€ 698,49 bij bol

Netgear Orbi 770, 3 stuks Review

27 november 2024, laatste update op 27 november 2024, 432 views Rapporteer
Testpanel +2

Dit is een prima product voor wie out-of-the-box een goed werkende Wifi 7 meshing setup wilt, met mGig poorten zodat je ook futureproof bent.
Alleen... 800 euro voor een set is veel geld voor een doorsnee particulier. En voor de gebruikers die iets meer wensen te tweaken, voldoet deze set in feite niet.

Pluspunten

• Wifi 7
  • Wireless meshing is veel verbeterd
  • mGig poorten
  • Easy setup

Minpunten

• Duur
  • Ziet er goedkoop uit
  • Oude webgui stijl
  • Geen geavanceerde mogelijkheden
  • Veel gepush voor extra abonnementen

3 van 5 sterren (Voldoende)

Algemene informatie

Ik heb in het verleden al gebruik gemaakt van verschillenden wireless meshing systemen.
Enerzijds TP-Link Deco, waar ik goede ervaring mee had. Anderzijds Unifi waar de ervaring minder goed waren omwille van de incompabiliteit tussen meerdere wireless uplinks en spanning-tree die dit niet leuk vindt.

Op professioneel vlak heb ik dan weer ervaring met Ruckus en Peplink wireless meshing, waarbij ook hier de ene doet wat het belooft en de andere... tjah.

Momenteel draait er bij mij thuis een wireless meshed netwerk van Telenet: de zogenaamde 360°-pods. De tijden van echt tweaken en powergebruik thuis zijn voorbij, tegenwoordig wil ik eenmaal thuis mijn professionele bezighouding in de netwerk- en telecomsector achterwege laten, en iets hebben dat gewoon out of the box werkt.
Deze pods doen wat het belooft: inpluggen en het werkt. De rest doet Telenet voor jou.

Op vlak van Netgear heb ik nog geen ervaring met de wireless producten. Hier is het tot op heden beperkt gebleven met de wired producten.
Ideaal om deze set dus eens aan de tand te voelen, en zien of het doet wat het belooft.
Ook ideaal om te vergelijken met de 360°-pods, iets dat je bijna gratis krijgt bij een internet abonnement.

Specs

Een review zou maar mager zijn zonder specificaties, dus deze nemen we er even bij:
  • Frequentiebanden:
    • 2.4GHz: 2x2 MIMO, 40MHz, 1024QAM - 688Mbps
    • 5GHz: 2x2 MIMO, 240MHz, 4096QAM - 4320Mbps
    • 6GHz: 2x2 MIMO, 320MHz, 4096QAM - 5760Mbps
  • Ethernet-poorten: allemaal tot 2.5Gbps
    • Router: 1x WAN + 3x LAN
    • Satellieten: 2x LAN

Unboxing

De set wordt geleverd in een strakke doos:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sWWpf1EZl-Fm69X35WslL2COVDw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/230744/1TgogopwZFiGV366iCVc8rNnkP7wKwcnOhfUkVTmrD8OCqIqWM.jpeg?f=620xauto

Inhoudelijk vinden we de volgende zaken terug:
  • Een kleinere doos:
    • 3x 12V adapter
    • 3x plug voor UK
    • 3x plug voor EU
    • 1x flat UTP kabel
  • 1x een router
  • 2x een satelliet
  • Veel papieren, in 2024...
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wOF-J2pJCVp9YsU-5BfkLFdaxjE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/230744/1TgoiPFDmxzjf00mS89cI6aVf4Y9UkemIF0VHRjig1RDY5PYtZ.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sCkVxKtTQy4s4sRDeRs0VWwE_Ls=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/230744/1TgoiPnksTtst85ZRzdx7YwdTHcTLDtN7gcuE3x3WAW6vdWVTj.jpeg?f=620xauto

Installatie

Om de set te installeren, wordt er verwacht dat je de Orbi app installeert.
Deze gidst je door alle stappen.

Ik had zelf al de set aangesloten op het internet, en alles voorzien van elektriciteit.
Als ik de stappen van de app zou volgen, kwam dit pas veel later aan bod, maar het kon in de praktijk geen kwaad voor de setup.
De app is echt gericht op plug and play en voor de doorsnee gebruikers.
Startscherm
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IAvOeEx8bDVLlKZyniXCqtkqJPw=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1Tgot7BzTD30fvGyFLadioVk9wNvpo2GI1m8ZmSP40FMgdyfhY.png?f=620xauto
Je kan niet verder gaan zonder Netgear account. Deze heb ik speciaal voor de test aangemaakt.
Registratie
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6bDcTCkvYo_YSR3c4mUnAQe5nLU=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1Tgot7x17oLWXYvfemmoXBzQEJsc1vhn2o9J91qRMCL6xwdWyL.png?f=620xauto
Na het invullen van alle gegevens, kreeg ik een foutmelding.
Mijn "achternaam" werd niet aanvaard.
Niet zo handig natuurlijk...
Start setup
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/I2aojmneqfTmT-wHbklLAKvzxqs=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1Tgot7jVtPQiCJz3j2GFNoyKKPOn30TxsEhwJg4rPeTnbDD4PE.png?f=620xauto
Vanaf hier wijst het proces zichzelf uit: we starten deze, laten hem lopen, en na een kwartier was het netwerk up and running.

Verdere foto's van de setup zijn alvast toegevoegd aan de review.
Security
Om je device te registeren worden er 2 beveiligingsvragen gesteld.
Anno 2024 lijkt mij dit niet echt meer de beste methode te zijn...

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/u3jA9MRAMTV_35Gz8PK-iAb8eqY=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1Tgot7z67SRmygv1rVEaOhpHaM6HIgEOYY9lT9C8vG5KyjKR5t.png?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/y5eGfw4z_5dnEz6neZ55Fu3HEms=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1Tgot7IwOakQDUeiIwA9bfOmncQMbDeoEqCspkpXfxVM8c4GEn.png?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/x0X1F53_FmOnP6QndPnPovByR2s=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1Tgot8Kkgh8cb2jJWjoijJehSyOeQOsklWe2qzaVBbyfumE7uz.png?f=620xauto

Configuratie na setup

Eenmaal geïnstalleerd zal het voor veel gebruikers klaar zijn: opzetten en nooit meer naar kijken.
Toch is het interessant om eens te bekijken wat je in feite allemaal kan.
De app
Zoals veel zaken tegenwoordig, word je richting apps geduwd om iets in te stellen.
De app ziet er als volgt uit:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/L58XHKgcxlVYFryEJbDYr1pBZ18=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1TgprNFB8JffXeRYOYFsFbxzQkoKuxQZq2sXZk8yUcze4BCNum.png?f=620xauto

Je kan opvragen hoe je netwerk eruit ziet, je kan de security features -die betalend zijn- bekijken, je router een snelheidstest laten doen, parental controls enzvoort.
Ook vanuit deze app kan er een update geïnstalleerd worden.
Ik kreeg dan ook de melding om dit te doen, en heb deze laten lopen.
Dit duurde +- 5 minuten.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0vlHNirdxCPUauQZbXrGHYPS1Qg=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1TgprNXz2EyfsXhliihThR8m3IFGoKjcvznX9aGUqA5mttqOcI.png?f=620xauto
De webinterface
De webinterface is redelijk sober, en je kan niet veel instellen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9V1k2H1NK6y-0oW_YccxRJGaM2U=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1TgpBaP5rqizsbb9g4Y9VSPNeRmHPycCnt8wG2H7IyPfkFHjY9.png?f=620xauto

Qua instellingen beperkt het zich tot wat je op de doorsnee huis-tuin-keuken-routers kan instellen.

Wifi instellingen

Channel selection
Voor de 2.4G-band kan je uit de 13 kanalen kiezen, of automatic.
Voor de 5G-band kan je de UNI-1 en UNI-2 kanalen kiezen, geen automatische selector.
Voor de 6G-band kan je niets instellen.

UNI-3 ontbreekt dus uit de mogelijkheden.
Het feit dat je de AP's niet op automatisch, of automatisch exclusief DFS, kunt instellen, is wel een gemis.
Ik zie ook nergens de mogelijkheid om de verzadigde 2.4G-band uit te schakelen. Iets dat tegenwoordig standard practice is.
Wifi security
Voor het standaard netwerk heb je 2 opties:
  • WPA3-personal
  • WPA3-personal + WPA2-PSK
Meer hoeft dit niet te zijn voor thuisgebruikers.
Standaard wordt WPA2-PSK + WPA3 gebruikt.

Prestaties

Als 1 van de laatste puntjes niet het onbelangrijkste: de performantie.

Gezien de beperkte tijd van de testperiode heb ik geen volwaardige metingen uitgevoerd, maar me beperkt tot de toestellen die ik sowieso in huis heb.
Om de resultaten te meten heb ik gebruik gemaakt van Ookla en Fast.

De toestellen zijn ofwel volledig wireless verbonden, ofwel verbonden met kabel tot op een satelliet (met een wireless backhaul richting de router).

Ook nog even meegeven dat mijn internetlijn 300Mbps (down) / 20Mbps (up) heeft.
Alle speedtesten werden in serie in een tijdspanne van 5 minuten uitgevoerd.
Deze werden meermaals op verschillende tijdstippen herhaald, om zo weinig mogelijk last te hebben van verzadiging van het netwerk hierbuiten ("het internet").
Speedtest op de router
De router kan zelf een speedtest uitvoeren.
Hier haalde ik een resultaat van 260Mbps / 19Mbps.
Dat is dan ook de maatstaf die we nemen voor de vergelijking.
Speedtest op de desktop
Deze is aangesloten op een satelliet, via een wireless backhaul.
2 dikke muren ertussen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mwFetNArB0AWnlBZc5PeNJSE4Tg=/620x/filters:strip_exif()/m/230744/1TgpIKe4NVJWBFz4xZuXCLoNLdjbFO8uWgwVY5bEJH29qF7VS9.png?f=620xauto

Met dit verminderd resultaat tegenover de rechtstreekse bekabelde test kan ik leven.
Speedtest op wireless devices
Ook op devices die gewoon op wifi verbonden zitten, haal ik gelijkaardige resultaten.
Ik heb een mix van AX en AXE devices, dus nog geen wifi 7.
Voor puur internetgebruik merk ik dus geen verschil, noch in de praktijk, noch in de metingen.

Op zich is dit wel een goede set, maar puur voor de huis-tuin-keuken gebruiker.
Voor de mensen die iets meer nodig hebben, of die verwachten zelf zaken te kunnen tweaken, kan je dit maar beter vermijden.

Met de wireless meshing heb ik geen enkel probleem ondervonden.
Moest je me gezegd hebben dat er een kabel tot aan de AP zou liggen, ik zou het geloven met die resultaten.

De prijs is een serieus minpunt in mijn ogen.
Een doorsnee gebruiker zal dit bedrag niet direct neerleggen voor een beetje wifi thuis.
Een tweaker kan betere hardware vinden voor dit geld.
Je betaalt een zeer dure prijs dus, wellicht omdat dit al het label "Wifi 7" mag dragen.

Voor deze kwaliteit van technologie zou ik zelf een richtprijs van 400-500 euro durven vragen, wat al aan de hoge kant is.

Heb jij ook een Netgear Orbi 770, 3 stuks?