€ 609,- bij bol België

ASUS Dual Radeon RX 7800 XT OC Edition 16GB GDDR6 Review

15 november 2024, laatste update op 15 november 2024, 156 views Rapporteer

Deze grafische kaart gekocht ter vervanging van mijn 1080 GTX.
De kaart zelf ziet er prima uit, geen RGB (maar dat wilde ik ook niet).

Waar ik tegenaan liep is iets geheel onverwachts:
Ik draai op een AMD 5600g processor in combinatie met een Asus prime-b450m-a-ii
Toen ik de kaart in het 16x slot plaatste, wilde mijn pc ineens niet meer opstarten (geen drives gevonden). Wat bleek: de m2 werd niet meer herkend.

Workaround bleek te zijn om de interne GPU te gebruiken bij de eerste keer opstarten, windows drivers voor display opnieuw te installeren en vervolgens opnieuw in het bios de pcie kaart als main gfx kaart te gebruiken.

Ik kwam tegen dat dit vaker voorkwam, omdat het eigenlijk een PCI 4.0 kaart is en in 3.0 blijkbaar soms problemen geeft in combinatie met een m2 drive.

Pluspunten

• veel Vram
  • snel voor lokaal ai gebruik
  • geen RGB onzin
  • stil onder load
  • undervolt levert lage wattages

Minpunten

• probleem in pcie 3.0 slot (zie toelichting)
  • 24.10 en 24.9 drivers zorgen voor lage ai prestatie

Drivers

Naast bovenstaande probleem wat ik schaar onder "opstart" problemen die je vaker kunt hebben als je onderdelen vervangt, liep ik nog tegen een ander fenomeen aan: drivers.

Voorheen gebruikte ik mijn GTX 1080 om lokaal wat te experimenteren met lokale aio modellen, maar ik liep al gauw tegen grenzen aan (Vram van 8GB en natuurlijk een oudere generatie grafische kaarten). De verwachting was dat deze kaart met zijn dubbele en snellere Vram de modellen significant sneller zou draaien. Schetste mijn verbazing: het was zo traag als een slak en ik baalde al bijna van mijn aankoop. Wat blijkt: de drivers van 24.10.x en 24.9.x hebben een bug die ervoor zorgt dat een groot gedeelte van de modellen in trager Ram wordt geladen. in 24.11.x zou dit opgelost moeten zijn. het advies was om terug te gaan naar 24.8.x.
Net als in https://github.com/ollama/ollama/issues/7107 wordt gerapporteerd, blijkt het met de oudere drivers wel veel sneller te werken.

Stroomverbrouw:
out of the box gebruikt de kaart best wel wat stroom, maar met een mooie undervolt kwam ik uit op net iets onder de 200W bij full load (hetgeen volgens meerdere sites toch een prima verbruik is).

Al met al twijfelde ik wel tussen 4 sterren en 3 sterren, want out of the box was het niet wat ik had verwacht van een nieuwe videokaart om nog zoveel te moeten uitzoeken en tunen en zeker de problemen met pcie 3.0 had ik eigenlijk van te voren wel willen weten, maar die kwam ik nergens tegen...

Heb jij ook een ASUS Dual Radeon RX 7800 XT OC Edition 16GB GDDR6?