WiiM Amp Grijs Review

LeGato23
5 december 2024, laatste update op 20 december 2024, 1.766 views Product gekocht

WiiM Amp Grijs

Mooie compacte ‘streamer amp’. Het apparaat is veelzijdig, maar toch eenvoudig in de bediening. Groot gebruiksgemak en eenvoudige installatie.

Ondersteuning van onder andere Apple Airplay2, Bluetooth, Spotify Connect en internetradio zoals Tune-in. Geluidsingangen kunnen ingesteld worden als auto-sensing zodat bij input, het apparaat wordt ingeschakeld of overgeschakeld naar de juiste input.

Via de WiiM Home app is het apparaat helemaal naar wens te configureren inclusief equalizer.

De fysieke aansluitingen zijn prima in orde. De (passieve) speaker aansluitingen kunnen zelfs gebruikt worden met banaanstekkers en ook de HDMI aansluiting is solide.

De versterker is voldoende krachtig met 60 watt per kanaal bij 8 ohm en 120 watt per kanaal bij 4 ohm om ook wat grotere vloerstaande speakers aan te sturen zoals mijn Canton Ergo 700 DC’s.

Met deze WiiM AMP heb je geen Sonos, HEOS of grote AVR meer nodig.
Dit alles-in-één apparaat heeft me positief verrast!

Pluspunten

• Veelzijdig
  • Compact formaat
  • Prijs
  • Voldoende krachtig
  • Software-updates
  • Grote community
  • Gebruiksgemak

Minpunten

• Geen aan-uit knop

De WiiM AMP heeft mijn verwachtingen flink overtroffen!

Inleiding
Ik was op zoek naar een vervanger voor mijn Onkyo TX-DS575X receiver.
Na het afscheid nemen van mijn passieve surround-speakers en center-speaker was de wens om terug te gaan naar een 2.0 (of later 2.1) opstelling met bestaande Canton Ergo 700 DC speakers.

Het moest een alles-in-één oplossing worden, met voldoende krachtige versterker voor bestaande passieve speakers, streaming mogelijkheden met Airplay en Spotify Connect, internetradio en een HDMI eARC aansluiting voor aansluiten van TV. Liefst ook met vaste ethernetverbinding voor een zo stabiel mogelijke internetverbinding. (WiFi is uiteraard ook aanwezig)

Tevens ontstond de wens om terug te gaan naar 'Less is more'. Een kleiner formaat dan de bestaande Onkyo receiver en ook minder knoppen en minder zichtbare toeters en bellen. Eenvoudige bediening was een must.

Mogelijkheden
De WiiM AMP, een zogenaamde ‘streamer amp’, heeft alles wat ik graag wilde; één apparaat voor internetradio, Spotify Connect, Airplay en het kunnen aansluiten van mijn TV en bestaande speakers.

De installatie en bediening middels de WiiM Home app op je telefoon gaat prima. Er zijn veel instellingsmogelijkheden voor wie wil, maar ook met de standaard instellingen vanuit de initiële installatie werkt het apparaat direct.

De afstandsbediening reageert goed en de vier preset knoppen kunnen naar wens ingesteld worden via de WiiM Home app. Je kan een internetradio station koppelen, maar ook bijvoorbeeld een Spotify playlist. Dus met één druk op de knop, direct je favoriete muziek, ook wanneer de WiiM AMP in standby-mode staat. Erg handig! En als vier presets niet voldoende zijn, dan kan je via de WiiM home app in totaal twaalf presets instellen.

De ingangen kunnen ingesteld worden als auto-sensing. Ook hier weer erg handig, zodat je bij schakelen van audio-bron daarvoor op de WiiM AMP of in de app geen extra handeling voor hoeft te doen.

Het geluid kan naar wens ingesteld worden met de Equalizer in de WiiM Home app. Tevens is ‘Room Correction’ mogelijk om het geluid optimaal aan te passen aan de ruimte. Dit heb ik tot nu toe nog niet uitgeprobeerd.

Ondersteuning door de fabrikant
Er worden regelmatig software-updates uitgebracht voor de WiiM apparaten (die automatisch worden geïnstalleerd. Het enige wat je hiervan merkt is dat even het geluid wegvalt tijdens het herstarten). Tevens is er een grote community van gebruikers, waar veel informatie te krijgen is.

Alternatieven
Tijdens mijn zoektocht naar een ‘streamer amp’ ging in eerste instantie de voorkeur uit naar de meer bekende merken zoals Denon, Marantz, Yamaha, Onkyo, etc. Ook Sonos en het HEOS ecosysteem heb ik bekeken. Toch leek elke keer de WiiM AMP voor mij de meest ideale en best passende alles-in-één oplossing te zijn, die overigens ook qua prijs meeviel ten opzichte van anderen.

Na het ruimschoot inlezen van vele reviews (inclusief de meer kritische reviews) heb ik de sprong gewaagd en de WiiM AMP aangeschaft. Omdat muziek en kwaliteit nogal persoonlijk zijn, vind ik het lastig om te stellen of de WiiM AMP qua HiFi standaard goed of slecht is.

In mijn opstelling met de bestaande Canton Ergo 700 DC speakers in een woonkamer met harde vloer en niet ideale plaatsing van de speakers kan ik zeggen dat ik enorm blij ben met het resultaat.
Voor mij klinkt het fantastisch en ik ben blij met de aanschaf!

Ervaring na twee weken gebruik
De afgelopen twee weken is de WiiM Amp voornamelijk gebruikt om radio te luisteren als achtergrondmuziek, goed geluid met film kijken en muziek luisteren met Spotify Connect.
De EQ functie ruimschoots geprobeerd en klank aangepast naar persoonlijke voorkeur. Leuk om te doen en fijn om te merken dat de WiiM Amp ingesteld kan worden naar wens en je niet 'vast' zit aan de klankkleur of aan vooraf, door fabrikant, bepaalde klankeigenschappen.

Heerlijk om weer kinderlijk eenvoudig de radio aan te kunnen zetten met één druk op de knop en gewoon prima ontvangst te hebben (geen storing meer met FM of DAB). Door de eenvoudige bediening merk ik dat ik ook weer meer de radio aan heb staan hier thuis. Gezellig!

TV kijken en vooral film kijken heeft ook weer een nieuwe dimensie. Ook hier geldt weer het eenvoudige inschakelen. Middels de HDMI eARC geen gedoe, maar makkelijk geluid vanuit de TV naar de WiiM Amp overschakelen. De wens voor aanschaf van een soundbar voor onder de TV is hiermee ook verdwenen. De twee passieve speakers met de WiiM Amp vullen deze behoefte volledig in.

Het even lekker gaan zitten en muziek luisteren doe ik met Spotify Connect. Ook hier weer snelle en eenvoudige bediening vanuit de WiiM home app, of rechtstreeks vanuit Spotify en geen gedoe met losse apps zoals Sonos of HEOS.

Via het forum las ik dat de WiiM Amp ook te bedienen is met een HTTP API.
Zojuist een eerste test gedaan en met een http commando de WiiM Amp ingeschakeld naar preset 1. en daarmee internetradio aangezet. Deze HTTP API mogelijkheden had ik niet verwacht en vind ik een geweldige nice-to-have. Integratie met domotica of home-automation is hiermee dus ook mogelijk, zonder vast te zitten aan een specifiek ecosysteem of software.

Het blijkt dat de API en software van de WiiM gebaseerd is op LinkPlay software die voor best een grote groep homeaudio devices gebruikt wordt.

Heb jij ook een WiiM Amp Grijs?

Mooie review.
Dat is de lastige vraag omdat Hifi van vrij bescheiden naar compleet van de pot gerukt is kwa budget. Wat WiiM heel erg knap doet is dat ze enorm goede producten met een onovertroffen feature set op een prijspunt neerzetten waar andere merken onmogelijk aankomen.

Gaat een 1000€ geintegreerde versterker met streamer beter klinken dan de WiiM? Ja natuurlijk! Maar niet 3 keer zo goed en dat kost die wel.

De WiiM maakt hifi leuk en betaalbaar, en is daar onovertroffen in.
Dank je wel.

Ik denk dat ik zelf het verschil met een drie keer zo dure versterker niet hoor, dus voor mij is de WiiM AMP echt een pareltje qua combinatie van geluid, mogelijkheden, design en prijs.
Maar gelukkig is dat persoonlijk en is er daarom inderdaad vanalles te koop; voor ieder wat wils.
Het zal je verbazen, ik ben van een BlueSound Powernode2 (899 euro) naar een Marantz 40N gegaan (2500) en het verschil is dag en nacht. Ik was ook sceptisch maar mocht de versterker terug sturen als ik het verschil niet zou horen op mijn Dali Rubicon 6.
Same here! Van een Denon 2400H naar een Cinema 40 op 2x Dali Opticon 6 en de Vokal. Verschil van dag en nacht.

De WiiM krijgt enorm goede reviews. En ja. Er is nog veel beter en duurder spul te krijgen. Uiteindelijk gaat het erom dat je tevreden bent met het geluid. Daar gaat maar 1 persoon over. De luisteraar zelf.
En dat was exact de versterker waar ik aan dacht toen ik mijn eerst opmerking typte.

(En dan zal ik OP maar besparen dat ik van een 40N naar een Michi X3 ging en dat dat, jawel, een verschil van dag en nacht was. Maar goed.;) )
Mooie review, en als de renovatie van mijn huis klaar zal er ook een WiiM Amp ingezet worden om 2 Marantz versterkers en een processor te vervangen. Terug van 7.1 naar een 2.1 opstelling dus, met minder kabel wirwar en een cleanere indruk.

De WiiM Amp zal een stel Focal Chorus 826 of 806 aansturen, de grote 826 zou eigenlijk wel moeten lukken want net zoals de bookshelfs een hoge gevoeligheid van 90dB wat aansturen gemakkelijk maakt.
Dank voor de feedback.

Het ontdoen van de kabel-wirwar was voor mij ook een hele grote plus.
Enerzijds kwam dit door de aanschaf van de WiiM AMP en anderzijds door gelijktijdig vervangen van de 'domme' TV voor een smart TV. Gecombineerd was dit het resultaat:

HDMI splitter ivm te weinig HDMI poorten op TV -> Niet meer nodig ivm voldoende HDMI poorten
HDMI optical audio extractor incl. voeding ivm TV naar Onkyo -> Niet meer nodig ivm HDMI eARC
Odido settopbox incl. voeding -> Niet meer nodig ivm Smart TV app
Apple TV incl. voeding voor Netflix, Amazon, Kodi, Spotify -> Niet meer nodig ivm Smart TV apps
Nintendo Wii incl, voeding en laadstation met voeding -> Verplaatst naar zolder
Philips Hue Play Lightbar lampen achter TV incl. voeding -> Niet meer nodig ivm Amiblight TV
WiiM AMP ipv Onkyo -> Surround/center kabels weg, FM antenne weg, interconnects weg

Dat was even een verademing zeg!
Een volle boodschappenkrat met spullen 'over' en nu een stuk vriendelijker qua energieverbruik ;)

[Reactie gewijzigd door LeGato23 op 9 december 2024 00:07]

Heeft deze ook ondersteuning voor Google cast?
Ik gebruik Google Cast zelf niet, maar volgens mij zit het er wel op.
Zie deze WiiM Frequently Asked Questions

[Reactie gewijzigd door LeGato23 op 17 december 2024 20:08]

Ik ben benieuwd of je de Marantz M1 of de Denon Home Amp hebt overwogen aangezien het gelijksoortige apparaten zijn (afgezien van de prijs natuurlijk). Ik zit hier nog over te dubben.
Ik heb daar wel even naar gekeken en moet zeggen dat het model van de Marantz M1 me ook wel aantrekt qua looks en vormgeving en reviews zijn erg positief.

Qua afwegingen hebben mij de veelvuldigheid van ondersteunde streamingdiensten, de productondersteuning en grote community, de eenvoudige bediening en prijs de doorslag gegeven voor de WiiM Amp.

De Marantz M1 is meer 'Premium' kan bijvoorbeeld wel Dolby Digital aan, schijnt iets krachtiger te zijn, maar heeft weer geen Google Chromecast ondersteuning en is 3x zo duur als de WiiM Amp. Verder zie ik HEOS app meer als gedoe in plaats van toegevoegde waarde.

Het zijn beide Streaming Amps waarbij mijn mening is dat de WiiM Amp sterker is op ondersteunde streamingdiensten en de Marantz M1 sterker is in geluidskwaliteit.

Echter, als het gaat om kwaliteit van geluid, dan is dat persoonlijk en is dat niet volledig te beoordelen op basis van specs, reviews of ervaringen van iemand anders. Bepalen wat voor jou het beste klinkt, kan je het beste zelf doen door te luisteren, het liefst in jouw eigen ruimte met eigen speakers.

Voor mij was de keuze duidelijk. Ik heb de voorkeur gegeven aan de WiiM Amp vanwege bovengenoemde voordelen en lage prijs. Maar ik kan me zonder problemen voorstellen dat voor iemand anders de keuze juist valt op de Marantz M1. Zoals ik eerder al zei; Voor ieder wat wils.