€ 289,99 bij Amazon.nl

MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI Review

20 november 2024, laatste update op 21 februari 2025, 188 views Rapporteer

Prima moederbord, met name voor de prijs. In vergelijking met X670 is het vooral goed om te zien dat de foutcode display nu beschikbaar is op een veel betaalbaarder moederbord.

De tomahawk springt er met name uit vanwege de M.2 indeling die voor velen beter uit zal vallen dan andere X870 opties. Geen enkel M.2 slot overlapt met PCI_E1, waar de videokaart in zit. Daardoor kunnen voor de meeste configuraties alle M.2 sloten gevuld worden zonder teveel problemen.

UPDATE: De "optionele" extra PCI aansluiting is niet echt optioneel en voor 9000x3D CPUs zijn enkel beta BIOS versies beschikbaar.

Pluspunten

• Foutcode display
  • M.2 slot indeling & installatie
  • USB BIOS flash ondersteuning
  • EZ Front Panel verloopje
  • Degelijke BIOS indeling

Minpunten

• Geen fysieke handleiding
  • BIOS update vereist voor 9800x3D
  • M.2_3 kan enkel PCIE4x2 of uit
  • Maar 2 SATA kabels
  • Enkel instabiele beta BIOS versies voor 9000x3D CPUs
  • Optionele PCI aansluiting is vereist voor stabiliteit

UPDATE:
Een nieuwe update na enkele maanden gebruik met een 9800x3D CPU, RTX4090 GPU, 64GB RAM (DDR5 6000) en 4x PCIe4 NVMe. Dit na eerder gebruik van een vergelijkbare configuratie op X670E met 7700x en 32GB RAM.

Met deze MSI X870 Tomahawk had ik een hele tijd last van hoge DPC latency en daaruit voorkomend krakelend geluid en gestotter bij muisbewegingen. Nu blijkt dus dat de, volgens de handleiding, "optionele" extra PCI power connector helemaal onderin het moederbord toch niet optioneel is. Zodra ik een PCI kabel erin wist te krijgen waren gelijk deze problemen helemaal verholpen. Dit was nog vrij lastig gezien mijn Fractal Torrent kast met de voeding bovenin: het kwam op millimeters aan.

Let dus op: de extra PCI connector op dit moederbord zal voor velen vereist zijn voor een stabiel systeem. De capaciteitsindeling van dit bord is duidelijk niet sterk in vergelijking met mijn oude ASUS ROG STRIX X670E-F en waarschijnlijk de duurdere X870 uitvoeringen.

Daarnaast zijn er nog steeds problemen met de BIOS versies voor alle 9000x3D CPUs. Vooralsnog zijn dit enkel beta versies en leveren ze allen problemen op. Sommige opties werken niet naar behoren, zoals het uitschakelen van onboard audio en wifi. Ook worden NVMe drives niet altijd herkend na het opstarten, zoals bij mij het M2_3 slot dat meestal niet gedetecteerd wordt. Deze issues zijn bij MSI bekend en er wordt aan gewerkt.

Voor gebruik met oudere CPUs lijkt dit een prima bord, buitenom de benedenmaatse capaciteitsindeling.

Voor gebruik met een 9000x3D CPU ben je toegewezen op beta BIOS versies met kuren. Deze kinderziektes zullen uiteindelijk verholpen worden, maar het zal waarschijnlijk nog wel enkele maanden duren. Ik update weer als de BIOS problemen verholpen zijn...

OUD:
Ik heb dit moederbord geinstalleerd in combinatie met een 9800x3D. Daarvoor was helaas wel eerst een BIOS update nodig om de CPU te herkennen, maar gelukkig kon dat via een flashback port op het moederbord.

Dat BIOS ziet er prima uit. Een beetje flashy qua animaties, maar reageert een stuk beter op de muis ten opzichte van een ASUS bijvoorbeeld. Ook EXPO werkte meteen met een setje dat op de QVL lijst staat, geen enkel probleem.

Verder qua installatie is dit een relatief makkelijke. Het EZ Front Panel verloopje is een aangename verrassing, waardoor het iets minder gepriegel is met de kabels voor power, reset, enz. Ook het installeren van de M2s gaat lekker, want enkel voor M2_2 en M2_3 is een schroevendraaier nodig. M2_2-4 ondersteunen single-sided en M2_1 ondersteund zelfs een dual-sided M2 voor koeling. Wel jammer dat M2_3 echt alleen werkt op PCIE4x2: je kan niet het overlappende PCIE3 slot uitzetten in het BIOS.

Bouwkwaliteit en dergelijke ziet er allemaal prima uit. Dit soort moederborden zijn sowieso beetje over-engineered voor wat er in gaat tegenwoordig. Prima PCI_E1 vergrendeling met een knopje, ook stevige PCIE sloten in het algemeen. BIOS flashback en CMOS reset hebben knopjes op de achterkant en die werken prima.

Minpuntje wel dat er erg weinig meegeleverd wordt. Het bord biedt bijvoorbeeld 4 SATA sloten, maar er worden maar 2 kabels meegeleverd. Ook zit er geen fysieke handleiding in de doos, dus die moet je via je telefoon of een ander apparaat opzoeken op de website.

Zoals gezegd, voor de prijsklasse is dit een prima keuze. Als geheel pakket een stuk aantrekkelijker dan X670 toen het nieuw was, want toen was je heel wat meer kwijt voor zo'n feature set.

Heb jij ook een MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI?

Zo te zien werkt het enkel deels.

Mijn fans zijn allemaal aangesloten via CPU FAN (Fractal Torrent) en dat lijkt wel te werken met calibratie, maar ik weet daarbij niet zeker dat alles echt goed gedetecteerd word. Alle andere moederbord fan sensoren worden iig. niet gedetecteerd, maar wellicht dus omdat bij mij alles op CPU FAN zit?

Op dit moment ondersteund Fan Control officieel enkel een paar Gigabyte X870 moederborden. Alle andere X870 moederborden (nog) niet. Dit komt doordat Fan Control gebruik maakt van een open source library die pas enkele dagen geleden is geupdate met een paar Gigabyte X870 moederborden van een contributor. Het kan helaas dus nog een tijdje duren voordat alle andere X870 moederborden echt goed gaan werken in Fan Control.

[Reactie gewijzigd door ArchMechasis op 26 november 2024 18:33]