€ 13,24 bij Amazon.nl

Sonoff Zigbee Human Presence Sensor Review

9 december 2024, laatste update op 9 december 2024, 3.475 views Rapporteer

Ideaal voor ruimtes waar je weinig beweegt en toch zaken zoals verlichting wilt automatiseren, denk bijvoorbeeld aan een werk/studeerkamer. Normale bewegingssensoren (aka IR / PIR) schieten hier vaak te kort, omdat ze de kleine beweging van ademhalen en typen niet kunnen oppikken.

Deze aanwezigheidssensor maakt gebruik van microwave radar en hiermee wordt je aanwezigheid zonder problemen gedetecteerd, ook als je stil achter je PC zit.

Pluspunten

• Zeer gevoelige aanwezigheids detectie die gewoon werkt
  • Duidelijke pre-use instructions
  • Fijne magnetische basis
  • Drie 'gevoeligheden' (2,5m; 3,5m; 4m)
  • Werkt prima met Zigbee2MQTT

Minpunten

• USB voedingsbron nodig (niet meegeleverd)
  • Slechts één 3M tape meegeleverd
  • Zigbee hub nodig (maar dit geldt voor ALLE zigbee producten)

Inleiding

In deze review bekijk ik de Sonoff SNZB-06P. Dit is een zogenaamde aanwezigheidssensor, en een alternatief voor bewegingssensoren (aka IR/PIR).
Hoe werkt een 'normale' bewegingssensor?
Velen zijn waarschijnlijk al bekend met bewegingssensoren, die bijvoorbeeld vaak in buitenverlichting gebruikt wordt. Als er iemand komt aanlopen of er andere beweging gedetecteerd wordt, gaat de lamp aan, en na een bepaalde periode waarin geen beweging meer gedetecteerd wordt gaat de lamp weer uit. Tevens kan dit soort bewegingsmelder gebruikt worden voor beveiligingsdoeleinden, zoals een kantoor na sluitingstijd.

Dit soort bewegingssensoren zijn meestal zogenoemde PIRs, ofwel passieve infrarode sensoren. Objecten - en daarmee ook mensen - geven infrarode straling af. In de regel geldt dat des te warmer het object, des te meer infrarode straling wordt uitgezonden, en hierom worden IR sensoren soms ook ingezet voor thermal imaging. De bewegingssensoren 'zien' deze infrarode straling, en kunnen beweging detecteren door te letten op een verandering in de infrarode straling die ze zien.

Het grote voordeel van deze bewegingssensoren / PIRs zijn voornamelijk het bewezen track record. Bijna iedereen is er mee bekend, ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar met meer dan genoeg keus, en ze zijn relatief eenvoudig en goedkoop om te produceren.

Dat betekend niet dat PIRs geen zwakheden kennen, en de grootste zwakheid die PIRs kennen is hun gevoeligheid, die vaak door de gebruiker ingesteld kan worden. Als deze gevoeligheid te hoog wordt gezet zal de PIR vaak onterecht 'beweging' detecteren (bijvoorbeeld door een radiator die aanspringt), te laag en beweging zal in veel gevallen niet gedetecteerd worden.

Dit maakt PIRs ideaal voor het automatiseren van verlichting in bijvoorbeeld de hal, maar minder geschikt voor bijvoorbeeld in de woonkamer bij de bank voor de TV.
Hoe werkt een aanwezigheidssensor?
Een aanwezigheidssensor maakt gebruik van microwave radar, soms ook wel mmWave genoemd. De frequentie hangt af van de specifieke sensor, maar in het geval van de Sonoff sensor wordt er gebruik gemaakt van 5.8 GHz. De sensor zendt continue radargolven uit en detecteert veranderingen in de reflecties. Indien er geen bewegende objecten zijn in een ruimte, zal de gereflecteerde radargolf weinig tot geen variatie vertonen. Zodra er beweging is door een persoon (of gordijn of robotstofzuiger etc), zal het patroon van de gereflecteerde radargolf veranderen.

Het grote voordeel van deze aanwezigheidssensoren is dat ze veel gevoeliger en nauwkeuriger beweging kunnen detecteren, zoals het bewegen van een muis, het typen op een toetsenbord, en zelfs de ademhaling van een persoon zijn genoeg om te zorgen dat de sensor aanwezigheid kan detecteren. Hiermee zijn deze sensoren ook geschikt voor bijvoorbeeld TV kijken op de bank in de woonkamer, online werken in de studeerkamer, of de krant lezen aan de keukentafel. Over de keuken gesproken, je kunt ook neu... nevermind.

Het nadeel van sensoren als deze is dat ze nog relatief nieuw zijn in de smarthome markt (dit is de eerste keer dat ik eentje probeer), en dat ze vanwege hun gevoeligheid iets meer planning vereisen voor het plaatsen. Lang niet iedere ruimte en applicatie is geschikt voor een aanwezigheidssensor. En omdat ze continue radargolven uitzenden hebben ze ook energietoevoer nodig, terwijl voor PIRS een batterij vaak volstaat.

Unboxing

Vaak kan ik me moeilijk beheersen als ik een nieuwe gadget in handen krijg, en is alles al geopend en uitgepakt voordat ik foto's heb gemaakt. Natuurlijk was dit ook hier het geval, want ik kon niet wachten deze nieuwe techniek uit te proberen. Gelukkig had ik er twee, dus kon ik de tweede die nog in de doos zat wél unboxen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sI9P1s-69OxERlgbDk_5j-jFzqA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLOZv1UvvuDWLwvsUvSRK547ZnieauKUfofN1v9FarQXcO8r.jpeg?f=620xauto
De buitendoos is weinig spannend. Het heeft de gebruikelijke oranje kleur die we wel vaker zien bij Sonoff producten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WyFOvmtb9IlQpQ4GNc0hHbAxAfI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLOZLawXvEWsUUGO4yAizldf1idcJTj68XUG6YOSqmzHGz40.jpeg?f=620xauto
Als we de doos eenmaal openen worden we meteen begroet door de pre-use instructions, waar we later verder naar zullen kijken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IIS6BG6u0DKodRMhFVvxGZkTkCk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0AL4HU4sYhxPRpV5ho35GXmDY4xpJc1eDrARjvBkIPzt7.jpeg?f=620xauto
Onder de pre-use instructions vinden we twee compartimenten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jj8hXoN_0CAMWoGqNaR70GzpNMg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0Ff18W0TTUriFYXvg1zP2xaXUT5uSBcjK2xY52K7Moct8.jpeg?f=620xauto
In het rechtercompartiment vinden we de daadwerkelijke sensor.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pYvCZqc0mvAeWksBwlGynz7gTno=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0BtStaLxT9GN9w2DbMUsiaFbC0qKpHLxsBrlKyXTuuDui.jpeg?f=620xauto
In het linkercompartiment vinden we als eerste de magnetische basis - hierover later meer.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7zvnmYIff3SQQnoKqWmLn3cdWe0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0YO1BgTYt4nhHNViFzaLmZikH3aFaIsayhpF3zGCgfMWz.jpeg?f=620xauto
Onder de magnetische basis vinden we de quick guide - niet heel interessant.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/C-sRxqHOIWva_m0M8-r8oDyIZ8s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0RkcLTqhd0ZVOPRM8GqWH6CXp18b5MfDaJpYHUnVmvRpx.jpeg?f=620xauto
En onder de quick guide vinden we een USB-C naar C kabel van ongeveer twee meter en wat extra mounting hardware.
De pre-use instructions
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uI8vGMxnIab27ns9J1WsbVmx4ck=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLOZL4Qdvi3HoNsRyhSzDlwY717nOIyOIG9rcZlfiQBMwhco.jpeg?f=620xauto
Hoewel ik vaak geneigd ben handleidingen ongelezen weg te gooien, zijn deze instructies enigzins handig. Het waarschuwt ons op voor zaken die kunnen leiden tot onjuiste bewegingsdetectie.
De sensor zelf
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mPSEnZDLrPLvmdOnHR1ryv2fn5Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0zGoXGBt7FrowEnkYQ4w75TAatr9aHgfOiG5I4TO0r8uE.jpeg?f=620xauto
Aan de bovenkant vinden we de actie/pairing knop

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3ujKlB8f51_trCIYhxSAOZU3o9g=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0X1olrbcZ01WoiZ4UVTmw7kpOyweO6WLSAIQqdPUQhBry.jpeg?f=620xauto
Aan de onderkant vinden we de USB-C ingang om de sensor te voorzien van voeding.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VFid3sePbjXpQ2L0rVSBxh3mOkU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0ID4dGK4x7lgGhVSXt9gcaxFW0A8cAx3jaiM9dxbImpHc.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WmdB-JR1E8YmQ_EL00i0cOQgGJg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0iy8ntaj2sRvBpTdwsvOilaBgJYk9YyvcnHnDfzIE1EQv.jpeg?f=620xauto
De zijkanten bevatten een QR code en wat info over het product.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hK2fj-wqofrT2RvO-oRCFq4Ubvg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0p1Sh6u1Qtw8IE3EMje9mdK58TnDpUx62Gdcm7F6bYjaO.jpeg?f=620xauto
Er is niet veel opzienbarends aan de achterkant, maar ik wil deze achterkant de liefhebbers van kontjes die deze review lezen dit plezier natuurlijk niet ontzeggen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/MGwyYIgiGprWfUfaMVHiA38JMnM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP08H9ukzBqzOdyfzkAJfWb7BLIMuh1zSsSUj1jcSgeo9Gy.jpeg?f=620xauto
En natuurlijk full frontal nu... de voorkant van de sensor. Al met al een relatief compacte sensor, maar het gaat erom hoe je hem gebruikt.
De magnetische basis
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ThLVCmOA1pJ26_HZCtsUnJB72uE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP025vfvQfzje51EUDmkJU7XYAMvtGkmv3WRGeT07gmpLQh.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BCF62Ymjl3Du1S_gA3JS1mFafY0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0GGmj7f78MfUPl1oaERyLKYBAJkODh090mKrYQCeMkpF6.jpeg?f=620xauto
De magnetische basis komt met 3M tape om deze te bevestigen. Jammer dat er maar één maal tape is meegeleverd! Ik denk dat dit echt een verbeteringspuntje is voor Sonoff, want het zou fijn zijn als je kon experimenteren met verschillende locaties. Nu is het mij bij één sensor gelukt om deze te verplaatsen en de tape opnieuw te gebruiken, maar het was fijner geweest als er gewoon een reserve tape was.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8cFAcxauZ64x2o_6e-pQWdVBNUY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0iN9bjBLh3gTGY8VLvuUDsRz0eTajKMmwIO26QFK7V2ZB.jpeg?f=620xauto
De magnetische basis bevestigt goed stevig aan de sensor, en heeft veel bewegingsvrijheid. Hij kan niet helemaal plat ten opzichte van de tafel... maar het komt dicht in de buurt.
Extra mounting hardware
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OevOYO3K0Knr4KAslSGyHb_xxWk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/559280/1TkLP0bpSsae4fguUb4CMH72FucxFnHGq9NaMpAXEewEQMdBoX.jpeg?f=620xauto
Nog een close up van de extra mounting hardware. Vooral handig als je de magnetische basis niet met tape maar met schroeven wilt bevestigen.

Installatie

Het belangrijkste aan de installatie is om te zorgen dat de sensor goed geplaatst is. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk erop te letten dat je geen andere aanwezigheidssensoren aanstraalt, en er geen gordijnen of planten zijn die kunnen meezwaaien door tocht. Ook mag de ruimte niet te klein zijn, of er bestaat een kans dat de radargolf dankzij reflecties (of door dunne muren heen) beweging detecteert in nabijgelegen ruimtes. En natuurlijk zal de sensor van stroom voorzien moeten worden. Daarom is het ook zo jammer dat Sonoff maar één 3M tape meelevert.

Zodra er eenmaal een geschikte locatie is gevonden is de rest echter zeer eenvoudig. Even het oppervlakte waarop de basis geplaatst wordt schoonmaken, dan de basis met 3M tape bevestigen aan het oppervlak, sensor erop, voeding aansluiten et voilà.
Aan zigbee hub koppelen en instellen
Het koppelen aan de hub en instellen van de sensor zal deels afhangen van welke hub gebruikt wordt, maar het algehele concept zou ongeveer gelijk moeten zijn bij iedere hub. Volgens de handleiding van de sensor zou iedere gateway die Zigbee 3.0 ondersteund geschikt moeten zijn, en de handleiding noemt enkele geteste gateway.

In deze review omschrijf ik het proces voor Zigbee2MQTT. Het pairen / koppelen is doodeenvoudig. In de web front end van Zigbee2MQTT zorgen dat nieuwe devices tijdelijk mogen joinen, een druk op de actieknop op de sensor, en een paar seconden later verschijnt de sensor in ons overzicht.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZEvUZt06Izf1FogZLelrpw2srXo=/620x/filters:strip_exif()/m/559280/1TkMtZ8zVcbSCqXWY3bTiBm6PAuus06mTsSQNIc5xpVl1pcl1g.png?f=620xauto

Als we vervolgens de sensor aanklikken en naar exposes/toont navigeren, vinden we twee instellingen (gevoeligheid en timeout) die we kunnen aanpassen, en alle info die de sensor doorgeeft (aanwezigheid, illuminantie en signaalsterkte). De gevoeligheid heeft 3 stappen: low - 2,5m; middle - 3,5m en high - 4m. De timeout is in seconden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KwmkUnLs_Xs79nElN2lHaSi8_fs=/620x/filters:strip_exif()/m/559280/1TkMtZwiV034bS1isV6xoqcaFUMTRC0xZnJybYSM5iZb0TALEG.png?f=620xauto

Ervaring in gebruik

Hoewel plaatsing van de sensor wat aandacht vraagt, en het jammer is dat deze continue voeding vereist, ben ik zeer tevreden over de aanwezigheidssensor die ik nu voor een periode van 5 dagen in mijn studeerkamer in gebruik heb. Ik heb nog niet één keer meegemaakt dat het de verlichting die ik met deze sensor heb geautomatiseerd onterecht aan of uit ging. Zelfs als ik heel stil achter de PC zit wordt ik nog gedetecteerd en blijft de verlichting aan.

Al met al ben ik meer dan tevreden.

Heb jij ook een Sonoff Zigbee Human Presence Sensor?

Leuk een Sonoff Zigbee review, die zie je niet veel hier :)

Hoe is je ervaring met je Zigbee netwerk icm deze sensor? Ik hoor nog wel eens verhalen dat het netwerk overladen worden met calls door mmWave sensoren omdat ze continue dingen oppikken en dus een vloed aan calls naar de hub terug sturen.
Hoi sapphire,

Ik had hier nog geen ervaring mee omdat mijn zigbee netwerk niet heel uitgebreid is (ik gebruik voornamelijk z-wave), maar ik heb het even voor je nagekeken. Ik heb over een periode van ongeveer 20 minuten gekeken hoeveel calls mijn beide mmWave sensoren hebben gestuurd, en dat waren er in totaal 19, dus iets minder dan één call per minuut.

Het was ook vrij makkelijk om te bepalen wanneer de mmWave sensor een call maakt: de sensor maakt enkel calls als er een verandering is de aanwezigheidsdetectie of de gemeten illuminatie. Gedurende die twintig minuten moest ik me een aantal keren verplaatsen, dus als ik stil had gezeten op een vaste plek had ik veel minder calls gezien.

Hopelijk beantwoord dat je vraag!
Ik had er 2 besteld voor de woonkamer, maar 1 heb ik niet eens uit de verpakking gehad. 1 geïnstalleerd als test om te kijken als ik savonds voor de tv zat, of hij mij bleef detecteren. Op de hoogste stand, met de sensor direct voor me op me gericht, dacht hij elke 15 minuten dat ik weg was. Pas als ik opstond of zwaaide zag hij me weer.

Direct mijn oude Tuya Zigbee radar opgehangen, die 100 procent nauwkeurig is, maar wel onwijs veel berichten over het Zigbee netwerk pompt. Vandaar dat ik deze hoopte te vervangen, maar Sonoff kon deze simpele klus niet fixen voor mij
Jammer om te horen dat ze voor jou niet werken! En ook wel enigzins zorgwekkend. Ik kan natuurlijk alleen mijn eigen ervaring rapporteren en ik ben er tevreden mee, maar vraag me nu wel af of er misschien QC problemen zouden kunnen spelen.

Ik ben van plan om binnenkort nog meer te bestellen, dus we komen er snel genoeg achter gok ik.
Ik heb er nog 2 liggen die je evt van me kunt overnemen :D
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 17 december 2024 18:13
Leuk ding en niet te duur! Jammer dat die niet op accu werkt. Die dingen zitten over het algemeen toch gewoon verstopt op minder bereikbare (stroomloze) plekken.

'Ik haat kabels'
Dit is puur een verbruik ding. Volgens mij gebruiken de mmwave sensor varianten 10 of 100 keer meer stroom dan PIR varianten. Dat betekent dat in plaats van maanden tot wel een jaar of meer soms afhankelijk van gebruik je richting een halve maand of minder dan een week.
Als het praktisch was dan waren ze allemaal al over naar batterij ipv stopcontact.
Weet zo niet of er andere (duurdere sensoren zijn) die het geoptimaliseerd hebben om mmwave wel op batterij redelijk te laten zijn.
Volgens mij de eerste was maart dit jaar van Tuya die werkt door PIR aan springen en pas vanaf dan Mmwave totdat die uitgaat door geen detectie.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 21 december 2024 11:06]

rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @PaulHelper21 december 2024 16:36
Het is ook zeker wel te verklaren, maar jammer vind ik het wel.
Ja daar ben ik het opzich nee eens. Zelf nu PIR sensoren en alhoewel ze werken voor waarvoor ze gemaakt zijn zou ik toch mmwave op batterij op sommige plekken willen.
Iemand ervaring met integratie in Home Assistant? Werkt dit out-of-the-box of is er verplicht een MQTT broker nodig?