Fibaro, relais of deuren kan schakelen bij acties en een degelijke uitstraling hebben en goed tegen het Nederlandse weer zou kunnen.

Destijds was Doorbird de enige die al boxen af kon tikken (zie mijn Review omtrent Doorbird D1101(F)V bijvoorbeeld).
Wat echter destijds ook al opviel van de Doorbird is (naast prijs) de camera kwaliteit. Bij gebrek aan alternatieven kon ik daar 5 jaar geleden nog overheen stappen en was het nog acceptabel.

Echter heden ten dage is er een goed alternatief beschikbaar gekomen (als we het lijstje er opnieuw bijpakken en de G4 Pro doorlopen) en omdat ik toch een deel van mijn netwerk ging upgraden met Unifi en er tijdens de kerst mooie acties waren heb ik de G4 Pro PoE deurbel + Chime erbij besteld voor €369,- . Ter indicatie, mijn Doorbird was destijds €699,- .

Nogmaals het lijstje:

• Mogelijkheid tot schakelen van een relais.
  • Geen cloud dienst afhankelijkheid.
  • Mogelijkheid tot lokale opslag dmv NVR/Synology Surveillance Station.
  • Eigen voeding zonder trafo.
  • Koppelen van meerdere Gongs, liefst bedraad.
  • Power over Ethernet ivm aanwezigheid van CAT6 bekabeling.
  • Fibaro / Home automation compatibel.

Mogelijkheid tot schakelen van een relais.

De relais schakeling doet hij middels Home Automation integratie, niet via een directe fysieke verbinding wat een Doorbird eventueel wel kan. Door de integratie mogelijkheden kan ik het dus echter nu via Home Automation ook met de G4.

Geen cloud dienst afhankelijkheid.

Hij ondersteunt lokale opslag middels een Unifi NVR/Cloud Key/Cloud Gateway maar biedt ook maximaal 3 RTSP streams aan welke gekoppeld zijn aan mijn Synology Surveillance Station, later meer hierover. Er is dus geen additionele (cloud) abbo nodig.

Mogelijkheid tot lokale opslag dmv NVR/Synology Surveillance Station.

Ja, Unifi Protect biedt maximaal 3 RTSP streams aan welke je extern kan oppakken inclusief Audio. (Hoge resolutie 1600x1200, medium 960x720, laag 480x360) De Unifi Protect app waarmee je dus ook "opneemt" als de bel ingedrukt wordt hoeft niet zelf persé op te nemen, om de beelden echter dan terug te kijken dien je dat wel te doen middels de NVR software die je daarvoor dan gebruikt om de stream op te pakken. Hij laat wel screenshots zien van alle bel acties in de Unifi protect app.
Zie screenshots voor de Synology koppeling. Inmiddels heb ik ook 2TB aan mijn Unifi controller toegevoegd en dan heb je ook binnen de Protect app een timeline waarop je kan filteren op motion detection/people/car etc. Ook alle bel acties worden nu als korte filmpjes bewaard om snel terug te kunnen kijken, ik heb ook gekozen voor een continu stream.

Koppelen van meerdere Gongs, liefst bedraad.

Je kan meerdere Chime's/Gong bellen koppelen middels PoE.

Power over Ethernet ivm aanwezigheid van CAT6 bekabeling.

Je dient dan wel de PoE versie te kopen maar dan is deze dus PoE gevoed en zijn data gaat ook over de PoE verbinding.

Fibaro / Home automation compatibel.

De Unifi Protect biedt een aantal opties bij diverse acties.
Home Assistant ziet het device en die kan je dan dus integreren om Motion sensor uit te lezen en/of de deurbel status binnen te krijgen met als het goed is ook een beeld/stream van de camera.
Maar hij ondersteunt ook webhooks, je kan dus een GET/POST http(s) command afvuren en dat ondersteund mijn Fibaro installatie.
Ik kan dus bij het gebruik van de fingerprint bijvoorbeeld een webhook triggeren die de garage deur opent, of de lichten binnen aanschakelt etc.

Uitpakken en "adopten".

Net zoals alle Unifi apparaten komt hij in een mooie doos, degelijk verpakt en ziet alles er gelikt en degelijk uit. (Vergelijkbaar met Apple spullen).
Het aansluiten van de PoE is een kwestie van een gevoede PoE CAT kabel in de poort prikken en de deurbel komt online.
Unifi Protect (controller software welke alleen beschikbaar is op Unifi geselecteerde apparaten zoals een UCG/Cloud Key/Dream Machine etc. zie Unifi website voor een lijst van apparaten) is benodigd en ziet de deurbel direct om deze te "adopten" . Feitelijk dus lid maken van je lokale Unifi familie.

Vervolgens de Unifi Protect app op je telefoon installeren en je Unifi account gebruiken bij het inloggen. Je kan ook alleen lokale accounts registreren en gebruiken maar dan is de app uiteraard niet buiten je eigen netwerk in staat om de deurbel te bereiken.
Ik heb dus mijn Unifi account gebruikt, telefoon als Primary device gezet (biedt Geofencing opties als extra) en je hebt beeld en de telefoon gaat over als er op de knop gedrukt word.

Het koppelen van de Chime gebeurd op exact dezelfde manier en deze koppel je aan een bestaande deurbel. In mijn geval de enige G4 die ik heb :) .

De Chime.

Wat wel opvalt is dat de Chime niet heel luid is. Hij hangt bij mij in de meterkast waar ook de Chime van Doorbird hing maar als je een beetje woning hebt waar de plaatsing van de Chime wat verder weg ligt van je woonkamer en er staat een tv wat harder aan (kids gamen) dan bestaat de kans dat je de Chime niet hoort. Ik ga hem hier dus weg werken middels een poE verbinding in de TV kast. De Doorbird was duidelijk luider.
Er zijn een aantal default ringtones beschikbaar maar je kan ook zelf je eigen ringtone uploaden en als default zetten.

Unifi Protect

De Unifi Protect software heeft een kleine leercurve om even de lokale bewoordingen te vertalen naar wat je gewend bent. Bij Doorbird zijn het bijvoorbeeld external HTTPS calls welke als "trigger" gezet kunnen worden. Bij Unifi Protect is het een Custom Alarm met Actions.

Als ik dan een nadeel moet opnoemen is het de "verplichting" om Unifi protect te hebben draaien. Zonder is de deurbel niet te configureren namelijk. Mijn situatie heeft die mogelijkheid echter maar als je geen Unifi controllers in huis hebt dan komt er nog een additionele kostenpost bij om zelfs de basis functies van deze deurbel te kunnen gebruiken.

Het schermpje.

Het schermpje is geinig op de G4 en stelt je bijvoorbeeld in staat om een GIFje als welkom screen te showen als hij Motion detecteert. Wat ik echter handig en geinigg vindt is dat je een voorgeprepareerde GIF kan laten tonen als je opneemt of ziet dat er bijvoorbeeld een pakket bezorger is en dan een boodschap kan via het scherm kan tonen voor/bij of tijdens het opnemen. Ik heb dus een pakketbezorger plaatje welke om de 2 seconden afwisselt met de tekst: Plaats pakketje in de garage aub.
Het is vooral een handige Gimmick, je kan dus ook als je weet dat je niet op kan nemen maar dat er wel elk moment een pakketbezorger kan arriveren de boodschap automatisch laten tonen als hij op de bel drukt.

Fingerprint en NFC Tags

De Deurbel beschikt zoals gezegd ook over een Fingerprint en een NFC Tag optie.
NFC Tags heb ik nog niet kunnen testen want ik heb (nog) geen tags maar de Fingerprint doet het goed.
Het inleren van een vinger gaat op persoon/account en werkt hetzelfde als op een hedendaagse smartphone. Je vinger meerdere malen plaatsen en draaien om uiteindelijk een 100% scan te hebben. Vervolgens kan je dus acties koppelen aan de fingerprint, in de foto's heb ik een voorbeeld actie voor het uitvoeren van een scene uit mijn Home Automation.

Conclusie en advies.

In de bijlage zie je nu nog de oude gaten van de Doorbird, helaas kon hij ze niet allemaal afdekken door de kleinere form factor, maar dit werk ik nog bij.
Tevens wat screenshots toegevoegd van de Trigger, Chime, NFC Tags,RTSP Stream en Scherm opties.

Tot nu toe ben ik al met al tevreden, zeker gezien de prijs tov een Doorbird en de camera kwaliteit die flink beter is, zeker in de nacht. Het beeld is helder, heeft een nachtmodus itt de Doorbird die dat niet heeft en het bereik is ook nog eens groter, zeker 10-12m scherp zicht ook in de nacht dus.

Als je op zoek bent naar een degelijke deurbel met wat additionele features dan zou ik de Unifi G4 zeker aanraden, helemaal als je al in bezit bent van een Unifi controller met Protect. de Deurbel integreert naadloos in het Unifi ecosysteem.

Op het forum zijn ook een aantal topics waarin de deurbel besproken wordt en waarin ook voorbeelden voor integraties staan naar bijvoorbeeld Fibaro of Home Assistant. Een aanrader als je overweegt deze deurbel aan te schaffen: forumtopic: [Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell] Ervaringen & Discussie

Update 05-01-2025:

De Protect software is niet helemaal bug vrij.
Alvast een tip om nadat je wijzigingen hebt gemaakt zoals het toevoegen van een Fingerprint of een alarm, de Protect software en dus de bel even een herstart te geven.
De settings worden wel opgeslagen maar zijn vervolgens niet altijd direct bruikbaar.

De RTSP stream kent een foutieve url notatie. Je dient rtsp aa het begin te zetten en niet rtsps .
Vervolgens kijk je naar de rest van de url tot aan het vraagteken, die moet eraf met alles wat daarachter staat. ?enableSrtp mag er dus in zijn geheel af en je dient de :7441 te wijzigen naar :7447 .
Oftewel, fout voorbeeld:
--rtsps://192.168.100.1:7441/abc123Pu84kj4KAZuqO?enableSrtp
Corrigeren naar:
--rtsp://192.168.100.1:7447/abc123Pu84kj4KAZuqO

Deze kan je vervolgens opvoeren in je Synology Surveillance Station bijvoorbeeld.
Inmiddels heb ik 8 volle dagen aan videomateriaal op de Synology en dat kost 143GB aan ruimte.

Update 10-01-2025:

Storage
Inmiddels heb ik een 2TB SSD toegevoegd aan mijn UCG-MAX. De UCG is een Unifi router/controller in 1 in en daar draait dus ook Protect op.
Door het toevoegen van de storage ziet hij dit als opslag voor de eventueel aangesloten camera's waaronder dus de G4.
Fluitje van een cent dus. Ik heb nu bijna 72 uur aan continue opnames en 140 motion detections en 14x een "ring" actie en momenteel is er 83GB bezet. Een ruwe schatting is dus 30GB per dag op de maximale resolutie en volle bandbreedte van de stream. Hiermee zou ik dus ten minste 60 dagen 24x7 opnames moeten kunnen bewaren.
Fingerprints
Ik ben ook wat verder met de Fingerprints en "alarms/triggers" gekomen. Het blijkt dat de vingerafdruk van mijn kinderen wel netjes gescand en registreert kunnen worden maar vervolgens zijn ze daarna niet meer bruikbaar. De enige vinger die af en toe lijkt te werken is hun duim. Ik heb hiervoor een support ticket lopen bij Unifi. Het gekke is namelijk dat scannen en registreren zonder problemen verloopt dus de fingerprint kan die kleine vingertjes wel degelijk herkennen.
Ik heb lokale accounts voor ze gemaakt en alleen toegang gegeven tot Protect, dit is voldoende en werkt, ze hebben geen toegang nodig tot de UCG zelf of andere onderdelen.
Voorlopig haal ik even wat NFC Tags voor ze, de acties die je daaraan kunt koppelen zijn exact dezelfde als aan een fingerprint.
Chime
De bijgeleverde Chime doet zijn werk goed, hij ziet er goed en degelijk uit en is klein van formaat maar wel diep. Mijn vorige Doorbird Chime was een plat vierkantje maar dit is een rond torentje. Hij hangt in de meterkast dus verder is er aan ruimte geen gebruik.
Het volume had wel wat beter gemogen, hij is beduidend zachter dan mijn vorige Chime's. Hij is dan boven ook niet hoorbaar terwijl de meterkast zich in de hal bevindt met een open trap opgang naar boven.
Ik heb daarom de G4 gekoppeld aan Home Assistant zodat ik bij het indrukken van de bel de Chime ook over mijn Sonos speakers af laat gaan. Hier zit ongeveer 1,5 seconde tussen.
Meer info in hierover in het Ubiquiti topic:
Unifi support
Ik heb de Unifi support nu 2x ingeschoten en je krijgt eigenlijk vrijwel direct een support medewerker op de chat. Die kan je helpen met het volgen van de juiste procedures voor bijvoorbeeld het registreren en koppelen van Fingerprints of het juist instellen van notificaties. Er lijken ook daarin wat gekkigheidjes of bugs te zitten die je moet weten.

Zo heb ik een account voor mijn vrouw gemaakt in Protect, de app geïnstalleerd op haar telefoon en ingelogd, op de GUI van Protect geef ik aan dat "Ring" actie een notificatie moet sturen naar beide accounts en enable dit. Echter is dat niet voldoende om nu op de telefoons dus een "push" melding te krijgen dat er aangebeld wordt. In de app op de telefoon moet je wederom naar de Alarms/Notifications binnen de App en nogmaals op het "belletje" drukken om deze op het lokale device te enablen.

Eenzelfde zaak met betrekking tot Geofencing. Dit dien je op je Unifi controller (UCG-MAX in mijn geval) te enablen. Vervolgens definieer je het "alarm" binnen Protect op Geofencing en voor welke accounts dit moet werken.
Op je telefoon zelf dien je Geolocatie bepaling natuurlijk aan te zetten voor de app (met de optie exacte bepaling is "yes" en altijd toestaan is "yes").
Maar binnen de Protect App moet je dan ook je telefoon als "Primary Device" zetten in de instellingen en wederom Geolocatie enablen.

Als je het weet is het helder en nu loop ik bij alle configuraties de devices ook even na.
Ook Geolocatie bepaling werkt zoals op mijn Doorbirds. De range/nauwkeurigheid is wel wat ruimer bij Unifi namelijk 200m ipv 100m . Tot nu toe lijkt dit geen verandering op te leveren in waar ik het voor gebruik. Namelijk bepalen bij thuiskomst of het hek open moet gaan en de lichten aangezet moeten worden.

Update 20-01-2025

NFC Tags
Ik heb zojuist mijn setje bestelde NFC Tags ontvangen en deze zijn zojuist gekoppeld aan een persoon.
Ik laat de NFC Tags weer diverse acties uitvoeren en je configureert ze ook gewoon net als alle andere "alarms"/triggers.
Doordat de Fingerprint niet goed werkt bij mijn kinderen heb ik gekozen voor een NFC Tag.
Na onderzoek door Unifi Support is gebleken dat de Fingerprint an sich prima in orde is maar ook zij erkennen dat er een minimale vinger grootte benodigd is. Hoe groot, dat wisten ze dan weer niet te melden.
Alleen een duim bij mijn 11-jarige lijkt 3 op de 5x te werken maar is dus ook niet zuiver.

Ik heb zowel fysieke Tags (ala apple AirTag formaat) en NFC stickers. Die heb ik aan de binnenzijde van mijn telefoon hoes geplakt en daarmee kan ik dus nu ook acties triggeren. Het bereik is verrassend goed. Ik houd mijn telefoon een cm of 3-5 voor de druk knop en de actie triggerd. Zie screenshot. Mijn kinderen kunnen dus tussen 07:00 en 21:00 uur de garage openen dmv de NFC tag. Tussen het scannen van de tag en het daadwerkelijk openen van de deur zit ongeveer 1,5 seconde tussen ook.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Protect G4 Doorbell Pro PoE Kit - Zwart?

Top review! Ik ben zelf ook erg geinteresseerd in een video deurbel en mijn eisenlijstje is vrijwel hetzelfde als die van jou. De review is daarom erg bruikbare info, waarvoor mijn dank!

Je noemt onderin je review nog even dat je die Chime ook via Sonos laat afspelen en je verwijst daarna naar het Ubiquity topic, echter ben je de link vergeten. Zou je die wellicht nog kunnen toevoegen? Aangezien ik zelf ook via Sonos zal gaan werken vermoed ik dat die link ook mij wel zou kunnen helpen.

Ik las over de vorige G4 doorbell dat de 'bel knop' niet lekker tegen UV kan en vaak na enkele jaren al plakt/stuk gaat. Weet jij toevallig of dat bij deze G4 Pro ander materiaal is?
Je kan op de Ubiquity tekst klikken, dat is een llink, bij mij wordt je dan doorgestuurd naar het algemene topic :)
Binnen Home Assistant zoekt hij automatisch naar devices in je netwerk die hij herkent bij het starten. Dan vindt hij een Unifi device met bijbehorende "integratie" . Die kan je vervolgens installeren en dan een userid/password maken binnen je Unifi Protect om te connecten en je krijgt er een aantal entities bij in HA. De deurbel zelf , camera beeld en de motion sensor.
Vervolgens kan je een Automation maken met als trigger de deurbel entity en bij de Do actie dus een .mp3 afspelen op je Sonos device naar keuze die op dezelfde manier ook integreert met HA.

Ik heb dat ook gelezen maar durf niet te zeggen of de Pro over ander materiaal op de deurknop beschikt. Hij hangt bij mij alleen in de ochtend vroeg in de zon, de rest van de dag valt hij in de schaduw door een overstek in ieder geval. Fingers crossed :)
Geen idee wat mijn Chrome laptop dan anders rendert, maar ik krijg geen link als ik over de tekst hoover. Maar geen probleem, bedankt voor je snelle reactie in ieder geval en wat mij betreft een duidelijk verhaal over die HA integratie! Dat klinkt allemaal prima haalbaar :)

Ik ben eigenlijk wel enthousiast geworden en heb dan ook besloten om dit ook maar mijn eerste slimme deurbel te gaan maken. En we gaan het meemaken kwa knop dan, bij mij zal hij ook slechts een uurtje per dag in de zon hangen :)
Leerzame review. Mede hierdoor heb ik zelf ook deze aangeschaft. Ik heb hem voor het bevestigien eerst ingesteld. Waar ik tegen aanloop is dat de bel ook een luide chime geeft dat is in de omgeving goed hoorbaar. Met geen mogelijkheid krijg ik dit gedempt of uit. Heb jij hier ervaring mee?
Dank je!
Ik heb geen mogelijkheid gevonden om het geluid op de deurbel zelf te kunnen dempen, behalve de microfoon zelf. Het lijkt erop dat de andere geluiden inderdaad standaard zijn en "vast" staan.