Tetris bestaat 40 jaar en is zelfs na al die jaren nog altijd erg populair, volgens Henk Rogers is dit de perfecte game. Tetris Forever is de nieuwste game en in deze review ga ik jullie wat over deze game vertellen. Mijn review versie is gebaseerd op de Xbox Series X versie.
“Tetris is the one Game that Will Going to be around when all the other games are Gone”, Henk Rogers. Henk Rogers is dan misschien wel niet de bedenker van Tetris, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat de game een groot succes is geworden. Mede door ervoor te zorgen dat de game als een release game werd uitgebracht op de Nintendo Game Boy. Het ervoor zorgen dat Tetris uiteindelijk een groot succes is geworden, is niet zonder enige risico gebeurt. In Tetris Forever word je meegenomen in de geschiedenis van 40 jaar geschiedenis, en deze gaat heel erg diep. Digital Eclipse, de maker van Tetris Forever, heeft naast het maken van een nieuwe Tetris versie, ook een zeer uitgebreide documentaire aan de game toegevoegd. Deze documentaire is in samenwerking met Aleksej Pazjitnov (Bedenker van Tetris) en de Tetris company gemaakt, en ik moet zeggen dat is heel erg goed gedaan. Mensen die ook de Atari 50: the Anniversary Celebration hebben gespeeld, herkennen een beetje dezelfde stijl, zoals het menu en de opbouw.
Ik kan heel veel over de geschiedenis gaan vertellen, maar dan zou ik voor een groot deel van de game verraden. De game bestaat namelijk voor een groot deel uit de geschiedenis van Tetris en dan zou de documentaire bijna overbodig worden. Een groot deel van deze documentaire gaat over de rechten van Tetris, en dit gaat best wel diep. Mensen die de film van Tetris gezien hebben, zullen al voor een groot deel weten hoe complex dit elkaar zat. Ik heb de film gezien en ik kan zeggen dat deze best goed het achterliggende verhaal uitlegt, maar deze documentaire gaat velen malen dieper. In de documentaire wordt ook gepraat over hoe de game tot stand is gekomen, en met welke computer en software de allereerste Tetris gemaakt is worden. Verder worden de rechten besproken, maar ook hoe de Tetris company tot stand is gekomen.
Naast een zeer uitgebreide documentaire, zijn er ook verschillende games aan de game toegevoegd. Hoewel het een Tetris game is, zijn er ook een paar andere niet Tetris games aan deze verzameling toegevoegd. Deze games zijn natuurlijk niet zomaar wat random games, maar hebben wel iets met de geschiedenis van Aleksej Pazjitnov en Henk Rogers te maken. In totaal zijn er 14 games aanwezig, waaronder een compleet nieuwe versie van Tetris, genaamd Tetris Time Warp.
Tetris Time Warp kent 4 verschillende modus, waaronder een klassieke en een tijd uitdaging. De uitdaging die ik zelf het leukste vind is de Time Warp zelf, deze kent namelijk een twist die plaats vindt na het wegspelen van telkens 10 lijnen. Je krijgt dan een warp die je naar een van de 3 klassieke Tetris versies brengt, waaronder die van de Game Boy. Naast Time Warp zijn er nog 13 andere games aanwezig, dit zijn de volgende games:
• Tetris (Electronica 60, 1984)
• Tetris (48K Version) (Apple II, 1988)
• Tetris (Famicom, 1988)
• Hatris (Famicom, 1990)
• Tetris 2 + Bombliss (Famicom, 1990)
• Hatris (NES, 1992)
• Hatris (Game Boy, 1991)
• Super Bombliss (Game Boy, 1995)
• Super Bombliss DX (Game Boy, 1998)
• Super Tetris 2 + Bombliss (Super Famicom, 1992)
• Tetris Battle Gaiden (Super Famicom, 1993)
• Super Tetris 2 + Bombliss Genteiban (Super Famicom, 1993)
• Super Tetris 3 (Super Famicom, 1994)
• Super Bombliss (Super Famicom, 1995)
Er zitten zeker leuke versies van Tetris tussen, en ik kan nu wel zeggen dat ik de allereerste Tetris uit 1984 gespeeld heb. Ik ben ook heel eerlijk dat ik het jammer vind dat de Game Boy versie hier niet bij aanwezig was, want juist die versie is misschien wel het meest gespeeld worden. Ik zeg dit misschien verkeerd, hij is wel in een soort van 1989 versie in Tetris Time Warp aanwezig. Deze oogt als de Game Boy versie, maar deze voelt en speelt toch anders. Ik heb mijn oude Game Boy versie erbij gepakt en ik merkte direct verschil in de manier van spelen tussen deze versies. Leuk dat wel iets van een Game Boy versie erin gedaan hebben, maar ik had liever het origineel gezien.
De gameplay is wat lastig te omschrijven, want in de loop der jaren is ook Tetris geëvalueerd, maar ook omdat er naast Tetris een paar andere games aanwezig zijn. Ik zal het daarom proberen in het algemeen te omschrijven, om op deze manier jullie toch een beeld te geven van wat je precies kunt verwachten. Bijna elke game kan heel makkelijk opgepakt worden, ze kunnen met de analoge stick of D-pad bestuurd worden, in de meeste gevallen kun je beiden gebruiken. In het menu van elk spel kun je de besturing inkijken zodat je kunt zien hoe je hem precies moet bedienen. Echter kun je helaas niet de besturing naar wens aanpassen, maar ikzelf heb hier geen moment last van gehad.
Wat ik zelf wel mooi vind om te zien, is hoe de besturing van Tetris met en met steeds vloeiender geworden is. Vooral als je de versie van 1984 met die van 2024 vergelijkt. Het grootste verschil bij Tetris zit hem op de manier hoe je blokken naar beneden laat komen. Het was namelijk zo dat als je naar beneden drukte bij de 1984 versie, dan was hij ook direct beneden was, en als je dat niet gewend bent dan is dat soms even wennen. Tegenwoordig als je naar beneden drukt, dan gaat hij wat sneller naar beneden, maar je kunt hem wel nog altijd bij sturen.
Tenslotte wil ik nog even iets over de documentaire opnoemen, als je in de documentaire iets over een bepaald spel tegen komt, en je wilt deze proberen, dan kun je vanuit dat menu daar direct naartoe gaan, mits deze game aanwezig is natuurlijk. Op gameplay gebied vind ik het een geslaagde game, maar ik merk wel dat ikzelf voornamelijk Tetris Time Warp speel, omdat ik deze gewoon erg tof vind.
Op Grafisch gebied is er niks veranderd en is het precies zoals het origineel, en dat is maar goed ook. Ze hebben verschillende filters toegevoegd om het nog een beetje naar je smaak te pimpen, maar ikzelf vond de standaard instellingen meer dan goed. Het menu ziet er mooi en strak uit, en ook de plaatjes en filmpjes die ze toegevoegd hebben, zijn erg mooi en komen goed naar voren. Ik vind het heel leuk om gewoon die hele oude boxarts en foto's nog eens terug te zien, en dat ziet er echt heel goed uit.
Tetris Time Warp is de enige game die nieuw is in deze game, en deze ziet er heel mooi uit. Hij oogt mooi strak en kleurrijk, maar is verder gewoon simpel gemaakt. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze stijl heel goed vond passen, het oogt modern maar toch vertrouwd, en dat is wel wat ik belangrijk vind aan een moderne Tetris.
De muziek is prima in orde en klinkt heel erg retro. Ik moet er wel bij zeggen dat ik bij dit soort spellen de soundbar vaak uit zet, die klassieke Tetris muziek is tof, maar klinkt toch minder mooi op een Atmos Soundbar. Behalve die van Tetris Time Warp, die vind ik weer goed doorkomen, maar dat is dan ook wel de uitzondering op de som. Buiten het menu en Tetris Time Warp zit er geen nieuwe muziek in de game, iets wat wel een beetje logisch is. Ik deel graag met jullie een van de liedjes uit Tetris Time Warp, eentje waarvan ik vind dat je hem gewoon eens moet horen.
Dan de leukste vraag van elke review, heeft Tetris Forever een replay waarde? Dat antwoord is een dikke ja, vooral omdat het gewoon jeugdsentiment is. Ik merk wel dat als ik even snel een spelletje Tetris wil spelen, ik altijd de nieuwe Tetris Time Warp kies. Misschien komt dat omdat de Game Boy versie ontbreekt, of omdat het gewoon een klassieke game in een nieuw jasje is. Hoe dan ook, Tetris Forever is een dikke aanrader en een game die ik zo weer even snel opstart.
Ik heb op moment van schrijven 14 van de 15 achievements behaald, ik moet alleen nog de “Put a Spin on It” achievement zien te behalen. Ik weet precies wat ik moet doen, echter is het me op moment van schrijven nog niet gelukt. Ik blijf het wel proberen om ook deze 15de en laatste achievement te behalen, gewoon omdat ik deze uitdaging wel leuk vind, ondanks dat het wel een uitdaging is.
Tetris bestaat 40 jaar, en dat moet gevierd worden. Dit doen ze met het spel Tetris Forever, deze gemaakt is geworden door Digital Eclipse. Tetris Forever is heeft een complete nieuwe game, maar heeft ook 13 klassiekers en een zeer uitgebreide documentaire aanwezig. Mensen die de Atari 50: the Anniversary Celebration hebben gespeeld, herkennen een beetje dezelfde stijl. Met deze stijl is helemaal niks mis, want de opbouw is gewoon heel duidelijk. De keuze aan games die aanwezig zijn is prima, hoewel ik het wel jammer vind dat bijvoorbeeld de populaire Game Boy versie hier niet standaard op staat. Tetris Time Warp is zeg maar de nieuwe versie van Tetris, en ik moet zeggen deze speelt heerlijk weg. Tetris Forever is een geweldige game en brengt het 40-jarige bestaan heel mooi naar voren, vooral als je toch van game geschiedenis houdt.