€ 221,82 bij Proshop.nl

AOC U27B3CF Zwart Review

19 december 2024, laatste update op 19 december 2024, 722 views Rapporteer
Testpanel +2

Als ik het scherm in de aanbieding had gekocht voor 200 euro had ik het een aardige score gevonden, als leuk voor erbij. Voor de reguliere prijs is het wat twijfelachtiger, vooral door de matige brightness en de ruwe randjes.

De keerzijde van die munt is, met een budget tussen de 200 en 300 euro ga je waarschijnlijk niet beter kunnen vinden qua Mac-display dus als het voor jou een must is en geen leuke extra dan is het zeker geen miskoop.

Pluspunten

• fijne pixeldichtheid
  • solide gebouwd met no-nonsense monitorsteun
  • ondersteunt usb-pc power delivery en displayport via usb-c
  • geen aanstootgevend uiterlijk

Minpunten

• lage helderheid
  • backlight bleeding storend
  • meest minimale definitie van hdr om het op de sticker te mogen zetten
  • problemen met stotterend geluid met macOS

3 van 5 sterren (Voldoende)

Een betaalbaar extra scherm voor een Mac?

Als je een Mac hebt is het je misschien opgevallen dat de gemiddelde basic monitor geen goede match is. Door de lage pixeldichtheid die men in Windowsland vaak nog gewend is ziet de UI van macOS er al snel gigantisch en lelijk uit.

Toen ik de kans kreeg om de AOC U27B3CF te proberen greep ik die dan ook graag aan om eens te zien of het tij gekeerd is en de budgetmonitoren, waar ik deze met z’n € 250 toe reken, inmiddels een optie zijn voor de Mac-gebruiker die graag een extra scherm wil maar daar niet bijna tweeduizend piek aan Apple Studio Display voor over heeft.

De conclusie is wat mij betreft: mwoah. Ja, het kan, qua pixeldichtheid is het scherm prima geschikt maar o.a. de lagere brightness laten het scherm wel in de steek. Dat hoeft echter geen dealbreaker te zijn.
Doos
In de doos zit het scherm, een standaard vesa-gebaseerde steun, en de kabels die je zou verwachten. De steun is niets bijzonders maar dat hoeft ook niet.

Het geheel is goed verpakt, makkelijk te installeren en ook weer netjes in de doos op te bergen mocht het nodig zijn voor bijvoorbeeld een verhuizing.
Eerste indrukken
Mijn eerste indrukken vielen wat tegen. De monitor was dikker dan ik verwachte en het aansluitingspaneel is van goedkoop metaal dat een beetje scheef onder een venster in het zwarte plastic zit. Zie je natuurlijk maar een paar keer in de gehele levensduur van de monitor dus ach. Vanaf het perspectief waarvan je het scherm 99,99% van de tijd gaat zien, ziet het er prima uit met elegante dunne bezels.

Na het aansluiten van het scherm werkte het in eerste instantie niet. Het lijkt er op dat de usb-c aansluiting niet samen wil werken met de displayport-over-usbc altmode poort op mijn Dell docking station. Dit kan een beperking in mijn Thunderbolt dock zijn, al zou het volgens de specs mogelijk moeten zijn. Direct in de Macbook Pro werkt het gelukkig wel, met zowel usb-c als hdmi.

De monitor wordt vervolgens netjes herkend maar met een resolutie van 1080p, yikes. Gelukkig werden schappelijkere resoluties wel ondersteund. Na wat experimenteren vond ik geschaald als 2560x1440 het beste werken en daarmee past het scherm goed naast mijn LG Ultrafine die op een vergelijkbare schermgrootte geschaald is op 2880x1620. Het verschil in dichtheid is daarbij klein genoeg om geen rol te spelen.

Het lettertype van het on-screen display is dat typische serif-lettertype dat je vaak ziet op de lcd-schermpjes van AliExpress gadgets. Dat geeft het toch meteen een wat armoedig gevoel voor me, maar misschien ben ik onredelijk bevooroordeeld tegen deze letter.

De anti-glare coating maakt reflecties diffuser, wat welkom is, maar neemt ze niet helemaal weg. Ik vind dat daarbij het goede compromis is gekozen want een sterker anti-glare effect had te veel afbreuk aan de beeldkwaliteit gedaan.

Wat wel afbreuk doet is de backlight bleeding. Je kunt geen perfect egaal zwart beeld verwachten bij deze prijsklasse maar de bleeding is zeer zichtbaar aanwezig. Doordat deze asymmetrisch is - de hoek linksonder is veel helderder dan de andere hoeken - is dit al snel storend zichtbaar in dagelijks gebruik.
Helderheid en hdr
Ik vind het fijn als mijn monitor een flinke bak licht op m’n netvlies instraalt - juist op dark mode! - en aangezien dit scherm werd aangeprezen als hdr was dat wel het laatste waar ik me zorgen om maakte. Maar dat viel tegen.

In hdr-mode wordt het scherm aanmerkelijk donkerder om het nodige contrast te kunnen halen. Wellicht is dat gebruikelijk, maar ik vond het dusdanig jammer dat ik hdr uitgeschakeld heb na 10 minuutjes spelen met hdr-filmpjes. De hdr-functionaliteit werkt dus wel feilloos met macOS, over zowel displayport als hdmi.

Maar ook zonder hdr-mode vond ik het scherm wat donker op maximale brightness en alle economy settings uitgeschakeld. De Picture Boost functionaliteit laat je een deel van het scherm, of het hele scherm, iets helderder maken maar het is duidelijk dat dat meer een kwestie van feller doen lijken is dan van echte brightness. Het beeld wordt er verschrikkelijk lelijk van, het lijkt met name een softwarematig effectje dat vooral neerkomt op het verlagen van het contrast.

Het kiezen van gammapreset nummer 2 hielp iets in het maskeren van het gebrek aan helderheid, maar in directe vergelijking met mijn oude LG UltraFine is de AOC op dit gebied kansloos.
Geluid
Ik heb niet veel troubleshooting gedaan maar out of the box werkte het geluid niet met mijn systeem. Ik kreeg over de speakertjes enkel stotterende bursts van audio buffer gespeeld. Ik vermoedde eerst dat het een bandbreedteprobleem met de meegeleverde usb-c kabel was, maar met HDMI had ik het exact zelfde probleem. Een lagere sample rate (via Audio & MIDI Setup, in een van de obscuurdere hoekjes van macOS te vinden) nam het probleem ook niet weg.

De korte fragmenten die ik wel hoorde maakten duidelijk dat je de monitor toch niet voor geluid wilt gebruiken dus dat het niet erg is dat het niet werkt. Toch wel een beetje sneu. Wellicht dat dit iets is dat een firmwareupdate kan oplossen. Op het moment van schrijven zijn er geen firmwareupdates te vinden op de website van AOC.
Gaming, input latency, etc.
Kunnen we kort over zijn: ben ik niet in geïnteresseerd en heb ik dus ook niet getest. Er zitten wat gaming mode opties in het osd-menu maar daar ben ik afgebleven. Het enige dat ik kan zeggen is dat als je graag met een hoog dynamisch bereik wilt gamen, dit niet het beeldscherm voor jou is.

Heb jij ook een AOC U27B3CF Zwart?