Unboxing
Een nette stevige doos die aan de buitenzijde als een cadeautje aanvoelt, mede vanwege de enigszins mat zwarte look met een weergave van de BeQuiet Light Loop 360mm met geactiveerd RGB-kleurenspectrum. Als Tweaker die weinig onderdelen individueel upgrade en nog nooit van 100% luchtkoeling af is gestapt voelt dit als een nieuw avontuur!
Eenmaal de doos geopend vallen direct een aantal positieve zaken op:
- Alle onderdelen zijn zorgvuldig individueel verpakt, per onderdeel een eigen zakje met daarin weer bijbehorende schroefjes
- De radiator (met doorgaans gevoelige lamellen) heeft een beschermend kartonnen omhulsel
- Alle onderdelen worden onder beschermd door een soort eier-doos (wat zorgt voor extra sterkte)
- Aan de bovenzijde is ook afdoende bescherming met een extra stuk schuim en de kartonnen doos
Toch is er mijn inziens ook een duidelijk minpunt, zeker in de huidige maatschappij waar duurzaamheid een grote rol speelt: Alle zakjes zijn van plastic.Hardware als startpunt
Omdat de BeQuiet Light Loop 360mm mijn huidige AliExpress CPU-cooler gaat vervangen is het goed voor de metingen later in deze review kort te verkondigen wat de hoofdcomponenten in huidige PC zijn:
:strip_exif()/m/12320/1Tlqrj4rxLlG3kc5sXhSq05NEVZv4xWxJ1Jxhc1LNlawZVUuHP.jpeg?f=620xauto)
De meeste hardware is al een jaar of 5 a 6 oud maar voldoen prima voor mijn huidige wensen en eisen zoals kantoorapplicaties, remote-verbindingen met kantoor en casual gaming op 1080p / 60FPS. Denk hierbij aan Counter-Strike, Resident Evil series, FIFA 2023 en F1 2023.
Deze PC zal komend jaren ergens qua hardware vervangen worden dus dan zullen de Be-Quiet Light Loop en de behuizing (als nieuwste componenten) zeker meegaan.
Be-Quiet Light Loop 360mm voorafgaand aan de installatie
Met alle onderdelen open op tafel bevat de Be-Quiet Light Loop 360mm het volgende:
- Tube koelpasta: Koelpasta voor warmtegeleiding tussen het waterblok en de processor
- Montage benodigdheden voor verschillende sockets: Compatibiliteit met Intel- en AMD-sockets waaronder Intel 1151, LGA1700 en AMD AM5/AM4 sockets. Per type socket is er een aparte bundel met montageonderdelen
- Navulfles (100ml): Om later het system na te kunnen vullen.
- ARGB-PWM-hub: Maximaal zes PWM-ventilatoren en zes ARGB-apparaten kunnen aangesloten en gesynchroniseerd worden.
- Light Wings LX 120mm ventilatoren: 3 stuks in het geval van de 360mm uitvoering
- De zwarte radiator met daaraan de AIO CPU module zelf
- Gebruikershandleiding: Beschikbaar in meerdere talen met plaatjes
Alles oogt netjes. compleet en verzorgd. Be Quiet heeft zijn best gedaan om ook in uitgepakte staat een verzorgde indruk achter te laten.
Dit gezegd hebbend: Bij de start van de installatie ga je (door deze goede indruk) uit van een probleemloze, simpele installatie
maar daar lijken toch wat addertjes onder het gras te zitten. Hierover later meer.
Be-Quiet Light Loop 360mm tijdens de installatie
Gelukkig zijn veel installaties, materialen en installatiebenodigdheden tegenwoordig redelijk fool-proof.
Zoals mijn eigenwijze blik direct tegen mij zei: Gewoon beginnen.
Alle onderdelen die ik eerder op tafel had, ben ik 1 voor 1 gaan monteren.
Radiator + Fans
Het monteren van de fans op de radiator ging erg makkelijk. De schroefgaten zaten op de juiste plek, de ventilatoren waren echt (uiteraard machinaal) exact dezelfde maat in hoogte, diepte en breedte. Dat maakt het het visueel ook direct aantrekkelijk (ook al gaat het in een kast).
Maar omdat de Be Quiet AIO ook daadwerkelijk in een kast met glazen wand gaat wilde ik zorgdragen dat alles perfect uitgelijnd kon worden.
Over dat uitlijnen gesproken: Omdat het een 360mm radiator is en mijn voeding aan de voorzijde gemonteerd is maakt dat het naderhand plaatsen erg lastig. De radiator met zijn lengte in combinatie met de gekoppelde waterslangen zorgden er direct voor dat ik voor plan B ging: De Jonsbo-kast eerst netjes leeg halen om het daar volledig opnieuw op te bouwen.
Geen overbodigde luxe gezien de hoeveelheid kabels van de fans: Deze zijn helaas niet gedaisychained waardoor je dus drie aparte sets kabels hebt. Ieder met aparte voeding en PWM-controls.
ARGB-PWM-HUB
Het fijne aan de installatie van dit soort hubs is dat ze relatief klein en ondiep zijn. Deze paste perfect aan de achterzijde van mijn kast op een SATA-placeholder. Zoals hierboven genoemd het grootste punt wat ondertussen wel een irritatiepunt werd: kabelmanagement. Wat een brei aan kabels!
Ter informatie over de hele aansturing van (a)RGB: Omdat mijn moederbord geen RGB-headers dedicated heeft heb ik gekozen voor een separate RGB controller om toch de RGB-aansturing in te regelen. Deze heb ik succesvol tot stand gebracht met de volgende controller:
Fractal Design Adjust R1AIO CPU module
Niet geheel onbelangrijk de CPU module zelf. Compleet met afdekplastic (niet vergeten te verwijderen) en koelpasta.
Bij de installatie is er goed onderscheid te maken tussen een Intel of AMD-montage. gezien mijn Intel-cpu heb ik de basisinstallatie aangehouden. Hieruit bleek direct dat ik er goed aan had gedaan om mijn moederbord ook uit de kast te halen. Er zit een dedicated backplate bij voor achterop het moederbord om deze specifieke AIO CPU module vast te zetten.
De CPU module zelf wordt middels twee schroeven vastgezet op de bijgeleverde klemmen.
Even was ik bang dat ik de boel kapot zou draaien want, eerlijk is eerlijk, je moet best wat kracht zetten om de module goed vast te zetten.
De aansluiting van de CPU module heeft een eigen PWM + voeding. Deze heb ik (gezien de afwezigheid van een aparte extra RGB/PWM header) aangesloten op SYS_FAN om zo ook de pomp gewoon op vol vermogen te laten draaien voor een goede continue waterflow.
Gebruikershandleiding
Toch even apart vermeldt: de gebruikershandleiding.
Om eerlijk te zijn denk ik dat de gemiddelde tweaker deze direct in de prullenbak gooit. Veel te algemeen, niet specifiek genoeg over de aansluiting van de PWM/RGB kabels. Doe jezelf een lol en en ga direct naar Youtube en zoek daar naar installatievideos.
Die geven veel betere tips m.b.t. PWM/RGB aansluitingen, kabels en het gebruik van de HUB.
Be-Quiet in de praktijk
Hieronder wat algemene indrukken die ik de afgelopen twee weken heb opgedaan.
Aangezien ik een niet-overklokbare processor heb zijn de gemeten prestaties een pure vergelijking van mijn oude AliExpress-koeler en de nieuwe Be Quiet Light Loop 360mm AIO.
Kleurweergave
De (a)RGB-verlichting van de Light Loop 360mm heeft mij eerlijk gezegd echt verrast.
Zeker in combinatie met de unieke styling van de CPU module met zijn soort kamstructuur.
Conform andere RGB-verlichting is de aansturing nauwkeurig en kleurecht. De reactietijden bij veranderen en aansturing via de RGB controller werkt prima!
Helaas heb ik geen softwareaansturing zoals Mystic Light maar met de aparte RGB-controlleris het nog steeds mogelijk om aangepaste lichteffecten in te stellen, wat bijdraagt aan een gepersonaliseerde uitstraling in mijn Jonsbo-kast.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit van de Light Loop 360mm is uitstekend, zo niet perfect te noemen. De radiator voelt solide aan en is goed afgewerkt met een matte coating. Wat mij daar positief verraste is de kwaliteit van de convector / lamellen in de radiator. Geen oneffenheid te bespeuren!
De slangen zijn stevig en flexibel. Wel gevoelig voor vlekken, zo blijkt uit mijn ervaring met het minimaal morsen van de grijze koelpasta. Pas daar dus mee op!
Al met al een hoogwaardige uitstraling biedt.
Zoals eerder aangegeven vind ik persoonlijk de CPU-module met zijn kamstructuur echt een plaatje. Een eigen twist en heel anders dan een hoop andere (vaak ronde) CPU modules.
Vormgeving
Kort maar krachtig: Modern, minimalistich maar toch licht gedurfd ontwerp die net dat beetje extra geeft. Zeker als je (net als ik) een strakke kale zwarte kast hebt met een transparant sidepanel..
Prestaties
Ondanks het niet-overklokbaar zijn van mijn processor heb ik wel een (ver)gelijkende meting kunnen doen om de mate van koeling te vergelijken tussen mijn oude AliExpress en nieuwe Be Quiet Light Loop koeler. Dit is getest vanuit een Idle en Stress-situatie.
Hierbij moet gezegd worden dat ik op geen enkele wijze de Be Quiet Light Loop heb getweaked of getuned qua PWM of andere aansturing. De optimale koeling-instellingen qua hoeveelheid RPM voor de fans in combinatie met de pompsnelheid is op default vanuit de bios aangestuurd. Onderstaande temperaturen zouden dus voor de Light Loop verbeterd kunnen worden als daar extra aandacht aan gegeven gaat worden.
- De Idle-temperaturen zijn gebaseerd op een koude start zonder programma's op de achtergrond
- De Stress-temperaturen zijn gebaseerd op een koude start met de Stress-test draaiend in de aangegeven applicatie draaiend voor minimaal 10 minuten.
De gebruikte applicaties hiervoor zijn:AliExpress-koeler
CPU-Z Idle temperatuur: 43 graden Celsius
CPU-Z Stress-test 10 min temperatuur: 51 graden Celsius
Prime95 Idle temperatuur: 28 graden Celsius
Prime95 Torturetest start temperatuur: 49 graden Celsius
Prime95 Torturetest 10 min temperatuur: 56 graden Celsius
Samenvattend is het natuurtijk op geen enkele wijze een eerlijke situatie. Een luchtkoeler die 8 euro heeft gekost versus een goede AIO koeler van 100+ euro.
Ik ben er wel van overtuigd dat de hele opzet van een water met luchtgekoeld systeem echt flinke voordelen heeft. Ik ga hoe dan ook deze situatie nogmaals testen als er een nieuw moederbord+cpu combinatie komt met een hoger TDP.
Stabiliteit & Betrouwbaarheid
Tijdens al mijn testen en het dagelijks gebruik (ik heb bewust even gewacht met het schrijven van mijn review) heeft de Be-Quiet Light Loop eigenlijk een stabiele indruk achtergelaten. Zowel de pomp als de fans draaien en werken stil en zonder merkbare fluctuaties.
Aangezien dit mijn eerste AIO waterkoeler was ik bang voor het horen van lucht of bubbels, maar gelukkig! 0,0 last! Vooral onder idle-omstandigheden is hij erg stil! Ik heb ook geen tekenen van lekkage of prestatieverlies gedurende de testperiode ervaren.
Warmteproductie / afvoer
De fans van de Light Loop zijn echt wel efficiënt in het afvoeren van de geproduceerde warmte.
Los van de afvoer van de warmte van de processor (die vanwege de water + fan combinatie erg goed werkt) merk ik ook op dat de airflow in de kast beter verloopt. De temperatuur van andere componenten zoals moederbord en grafische kaart ogen zijn stabieler en een graadje lager. Zeker wanneer er langere load / stress in de kast verwerkt wordt. (denk aan langere periode gamen)
Samenvattend
De Be Quiet! Light Loop 360mm AIO is, ondanks mijn kleine referentiekader, een uitstekend ogende en presterende AIO koeler. Naast zijn prestaties is de moderne look and feel erg te waarderen bij een minimalistische look die net even wat meer punch nodig heeft, zonder te overdrijven.
Afrondend is de uitstekende bouwkwaliteit een zeer grote plus. Je hebt echt in alle stadia van unboxing tot in gebruik name het gevoel dat je een kwalitatief goed product in handen hebt. Een dikke pluim voor Be Quiet hoe ze deze AIO koeler in de markt zetten.
Nu nog even de handleiding opschudden en dat plastic vervangen door iets slimmers (een extra eierdoos voor de schroeven?) en dan krijgt hij een 10+