Prima laptop voor een goede prijs. Zelf samen te stellen
Pluspunten
Snelle processor
Makkelijk uit te breiden
Zelf samen te stellen
Goed scherm
Minpunten
documentatie
Ik zocht een laptop met een zeer goede AMD processor waarbij ik zelf het geheugen en de SSD's kon bepalen. Ik wilde graag de mogelijkheid hebben om 2 Nvme SSD's in te bouwen.
Mijn budget lag op € 2.200,-
Keuze ging tussen een BTO-laptop en een Skikk-laptop.
De BTO werd geleverd met een oudere processor, waardoor ik uiteindelijk heb gekozen voor de Skikk Vanaheim met een 8845HS processor.
Aangezien ik niet game, is een Nvidia 4050RTX met 6GB eigen geheugen meer dan voldoende.
Bouwkwaliteit krijgt een ruime voldoende. Geen kieren of naden.
Beeldscherm heeft een resolutie van 2560x1600 met een verversingssnelheid van 120Hz.
Dit kijkt een stuk rustiger en geeft meer ruimte op het beeld dan mijn vorige laptop van BTO welke een resolutie van 1920x1080 met een verversingssnelheid van 60Hz
ik heb gekozen voor 2 x 32GB geheugen 5600MHz zonder voorkeur van leverancier.
Daarnaast 2 Samsung 990Pro Nvme SSD's laten plaatsen: 1 van 2TB en 1 van 4TB
De laptop start snel op en doet alles wat ik wil zonder problemen:
3 VM's gelijktijdig en een zeer grote muziekdatabase openen met BPM-studio 4
Kortom: ik heb geen klachten over de laptop zelf.
een kleine klacht was dat er geen beschrijving bijzat watwelke poort precies deed.
Via navraag bij de servicedesk (die makkelijk te bereiken is, en goede informatie geeft) werd duidelijk dat de achterste USB-C poort gebruikt kan worden voor PD. en dat een lader van 140W daar voldoende voor is. Batterij wordt dan alleen niet opgeladen.
Aangezien er nog weinig adapters met een USB-C aansluiting zijn die 240W kunnen leveren, maar een extra 140W-er besteld.
Ik heb nu ook een ouder model van Skikk, maar die produceert relatief veel geluid en zet z'n fans (preventief) snel aan, wat voor mij nu een groot nadeel is. Hoe ervaar je dat bij deze laptop?
Ik heb 'm altijd op turbo stand en alleen onder hoge load zijn ze hoorbaar, maar geen klere herrie zoals ik wel vaker met een Intel processor heb gehad.
De processor heeft gewoon minder koeling nodig