€ 106,90 bij ALTERNATE.nl

Lexar NQ710 2TB Review

12 november 2024, laatste update op 12 november 2024, 164 views Rapporteer
Product gekregen +1

Deze SSD heb ik mogen ontvangen van Lexar, zonder vereiste tegenprestatie. Deze review is dus mijn eerlijke mening zonder invloed.

De NQ710 2TB laat prima prestaties zien, maar met een lagere prijs voor zijn snellere broertje de NQ790 is hij eigenlijk niet interessant.

Pluspunten

• Snelheden boven beloofde spec
  • Prijs

Minpunten

• QLC
  • Prijs

Enkele jaren geleden kende ik Lexar eigenlijk alleen van de SD-kaartjes. Iets meer dan een jaar geleden kwam ik in het bezit van een Lexar NM790 4TB SSD, wat tot op heden mijn C: drive is, en met positieve ervaringen.

Laat ik voorop stellen dat ik geen heavy user ben. Mijn pc wordt puur gebruikt voor wat games en doorsnee office werk. Ik ben wel een grote fan van veel opslag, ik houd er niet van dingen weg te moeten gooien, ondanks mijn 1-Gbit internet verbinding koop ik liever extra opslag dan dat ik iets weggooi.

Zoals gezegd gebruik ik een Lexar NM790 4TB als Windows drive. Daarnaast heb ik een Crucial MX500 1TB (SATA SSD), een Kingston A2000 1TB, een Corsair MP510 1TB en nu dus een Lexar NQ710 2TB.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YQA6KD1Jggf7M3kpedED0stDlbQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/600197/1TaS8R38Mw5BkQArLeQjJjhoU1Sh5cA2UUv0CGrcfaeIw2FkJX.jpeg?f=620xauto

Wat me opvalt, is dat de drive beter presteert dan Lexar's opgave. Lexar specificeert hem als 5.000 MB/s read, 4.000 MB/s write, maar ik haal consistent hogere snelheden met CrystalDiskMark 8.0.4.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xjL7sg3j21YJhaAH19R7YqqMeCA=/m/600197/1TaS8RvAc9eBk4TRtAAQi8u341ykwz1curUaNx2lK3AWoz4PTh.png

Dit is een meevaller, ten opzichte van de NM790 welke gespecificeert is als 7.400 MB/s read, 6.500 MB/s write, maar dat niet haalt. Dit geldt niet alleen voor tests op mijn systeem drive, wat natuurlijk een vertekend beeld geeft, maar ook op de Tweaker tests haalt de NM790 de 7.400 MB/s niet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dTJlAlkicjWqcTkhODB6rMJrUDM=/m/600197/1TaS8R0cxWF5Z6wgw63L9PTZfosJkA8Jp16atgnFBM6aA0ovxf.png

In de testresultaten zie je dat de NQ710 flink over de opgegeven schrijfsnelheden heen gaat, en ook de opgegeven leessnelheden overschrijd.

Raad ik deze SSD aan? Nee, eigenlijk niet. Simpelweg omdat op moment van schrijven de NQ710 duurder is dan zijn snellere broertje; de NQ790 haalt hogere lees- en schrijfsnelheden en is goedkoper dan de NQ710. Als de introductieprijs van 99,95 voor de NQ710 en 109,95 voor de NQ790 gehandhaaft zou zijn, zou het een overweging zijn of je de 10% meerprijs de hogere snelheden waard vind.

Ten slotte moet uiteraard het QLC geheugen genoemd worden. Zoals bekend heeft QLC-geheugen doorgaans een kortere levensduur en lagere prestaties, alhoewel deze SSD in de uitgevoerde tests uitstekend presteert.

Conclusie:
Lexar zet met de NQ710 en NQ790 interessante SSD's in de markt. De NQ790 2TB is veruit de snelste SSD in de pricewatch voor minder dan €55,- / TB. Wie QLC-geheugen kan accepteren, heeft een uitstekende deal.
Met de lage prijs voor de NQ790 is de NQ710 eigenlijk overbodig geworden.

Heb jij ook een Lexar NQ710 2TB?