Samsung Galaxy S24 Ultra, 256GB opslag Grijs Review

14 november 2024, laatste update op 14 november 2024, 3.148 views Rapporteer

Pluspunten

• Erg goed gemaakt en mooi om te zien
  • Grootte en scherpte van het scherm
  • Ontspiegeling van het scherm
  • Snel
  • 7 jaar Android updates

Minpunten

• Duur
  • Geen s-pen tips meegeleverd
  • Camera's steken ver uit

Introductie:

Sinds april 2024 ben ik de bezitter en gebruiker van de S24 Ultra. Komende van de S22 Ultra is de overgang niet erg groot maar tegelijkertijd toch best wel weer een stap. In onderstaande review zal ik proberen de verschillen te duiden. Aanleiding voor de aankoop was de combinatie van een aantal zaken. Allereerst een 200 euro cashback actie van Samsung. Als tweede de hoge abonnementsprijs die ik had bij Odido na het aflopen van mijn vorige tweejarig contract waardoor ik in ieder geval iets moest doen aan de kosten voor mijn mobiele abonnement. Als derde vond ik de nieuwe Ultra gewoonweg erg mooi. Kortom financiële redenen en het simpele feit dat ik de smartphones met s-pen fijne en mooie toestellen vind hebben mij over de streep getrokken.

Uitpakken en installeren:

Na de bestelling kreeg ik de volgende dag het toestel thuis afgeleverd en kon ik aan de slag. Wat je ontvangt is niet meer dan een klein doosje. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RMBVv_pEoeqCZH5cHG9fGO_sb94=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1TbvtvolhHjTXntq2JP4ntJFLi9H0Naec71q50PJ9ucewfMiRl.jpeg?f=620xautoAan de slag betekent als eerste uitpakken van de telefoon. Dat is snel gebeurt. Twee strips lostrekken en het doosje kan geopend worden. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FuxlL0Xo0RBj2rdvnVWTFA3BMPc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1TbvtvrNa6g1ZFo2qpbb0bPOiFeuXjmoY4oaTnf2shnBBaw2P7.jpeg?f=620xautoAls eerste zie je de achterkant van de telefoon en het labeltje van de plastic bescherming van het scherm. Met het label is de telefoon makkelijk uit de doos te halen en ook de bescherming van het scherm kun je ermee verwijderen. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cbuninbMEcz73AL8RFwU5YnWAKo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1TbvtvXfPklbhNkKP346I0tqXTD6YmXGg5nYKRKsAyydCP1owe.jpeg?f=620xautoIk denk dat de hele actie niet meer dan 1 minuut geduurd heeft. Wat er verder nog in de doos zit is het papierwerk, het pennetje om de simkaarthouder te verwijderen en de USB C kabel. Wat er niet meer in de doos zit zijn nieuwe tips voor de S-Pen. Ik gebruik de S-Pen veel en heb de afgelopen jaren de tip dan ook geregeld vervangen. Hopelijk is de kwaliteit van de tip nu zodanig dat ik deze lang kan blijven gebruiken. Tijd zal het leren. Op de samsung website kun je wel een nieuwe S-Pen kopen waar dan wel drie nieuwe tips bij geleverd worden. Toch wel opmerkelijk dat tips bij een los bestelde s-pen wel meegeleverd worden en niet meer bij het toestel zelf.

Na het uitpakken begint het installatiecircus. Samsung geeft je met de Smart Switch app een makkelijke mogelijkheid om data, apps en instellingen over te halen van je oude telefoon naar de nieuwe. Een makkelijke start van het proces. Dit overzetten duurde in mijn geval zo’n 45 minuten. Na deze stap controleerde ik de beschikbare updates. Zowel voor Android als voor de apps op mijn telefoon waren updates beschikbaar. Een rondje updates draaien en ik was weer zo’n 30 minuten verder. De laatste stap is het nalopen van de apps of ze werken. Dit is een best wel langdurig traject vanwege de, in mijn geval, lange lijst. In veel gevallen heb ik de account informatie opgeslagen en wordt deze direct voorgesteld bij het openen van de app. In een aantal gevallen moest ik deze opzoeken en in een enkel geval moest ik uitzoeken hoe ik een app weer kon activeren. Alles met elkaar een proces wat bij mij best wel wat tijd vroeg maar wat ik ook leuk vind om te doen.

Opvallende zaken tijdens en na het installeren:

Onderdeel van de installatie is ook het langslopen van de instellingen. Veel instellingen worden overgenomen via Smart Switch. Daarnaast weet ik van veel instellingen waar ik ze kan vinden en hoe ik ze kan instellen. Wat me in dit proces opviel is hoe uitgebreid het instellingenmenu ondertussen is geworden. Veel kan ingesteld worden maar soms vraagt dat zoekwerk om uit te vinden waar je precies moet zijn.

Wat ik verder opvallend vind is dat de maximum batterij bescherming modus laden van de batterij tot 80% toestaat. Bij de S22 Ultra was dit nog hoger. Wel zijn er nu meer batterijbeheer mogelijkheden. Ik ga de komende tijd het batterij verbruik monitoren en besluit dan wel hoe ik met de batterij zal omgaan. Laden gaat overigens voldoende snel met mijn Samsung 25W en 45W laders waardoor ik altijd in korte tijd voldoende bij kan laden.

Wat ook opviel is dat de verversingsfrequentie op de S24 Ultra niet lager wordt dan 24Hz. Ik heb deze mogelijkheid in de developers opties aangezet en een tijd aangehouden en ik heb geen enkele keer de waarde naar 1 zien dalen zoals door Samsung wordt aangegeven. Aannemende dat de getoonde frequentie juist is ben ik benieuwd wanneer er een situatie is waarop de frequentie 1 wordt.

Een ander opmerkelijk ding was dat circle-to-search initieel niet werkte. Wanneer ik de functie probeerde te activeren zag ik kort het woord Google in het scherm verschijnen maar gebeurde er verder niets. Op enig moment kreeg ik van Google een melding over circle-to-search. Ik was druk op dat moment en deed verder niets met de melding. Op een later moment ontdekte ik dat de circle-to-search functie wel werkte zonder dat ik instellingen had gewijzigd. Ik heb mijzelf gepijnigd maar kon me niet meer herinneren of de melding een app melding, email of overige melding betrof. Ik vermoed dat een app melding was. Curieus wel dat iets niet en later plots wel werkt. Een vergelijkbaar iets was dat ik Ok moest selecteren na het ingeven van de pincode om de telefoon te ontsluiten. Ik was gewend dat dit niet nodig was wanneer de juiste pincode werd ingegeven. Ook hier veranderde dit na enige tijd en was de situatie weer als voorheen waarbij Ok selecteren niet meer nodig was. Wat hier het verschil maakte was mij niet duidelijk. Ik had in ieder geval geen instellingen veranderd.

Tevreden:

Wat kun je melden over een telefoon die je in feite al kent? Na de Note 8, de S10 Plus en de S22 Ultra durf ik wel te stellen dat ik meer dan goed bekend ben met het concept van een hoekige telefoon en het gebruik van een S-Pen. In het licht van de voorgangers is de S24 Ultra een logische volgende stap. Het ontwerp, de S-Pen, de grootte, het scherm, alles is een vervolg op wat ik al eerder heb ervaren. Toch zijn er kleine verschillen. Het scherm reageert iets sneller wat opvalt wanneer ik door schermen blader of door een scherm scroll. Het scherm is veel beter ontspiegeld wat vooral prettig is buiten of in een kantooromgeving. Ook is het scherm nu vlak wat veegbewegingen net wat prettiger maakt. Dit merk ik bijvoorbeeld wanneer ik multischerm inschakel. Dit gaat merkbaar makkelijker met een veegbeweging dan bij de S22 Ultra. De S-Pen werkt net als voorheen snel en prettig. Ik gebruik deze erg veel en is voor mij een van de onderdelen die de S24 meerwaarde geeft ten opzichte van andere smartphones.

Zelfs wanneer ik erover nadenk kan ik geen ergernissen bedenken. Natuurlijk, ik ben door jarenlang gebruik van smartphones die in grote lijnen hetzelfde zijn redelijk biased. Ik heb een voorkeur voor Android telefoons en ben goed bekend met OneUI waardoor dit ook voor mij meerwaarde heeft. Daarnaast vind ik de telefoon en dan met name het hoekige simpelweg mooier dan telefoons met meer afgeronde hoeken. Voorgaande betekent dat ik bij de aanschaf van een nieuwe smartphone ik hoogst waarschijnlijk weer zal uitkomen bij een smartphone met een S-Pen.

Wat minder een rol speelde bij mijn overwegingen de s24 te kopen maar wel van belang is, is de periode waarover Samsung updates zal blijven leveren. Bij de S22 Ultra was dat voor het eerst verhoogd naar 4 jaar. Bij de S24 Ultra is dat nu 7 jaar. Maakt het voor mij verschil? Ja en nee. Kleine kans dat ik de 7 jaar zal volmaken en dus gebruik zal maken van de mogelijkheid van updates de komende 7 jaar. Waarom ik denk dat het wel relevant is dat dit het vertrouwen van Samsung in het product weerspiegelt. En voor de eventuele restwaarde en de mate waarin het toestel courant blijft is een lange periode van updates ook van belang. En mocht ik toch langer met de smartphone willen doen, dan heb ik in ieder geval de zekerheid dat het toestel actueel blijft. Het enige wat ik jammer vind is dat er geen ondersteuning is voor Wifi 7. Geen wereldzaak maar met 7 jaar updates wel iets wat fijn zou zijn.

Wat nog steeds goed is, is de camera. Ik heb een paar vergelijkingen op YouTube bekeken waarin de kwaliteit van foto’s geschoten met de diverse modellen met elkaar wordt vergeleken. Of de S24 Ultra hierbij het beste scoort is in feite niet van belang. De uitkomst van alle vergelijkingen is de constatering dat de Ultra goede foto’s maakt en de zekerheid dat ik er uitstekend mee uit de voeten kan. De zoom functie is daarbij simpelweg uitstekend. Onderstaande foto van de windwijzer op zo’n twintig meter heb ik gemaakt met 20x zoom terwijl ik binnen achter mijn bureau zat.Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/l6sYeSb78HLZ_XrjXuDNPlnUikE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1TbvtwBEEVXb4TPXYaxqGVnyAQ30FFSrCRqHIz5YEGAQj0S7Om.jpeg?f=620xauto Een alleszins acceptabel resultaat. Idem de andere twee foto’s met 6x en 10x zoom van een kabel op mijn bureau op zo’n 40 centimeter afstand. Goede foto’s wat mij betreft en leuk om door de zoom details te zien die ik anders zelf nauwelijks kan zien. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IBSw54SpHjyPBWhlj5B7MpDUA1I=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1TbvtwhSdcfCAqCfyyBvJzQJCFPgNTHfXqyfJ3ryA1WWjANFXR.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yxeD2G158qUmTsW0gTtaW_1Y5nE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1Tbvtwu9dkWEJRwGdGbdJdgB9QE5m4AJePxIHsukMh12lk9wSm.jpeg?f=620xauto

Nieuwe AI functionaliteit:

Nieuw ten opzichte van de Ultra 22 zijn natuurlijk de AI functies. Circle-to-search noemde ik al en is in de praktijk makkelijk te gebruiken en daardoor erg handig. Een andere AI functie waarvan ik verwacht dat die in de praktijk handig zal zijn is de mogelijkheid om foto’s te bewerken. Dit deed ik al met de S22 Ultra software maar met name het verwijderen van ongewenste onderdelen was omslachtig en had vaak niet het gewenste resultaat. Een paar pogingen met de S24 geeft al snel resultaat en de kwaliteit is over het algemeen redelijk tot goed. Als voorbeeld opnieuw de foto van de windwijzer maar nu met de windwijzer verwijderd. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SfBX_UqlNpbwGjxymGfGoCSGF3Y=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/430758/1Tbvtwl01KBdVfx5jlpHpwQHhle9GJ9d9CGqBXNz079Xqr85ut.jpeg?f=620xauto

Andere AI functies die Samsung nu mogelijk maakt zoals het samenvatten van teksten zal ik in de praktijk niet gaan gebruiken. Ik maakt geregeld samenvattingen maar dat is iets wat ik via ChatGPT doe via mijn laptop. De kans dat ik dit zal gaan doen op mijn smartphone is klein, simpelweg omdat werken met teksten op een klein scherm niet iets is wat ik doe. Dat het kan is op zich wel fijn en ik kan me voorstellen dat, wanneer ik ooit mijn Tab S7+ tablet vervang het een rol kan gaan spelen. Idem voor de writing assist en de browsing assist. Deze AI functies kunnen voor mij van belang zijn wanneer ik werk met een groter scherm. Call assist en tolk zijn voor mij mogelijk wel handig wanneer ik met iemand in contact ben wiens taal ik niet spreek en vertaling naar bijvoorbeeld Engels mogelijk is. De spraakrecorder maakt een grotere kans om gebruikt te gaan worden. Een test met tekst uitgesproken in het Engels gaf een uitstekend resultaat. Samsung Notes tot slot heeft nu ook AI functionaliteit voor het ‘vertalen’ van geschreven tekst in machine tekst. De kans dat ik deze functionaliteit op de S24 Ultra zal gebruiken is klein opnieuw vanwege de grootte van het scherm maar ook omdat de kwaliteit van mijn handschrift zodanig slecht is dat de AI bewerkingen van de geschreven tekst weinig bruikbaars zullen opleveren. Ook zijn er nog de mogelijkheden om achtergrondafbeeldingen te genereren en het instellen van een foto’s als achtergrond. Leuk om te hebben en misschien een keer te gebruiken.

Hard- en software:

Hier kan ik kort zijn. Een mooie en erg goed gemaakt telefoon. Dat dit zo is zal niemand verbazen. En toch, ook al ben ik via mijn vorige telefoons al verwend, toen ik de telefoon voor het eerst in het echt zag was toch onder de indruk van het ontwerp en de totale kwaliteit.

In het gebruik is de S24 Ultra niet anders dan ik gewend ben. Het blijft een goed uitgebalanceerd toestel. Hard- en software zijn van het niveau wat van een model als de S24 Ultra mag verwachten. Je betaald veel maar krijgt er veel voor terug. De voorziening die in het dagelijkse gebruik erg waardeer is natuurlijk de S-Pen die ik voor vrijwel alle interactie met het scherm gebruik. De andere grote toegevoegde waarde bestaat uit het scherm zelf. De mogelijkheid om het scherm enorm te kunnen dimmen wanneer ik het in een donkere ruimte gebruik is voor mij belangrijk. Je kunt het scherm nu nog verder dimmen dan al bij de S22 Ultra mogelijk was.

Ook de scherpte van het scherm is uitstekend waardoor ik makkelijk, ondanks het kleinere scherm, bijvoorbeeld voetbalwedstrijden kan kijken. Ook het ontspiegelde glas en de hoge lichtopbrengst van het scherm helpen om onder vrijwel alle omstandigheden het scherm goed te kunnen zien en gebruiken. Iets waar ik snel aan gewend ben geraakt. Dat het in de praktijk fijn is viel me onlangs op toen ik in het zonlicht iets probeerde te zien op de smartphone van iemand anders. Het lukte bijna niet en ik moest echt moeite doen om te zien wat op het scherm stond. Toen ik hetzelfde om mijn S24 Ultra bekeek was het duidelijk en kon ik door de grote helderheid en de ontspiegeling zonder moeite zien wat er op het scherm stond. Fijn is ook de multischerm mogelijkheden om twee apps naast elkaar op het scherm te hebben staan of via een los zwevend window. Dit is iets wat ik regelmatig gebruik, bijvoorbeeld het kijken naar een voetbal wedstrijd en tegelijkertijd browsen of lezen van email.

Overige zaken die goed zijn en mijn waardering voor de S24 Ultra bepalen zijn het snel maken van goede foto’s en ook het makkelijk bewerken van de foto’s , de paar nuttige AI functies en ook de goede integratie met Microsoft via OneDrive waardoor ik snel toegang heb tot al mijn bestanden. De veilige manier van opslaan van bijvoorbeeld inloggegevens via Knox en de vingerprintlezer in het scherm die snel en goed werkt. Heel veel wat goed of erg goed werkt en dagelijks bijdraagt aan plezierig gebruik van de telefoon.

Een functie die ik nog niet gebruikt heb maar zeker wil proberen is Quick Share voor het delen van bestanden, bijvoorbeeld foto’s, met anderen waarbij dit zowel Android als IOS gebruikers kunnen zijn.

Losse opmerkingen:

Een van mijn irritatiepunten is dat de smartphone door de camera’s die uitsteken erg ligt te wiebelen wanneer je hem gebruikt wanneer hij plat op een bureau ligt. Het gebruik van een hoesje verhelpt dit enigszins maar niet helemaal. Ik heb om het helemaal te verhelpen op de achterkant van het hoesje een verdikking aangebracht waarmee het wiebelen nu tot het verleden behoort. Mooi is het niet, wel functioneel.

Een ander opmerkelijk ding is de krasbestendigheid van het Corning Gorilla glas Armor scherm zou volgens Samsung marketing betere bescherming moet bieden tegen krassen bijvoorbeeld van sleutels. Ik liet per ongeluk de smartphone van denk ik 1 meter hoogte in het grind vallen met helaas het scherm naar beneden. Resultaat is een klein krasje dat gelukkig niet diep is waardoor ik het wel zie maar bijvoorbeeld niet voel wanneer ik met de S-pen eroverheen ga. Ik had op basis van de marketing claims verwacht dat het scherm bestendiger zou zijn tegen krassen.

Het geluid uit de ingebouwde speakers vervormd en wordt schel wanneer je het maximum volume vraagt. Wat je hoort blijft wel goed verstaanbaar maar klinkt duidelijk minder fraai.

Conclusie:

Een top toestel, duur maar hardware van hoge kwaliteit die er ook nog eens geweldig uitziet. Daarbij slaagt Samsung er altijd weer in om via de combinatie van Android en OneUI prettig werkende en functioneel rijke software te leveren waar je dagelijks profijt van hebt. De S-pen blijft hierbij een accessoire die voor mij in het gebruik het grote verschil maakt. Met 7 jaar Android updates ook een toestel wat ook de komende jaren actueel zal blijven. Samenvattend, het is een dure smartphone maar de hoge kwaliteit van de hard- en software is zorgen ervoor dat ik de S24 Ultra dagelijks met veel plezier gebruik. Na zes maanden gebruik ben ik meer dan tevreden en ik verwacht dat dit de komende jaren ook wel zo zal blijven.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S24 Ultra, 256GB opslag Grijs?