Polar Vantage M3, Zwart (Zwart) Review

NTiBhohoSJ66vgJ
26 december 2024, laatste update op 20 januari 2025, 1.114 views Product gekocht

Polar Vantage M3, Zwart (Zwart)

Fantastische sporthorloge en een meer dan waardige opvolger van de Polar Vantage M2 of (in mijn geval) de Polar Pacer Pro. Ongekend veel mogelijkheden voor een zeer overzichtelijke prijs. Apparaat reageert af en toe wat traag op de knoppen. Niettemin absolute aanrader. Lees de gedetailleerde review voor véél meer informatie over dit horloge.

Pluspunten

• Mooi strak ontwerp
  • Glashelder scherm zonder bezels
  • Enorm veel functionaliteiten voor heel erg veel sporten
  • Goede navigatiemogelijkheden in combinatie met bijvoorbeeld Komoot
  • Prima batterijduur
  • Geweldige prijs/kwaliteit verhouding
  • Erg goede en volledige handleiding

Minpunten

• Net iets te dik naar mijn zin
  • Je moet er wel even voor gaan zitten
  • Niet helemáál een volwaardig navigatie-apparaat
  • Touchscreen is inactief tijdens trainingssessie
  • Apparaat reageert af en toe wat traag
  • Tril- en piepsignalen mogen wat harder

Waarom een sporthorloge
Ik maak al jaren gebruik van een sporthorloge om mijn "prestaties" bij te houden op het gebied van hardlopen, wandelen en fietsen. En één keer in het jaar gebruik ik hem ook bij het skiën. Het is gewoon leuk om gewoon terug te kijken op een hardloopsessie of fietssessie, en als je enigszins handig bent fungeert het horloge ook als navigatieapparaat. Kortom: Het is voor mij wel een beetje een gadget, maar tegelijkertijd heb ik er consequent veel plezier van.

Waarom deze Polar Vantage M3
Waarschijnlijk ben ik hier niet helemaal vrij van vooroordelen. Ik ben sinds mijn eerste Polar horloge fan van het merk en ik heb de hele serie zo'n beetje doorlopen: M400, M430, Vantage M, Vantage M2, Pacer Pro en nu dus de Vantage M3. De aanleiding om weer te upgraden is het fraaie touchscreen zonder bezels en het strakke ontwerp. En uiteraard de grote hoeveelheid aan functionaliteiten, waaronder het navigatiescherm. Ik heb er geen spijt van!

Het apparaat meet zo'n beetje alles wat los en vast zit
Polar was altijd al erg goed in het bijhouden van fysieke gegevens tijdens trainingen en heeft daar nog meer aan toegevoegd. De meeste polars meten al:
- Hartslag
- Pasfrequentie
- Inspanningsduur
- Afstand
- Snelheid (en/of min / km)
- Rondetijden / Rondeafstand
- Route
Nieuw in de M3 is dat daar ook lichaamstemperatuur bij is gekomen.

Geschikt voor nagenoeg elke sport in het woordenboek
De M3 beschikt over meer dan 100 sportprofielen om uit te kiezen. Die sportprofielen bepalen welke schermpjes getoond (kunnen) worden tijdens het sporten. Je kunt elk van die sportprofielen dan ook nog eens zelf aanpassen, maar in de praktijk werken de standaard sportprofielen prima.

Het apparaat biedt een veelheid aan gezondheidstesten
Je kunt er het best de handleiding op naslaan, om te kijken welke testen worden aangeboden en wat ze betekenen. Het lijstje omvat in ieder geval de orthostatische test, een hersteltest, een SpO2 meting, ECG test, wandeltest, fietstest, hardlooptest en een algemene fitness test. Het is allemaal niet echt nodig, maar als je het leuk vindt om op een speelse manier je gezondheid in de gaten te houden, dan zal de M3 aan je verwachtingen voldoen.

Je kunt prima met het apparaat navigeren, maar het is geen zelfstandige routeplanner
Het mooie navigatiescherm van de M3 maakt hem uitstekend geschikt om te navigeren. Standaard wordt een "hoofdlijnen" kaart van Europa en een kaart van Noord-Amerika meegeleverd. Gedetailleerde kaarten per land kun je gratis downloaden. Ik heb meteen de kaart van Noord-Amerika verwijderd en vervangen door detailkaarten van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Dat zijn de landen waar wij graag komen. Ik moest er wel even voor googelen, maar het was ook weer geen rocketscience.

Het apparaat kan niet zelf een route plannen of aanpassen: Wel kun je routes plannen met Komoot en die dan importeren in je horloge. Het apparaat navigeert je dan feilloos langs die route. Komoot is gratis te gebruiken in een regio (omgeving van een grote stad), en voor slechts een paar tientjes (eenmalig) heb je toegang tot de hele wereld. Voor mij is Komoot een waardevolle toevoeging aan mijn loop-, fiets- en wandelactiviteiten, dus zelf heb ik inderdaad de wereldkaart aangeschaft)

Met de M3 kun je ook "terug naar beginpunt" navigeren. Dat is erg handig als je aan het sporten bent op onbekend terrein, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Je kunt kiezen of je via dezelfde weg terug gaat, of dat het horloge de hemelsbrede richting naar je startpunt toont. In het eerste geval geeft ie ook weer echt instructies. In het tweede geval krijg je wel de hoofdrichting te zien maar berekent ie niet echt de route. Het werkt allemaal erg goed, maar het verdient aanbeveling om wel wat tijd te steken in het doorlezen van de handleiding, om goed te begrijpen hoe het in elkaar zit.

Een gratis app (polar flow) en/of een website flow.polar.com zijn onderdeel van de aanschaf
Evenals de andere sporthorloges van Polar, worden de gegevens opgeslagen op je horloge. Je kunt de gegevens beter zichtbaar maken door ze te synchroniseren met de polar flow app die zowel voor IOS als voor Android gratis beschikbaar is. Op die manier komen de gegevens ook in de cloud te staan, waar je ze ook via een browser kunt raadplegen (flow.polar.com). Zowel met de app als via de website kun je ook aanpassingen maken in de instellingen van je horloge. Dat kán ook op je horloge zelf, maar in de praktijk werkt het heel fijn via de app of website. De app verbindt via bluetooth met je telefoon of tablet; de website via het meegeleverde usb-c laadkabeltje.

Een mooi scherm zónder bezels
De oudere Polars hebben weliswaar een mooi groot scherm, maar daar zit nog wel een flinke bezel omheen. Daardoor viel de effectieve schermgrootte uiteindelijk toch weer wat tegen. Daar heeft deze M3 geen last van: Het apparaat is één en al scherm. En hoewel de diameter nét iets kleiner is dan mijn pacer pro, lijkt het scherm echt vele malen groter.

Helderheid van het scherm is super
Het scherm van de nieuwe M3 is superhelder. Vele malen beter leesbaar dan de schermen van zijn voorgangers. Dat zou wat ten koste kunnen gaan van de batterijduur, maar als je de scherminstellingen slim kiest valt dat reusachtig mee: Helderheid is "medium" (da's echt meer dan voldoende zichtbaar ook bij volle zon) en "permanent aan" heb ik uitgezet. Het scherm staat dus eigenlijk voortdurend op "zwart", maar als je op het horloge kijkt dan springt het scherm meteen aan. In de praktijk werkt dat erg goed.

Touchscreen is een grote verbetering, maar kan nóg beter
De voorgangers van deze M3 hadden allemaal enkel knoppen en geen touchscreen. Déze versie heeft wel een touchscreen en dat voegt veel waarde toe. Wat ik jammer vind is dat het touchscreen niet in álle schermen werkt. Bijvoorbeeld het scrollen door de schermen tijdens een trainingssessie werkt alleen met de knoppen (daar waar je buiten een trainingssessie wel gewoon door de verschillende schermen kunt bladeren). De handleiding bevestigt dat het touchscreen “by design” uitstaat tijdens de training, maar ik had dat graag zelf willen kunnen instellen.

Batterijduur is bovengemiddeld
Als je de scherminstellingen slim kiest, dan gaat de batterij makkelijk een week of meer mee. Ik heb ondertussen in een week tijd zes uur gesport en hij geeft nog 50% aan. Dat is echt andere koek dan de horloges van apple en samsung, die je vaak na 1 dag alweer aan de lader moet hangen. Ik draag hem overigens alleen overdag, maar heb daarbij de continue hartslagmeting wel altijd aan staan.

Apparaat reageert soms wat traag
Zo af en toe reageert het apparaat niet meteen op de knoppen. Het duurt bijvoorbeeld dan een paar seconden voordat het scherm aangaat. Dit speelt bij mij met name tijdens een trainingssessie, als ik gebruik maak van een geplande route en daar vervolgens van afwijk. Ten opzichte van de vele pluspunten is dit een klein aandachtspuntje, maar echt storen doet het me niet.

Trilsignalen en piepsignalen zouden wat harder mogen
Het apparaat kan worden ingesteld dat ie geluidssignalen en/trilsignalen geeft bij situaties. Je kunt dan denken aan het navigeren, aan rondetijden of aan berichten van je telefoon. Die signalen zijn niet altijd goed waarneembaar. Dat is met name bij het navigeren soms een beetje onhandig. Ik heb me inmiddels aangeleerd om tijdens het navigeren wat vaker op het horloge te kijken.

Handig: Meegeleverd extra bandje voor de kleinere pols
Bij andere modellen moet je nog wel eens aangeven wat je polsomvang is, zodat je het juiste model kunt kiezen. Deze Polar Vantage M3 wordt geleverd met twee bandjes: Een Large/Medium en een Small. Het wisselen is een fluitje van een cent. Ook handig als ik hem te zijner tijd weer zou willen doorverkopen.

Net iets dikker dan je zou willen
Ten opzichte van de Pacer Pro is deze Vantage M3 ongeveer een mm dikker. Dat lijkt niet veel en het is op zich ook niet erg storend, maar het is wel een verschil wat opvalt. Hij is overigens nog steeds een stuk dunner dan zijn grotere broertjes de GritX en de Vantage V series.

Je denkt dat het vanzelfsprekend is, maar toch fijn: Je kunt het horloge gewoon plat neerleggen
Een van de nadelen van de Pacer Pro, was dat je hem niet gewoon plat kunt neerleggen. Kwam doordat het bandje al een beetje "voorgebogen" vast zat aan het horloge. Weliswaar een kleine ergernis, maar ik ben blij dat de M3 weer wat slimmer is ontworpen.

Niet nieuw, maar wel handig: Berichten van je smartphone en bedienen van je muziek
Naast alle sportieve metingen en naast de navigatie heeft de nieuwe M3 ook de mogelijkheid om je muziekapp te bedienen met je horloge en om berichtjes vanuit andere apps (whatsapp, agenda, berichten, ...) op je horloge te ontvangen. Je kunt dat naar je eigen voorkeur instellen en je kunt ook een niet-storen modus kiezen voor als je ongestoord wilt trainen. Het is niet nieuw (dit zat ook al wel op de vorige modellen, maar het is wel heel erg praktisch.

Uitstekende documentatie
Ik ben erg goed te spreken over de handleiding. Het loont de moeite om daar doorheen te bladeren. Het horloge werkt op zich redelijk intuïtief, maar er zijn dusdanig veel opties dat de handleiding toch wel heel erg nuttig is. Zowel te downloaden als pdf of online te raadplegen op de polar website. Als je gebruik wilt maken van alle opties van het horloge loont het om de handleiding een keer helemaal door te lezen.

Samenvattend
Niets dan lof voor dit sporthorloge: Ik beveel hem van harte aan! De twee redenen om hem "slechts" vier sterren te geven zijn de kleine tekortkoming in de navigatiemogelijkheden, en het af en toe wat trage reageren van de knoppen. Beide zijn echter in de praktijk niet storend. Ik ben van plan nog een hele tijd van dit horloge te genieten.

Heb jij ook een Polar Vantage M3, Zwart (Zwart)?