€ 131,99 bij NBB.com

be quiet! Light Loop 360mm Zwart Review

8 december 2024, laatste update op 8 december 2024, 314 views Rapporteer
Testpanel +2

Uitstekende AIO waterkoeling met wel heel strakke RGB verlichting, mocht je in de markt liggen voor koeling dan is deze zeker het overwegen waard. Controleer wel of je genoeg ruimte in de kast hebt of stem je onderdelen af bij nieuwbouw. Als je al een goede koeling hebt dan is de koeling interessant als je last hebt van thermal throttling of gek bent van RGB verlichting.

Pluspunten

• Goede koelprestaties
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Strakke RGB verlichting
  • Eenvoudige installatie
  • Stille pomp

Minpunten

• Handleiding had beter gekund, wat is het voordeel van de offset?
  • Ondanks geen piepschuim wel veel andere plastic verpakking

De unboxing, installatie en rgb verlichting heb ik ook opgenomen in het volgende filmpje:

Een klein stukje achtergrond. Toevallig heb ik vorig jaar een Be Quiet! Pure loop 2 FX 280mm geprobeerd te installeren omdat ik deze verkeerd had besteld voor de bouw van de PC van een maat van me. Deze paste echter niet vanwege het moederbord en de kast. Daarom deze doorverkocht. Ik had verwacht dat een 360 mm makkelijker zou passen vanwege het slankere profiel dus toen ik de kans kreeg om deze te reviewen pakte het met beide handen aan.

In deze review vergelijk ik de prestaties ten opzichte van mijn huidige koeler, Be Quiet! Pure Rock 2. Ik gebruik voor beide de standaard curves die op mijn moederbord ingesteld zijn. Dus geen andere tweaks/aanpassingen. Bij mijn huidige koeler heb ik recent nog de koelpasta vervangen voor een high performant koelpasta, ik had hiervoor wat hotspots en deze heb ik nu niet meer.
Ik kijk bij de vergelijking naar de koelprestaties en het geluid. De Light Loop zelf beoordeel ik op installatiegemak, bouwkwaliteit, looks en geluidsontwikkeling. Ik heb deze test uitgevoerd met:
  • Fractal Design Define R6 USB-C Black
  • MSI MEG X570 UNIFY - Moederbord
  • AMD 5900X
  • MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24G
  • 64 GB G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK

Installatie en bouwkwaliteit

Voor de installatie moest ik helaas wel mijn dvd speler opgeven. Ook moet de 'kap' van de bovenkant eraf zodat hier lucht doorheen kan. Ik gebruikte vaak wel deze ruimte om mijn KVM afstandsbediening neer te leggen en een controller. Dit gaat nu iets lastiger. Nadat de oude koeler eruit was ging de nieuwe koeler erin.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2aqpoSfEYBrDPRq9nBJNRR3DYAQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/161348/1TkmjaBxSc6muWeQKWxdZxS6YqikitrsJ9QGrUKMkNibKsfetF.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KwAFTF132FrFF3EdI-0synrS8tk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/161348/1TkmjaoVlEsOwPWwrCpRYpchWBSel89oivp3mtdmWIlDZU0LPW.jpeg?f=620xauto

Hiervoor is bovenin ruimte, er zijn twee rails, om bijvoorbeeld 120 mm breed, en 140 mm breed te accommoderen. Helaas loopt de rails voor de 140mm tegen de plaat voor de storage/media bay aan en op de andere rails zitten de profielen op mijn moederbord in de weg. Hiervoor moest ik hem schuin installeren. Mijn kast is momenteel toch niet open dus heel erg vind ik dat niet maar mooi is anders. De oorzaak ligt hier echter bij het gebrek aan ruimte door de combinatie van de kast en moederbord.
De mounts voor de processor kan op twee manieren geïnstalleerd worden, '0' voor maximale capaciteit of '8' voor offset. Het wordt echter niet duidelijk in de handleiding wat offset betekend. Ik heb ze dus eerst in 0 geïnstalleerd en na een google actie toch besloten om in offset '8', dus met 8 mm verspring te installeren. Het blok zou dan beter gepositioneerd zijn en dit zou zorgen voor betere koelprestaties.
Het moederbord zit een beetje in de weg
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/T8MJmZ6Mb5bYqpFdjEgeVk0w8KI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/161348/1TkmjaP5ng9Gsmt21z2xHsOpmhjja2rpTsLChmvsYJrT04dkHw.jpeg?f=620xauto
Een beetje janky installatie...
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FXUYzSWw8Q-KgkvosR0i7RjN7ro=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/161348/1TkmjaVawLNcwmOTiYbTa62TqtC32l4eAw8vPuN9CpZfY0WGOG.jpeg?f=620xauto

Installatie en aansluiting van de hub verliep zonder problemen, ik had nog een oude hub hangen welke ik niet gebruikte en mee was geleverd met de kast, dus deze verwijderd en de nieuwe hub hiervoor in de plaats gehangen. De controle van de RGB verlichting gaat bij mij via het moederbord en dat is eenvoudig met software van de fabrikant van het moederbord of derden te regelen.
De Light Loop voelt solide aan, zowel de radiator als het koelblok. De installatie van de ventilatoren op het koelblok verliep zonder problemen en ook deze voelen aan van hoge kwaliteit.

Prestaties

Hoewel ik vroeger wel eens een processor heb overclocked of een videokaart geflashed wil ik mijzelf geen overclocker noemen. Het is meestal ook niet meer heel erg nodig, hoe beter je je hardware koelt, hoe meer prestaties je ervoor terug krijgt. Vanaf de fabrikant wordt er al met gegarandeerde boostsnelheden geadverteerd. Ik heb in de test overigens niet de maximale boostsnelheden gehaald maar dat ligt voornamelijk aan dat alle cores tegelijkertijd belast worden in deze tests en ik uitga van een worst case scenario.

Voor het testen heb ik de torture test van Prime95 gebruikt. Ik heb runs met de "blend" gedaan en daarnaast een custom run met constante settings waar ik de hoogste temperaturen zag verschijnen bij de lucht koeling, namelijk FFT in place met een size van 960k. Echter kon ik hiermee ook niet de piek temperaturen recreeren die ik wel in de blend zag. Echter leek deze setting wel de constante maximale thermale belasting te halen. Omgevingstemperatuur heb ik tijdens beide runs op 21 graden gehouden en heb voor de echte run een korte run gedaan en daarna af te koelen naar idle temperatuur.

Kijkend naar de prestaties zien we dat met luchtkoeling we regelmatig de 90 graden aantikken met de blend workload te boosten naar 4.4 ghz en boostsnelheden van rond 4.3 ghz ook enige tijd aan te houden. Bij de constante workload boost hij tot ongeveer 4 Ghz en weet dat ook vast te houden bij 77 tot 80 graden en opgenomen vermogen van ongeveer 140 watt. Dit is voor mijn gevoel een best indrukwekkende prestatie voor een luchtkoeler met een enkele ventilator en zonder verder optimalisatie.
Lucht, Prime95 blend
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/oI008rQMoDGoh5SLKPimjHyQ_rU=/620x/filters:strip_exif()/m/161348/1TkmjbRs1jQ0ftZ9pme1p1yQ9jZ4Ewiui10QFwaWRY4iLCjUgY.png?f=620xauto
Lucht, Prime95 constant
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3gvskDS3Jo0mnrK9walVPak4s44=/620x/filters:strip_exif()/m/161348/1Tkmjbr5tLb16LTzElD24N02MwpAsKAfEmjhrMEDXvTVRFXiJX.png?f=620xauto

Als we naar de Light Loop kijken bij de blend workload zien we een hogere boostsnelheid en lagere temperaturen. De temperatuur komt nu niet boven de 77 graden en hierdoor ziet het opgenomen vermogen en boostsnelheden ook vlakker uit. Bij de constante workload kunnen we het wat duidelijker zien, de boost snelheid ligt gemiddeld rond de 4.3 ghz en het opgenomen vermogen rond de 145 watt en weet dit ook vast te houden. Daarbij een gemiddelde temperatuur aanhouden van 69 graden tot max 73 graden.
Water, Prime95 blend
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dbirEFwIeTR6XU-Vy80HWzAS51U=/620x/filters:strip_exif()/m/161348/1Tkmjbfh9a6hzS1g8CS8nlyUdYin70WAoTWRFvTDVfQijy9WIZ.png?f=620xauto
Water, Prime95 constant
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lJ5lgPitr4liQuXvEOVjz_cqynY=/620x/filters:strip_exif()/m/161348/1TkmjbYquNWdkGPeEC5hmaUqO90OArLCTnMfmWu7GKD2OiguE5.png?f=620xauto

De idle geluidsontwikkeling is erg laag en ik denk met een beetje tweaken dat het vrij eenvoudig moeten zijn om voornamelijk in dat profiel te blijven. Bij zware workloads is hij een stuk meer aanwezig dan de luchtkoeling maar daar zijn de prestaties dan ook naar. Van het geluid heb ik voorbeelden opgenomen in het bijbehorende filmpje.

De Light Loop is een toegangkelijke powerhouse van een koeling met een erg strak RGB ontwerp. De pomp is heel stil en in idle en bij lichte workloads de fans ook. Als er echter om prestaties wordt gevraagd zijn de fans wel aanwezig om de warmte af te voeren. De prestaties zorgen ervoor dat je processor minder gauw tegen zijn thermal limits aanloopt en hogere en langer kan boosten.

Hoewel ik altijd een dichte kast heb gehad zou ik met mijn volgende build toch kijken naar een open kast en rekening houden met deze koeling qua ruimte en zichtbaarheid. Want toen ik met deze installatie bezig was voelde ik mij weer even het kind wat zich stond te vergapen bij de diverse casemods op de grote lanparty's.

Deze koeling is wel echt voor de enthousiastelingen, je workloads moeten wel het nodige vragen van de CPU en/of je hebt een open kast en wilt graag een waterkoeling met een erg strakke RGB. Want in vergelijking met de Pure Loop FX van vorig jaar doet deze qua RGB en looks er toch een behoorlijke schep bovenop.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/AfmcMYC99BLC869UB7tnYR0-9pw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/161348/1TkmjamwNxtCIBGNvvxpeimLpGNDsxXeKsYz2uXG4N6uZZ8rua.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_J3aUMsTHlD4vi627TgRnmIhs8c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/161348/1Tkmjahrg6qq20heRgcBUF8cTmqDNSQ5PshnvjWeDtBDt4UQ5y.jpeg?f=620xauto

Heb jij ook een be quiet! Light Loop 360mm Zwart?