€ 169,- bij Hardware-Experts

HP LaserJet Tank MFP 2604dw Review

17 november 2024, laatste update op 17 november 2024, 1.345 views Rapporteer

Met huidige kortingsactie bij Bol is dit voor 149 euro +20 euro cashback een geweldige basisprinter (als je geen kleur nodig hebt), met zeer lage print kosten per pagina. Bij de gemiddelde verkoopprijzen van deze printers vooral interessant als je wat meer print in zwart wit.

Pluspunten

• Duurzaam
  • Goedkoop per pagina (en op dit moment ook algemeen)
  • Geen uitdrogende cartridges meer

Minpunten

• Zwart Wit only
  • Iets hoger dan een inkjet
  • Flatbed scanner deksel licht

Er stond hier thuis al lang een (ook HP) inkjet met uitgedroogde cartridges. Het gedoe met die cartridges was ik meer dan zat, en een laserprinter stond al lang op het wenslijstje. Wij printen hier maar heel sporadisch soms een retourlabeltje, soms een kleurplaat voor de kinderen. Vandaar ook dat de cartridges altijd uitdroogden, en ook duidelijk was dat kleur niet perse meer een eis was. De oude printer had ook een auto document invoer voor de scanner, maar tegenwoordig "scan" ik documenten steeds vaker gewoon met onedrive, dus die ADF was ook geen eis meer.

Gezien de ervaringen met de cartridges en vendor lock in praktijken van HP (de scanner van de vorige deed het ook niet zonder cartridges...!) wilde ik eigenlijk voor een Brother gaan, maar ik was wel erg gecharmeerd van het tank concept bij deze printer - waarom een drum vervangen als alleen de toner op is is tegenwoordig niet echt duurzaam te noemen. Dat doen ze nu dan toch wel goed bij HP, temeer daar je voor iets meer dan 15 euro een toner refill van 5000 pagina's kunt kopen. Ook zit er wel een flatbed scanner op deze variant, maar geen ADF, wat een kleine pre was (de variant zonder scanner was dezelfde prijs)

Echter normaal is de printer zelf prijzig, met een tweakers price alert was hij deze week flink afgeprijsd bij Bol. Dus gekocht en dan ook nog eens met cashback -als je een oude printer inlevert- de oude gaat zoals gezegd zonder verdriet op weg naar de recycling. Al met al is deze hp zo een onweerstaanbare deal en een super duurzame oplossing.

Installatie
Printer was de volgende dag in huis, installatie met hulp van de hp app is eenvoudig, simpelweg de beschermfolie verwijderen, inpluggen, aanmelden en printen. Wat opviel is dat de printer iets hoger dan de inkjet is, dus hij neemt in de kast iets meer ruimte in beslag. Echter doordat hij dan wel weer plat van boven is, kun je er wel makkelijk weer wat spullen op leggen zoals een pak papier. Er zit geen usb of ethernet kabel bij, dus daar moet je rekening mee houden.

Printen
Print kwaliteit is netjes zwart en de printer zelf is vrij geruisloos, hij zal bij ons uiteindelijk op kantoor staan waar geluid geen issue is, maar ook in een woonkamer maakt hij standby geen geluid en tijdens printen totaal niet storend. Als je echt in detail kijkt zie je wat artefacten rondom letters, maar voor basis print werk en de kleurplaten van de kinderen was het netjes zwart en van prima kwaliteit. Bij het postnl logo in de afbeelding zie je dit effect, maar dan zit je wel echt met je neus op het papier.

Scannen
Tegenwoordig is scannen met Apps eigenlijk zo handig, dat ik zelf zelden nog de printer gebruikte. Het voordeel van de flatbed is bij losse pagina's een wat betere kwaliteit van het gescande. Scannen met de hp app werkte redelijk intuïtief, maar kan wel iets beter qua gebruiksgemak. Zo heb je bijvoorbeeld meerdere kliks nodig om een pagina te roteren, zonder dat daar een reden voor is. Ook ging het herkennen van de pagina randen niet vlekkeloos, waar bijvoorbeeld de onedrive app dat vrij probleemloos doet. Ook is het deksel van de scanner licht, dus als je een pagina uit een boek scant heb je al snel een schaduw stuk. Doordat ik deze functie nog maar sporadisch gebruik is dit voor mij geen deal-breaker.

Al met al een super duurzame zwart wit printer met lage kosten per pagina, en als je dan ook nog een kortingsactie weet te vinden, is deze printer een aanrader.

Heb jij ook een HP LaserJet Tank MFP 2604dw?

Een HP printer zonder addertje onder het gras om HP rijk te maken?
Ik zag de review op de homepage en keek vervolgens in de handleiding,
When the imaging drum has surpassed 50,000 prints and print quality becomes poor, the printer is past its
service life and requires authorized service maintenance
Dat zou dan nog eens 13-15€ per refill aan "kosten/afschrijving" bij elke navulling erbij optellen, ervanuit gaande dat HP geen opties aanbied voor drum replacement die goedkoper zijn dan een nieuwe laserprinter.
Al zal in de meeste huishoudens al een wonder zijn als er meer dan 300 printjes in een jaar gemaakt worden, voor de meesten zal het niet echt een probleem zijn als de drum niet nog eens extra slijt door het lage gebruik
Terecht punt, nog steeds (~€30) is het dan ruim goedkoper dan alle andere toner kits van andere printers die ik zag. En als rechtgeaarde tweaker ben ik ook niet bang om de printer op dat moment eens open te trekken en te kijken of ik het zelf kan repareren... }>
Heb deze ook sinds een paar maanden thuis.

Mijn kinderen gebruiken het voornamelijk voor het uitprinten van kleurplaten. Ze kiezen kleurplaat op tablet en printen het dan uit.

Vind vooral fijn dat printen via WIFI stabiel werkt.
Het is niet direct, maar het werkt.

Heb de printer via HP aangeschaft. In combinatie met rentepunten winkel van ING kan je dan hele scherpe prijzen krijgen tijdens aanbiedingen.