ASUS TUF Gaming A15 FA507UI-HQ026W Review

24 november 2024, laatste update op 29 november 2024, 1.828 views Rapporteer

Niet de eerste Asus TUF in dit huishouden, een van mijn kinderen heeft Asus TUF met een identieke behuizing en neemt hem al meer dan een jaar dagelijks mee naar school. De bouwkwaliteit is in orde.
Ook prettig is dat deze dockbaar is in Dell Dockingstation.

* Waarom sterretje bij bouwkwaliteit: de oude versie had last dat de schroefjes los kwamen. Zie uitgebreide review.

Pluspunten

• Stil
  • Prima beeld kwaliteit
  • Prima bouwkwaliteit *
  • Weinig bloatware
  • Dockbaar
  • Prima Specs!
  • Prettig toetsenbord incl. nummeriek
  • Prima Touchpad

Minpunten

• McAfee geïnstalleerd

Zoals in de inleiding al beschreven is dit niet de eerste Asus TUF in ons huishouden. De beoordeling bouwkwaliteit baseer ik dan ook op het gelijke model (zelfde behuizing). Ik probeer een wat uitgebreidere review te schrijven maar ik te weinig tijd om volledige benchmarks te draaien. Ook handig om te vermelden, ik heb meteen Windows 11 Home geupgrade naar Windows 11 Pro. Voor de meeste thuisgebruikers is Home voldoende maar ik prefereer Pro. Ik heb ergens het vermoeden dat de Marketing Afdeling van Microsoft beide versies daarom zo genoemd hebben.... :Y)
Levering:
In de doos zit velletje stickers en een powersuppy/adapter met een 3 polig aansluitsnoer van 180cm met mogelijkheid voor wandcontactdozen met aardpin (zoals je die ook buiten Nederland in Europa vaak ziet):
Adapter Input:
  • 100-240Volt
  • 50-60 hz
  • 3.5 A
Wat fijn is, deze is ook buiten Europa te gebruiken.
Output:
  • 20V DC
  • 12A
  • 240 Watt
De stickers hoeven van mij niet maar mocht je ervan houden, dan kan je de laptop voorzien van allerhande aankleding.
Bouwkwaliteit:
Ik val in herhaling, ik val in herhaling. De bouwkwaliteit is gebaseerd op de "ASUS TUF Gaming A15 FA507NV-LP031W" die inmiddels al meer dan een jaar in gebruik is en het geluk heeft dagelijks te mogen reizen met het openbaar vervoer en daarna te worden gebruikt door een student. Handig om te vermelden, we gaan zuinig om met spullen.
Enkele opvallende punten:
  • schroeven aan zitten niet helemaal goed vast of komen los na verloop van tijd. Enkele schroefjes zijn daardoor verdwenen. Een mede student met identieke laptop had hetzelfde probleem maar kwam er te laat achter.
  • De plastic kapjes bij scharnierpunten zijn een beetje los gaan zitten maar behalve wat wiebelen blijven ze prima op hun plaats.
  • Er zit veel plastic in de behuizing, ik zie dat niet als een probleem.
Ervaring na 1 dag in gebruik:
De beeldkwaliteit is prima. De kleur spatten van het scherm af en het beeld is haarscherp. De laptop is stil tijdens gebruik en het tijdens het spelen van een spel wordt deze niet noemens waardig moe (warm) . Nu is dit wel een wat ouder spel Steel Commander II. Doom Eternal even aangezet, ook die draait soepel op hoge kwaliteit.

Toetsen tikken lekker weg, de toetsen zijn groot. De delete knop zit op een plaats waar ik even aan moet wennen. De toetsenbord verlichting is uit te schakelen, vast te zetten of kan rouleren. Heel fijn is dat er ook een nummeriek toetsenbord aanwezig is.

Sneltoetsen voor Mute, volume regeling en 'Armoury Crate' volgens de beschrijving om de instellingen van de laptop snel aan te kunnen passen.

ACCU is OK, ik ben nu al even aan het typen en nog 73% over met indicatie 6h :16 min resterend. Wow, dat zou neer komen op 8 1/2 mobiel werken. Maar goed, even afwachten of dit echt zo is en of er geen sjoemel software meeloopt die registreert dat ik een review op Tweakers aan het schrijven ben.
Ervaring na 2 dagen in gebruik
De accu gaat inderdaad heel lang mee. 's avonds niet aan de prik gehad, maar ook niet op energie zuinig stand. Ruim 6 uur actief geweest en accu was nog niet leeg. Verder hij enorm snel, stil en erg prettig. Ik heb nog geen enkel serieus negatief punt.
Ervaring na een kleine week in gebruik
Laptop bevalt uitstekend. Ik ben zeer te spreken over de accuduur, hij houdt het veel langer vol dan de Dell Workstation die ik van mijn werk heb, Hij is razend snel, lekker stil en ook het beeldscherm is uitstekend.
Nog geen negatieve punten.

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming A15 FA507UI-HQ026W?