Snelheid: ZOEM ZOEM!
Onder USB 3.2 Gen2 haalde ik tot 956 MB/s in synthetische benchmarks.
/m/22034/1Tbhk1A8wM483TqQSfjgUHumSvSukl9L35rf3MMBp2LYcBybs7.png?f=620xauto)
/m/22034/1Tbhk1voRyvg2P2skmwAmv3m0BU7zn6pZvnlS1fI4OHlCIjzqo.png?f=620xauto)
/m/22034/1TbhoN88RatdJ3sAda0kH56WYkEqFPaVw0GZ9V9lR8SjZ09AUH.png?f=620xauto)
In de praktijk van 60 GB aan grotere bestanden overzetten vanaf mijn interne SSD, haal ik ruim 600MB/s wat na zo'n 25GB opeens zakt naar 470 MB/s. Daar doe ik het ook nog voor.
/m/22034/1Tbhk1Bw0zEkvlDYrdFZgCfsrfVcpMre7N6eVfXqqUxczcwGe0.png?f=620xauto)
Op een simpeler USB 3 poort haal ik zo'n 300MB/s in de praktijk, maar dan wel constant bij overzetten van ruim 60 GB.
De volledige testresultaten plak ik naar wens nog voor wie niet wil overschrijven.
De temperatuur steeg tot 41℃ in mijn test; bij rust zakt deze redelijk langzaam terug naar 33℃. Dit volgens de interne sensor van de SSD terwijl hij in een koele plek ligt in een zachte luchtstroom. De thermometer ververst niet veel, dus ik durf niet te zeggen of thermal throttling een ding is; SMART geeft geen temperatuurwaarschuwingen aan.
Notebookcheck.net had in haar
review één keer schijnbaar oververhitting.
Zodra ik energieverbruik kan meten zal ik die toevoegen.
Fysiek
De verpakking met minimaal plastic en de USB-kabels lijken even degelijk als de USB-drive zelf. Mat-zwart en mooie rondingen, de randjes zijn goed afgewerkt en niet scherp. De onderkant is plat genoeg dat hij niet zou wiebelen, al wordt het apparaatje bij mij eigenlijk op zijn plek gehouden door de stugge korte USB-kabel. Ik houd van een losse USB-kabel; een ingebouwde kabel is snel de zwakste schakel en met kapotte kabel heb je niets meer aan je drive.
Er worden twee kabels meegeleverd; USB-C naar USB-C en USB-C naar USB-A. Exclusief pluggen zijn de kabels zo'n 23 cm lang.
Een klein blauw lampje naast de USB-poort aan de korte kant ligt in de behuizing. Deze is duidelijk zichtbaar maar niet storend, zelfs niet in het donker.
Hij is 72 gram zwaar; de opvolger (Exceria Plus G2) schijnt met 42 g een stuk lichter te zijn. Ik vermoed dat die gewoon kleiner is door een korter type M.2 intern.
Ik heb mijne niet open geschroefd, maar vervangen van het M.2-reepje schijnt behoorlijk eenvoudig.
Software
De drive komt volledig leeg met exFAT binnen. Wil je de temperatuur meten, firmware updaten of versleuteling instellen? Dan heb je de app nodig. Die is alleen voor Windows en te downloaden via Kioxia's website, na accepteren van een EULA.
Ik heb niet geprobeerd "SSD Utility" stand-alone te draaien. De software is helaas nodig op alle computers waar je de versleutelde schijf wil gebruiken. Het lijkt om hardwarematige encryptie te gaan maar ik heb deze niet getest.
/m/22034/1TbgR1URyMlsVW0IyYlRBjf8CBuxh9wbrzoegHVYremLdugxXQ.png?f=620xauto)
De thermometer kon ik alleen uitlezen via de eigen app. Hij is niet zichtbaar in HWinfo 8.14 of LibreHardwareInfo.