Minisforum EM780, 32GB ram, 1TB ssd Review

6 november 2024, laatste update op 8 november 2024, 288 views Rapporteer

De review van Tomas geeft de pluspunten zeer goed weer. Helaas worden na een half jaartje gebruik ook wat minpunten pijnlijk zichtbaar. Voor mij was portability een koopargument, maar hier lijkt de PC toch niet voor bedoeld. Mijn advies zou zijn, koop deze PC als workstation, als stroomverbruik een factor is en je ruimte tekort komt, of als je lightweight games wil spelen op je TV. Koop hem als je hem op z'n plek laat staan, en niet als je verwacht hem vaak te moeten verplaatsen, hiervoor is de behuizing simpelweg te kwetsbaar.

Pluspunten

• Lichtgewicht
  • Connectivity
  • High end hardware in klein doosje
  • Preinstalled Windows zonder bloatware
  • C/GPU geschikt voor (lightweight) gaming

Minpunten

• Support/updates vanuit Minisforum non existent
  • Zeer kwetsbare behuizing
  • Hardware fouten na enkele maanden gebruik
  • Geen box/hoes/sleeve oid beschikbaar

3 van 5 sterren (Voldoende)
Aanleiding
Toen ik de review van Tomas las, werd ik enthousiast en heb ik deze mini PC op mijn wishlist gezet. Ergens in de zomer was deze versie (500GB/32GB) te koop voor rond de 500 euro wat mij tot de koop heeft aangezet. Mijn koopargument: zowel op kantoor als thuis staan prima beeldschermen met randapparatuur, en ik heb mijn laptop (14" 12e gen i5) bijna nooit opengeklapt. Prima om dus gewoon een desktop heen en weer te slepen, maar omdat ik op de fiets ga, liever een kleintje.

Unboxing
De PC kwam aan in een doos met, zoals beloofd, een 100W USB-C voeding, een adapter met UTP netwerkaansluiting en een HDMI kabel, die helaas defect was. Maar daar had ik er gelukkig nog genoeg van.

Hardware
De hardware is meer dan prima. De 7840U is sneller én stabieler dan mijn i5, komt nooit boven de 75 graden (gaat waarschijnlijk daarna throttlen maar niet merkbaar). De kingston SSD en Hynix RAM modules werken snel. Start na een half jaar nog steeds binnen 10 seconden op. Ik kan de PC gebruiken voor lowcode software coding waar ik zeker 20GB van het geheugen moet benutten en daarnaast kan ik nog een spelletje spelen. Voor de gamers: ik heb The Talos Principle en Shadow Warrior 2 geprobeerd en die draaien stabiel op 1080p / 60 FPS op medium tot high settings.
Updated 8-11: de case heeft 2 fans. Beide zijn in te schakelen via de BIOS. Out of the box stond bij mij alleen de onderste aan! Ze schakelen vervolgens aan zodra de CPU boven een bepaalde temperatuur komt. Het is mij niet opgevallen dat ze bij hogere load harder gaan draaien, ik krijg de indruk dat het aan of uit is.

OS
Ik was eigenlijk niet zeker welk OS erop zou staan, maar de out of the box windows 11 home versie is heel fijn en zonder bloatware. Dat was wel een verademing na alle ASUS, MSI en HP meuk waar ik me de afgelopen jaren kapot aan had geergerd. Na elke windows update kwamen ze gewoon weer terug, terwijl ze voor de performance van het systeem letterlijk niets goeds deden.

Voeding problemen
Voeding krijgt deze PC vanuit een USB4 poort, voor of achter. Omdat op kantoor onze LG schermen ook 100W stroom leveren via USB-C was de verleiding groot om de voeding thuis te laten. Dit bleek echter niet verstandig. Het gedrag van de PC wordt onvoorspelbaar als je hiervan gebruik maakt. Soms gaat hij pas aan als het scherm aan staat. Soms gaat hij wel aan, maar komt niet voorbij de BIOS. En, helaas, soms gaat hij aan, en BSOD'd vervolgens in Windows met gecorrigeerde hardwarefouten en uiteindelijk een "disk: bad sectors" vermelding in de systeem log. Deze bad sectors waren na een chkdsk gelukkig weer weg, maar daar schrok ik wel van. Ik dacht dat dit nachtmerries uit een grijs jaren-90 verleden waren :)

Minisforum support
Omdat mijn vermoeden was dat ik misschien van outdated chipsetdrivers of firmware gebruik maakte, heb ik gezocht naar support op de Minisforum website, maar die is slechts heel sporadisch en alleen voor sommige modellen beschikbaar. Het enige waar je op kan vertrouwen is Windows Update en de losse AMD "Adrenalin edition" software.

Behuizing
De behuizing is zoals te zien open aan alle kanten. Dit is vast ideaal voor de airflow, maar als je ooit te hard niest in de verkeerde richting, zou je dus al kortsluiting kunnen krijgen. De eerste paar maanden propte ik de PC in mijn rugzak maar de behuizing is nu al hier en daar ingedeukt. Ik kan online nergens een op maat gemaakte sleeve of iets dergelijks vinden, dus bewaar de PC nu in een broodtrommel (ja, echt).

Zou ik 'm opnieuw kopen? Ik denk het toch wel, al is het maar omdat het doosje elke dag weer bekijks trekt :) Maar serieus: mijn volgende aankoop gaat toch weer een laptop worden, die enigzsins tegen een stootje kan, en dan wordt deze PC achter de TV geplakt met een leuke game controller erbij.

Heb jij ook een Minisforum EM780, 32GB ram, 1TB ssd?