MSI GeForce 7900 GTO 512MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) NX7900GTO-T2D512E Review
Anders dan de naam doet suggereren ('GT Overclocked'), is de MSI GeForce 7900 GTO geen overgeclockte GT, maar een ondergeclockte GTX. De core is zelfs identiek aan die van de GTX; ze lopen beiden op 650 MHz. Het geheugen van de GTO loopt standaard echter wel een stuk lager, namelijk op 1320 MHz DDR ipv de 1600 MHz DDR van de 7900 GTX. Het mooie is echter dat dit het enige verschil is met de 7900 GTX! De kaart beschikt (zoals op de afbeelding te zien is) wel over dezelfde dikke koeling en de overige specs zijn ook gelijk: Geheugen: 512 MB Type geheugen: DDR3 SDRAM GPU snelheid: 650 MHz Geheugen snelheid: 1320 MHz DDR Interface: PCI-e 16x TV-out: Ja Video-in: Nee DVI: 2 x D-sub: Ja, 2 convertors meegeleverd Als we dan kijken naar het verschil...
Pluspunten
- Prijs
- Overclockpotentie
- Geluidsproductie
- Koel in gebruik
- Prestaties!
Geheugen: 512 MB
TV-out: Ja
Video-in: Nee
DVI: 2 x
D-sub: Ja, 2 convertors meegeleverd
Als we dan kijken naar het verschil in prijs, 230 euro voor de GTO en 370 euro voor de GTX, zeg ik alvast dat het wegens de uitstekende overclockbaarheid van het geheugen van de zotte is om nog voor de GTX te kiezen.
Features
Wat betreft de kaart zelf is de featureset uitstekend! 2 DVI aansluitingen voor een dual TFT setup, maar ook de D-sub convertors zijn meegeleverd zodat ook monitoren zonder DVI nog gewoon gebruikt kunnen worden.
Meegeleverd wordt ook een verloopkabeltje van twee normale 4-pin 12V pluggen naar één 6-pin PCI-e aansluiting voor als je voeding (zoals in mijn geval) nog niet beschikt over de PCI-e aansluiting. Verder zijn een TV-out kabel, een Quick-install guide en een Driver CD aanwezig. Het valt dus op dat er geen games worden meegeleverd, zoals wel vaak het geval is met High-end videokaarten. Ik vind dit echter totaal geen probleem, de kaart is namelijk wel 140 euro goedkoper dan de GTX en meestal zijn de meegeleverde games toch niet bepaald interessant.
Testsysteem
Ik gebruik de 7900 GTO in combinatie met een Intel Core 2 Duo E6400 die overgeclocked is naar 3,08 GHz, het Asus P5W DH Deluxe Moederbord en 2 x 1GB PC6000 Kingston DDR2 wat synchroon met de FSB loopt.
Testresultaten
3D Mark 2005: 10500 3D Marks
3D Mark 2006: 6200 3D Marks
Overclocken
Omdat de kaart eigenlijk een ondergeclockte GTX is, is dit natuurlijk waar de grote kracht van deze kaart ligt! Daarbij is het zonde om deze extra prestaties te laten liggen natuurlijk!
Zonder een voltage te verhogen, kon ik de core van 650 naar 670 MHz clocken en het geheugen kon op een magistrale 1700 MHz DDR lopen (ipv de normale 1320 MHz!). Deze snelheden liggen dus mooi boven de standaard snelheid van een 7900 GTX! Ik zit er nog aan te denken om misschien het voltage op de core omhoog te gooien, want ik denk dat daar dan nog een stuk meer winst te behalen is! Het zou echter voor het eerst zijn dat ik met voltages ga spelen en wil dus nog even aankijken hoe ik dat ga aanpakken. Omdat mijn core niet de resultaten bereikt die veel anderen wel met hun 7900 GTO (700 MHz+) halen, trek ik een puntje af van de score bij overclockbaarheid.
Overgeclocked kom ik op deze resultaten:
3D Mark 2005: 12000 3D Marks
3D Mark 2006: 6700 3D Marks
En verder speel ik gewoon de nieuwste games zoals Prey, Just Cause, Company of Heroes, Scarface en Battlefield 2142 op 1280x1024 met alles op maximaal, 4x AA en 16x AF. En dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om gaat!
Beeldkwaliteit
Hier heb ik gewoon weinig op aan te merken, door de nVidia CineFX 4.0-engine met volledige ondersteuning voor Microsoft DirectX 9.0 en OpenGL 2.0 en Shader Model 3.0 komt alles prachtig levendig op het beeld!
Geluidsproductie
Hoewel ik geen meetapparatuur bezit voor de geluidsdruk, kan ik hier natuurlijk wel mijn subjectieve oordeel over geven. Het voordeel van de grote koeler is dat met een lage fansnelheid en dus een lage geluidsproductie toch goede koelprestaties geleverd kunnen worden. Voorheen had ik een videokaart met een Zalman OP1 Fan op de Zalman koeler, en deze 7900 GTO stock koeler is hoorbaar stiller! Super dus!
Warmteontwikkeling
Nog een voordeel van de grote koeler: de kaart blijft lekker koel! Overgeclocked draait hij idle op 45 graden en stressed op 65 graden. Perfecte waardes dus gezien de maximale temperatuur van 110 graden. Metingen zijn overigens gewoon in het nVidia control panel verricht.
Modbaarheid
Als je kijkt naar de voorgaande resultaten op gebied van Warmteontwikkeling en Geluidsproductie, acht ik het totaal niet nodig om de stock koeler te vervangen voor een ander exemplaar en dus heb ik aan dit onderdeel geen beoordeling gegeven.
Concluderend kan ik alleen maar zeggen dat dit voor 230 euro echt maximale value-for-money is!