Miele WCI 870 WCS Review

15 november 2024, laatste update op 15 november 2024, 248 views Rapporteer
Product gekocht 0

Na 7 maanden scheurt de manchet, dat is op zich al vervelend genoeg.
Nu blijkt dat de manchet is uitgesloten van garantie en hebben een kostenindicatie van € 200,- van Miele ontvangen. Ik vind dit wel een teleurstelling na 14 jaar probleemloos gebruik van een LG machine die een stuk goedkoper was.

Pluspunten

• TwinDos werkt fijn, ook met eigen wasmiddel

Minpunten

• Blijft soms hangen in programma

2 van 5 sterren (Slecht)
We zijn een gezin met 3 jonge jongens dus hier staat de wasmachine nagenoeg dagelijks aan. Met dit in het achterhoofd kozen we ervoor om onze 14 jaar oude LG te vervangen met een Miele.
We zijn blij met het TwinDos systeem, dit scheelt gewoon geknoei met wasmiddel. Verder is het een bijzonder gewone wasmachine die gezien z'n prijs niet bijzonder degelijk aandoet. Veel dun plastic zullen we maar zeggen.

Sinds begin van deze week staat de machine stil omdat er randje van het manchet is afgescheurd en er water via het deurtje van de TwinDos reservoirs naar binnen lekt en het waterslot de machine uitschakeld. Zowel Miele als de MediaMarkt zijn telefonisch onbereikbaar als je niet de hele dag wil wachten op de andere wachtenden. Uiteindelijk dinsdag online gemeld bij de MediaMarkt, op vrijdag ontvangen we bericht van Miele dat de reparatie voor eigen rekening is. Ook van Miele had ik betere service verwacht.

Heb jij ook een Miele WCI 870 WCS?

Een wasmachine hoort langer dan 7 maanden mee te gaan. Mediamarkt kan wel roepen er geen garantie op zit (gekocht bij Mediamarkt: Mediamarkt is vervantwoordelijk, niet Miele), maar volgens mij heb je sowieso 1 jaar wettelijke garantie. Moet je wel je rechtsbijstandsverzekering inschakelen (of je moet zelf een doorgewinterde jurist zijn, je kan eerst een aangetekende brief sturen (naar Mediamarkt) met eisen en zeggen dat het een rechtszaak wordt als ze niet op je eis in gaan); zonder een (dreiging met) rechtszaak krijg je geen rooie cent. Zo werkt dat helaas in de EU, verkopers/fabrikanten worden gewoon niet op hun vingers getikt door overheden als ze er een potje van maken. Overheden zijn te rechts, en dat hebben we aan onszelf - de gemiddelde te rechtse kiezer - te danken: milieu/duurzaamheid/klimaat is nooit zo belangrijk in het stemhokje. Geplande veroudering is (daardoor) helaas iets wat gewoon is geaccepteerd door de overheden.

Sinds 2022 is deze richtlijn van kracht in Nederland: deze stelt dat verkopers verplicht zijn om een wettelijke garantie te bieden gedurende 2 jaar, maar dit staat los van de conformiteitseis die in Nederland doorgaans gunstiger is.

De minimale wettelijke garantie op een wasmachine hangt echter niet af van een vaste termijn (zoals 1 of 2 jaar), maar van het redelijke gebruik dat je van het product mag verwachten. Van een budget wasmachine mag je 5 jaar verwachten, van een duur(der) model 10 jaar. Als het om een budgetmodel gaat, en die gaat na 1 jaar stuk, zou je volgens mijn berekening daarom recht moeten hebben op 80% van de reparatiekosten (in mijn voorbeeld).
Als ze die reparatiekosten kunstmatig hoog lijken te zijn (bijv. ze zeggen dat het normaliter 1000 euro kost, maar na de 80% vergoeding waar je recht op hebt alsnog 200 euro moet betalen), zou ik alsnog de rechtsbijstandsverzekering inschakelen.
Eigenlijk heb je niks te maken met Miele (of de fabrikant in het algemeen): de garantie moet je met de winkel regelen waar je het gekocht hebt. In sommige gevallen wil een fabrikant echter meer service geven dan de verkoper, dan kan contact met de fabrikant wel nuttig zijn. In dit geval, omdat Miele niet wil helpen, heb je wettelijk gezien alleen (nog) te maken met Mediamarkt en niet met Miele. In Nederland blijft de verkoper verantwoordelijk voor de garantie, niet de fabrikant.

Ik geloof er niks van dat Mediamarkt mag zeggen dat de manchet niet onder de garantie valt, wettelijk gezien. Miele probeert je af te poeieren (om kosten aan hun kant uit te sparen), maar het is veel belangrijker wat het standpunt van Mediamarkt is (die deugt hier dus ook niet), en niet van Miele.
Ik ben benieuwd naar (ex-)werknemers van Mediamarkt op Tweakers, of ze opdracht hebben/hadden om garantieclaims in eerste instantie zovaak mogelijk proberen af te wijzen, ongeacht of de claim terecht is. Waard om er een draadje over te beginnen op het forum (als er niet al zo'n draadje is).

Jammer trouwens dat Miele hun goede naam zelf door het toilet spoelt, ze hadden heel lang een goede naam qua betrouwbaarheid. Dit kost Miele (door reputatieverlies en daarmee marktaandeelverlies) meer dan dat het ze oplevert!
Als dit bedrijfspolicy is om je klanten zo slecht te behandelen, zou ik als ik die betreffende servicemedewerker was, liever elders een baan zoeken.
Het zou voor Miele beter zijn hun slechtere/goedkopere produkten uit te faseren, en zich weer te richten op kwaliteit. Tot die tijd zouden ze er goed aan doen hun abominabele service op de schop te doen, en in elk geval deze en vergelijkbare belachelijke garantievoorwaarde(n) te schrappen.
Miele kan leren van Apple: niet teveel rommel verkopen. Alhoewel het doorgaans zeer dure apparaten zijn, doet Apple het toch uitstekend.

Welke LG had je, en ging die stuk of wou je gewoon een modernere wasmachine met meer opties?

Dit zegt ChatGPT:
Jij hebt een koopovereenkomst met de verkoper, en zij moeten ervoor zorgen dat het product voldoet aan de conformiteitseis. In de eerste 2 jaar mag je ervan uitgaan dat een defect in de meeste gevallen een gevolg is van een productiefout of gebrek in het product. Zelfs als Miele een bepaald defect uitsluit, kun je op basis van de wettelijke conformiteit (redelijke verwachting van het product) alsnog aanspraak maken (bij Mediamarkt, niet bij Miele) op een gratis reparatie, vervanging of compensatie.

Als de manchet van slechte kwaliteit was of verkeerd geplaatst, is dat een productiefout en valt dit binnen de wettelijke garantie. Als consument hoef je echter niet te bewijzen dat het defect een productiefout is. In plaats daarvan moet Mediamarkt aannemelijk maken dat jouw gebruik de oorzaak is (bijv. misbruik door scherpe voorwerpen te wassen).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 7 januari 2025 01:51]