€ 714,99 bij NBB.com

Netgear Orbi 770, 3 stuks Review

kornelisjann Testpanel
10 november 2024, laatste update op 10 november 2024, 394 views Testpanel

Netgear Orbi 770, 3 stuks

Qua prestaties presteert het mesh-netwerk zeer goed. Het instellen ging ook erg eenvoudig en ik werd goed op dreef geholpen met de wizard. Verder zat de webpanel redelijk goed in elkaar. De softwarefuncties zijn zoals je mag verwachten, de belangrijkste settings zijn er, maar niet bepaald speciaal.

De bouwkwaliteit laat echter te wensen over. Ik had liever ook nog wat bevestigingmateriaal ontvangen om hem op te kunnen hangen. De push voor de apps, de supplementaire producten en het papierwerk om uberhaupt het apparaat te mogen gebruiken is volstrekt idioot en ik zou daartoe het apparaat niet hebben gebruikt met het originele besturingssysteem, mocht ik die kans hebben.

Netto zou ik dit product misschien aanraden. Voor de prijs echter absoluut niet (970 euro op moment van schrijven!), maar dat neem ik niet mee in mijn oordeel daar dit mettertijd vast zal zakken. Twee sterren minder vanwege bouwkwaliteit en software.

Pluspunten

• Goede prestaties op wifi en bedraad
  • Eenvoudig op te stellen
  • Energiezuinig en stil

Minpunten

• Bouwkwaliteit: voelt fragiel
  • Gelimiteerde montagemogelijkheden
  • Software erg Amerikaans qua vormgeving en kleine lettertjes
  • Webapp bezaaid met advertenties voor hun app en een of ander veiligheidssoftware

3 van 5 sterren (Voldoende)
Dit is een review van de Netgear Orbi Wifi 7. Het bestaat uit drie kastjes: een router en twee satellieten. (RBE773)

Dit product zal voornamelijk getest worden in een apartement met dikke betonnen muren.

Disclaimer:

- Dit product heb ik via Tweakers in bruikleen gekregen voor het schrijven van deze review. Hiervoor ben ik met een kadokaart gecompenseerd.
- Ik heb geen Wifi 7 apparaten.
- Ik heb geen 2.5G apparaten.

Inhoud doos

- Router
- Twee satellieten
- Ethernetkabel
- Quickstart
- Doos met drie netadapters en koppelstukken voor EU en UK
- Reclame voor een of ander Netgear veiligheidsproduct?

Eerste indruk

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xaBrMq_U_nBGMKFTLjGXr2Ksgt4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/587931/1T9M46PBXtJc5gQB4ZMheRhuR4H3SsHBkkTvHCRKi2DR0zOJLx.jpeg?f=620xauto

De kastjes voelen heel licht en fragiel, en dan heb ik ze niet eens uit het plastic zakje gehaald. Het is duidelijk welk van de kastjes de router is, die heeft de meeste poorten aan de achterkant. Verder zien ze er, op een sticker met wifi-informatie, er identiek uit van de buitenkant.
Onderkant
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JUj8xHX0R9_0O3WKDvKVzvz52_k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/587931/1T9M45YAvkPRZikqlCxc3bh0XAVOfY2lF8Fv3QzWlMF2LOyXTn.jpeg?f=620xauto

De onderkant van de kastjes is voor alledrie hetzelfde, ze bevatten informatie als:

- het MAC-adres en S/N van het individuele kastje
- SSID
- netwerksleutel
- loginlink voor het administratiepaneel
- inlog-QR

Daarnaast zijn er op de onderkant twee metal threaded inserts te vinden, vermoedelijk voor een montageplaat. Zulke montageplaten zijn niet meegeleverd.
Achterkant
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wwEpJ96S1wLm-cFwAgrr6fJyOjU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/587931/1T9M46LBLgLgLbQSehF0YIz1OTDy5p5kNCVpwtnHQDt5HzGTL9.jpeg?f=620xauto

Alle ethernetpoorten ondersteunen 2.5G.

Het router bevat vier ethernetpoorten, waarvan een een WAN-achtige aansluiting. De satellieten hebben twee ethernetpoorten.

Verder hebben ze allemaal een barreljack input, een resetpin en een sync-knop.

Aansluiting

App
Het meegeleverde pamfletje instrueert mij om de Orbi App te installeren middels een QR-code. Misschien ben ik hier oubollig in, maar het betrekken van nog een stuk software maakt het mijns inziens nog complexer dan het nodig is. Voor een technisch minder aangelegd persoon is het misschien fijn.

De app voor android is op moment van schrijven 85MB en vraagt om Network-toestemming. Bij het eerste starten van de app moet je een hele Terms and Conditions lezen, en een Privacy Policy, alsmede een alinea tekst over rechten, data-analyse en een 30-day trial over een ander product van Netgear. Dit laat een bittere smaak achter, mijn enthousiasme smelt als sneeuw voor de zon. De app is terstond verwijderd en verder niet gebruikt in deze review.

Verdere zaken die ik me afvraag zijn bijvoorbeeld hoe lang de App zou blijven werken? Blijft die ook werken wanneer Netgear de stekker eruit trekt voor dit model en zo geen firmware updates meer ontvangt?
Handmatig
Het netadaptertje is een rechthoekige balk met een eurostekker. Het is 12V2.5A, 30W met "Efficiency Level VI". Volgens het internet is dit de strengste eis voor efficientie qua no load, low load efficiency en average efficiency. Ik heb geen stroommeter om dit te verifieren, maar dat geloof ik wel.

Na het aansluiten van de ethernetkabel op mijn thuisnetwerk (en uiteraard de netadapter) op de router knippert er een lampje aan de voorkant. Op de achterkant verschijnt er boven de barreljack connector ook een oranje lampje, die daarna groen kleurt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mVcR5GqN8R3mdIDLpN_Pf54Q45M=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/587931/1T9M46jX1JCHSWzp4uyk1Td7ag78svqG56KIBov80XLQKlYnhn.jpeg?f=620xauto

Het apparaat wordt na verloop van tijd amper warm en het bevat geen bewegende onderdelen. Het maakt verder geen hoorbaar geluid.

Eerste gebruik

Ik zal nu proberen het product in te stellen via de ingebouwde software middels een web-panel. Omdat ik dit proces belangrijk acht zal ik dit proces hieronder uiteenzetten.

Na verbinding met het wifinetwerk blijkt ik onmiddelijk het internet op te kunnen. Het router deelt zijn eigen IP-adressen uit, en heeft een eigen gateway op 10.0.0.1. Op zich begrijpelijk, al zou ik liever gewild hebben dat het trekt uit de DHCP-pool van mijn reeds bestaande router.

Door met mijn computer naar http://10.0.0.1 te gaan kom ik bij de instellingen. Daar word ik meteen begroet door deze Important Update:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2lsGCSiC_IaVORBBeEg-b1icwi4=/620x/filters:strip_exif()/m/587931/1T9M469hGwNlNlbFLXUDyle6baaoyN8V261Je13ubAiLMRvG5L.png?f=620xauto

Vervolgens krijg ik meteen een advertentie voor de app die ik zonet had verwijderd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/D0eEk12sl-EkLgeni2aEHrFov64=/620x/filters:strip_exif()/m/587931/1T9M46yc77TbpOSvTuGqJEQmB9uS1h2nL1GkHNPu70pOxkf4Iw.png?f=620xauto

Oke, nogmaals, als je je eerstgeborene kwijt kunt zou je voor dit gemak kunnen gaan. In kleine letters onderin mag je toch de dans ontspringen. Toch word ik wederom begroet met het hele oeuvre van Tolstoy in de vorm van een Terms and Conditions, welke ik verplicht moet accepteren om bij de settings te kunnen komen. Deze is bijna 16k woorden lang en heb ik niet gelezen. Omdat Tweakers het wellicht flauw zou vinden dat ik het product vroegtijdig terugstuur heb ik toch stiekem geaccepteerd. Voorwaarde is dat Netgear automatische updates uitvoert, wat op zich begrijpelijk is gezien de gemiddelde mesh-gebruiker niet handmatig firmwareupdates doorvoert. Of Netgear dit op een veilige manier tot stand kan brengen zal moeten blijken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6wDFWpQ__sMGCCRLXtSmsLzWVwc=/620x/filters:strip_exif()/m/587931/1T9M46YPyRXCtGzgHGnjNrEx7ntKUPmGwtn1WRSCLCGOwCA1Nn.png?f=620xauto

Hierna krijg ik nogmaals een dialog met of ik mee wil doen met dataverzameling van Netgear. Deze heb ik afgewezen.

Nu mag ik eindelijk mijn eigen credentials invullen voor het adminpaneel. Tot mijn grote ongenoegen moet ik ook twee veiligheidsvragen instellen aan de hand van een vooraf gedefinieerde set vragen. Het hoofdwachtwoord moet aan een reeks flauwekul voldoen waarvan Netgear vindt dat dit een wachtwoord veiliger maakt. Ik betwijfel ten zeerste of dit een beter alternatief is dan het gebruik van de resetpin.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/a3Y-UiSJ9G-Q-q6yPx5MbJ8LkLE=/620x/filters:strip_exif()/m/587931/1T9M46sxedJMH3P4h5dDVik3D01z4YiRbGxHyw2MApSRFBHfda.png?f=620xauto

Hierna mag ik de SSID en het wachtwoord instellen. Het panel wacht netjes tot je verbonden bent met het nieuwe SSID. Vervolgens krijg je de optie om het SSID en wachtwoord te printen. Deze optie print slechts de huidige pagina, ik had eerder een QR-code verwacht, maargoed. Het gemak is er. Hierna wordt gecheckt voor firmware updates.
Plaatsing
Op dit punt in de wizard van het webpaneel krijg ik de instructie om de satellieten gereed te stellen op de locatie waar ik ze zou willen hebben. Deze heb ik geplaatst in de verschillende kamers van het huis waar het bereik slecht is. Ter indicatie bedraagt de dikte van onze betonnen muren circa 20 centimeter.

Aanvankelijk detecteert de router maar één satelliet. Na opnieuw proberen is de tweede gevonden. Dit ging erg rap.

Voor de zoveelste keer mag ik een privacy policy accepteren. Blijkt dat ik nu automatisch doorgestuurd ben naar de website van Netgear, en ze willen al te graag dat ik mijn product registreer. Mij is niet duidelijk wat de meerwaarde hiervan is, los van dat ik nog meer reclame van ze kan ontvangen.

In een nieuw tabblad navigeer ik naar het webpaneel waar ik opnieuw mag inloggen. En wederom krijg ik reclame voor de app, drie achter elkaar!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5C2zrxcQY-MPKklhdqQtuVlFj9E=/620x/filters:strip_exif()/m/587931/1T9M462sH7DU9XIvX6teE4JlKBrG7qO26aOMF2mKxmqQYwbraS.png?f=620xauto

Maargoed, het product is eindelijk opgestart en we zitten nu in het webpaneel. Laten we nu testen of het internet goed werkt met de out-of-the-box instellingen.

Standaard staat de 2.4 en de 5 GHz aan, ik neem aan op alle satellieten. De channel op de 2.4-band wordt automatisch bepaald, de 5-band staat standaard op 40. De bandbreedte en het zendvermogen kan ik niet aflezen.

Praktijk

Eerste tests
Over 5 GHz haal ik met iperf rond de 600 Mbit/s over beide satellieten op een bedrade host, getest met een laptop met een AX200 wifikaart. Volgens de instellingen zijn allebei de satellieten rechtstreeks verbonden met de router, ik kan ze niet gelinkt laten verbinden. Mijn huis is hier helaas wat te klein voor. De ping naar de bedrade host bedraagt rond de 10 ms.

Bij deze nieuwere wifi-standaarden is een nadeel van de hoge modulatiefrequentie dat het dus lastiger is voor het signaal om de ruimte door te dringen. Dat is het meest te merken wanneer je van de ene kamer naar de andere loopt. Het gebruikte apparaat (smartphone, laptop, etc.) heeft soms even de tijd nodig om van beacon over te schakelen naar die met het sterkste signaal. Dit is geen verwijt aan het product, maar beschrijft slechts een nadelig gevolg van de technologie. Vaak als je iets langer op dezelfde plek blijft zitten, in de orde grootte minuten, dan schakelt je apparaat automatisch over en heb je hier geen last van.

Daar waar de wifi soms helemaal uit zou vallen ontvang ik nu de volle snelheid. De latency is naar omstandigheden ook niks over te klagen.
Instellingen
Bij de basisinstellingen kun je zien of je een internetverbinding hebt, wat je wifi credentials zijn en hoeveel apparaten verbonden zijn. Helaas is de Security (trademark) niet geactiveerd, jammer! Heel Amerikaans.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NPBdv5ubstJRO2mwZMxnlR11CQY=/620x/filters:strip_exif()/m/587931/1T9M46X9duXUYDZbuAaYJ0ew18JBASa0OuV0RURn6CN2Y0TybW.png?f=620xauto

Bij het aanpassen van een instelling moet men bovenin op APPLY klikken. Dit is soms niet duidelijk, omdat deze interface het vermoeden wekt dat de actie enkel toepasselijk is op de omringende instellingen.

Verder ervaar ik het als positief dat het laatst geopende scherm in beeld blijft als je time-out door inactiviteit, al had ik liever ook een popup dat je instellingen niet meer te redden zijn.

Veel simpele instellingen die je doorgaans bij de meeste routers vindt, zie je terug bij het kopje Internet, zoals DNS instellingen. Hier zal ik niet bij stilstaan. Verder is het mogelijk om de SSID en bandinstellingen aan te passen. Vanzelfsprekend gelden deze instellingen voor het gehele meshnetwerk. Wat mij echter opvalt hier is dat het - los van het gastnetwerk - mogelijk is om een IoT-netwerk op te stellen. Ik begrijp niet precies wat dit doet. De ingebouwde hulptekst suggereert dat dit een simpele extra SSID is met simpele WPA2-encryptie voor "simpele" apparaten.
Geavanceerde instellingen
Bij de geavanceerde instellingen trof ik een ingebouwde speedtest-functie die gebruik maakt van Ookla.

Een aangename verrassing is dat ik bij het kopje ADVANCED > Advanced > Router / AP Mode de instelling vind om over te schakelen op AP mode. Dit is naar mijn mening een optie die ik aan het begin had moeten krijgen, daar ik vind dat dit de standaard optie moet zijn. Meestal schaf je zo'n mesh aan omdat je in Nederland toch al een modem (hoofdrouter) in huis hebt van je ISP.

Een ingebouwde OpenVPN instelling is aanwezig waarmee de router een OpenVPN-server tot stand kan brengen. Deze functie is niet getest.
Veiligheid
Qua 'veiligheid' is het mogelijk om specifieke hosts te weren van het netwerk. Daarnaast is er uiteraard de guest- en IoT netwerken, welke ik vermoed gescheiden SSID's zijn met een vage firewall die de subnets van elkaar gescheiden houden. Deze laatste twee kunnen overigens te aller tijden uitgeschakeld worden. Van de Access Control had ik meer verwacht, zoals een timer van wanneer welke host aan zou mogen staan.

Verder, ironisch genoeg, voel ik me juist niet veilig door het feit dat ik allerhande voorwaarden moet accepteren om het product naar behoren te kunnen gebruiken. Het is alsof ik een contractuele verplichting afleg voor wifi in mijn huis, waar ik zelfs reeds duizend euro voor heb neergelegd.
Gezien het om een testpanelproduct gaat heb ik het product niet geopend om te kijken wat de exacte hardware is die erin zit, anders had ik dit graag door willen spelen aan het OpenWRT-project om te experimenteren of hun firmware erop geflasht kan worden.

Qua prestaties presteert het mesh-netwerk zeer goed. Het instellen ging ook erg eenvoudig en ik werd goed op dreef geholpen met de wizard. Verder zat de webpanel redelijk goed in elkaar. De softwarefuncties zijn zoals je mag verwachten.

De bouwkwaliteit laat echter te wensen over, het voelt fragiel aan, al staat het wel keurig rechtop. Ik had liever ook nog wat bevestigingmateriaal ontvangen om hem op te kunnen hangen. De push voor de apps, de supplementaire producten en het papierwerk om uberhaupt het apparaat te mogen gebruiken is volstrekt idioot en ik zou daartoe het apparaat niet hebben gebruikt met het originele besturingssysteem, mocht ik die kans hebben.

Netto kan ik dit product niet aanraden tenzij je niet veeleisend bent qua software en het echt wilt hebben van de prestaties.

Heb jij ook een Netgear Orbi 770, 3 stuks?