€ 799,- bij Coolblue.nl

LG QNED85 (2024) 65" Zwart Review

28 november 2024, laatste update op 28 november 2024, 467 views Rapporteer
Testpanel +1

We hebben ons prima vermaakt met dit toestel. De prestaties zijn prima 's avonds wanneer we vooral TV kijken, Netflix en Disney+ worden uitstekend weergegeven, de gaming ervaring op deze tv is top. De vele mogelijkheden van LG WebOS, de goede ondersteuning voor apps, ingebouwde Chromecast en AppleTV en de speciale gamingmodus zijn zaken waar LG het uitstekend doet. Wie naar een 65" zoekt en kan leven met het iets mindere contrast, beleeft veel plezier aan dit toestel.

Pluspunten

• Goede kwaliteit
  • In normale omstandigheden prima beeld
  • Prestaties bij gaming
  • Featureset

Minpunten

• Contrast niet super
  • Backlight

Wij zijn net verhuisd en overwegen een nieuwe televisie aan te schaffen. Ik was dan ook erg opgezet met het feit dat we deze LG QNED televisie mochten uitproberen: we twijfelen erg hard of we nu voor een 55" of 65" model willen gaan. Onze huidige TV is ook een LG, een budgetmodel uit 2019. We wilden dan ook ervaren wat deze QNED ons biedt tov het huidige model, en of we eventueel willen upgraden naar een MiniLED of OLED model.
Eerste indruk
Het was even verschieten toen de TV werd geleverd, dat gebeurt namelijk op een houten pallet met de tv er bovenop helemaal ingepakt. Je moet echt met twee personen om hem uit te pakken en op z'n plaats te zetten. Omdat ik de TV maar 3 weken in mijn bezit mocht houden, hebben we hem op de pootjes gemonteerd. Eerste indruk: mooi formaat en prima dun design! Mijn vrouw is minder enthousiast: ze vindt de TV te groot en te prominent aanwezig.
Design
Deze TV is dun! Met uitzonderling van de pootjes is hij nergens dikker dan 2cm! Vooraan is er niks spannends te melden: een LG logo en een led (die je ook nog eens uit kan schakelen via het menu). De TV is onderaan iets dikker dan bovenaan, en wordt omgeven door een donkergrijze metalen strip. Achteraan is er slim gewerkt voor de aansluitingen: die bevinden zich in een soort van uitgehouwen L-bocht, waardoor je alles hoeks kan aansluiten en je TV toch plat tegen de muur kan. Het enige dat me hier stoort is het feit dat de stroomkabel dan weer op een andere plek zit dan de HDMI kabels, waardoor je dus meerdere kabelpakketjes moet maken.

De poten bieden voldoende stevigheid, wat ook nodig is om dit gevaarte stabiel te laten staan. Van het design ben ik niet zo'n fan, ik zou deze TV altijd ophangen. De pootjes worden wel geleverd met handige kabelbinders. Besluit je om de TV toch op poten te zetten, kan je de kabels netjes via de pootjes naar achteren geleiden waardoor je geen kabels ziet onderaan de TV, goed bedacht.

Kort samengevat: dun, sober, functioneel.
Instellen
Wanneer ik de TV voor het eerst inschakel krijgen we meteen een installatieprocedure die redelijk intuitief werkt. Halverwege loopt er helaas iets mis waardoor ik de TV moet uitschakelen en opnieuw moet beginnen. De tweede keer loopt de installatieprocedure helemaal door en kan ik aan de slag. Mijn apparaten worden vlot herkend en ik heb beeld na enkele minuten.

Ik heb me niet bezig gehouden met het instellen van kanalen: dat loopt allemaal via mijn TV decoder, en daar kan ik dus geen oordeel over vellen.

Heel de interface, de instellingen en de installatieprocedure was wel 5 jaar geleden voor mij onderdeel van de keuze voor LG. Het werkt allemaal prettig en intuitief, veel aangenamer dan mijn vorige Samsung model. Updates worden voorgeschoteld en installeren op de achtergrond. Voor de apps die standaard geinstalleerd staan (Netflix, Disney+ etc) heb je geen LG account nodig, maar voor anderen dan weer wel (Streamz, Plex en Twitch). De reden daarvoor is me niet helemaal duidelijk, maar je kan dus aan de slag zonder account.

Wel krijg je ook weer heel wat gebruikersovereenkomsten voorgeschoteld, en ik slaagde er niet in enkel de standaardovereenkomst te accepteren. Dat betekent dat er dus wat extra info naar LG gaat en daar hou ik niet zo van.
Beeld
Het beeld van de QNED is bij weinig zonlicht (dus 's avonds, wanneer we meestal TV kijken), prima. Het blijft natuurlijk een TV met backlight, dus bij donkere scenes mis je wel wat contrast. Dit toestel probeert het gebrek aan contrast te compenseren met een prima helderheid, maar dan zijn de zwartwaarden weer niet zo goed. Ik vond elke preset zijn eigen voor- en nadelen hebben Er zijn genoeg mogelijkheden om het beeld naar jouw wens in te stellen, ik switchte vooral tussen mijn eigen preset en de Cinema Maker modus.

Overdag was ik minder enthousiast bij veel zonlicht. Gamen of tv kijken was er dan echt niet bij. Dat is deels te wijten aan de gordijnen die bij ons nog ontbreken, maar het gebrek aan contrast werd in deze situatie wel duidelijk.

Wat me bij deze TV wel erg opviel (ik vergelijk dan met mijn ouder model), is dat er bij veel beweging op het beeld, de details naar de zijkant toe vervagen. Ik ben niet zeker of dat door de TV komt of door het compressiealgoritme van mijn TV provider. Het viel heel erg op bij voetbalmatchen, of natuurdocumentaires. Bij Netflix of Disney+ was dit helemaal geen probleem, integendeel. Bij The Witcher (1080P) en The Mandalorian (4K) had ik de full experience en kwam de 65" prima tot z'n recht.
Geluid
Met het geluid heb ik wel wat moeten spelen vooraleer ik het naar wens ingesteld kreeg. De standaardmodus klonk wat vlak, ik heb proberen experimenteren met de AI modus, maar die klonk dan weer veel stiller dan de standaard modus. Als ik het volume daar omhoog gooide klonk het alvast een stuk beter. Ik heb geen soundbar, en de TV klonk na wat tweaken voor mij prima.
Afstandsbediening
De afstandsbediening van de LG TV is een klein beetje geëvolueerd tov het model dat ik heb. Er staan een aantal extra knoppen voor zoals een dedicated knop voor Disney+, en voor mij de grootste pro is dat de Rakuten knop nu niet meer naast de play knop staat. Hoeveel keer ik de Rakuten TV app per ongeluk heb geopend bij mijn vorige TV is niet te tellen, dat zorgde dan ook af en toe voor wat frustratie.

Ik mis wel nog steeds een dedicated "OK" button, dat is nu een scrollwheel in het midden van de afstandsbediening en vind ik niet altijd even prettig werken. Ik ben er niet uit of ik de Play en Pauze knoppen mis.

Je kan de remote ook in point & click modus gebruiken, een beetje zoals een Wii-mote, en dat werkt op zich wel prima, maar ook hier ben ik geen grote fan. Ook de Mic-knop heeft een prominente plaats op de afstandsbediening, dat hoeft voor mij ook helemaal niet.
Gaming
Over gamen op dit toestel ben ik dan wel echt super positief. Ik heb de laatste weken de PS4 Pro terug bovengehaald, en dat was echt een plezier op deze QNED. Je ziet dat als de bron kwalitatief is, het beeld ook een stuk gedetailleerder is dan bijvoorbeeld standaard TV kijken. De QNED beschikt echter ook over een aantal features die het gamen nog veel aangenamer maken.

Allereerst is er de gaming mode die de inputlag reduceert. Dit maakte dat mijn controller responsiever aanvoelde dan op mijn vorig toestel. Het leek ook gewoon alsof de PS4 meer frames produceerde dan ervoor, terwijl ik dezelfde HDMI kabel gebruikte. Op geen enkel moment heb ik last gehad van ghosting oid.

De QNED heeft ook ondersteuning voor HDR, wat zorgt voor een beter en mooier contrast. Dit kwam tijdens de tunnelpassages in Assassin's Creed III bijvoorbeeld prima tot z'n recht, waar je met een lantaarn uitgangen moet afspeuren.

Tenslotte beschikt de QNED ook over ondersteuning voor VBR, maar omdat de PS4 zo fijn speelde heb ik niet met de PC kunnen experimenteren.

Het enige nadeel hier is dat als je een BlueTooth koptelefoon gebruikt, de TV teruggaat naar de standaardmodus, vermoedelijk om inputlag, beeld en geluid correct op elkaar af te kunnen stemmen.
Prijs
Deze TV staat standaard te koop voor €1200. Ik vind dat misschien net iets te hoog, dus het is wachten op een iets betere deal. Volgens mij zou net onder de €1000 net aanvaardbaar zijn. Met Black Friday is dit toestel te vinden voor €899 en dat lijkt me dan ook prima.

Heb jij ook een LG QNED85 (2024) 65" Zwart?