Bouwen
Vanaf het moment dat ik mijn pc in elkaar zette, heeft dit moederbord voor problemen gezorgd. Mijn configuratie was de volgende:
- ryzen 5 7600
- gigabyte aorus RGB 6000mhz ram, 2x16gb
- AMD radeon rx 5600 xt
- Asrock b650 livemixer
op willekeurige moment herkende het moederbord ineens mijn SSD's niet meer,waarna het direct probeerde in de BIOS te starten.
Soms zag het de ssd wel, maar liep het een fout op halverwege het starten en crashte het hele systeem net voordat ik in mijn desktop beland was.
troubleshooten
Als eerste stap heb ik geprobeerd mijn ram van 6000mhz op 4000 te laten draaien. Dit leek effect te hebben: crashes waren minder frequent. Ik heb zo een tijdje deze pc kunnen gebruiken, hij werkte meestal goed.
herconfiguratie
Uiteindelijk heb ik de videokaart van een rx5600xt veranderd naar een rx7600. Dit zorgde direct voor problemen. maar 1 op de 2 keren kon ik nog in mijn desktop komen. De ssd bleef zichtbaar, maar het systeem was zo instabiel dat het niet bruikbaar was.
oplossing
Uiteindelijk is er gepoogd een BIOS upgrade uit te voeren, en dit leek de oplossing te zijn. De bios was van verzie 1.05 geupdate naar 3.10.
Mjin RAM werkt nu op 6000mhz, mijn ssd's zijn (nog) niet weer weggevallen, en het lukt tot nu toe elke keer om gewoon mijn besturingssysteem op te starten. Er is een korte periode geweest waarin het systeem zichzelf meteen weer opnieuw opstarte nadat ik hem had afgesloten, maar dat heeft zichzelf op magische wijze opgelost.
eindoordeel
Als dit bord zo had gewerkt uit de fabriek, had het 5 van de 5 sterren gekregen vanwege de prijs. Helaas was er echter een lange periode met een erg instabiel systeem nodig om er achter te komen wat het probleem was. Daarom deze ster aftrek. Voor mijn usecase werkt het verder perfect, het draait nu stabiel, heeft genoeg usb poorten voor alles wat ik er mee wil doen, ziet er goed uit, en het is goedkoop.