Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H (83DE003SMH) Review
Na lang wikken en wegen heb ik in september 2024 deze laptop via de website van Lenovo aangeschaft. De laptop voldoet ruimschoots aan mijn eisen. Gaming performance is fantastisch, het scherm is snel en constrast-rijk en het toetsenbord tikt heerlijk weg. Daarnaast bezit de laptop alle aansluitingen die je kunt wensen.
Minder blij ben ik met de CPU en ik zou een sterke voorkeur hebben gehad voor een Ryzen 7/9, met name vanwege het effect op accuduurr. Vanwege het beperkte aantal aanbieders en varianten bedingt de laptop helaas ook een zekere premium-prijs. Lenovo Vantage vertoont af en toe raar gedrag, waar ik begrijp dat deze toch een behoorlijk hoge standaard wegzet voor controle-software voor gaming laptops. Ten slotte merk ik dat de laptop snel vingerafdrukken aantrekt die vervolgens nauwelijks weg te poetsen zijn.
Na het afwegen van alle voors en tegens blijf ik positief en raad ik de laptop aan.
Pluspunten
- Fantastische gaming performance
- Scherm (in alle aspecten)
- Prettig toetsenbord
- Alle aansluitingen die je kunt wensen
- Liquid metal koeling doet zijn werk goed
- Relatief ingetogen design (schreeuwt niet gaminglaptop)
Minpunten
- CPU
- Vantage / setting quirks
- Prijs (incl. prijs accesoires)
- Finger print magnet
- Geluidsproductie (in performance mode)
- Accuduur (99W is echt nodig)
In september 2024 heb ik de Legion Pro 7 laptop via de website van Lenovo aangeschaft. De laptop is uitgezocht om te dienen als vervanging van een ietwat verouderde high-end desktop (voor gaming) en een budgetlaptop (voor administratieve zaken). De desktop werd nauwelijks gebruikt, gezien ik graag beneden op de bank mijn games speel en de laptop was dusdanig verouderd dat deze aan vervanging toe was. Een high-end laptop leek hiervoor de meest voor de hand liggende oplossing. Hierbij was het belangrijk voor me dat de laptop geen schreeuwering gaming-uiterlijk heeft, bij voorkeur zo mobiel mogelijk is en beschikt over een numpad.
Meerdere reviews waren erg positief over de Lenovo Legio Pro 7. Vanwege de kanttekeningen bij de accuduur en mijn persoonlijke twijfels over gewicht en formaat heb ik alsnog lang getwijfeld over de aanschaf. Wat hierin ook meespeelt is de beperkte keuze aan varianten en aanbieders, waardoor de gekozen variant minder goed bij mijn totale wensenpakket aansluit dan varianten die in andere landen wel verkocht worden (mijn voorkeur was RTX 4090 i.c.m. AMD cpu en QWERTY keyboard). Bij de keuze voor een 4090 kreeg ik óf te maken met een AZERTY toetsenbord, óf een accu van 80W i.p.v. 99W, waarbij ik geen Ryzen versie heb kunnen vinden. Ook heeft het beperkte aanbod een aardig stuwend effect op de prijs, wat niet alleen bij de laptop zelf, maar ook bij de accesoires terug is te zien. Zo kost een vervangende / extra oplader zonder actietarief € 334(!).
Eerste indrukken
Het unboxen van de laptop verliep zonder al te veel poespas. De doos bevat de laptop en lader en verder geen noemenswaardige extra's. Het installeren van de laptop verliep vrij probleemloos, op een trage WiFi-verbinding na, wat met een handmatige herstart verholpen was.
De kleuren van het scherm zijn sprekend en ook de helderheid valt positief op. Daarnaast is de hoge refresh rate een verademing voor iemand die gewend is veelal met 60 HZ schermen te werken. Het toetsenbord typt direct prettig en alle toetsen zitten op een logische plek.
Nadat met veel spanning de eerste games geïnstalleerd en gestart waren, was ik erg onder de indruk van de gaming performance; games als CyberPunk en Black Myth Wukong zijn op hoge instellingen met 100+ fps te spelen (DLSS incl. frame generatie ingeschakeld). De goede performance blijft ook overeind bij het aansluiten op een 4k televisie. De geluidsproductie tijdens gamen valt helaas wel negatief op wanneer gebruik gemaakt wordt van de 'Performance mode'. Wellicht dat ik hierin verwend ben door de goede koeling in de desktop PC en het beperkte geluidsniveau van de PS5 die ook veelvuldig gebruikt wordt. Het verschil in FPS met 'Balanced' en 'Quiet' is zeker merkbaar, maar deze modi zullen bij veel games ook voldoende beelden per seconde leveren om dit (zeker bij gebruik zonder koppeling met TV of beeldscherm) te overwegen.
Na een aantal dagen merkte ik op dat het chasis wat kraakte, waarvan ik direct melding heb gemaakt bij Lenovo Premium Support. Die gaven de suggestie om contact op te nemen met aftersales om te kijken of een vervangend exemplaar geleverd kon worden (wat niet mijn intentie was). Waarschijnlijk heeft het gekraak te maken gehad met het werken van kunstof, want het probleem is uiteindelijk vanzelf verdwenen voordat ik contact heb kunnen leggen met aftersales.
Langere termijn ervaringen
Nu de laptop ca. 2 maanden in bezit is kan ik zeggen dat de positieve houding t.a.v. gaming performance zeker is blijven plakken. Ook bij langere gaming sessies blijft de performance goed en merk ik weinig tot geen real-life effecten vanwege thermal throttling. Het gebruik van liquid metal in de koeling dat vaak geprezen wordt bij de Legion 7 Pro laptop is dus zeker merkbaar en de hoge geluidsproductie is niet voor niets.
Ik ben ook erg blij met het formaat van de laptop. 16" is wat mij betreft een mooie sweet-spot tussen draagbaarheid en schermruimte. Het gewicht blijft nog wel wennen, met name omdat de Legion vaak samen met een 15" laptop van de werkgever in een rugzak verdwijnt. Wanneer dan ook de netstroomadapter meegaat, wordt het gewicht echt wel oncomforabel. Ook het tillen van de laptop met één hand voelt -zeker met het scherm open- wat gevaarlijk aan.
Verder valt me op dat er vanuit Lenovo Vantage af en toe wat quirks optreden. Het wisselen tussen modi zorgt ervoor dat de toetsenbordverlichting stopt, de automatische refreshrate-aanpassing bij wisselen tussen accu en netstroom werkt niet consistent en het is voorgekomen dat de overclock-stand van de GPU ineens automatisch geactiveerd was. Dit terwijl er expliciet een waarschuwing verschijnt dat het inschakelen van overclocken gevolgen voor garantie kan hebben. Dit komt op mij niet heel premium over.
Daarnaast raak ik soms gefrustreerd door de CPU. Deze is zeer power hungry en lijkt daarnaast niet altijd even responsief (opstarten van de laptop en ontwaken uit slaapstand duurt langer dan bij mijn Ryzen 5 laptop uit 2017). Het effect van de CPU op accuduur merk ik vooral bij kantoorgebruik, waarbij ik na ~3 uur toch wel een lader moet opzoeken, ondanks dat de iGPU gebruikt wordt en de RTX 4080 is uitgeschakeld. Omdat dit alsnog een behoorlijke verbetering is t.o.v. de oude laptop kom ik hier prima mee toe, maar dat een andere CPU de accuduur aanzienlijk had kunnen verlengen zit me ergens wel dwars. In tegenstelling tot kantoorwerk valt de accuduur bij gamen (net als de performance) reuze mee wanneer ik dit vergelijk met de verwachtingen die ik hiervoor had. Ca. 5 kwartier zonder netstroom is net aan wel haalbaar en ook hierbij zijn moderne AAA titels nog prima speelbaar. Ik concludeer dus dat de keuze voor de 99W accu de juiste is geweest.
Het laatste punt dat ik wil maken is dat ik inmiddels merk dat de laptop een behoorlijke fingerprint magnet is. Deze vingerafdrukken zijn er vervolgens ook niet echt makkelijk af te krijgen, waardoor de laptop er enigszins smoezelig uitziet. Geen groot probleem, maar wel jammer als je het mij vraagt.