Sinds de allereerste Age of Empires game die op de PC is uitgekomen, ben ik al een liefhebber van de serie. Hoewel ik er niet super goed in ben, is het wel een serie die ik erg tof vind. Toen Microsoft bekent maakte dat er een mobile versie uitkwam, was ik enorm benieuwd hoe deze zou zijn. Inmiddels heb ik de game sinds de release bijna elke dag gespeeld, en in deze review vertel ik daar wat over.
Ik moet even eerlijk bekennen, ik speel niet veel spellen op mijn telefoon, maar ik vond het wel eens leuk om eens een review te doen over een mobile game. Het is niet voor het eerste dat Age of Empires op een telefoon (tablet) te krijgen is, want zo heb ik bijvoorbeeld Age of Empires 1 Gold nog op mijn T-Mobile MDA Vario gespeeld, dit was toen mogelijk mede omdat het systeem ook Windows Mobile OS draaide, en gebruik maakte van een styles. Nu is er een compleet nieuwe game uitgekomen, deze specifiek voor de telefoon gemaakt is worden, en dat merk je ook meteen aan de game, maar daar kom ik later in de review nog op terug. Deze game is gespeeld op een
Samsung Galaxy S22 Ultra met 12GB werkgeheugen en Android 14 erop.
Ja zoals ik al zei, Age of Empires Mobile is een echte telefoon game, en dat zie je ook wel aan de gameplay terug. De game is gratis om te spelen, dus dat betekent dat er iets van microtransacties moeten zijn in de game. Er zijn inderdaad verschillende Microtransacties aanwezig, maar ik moet erbij zeggen dat je het spel goed kunt spelen zonder geld uit te geven, mits je geduld hebt natuurlijk.
Ik noem even geduld op, want er zijn gewoon momenten dat je lang moet wachten, tenzij je items gebruik om deze te versnellen. Ikzelf heb €0,89 uitgegeven voor een extra personage, zodat ik wat sneller door kon spelen in het begin. Ik merkte wel dat je op een bepaald moment gewoon bijna gedwongen werd om iets van een Microtransactie te kopen, omdat ik gewoon bijna niet verder kwam. Ik kon op een bepaald moment slechts 1 ding aanvinken en moest dan weer 4 uur wachten, mede omdat ik niet sterk genoeg was voor bepaalde uitdagingen, maar ook niet de middelen had om te upgraden.
Er zijn heel veel menu en categorieën waarin je dingen kunt aanpassen, kopen, upgraden en noem het maar op. Soms voelt het een beetje te uitgebreid aan en heb ik meer het idee dat ze dit gedaan hebben om zo meer microtransacties te verkopen. Begrijp me niet verkeerd, ik snap dat ze geld moeten verdienen aan iets dat geld gekost heeft, en je wordt gelukkig niet telkens overspoelt met reclame, maar de hoeveelheid aan menu's voelt iets te uitgebreid aan op bepaalde momenten.
Heeft het spel wel of geen story mode? Daar ben ik om heel eerlijk te zijn niet helemaal achter, en misschien moet ik dat even toelichten. Er is namelijk wel een openingsfilmpje met wat tekst en een klein verhaaltje over Josephine. Je kon een klein stukje spelen en tijdens het spelen moest ik wat vijanden verslaan, een dorp terugveroveren en het Excalibur zwaard laten herstellen. Als je dat een keer gedaan hebt, dan ga ja vanuit je stad verder bouwen. Je stad is zeg maar het centrale punt waar je van alles uit doet regelen. Er zijn genoeg missies en uitdagingen, echter is er verder niks aanwezig dat met een verhaal te maken heeft. Deels jammer want dat sierde Age of Empires wel altijd, maar van de andere kant snap ik de keuze bij een mobile game ook weer.
Er zitten wel wat van verhalen in de game, dit zijn meestal achtergrondverhalen van bepaalde personages. Het spel kent namelijk bekende personen van vroeger, zoals bijvoorbeeld Mulan. Als je op haar klinkt dan krijg je een stuk achtergrondverhaal van haar. Door haar te laten groeien, unlock je telkens meer verhaal. Je kunt op een gegeven moment ook nieuwe personages vrijspelen of vrijkopen, en ieder personage heeft weer een eigen achtergrondverhaal.
Er zitten heel veel soorten microtransacties in het spel, deze verschillen van extra personages, tot extra grondstoffen. Wat me direct opvalt is dat deze prijzen best stevig zijn, en dat voor slechts een digitale aankoop om sneller door het spel te kunnen gaan. Zo zijn de meeste pakketten rond de €3,00, met uitschieters in de tientallen euro's. Ik heb in het begin gebruik gemaakt van een welkom actie, waar ik een waarde van €4,99 voor €0,89 heb kunnen krijgen. Als je me nu vraagt of ik nog wat zou aankopen, dan zeg ik toch echt nee, want ik vind de prijzen toch wat te stevig voor slechts wat grondstoffen.
De gameplay is opgebouwd in het laten groeien van je stad, dit doen ze door je dingen te laten doen, zoals bijvoorbeeld je Town Center te laten upgraden. Dit klinkt heel makkelijk, maar vaak moet je dan bijvoorbeeld weer andere dingen eerst upgraden voor je dat kunt. Bij het upgraden komen altijd grondstoffen kijken, en daar zit dan weer de uitdaging achter. Zo moet je soms een apart item hebben, die je weer alleen kunt vinden door gevechten te doen, en zo houdt het spel je een beetje bezig.
Het helpen groeien kunnen ook uitdagingen zijn die je moet doen, bijvoorbeeld door verschillende personages naar een bepaald level te laten groeien. Maar het kan ook zijn door bijvoorbeeld een X aantal keer te gaan vissen, of door een bepaald gebied aan te vallen. Er dingen die je zowel in je stad als uit je stad kunt doen, en zoals ik al eerder zei, er zijn genoeg menu's waarin van alles onderverdeeld zit.
Er zijn verken missies, waarin je personages die je hebt op in kunt zetten, maar er zijn ook een soort van seizoen missies, waarin je bepaalde dingen moet doen, zoals bijvoorbeeld 3 minuten zien te overleven. Ook zijn er missies waarin je telkens een tegenstander moet verslaan en zo weer een level hoger gaat, dit is een soort van eilanden missies. Er zitten genoeg dingen in het spel, te veel om allemaal op te noemen. Het is zeker leuk om allemaal te doen, alleen voelt het voor mij niet als een echte Age of Empires game aan. Ik heb ook geen idee hoe ze de Gameplay anders hadden kunnen maken voor een mobile game, en ondanks dat het geen verkeerde game is, het is geen Age of Empires voor mij.
Grafisch gezien oogt de game mooi voor een mobile game. Het is geen superzware game, maar ondanks dat wordt mijn telefoon na 15 minuten spelen al goed warm. Mijn stad ziet er goed uit en bevat best wel wat details. De meeste personages spreken ook echt en dat klinkt niet verkeerd. De game is verder kleurrijk en loopt lekker vloeiend, ik heb nergens haperingen gemerkt of een moment gehad van dat iets niet duidelijk oogde.
Je stad wordt aangekleed in de stijl die jij gekozen hebt. Zo had ik in het begin Frankrijk, maar toen ik kon wisselen, heb ik voor Japan gekozen. Toen ik wisselde werd de stad ook helemaal veranderd in de stijl van Japan. Er waren ook kleine details bij die het gewoon nog net wat mooier maakte.
Elk onderdeel heeft een beetje een eigen stijl en is grafisch net iets anders gemaakt. Als je van je stad naar de grote wereld gaat, waar ook andere spelers zitten, dan zie je meteen een andere stijl. Elke stijl is op zijn manier weer leuk gemaakt, maar het belangrijkste is dat het wel allemaal netjes en duidelijk oogt. Op grafisch gebied vind ik de game dan ook gewoon goed.
Ja over de muziek kan heel kort zijn, echt muziek is er niet aanwezig, het zijn voornamelijk achter grond en effect geluiden die je hoort. Waar je bij de normale Age of Empires games altijd leuke achtergrondmuziek had, is dat helaas hier niet het geval. Deels is het wel jammer, want dat zou het spel een stuk leuker maken, maar van de andere kant heb ik het ook niet erg gemist tijdens het spelen. Omdat er geen muziek aanwezig is, valt er helaas ook weinig te delen.
Er zijn een soort van online gevechten aanwezig, waarin je personages het tegen andere spelers opneemt. Ik heb een paar van dit soort gevechten gedaan, en het is best grappig. Helaas mis ik wel de spanning een beetje, vooral omdat je personages uit zichzelf vechten, en jij hierdoor weinig invloed hebt. Ik hoop dat ze dit in een latere update wat uitgebreider maken, want hier ziet meer in dan ze momenteel laten zien.
Dan de leukste vraag van elke review, heeft deze game een replay waarde? Voor mij is dat toch een nee. Ik heb de game nu enkele weken gespeeld, mede ook omdat ik het in het begin nog wel leuk vond, maar ik vind het spel te eentonig en het voelt niet aan als een echte Age of Empires games. Nu is het voornamelijk maar claimen, acties uitzetten en wat aanklikken. Het echt strategisch zijn zoals in de originele games, dat mis ik gewoon in deze game. Ik wil de game zeker op een later tijdstip nog eens een kans geven, als ze wat meer content aan het spel hebben toegevoegd, maar voor nu zeg ik van leuk dat ik hem eens gespeeld heb, maar dat was het dan ook.
Age of Empires is een game serie die al sinds 1997 meegaat, dat betekent dat ze over iets meer dan 2 jaar hun 30th anniversary hebben. Er waren al langer mensen het hopen op een moderne mobiele Age of Empires game, en deze hebben we in oktober van 2024 eindelijk mogen ontvangen. Ik had de game meteen al gepre-load via de Play Store, zodat ik Day One kon gaan spelen. Ik heb me er enkele weken mee vermaakt, maar merkte wel op een gegeven moment dat het telkens hetzelfde was. Het spel is niet verkeerd, maar het voelt voor mij niet als een Age of Empires game. Er zit te weinig uitdaging in en als je niet echt wilt betalen, dan zul je heel veel wachten. De Microtransacties vind ik best prijzig voor wat je krijgt, maar dat zou eventueel ook aan mij kunnen liggen. Kort samengevat, het is een leuke game, maar het is geen Age of Empires.