Sony LinkBuds Fit (Zwart) Review

Techrvw
18 november 2024, laatste update op 18 november 2024, 474 views Product geleend
De reviewer heeft dit product te leen gekregen voor het schrijven van deze review. Techrvw schreef afgelopen jaar 8 reviews, waarvan 75% gesponsord.

Sony LinkBuds Fit (Zwart)

Ik had hoge verwachtingen van de Sony LinkBuds Fit. Helaas voldoen ze niet aan deze verwachting. De kwaliteit van het geluid is goed, en de batterijduur is ook zeker niet verkeerd, maar er zijn te veel features die gewoon niet goed genoeg werken. Zo wordt er heel veel omgevingsgeluid opgevangen tijdens het bellen, werkt de Ambient Sound modus niet goed, en is Noise Cancelling het ook net niet. Jammer, maar ik had beter verwacht van Sony.

Pluspunten

• Batterijduur is goed
  • Kwaliteit van het geluid is goed
  • Gewicht is goed met 4,9 gram per oortje

Minpunten

• ANC en Ambient Sound modus werken niet goed
  • Touchcontrol werkt niet goed
  • Prijs is aan de hoge kant
  • Belkwaliteit is niet goed. Erg veel omgevingsgeluid.

3 van 5 sterren (Voldoende)
De Sony LinkBuds Fit zijn de zoveelste draadloze oortjes. Zijn de Sony’s het waard? Zijn ze onderscheidend? Of is het wederom een paar draadloze oortjes die eigenlijk niet nodig waren? Laten we kijken wat voor geheimen de Sony LinkBuds Fit met zich meebrengen.

Introductie & Specificatis

Sony heeft de naam mee. Er zijn verschillende goede koptelefoons beschikbaar van Sony, maar zijn de oortjes ook de moeite waard? De Sony LinkBuds Fit zien er goed uit, maar zijn ze dat ook?

Specificaties:
Merk: Sony
Model: LinkBuds Fit (WF-LS910N)
Gewicht: 4,9 gram per oortje
Driver unit: 8,4 mm
Type koptelefoon: Gesloten
Frequentierespons: 20 Hz – 20.000 Hz (44,1 kHz sampling) / 20 Hz – 40.000 Hz (LDAC 96 kHz sampling 990 kbps)
IP-Rating: Ja, IPX4
Ondersteunde Audio-indeling: SBC, AAC, LDAC, LC3
Afmeting: 47,2 m x 47,2 mm x 32,6 mm
Inhoud Verpakking: Oortjes, case, oplaadkabel, handleiding

Unboxing

De doos van de Sony LinkBuds Fit is erg klein! Kleiner dan verwacht. Nou is het product natuurlijk niet heel groot, maar het is allemaal heel compact en efficiënt ingepakt. Goed om te zien.

In de doos vinden we als eerst een papiertje waar een QR code op staat om de app te downloaden. Daaronder zien we meteen de Sony LinkBuds Fit. Wil je bij de handleiding en de oplaadkabel komen, dan zal je het gehele binnenstuk eruit moeten trekken. Dat kan via het papiertje waar de QR code op staat.

Hardware & Design

Als we puur naar de hardware en design kijken, is het een klein compact doosje, maar eigenlijk iets te dik. Als ik het vergelijk met de AirPods, zijn die van Apple veel dunner. Stop je de Sony LinkBuds Fit in je zak, valt het wel meteen op.

Het doosje voelt wel goed en solide aan. De klep sluit lekker snappy en het zit gewoon goed in elkaar. De oortjes zelf voelen ook goed aan, en het stukje wat in je oorschelp gaat is zachter dan ik had gedacht. Hierdoor zit het eigenlijk erg comfortabel. Vroeger, toen ze nog redelijk nieuw waren, waren die stukjes best hard en was het niet comfortabel om te dragen. Gelukkig heeft Sony dat beter voor elkaar nu. Misschien komt het ook doordat de oortjes maar 4,9 gram wegen. Dat is natuurlijk niks.
Charging Case
De case, zoals hierboven al eerder gezegd, voelt goed en solide aan. De accuduur van de case is ongeveer 15,5 uur. Hiermee kan je de oortjes gemakkelijk 2-3x opladen. Hierdoor, met een speeltijd van ongeveer 5 uur, zit je dus aan de 15 uur gebruikstijd voor je de case weer moet opladen. Dat is goed!

De case zelf is op te laden in ongeveer 2 tot 3 uur via een USB-C aansluiting. Dat is, als ik het zelf zeg, wat aan de lange kant. Dit had ik liever iets korter gezien, maar het is geen ramp.
EarBuds
De oortjes zelf zijn maar 4,9 gram. Dat is erg licht. Hierdoor heb je bijna niet door dat je de oortjes in hebt, wat het comfortabel maakt om ze langere tijd te dragen. Het stukje wat in je oorschelp gaat is erg zacht en buigt dus mee zodat het voor elk type oor goed zit.

Touch Bediening zit er ook nog eens op! Het werkt, maar niet ideaal. Soms moet ik het meerdere keren proberen voor het echt goed werkt of ik de functie heb die ik wil. Leuk dat het erop zit, maar ik zou het eigenlijk in een verbeterde versie willen zien.

Verbinding maken

Zodra je de Sony LinkBuds Fit uit de case haalt, gaan ze aan. Ze zijn op dat moment aan het zoeken naar een telefoon. Ga je na het in je oor stoppen van oortjes naar je Bluetooth instellingen, worden ze vrij snel gevonden en zijn ze met een druk op de naam ook snel verbonden. Een makkelijk en simpel proces om ze te verbinden wat eigenlijk erg voor zichzelf spreekt.

Functies

Alleen muziek spelen is natuurlijk niet genoeg. Er moeten meer functies op draadloze oortjes zitten om zich te onderscheiden. We beschrijven eerst wat basisfuncties van de oortjes, en gaan daarna naar features kijken. Zijn de Sony LinkBuds Fit echt onderscheidend?
Power On/Off
Eigenlijk zoals alle andere merken draadloze oortjes gaan de Sony LinkBuds Fit aan zodra je ze uit de case haalt, en weer uit zodra je ze in de case doet. Er zitten geen aan en uit knoppen op. Ik vind het wel prettig werken, het enige wat je moet onthouden is om je case opgeladen te houden. Verder zijn ze altijd tot je beschikking.
Muziek Controls
Via “taps” aan de zijkanten kun je verschillende acties toewijzen. Zo heb ik twee keer tappen voor pauzeren of hervatten en drie keer tappen om naar het volgende (rechterkant) of vorige (linkerkant) nummer te gaan. Dit werkt soms heel goed, en soms moet je het een paar keer proberen. Dat is jammer en kan zeker verbeterd worden in de volgende versie.
Volume Controls
In de instellingen van de Sony “Sound Connect” kun je bepaalde acties aan “taps” toewijzen. Zo is continue tikken op de rechterkant harder, en links is zachter. Dat werkt het ene moment beter dan het andere moment. Het is dus wel mogelijk om te doen, maar voor een consistent resultaat zou ik de telefoon pakken. Dat is sneller dan 3 minuten op je oortje tikken om het volume te regelen.
Call Controls
Een erg handige feature op de Sony LinkBuds Fit is “Head Movement". Hiermee kan je knikken als er een inkomend gesprek is om een gesprek te accepteren, of schudden om een gesprek te weigeren. Een leuke feature die het gemakkelijk maakt om je telefoon in je zak te houden.
Voice Assistant
Via de instellingen van de “Sound Connect” app kun je instellen welke Voice Assistent er gebruikt wordt. Er zijn twee opties. Zo kun je de Voice Assistent van de telefoon gebruiken, bij Apple dus Siri en bij Android is dat Google Assistent, of je kunt kiezen voor Amazon Alexa. Het werkt prima. Is handig om de telefoon in de zak te houden

Stel je in dat de Sony LinkBuds Fit de assistent van de telefoon gebruiken, kan je “Assistent” zeggen, maar je kan ook “Hey Headphones” zeggen. Hiermee kan je je muziek of podcast bedienen. Bijvoorbeeld, Hey Headphones, play next song. Dit werkt goed, en er zit een prettige stem achter.

Features

De basisfuncties zitten er dus wel op en werken soms goed, en soms wat minder. Niet alles kan perfect zijn. Zo zitten er natuurlijk ook extra features op, zoals Noise Cancelling, of een IP-rating. Daar gaan we nu naar kijken!
Geluidskwaliteit
De kwaliteit van het geluid tijdens het afspelen van muziek is goed. Daar heb ik weinig op aan te merken. Via de “Sound Connect” app kun je gemakkelijk de equalizer aanpassen zodat het goed past bij het muziekgenre dat je aan het luisteren bent.

De oortjes beschikken over het volgende bereik: 20 Hz – 20.000 Hz (44,1 kHz sampling) / 20 Hz – 40.000 Hz (LDAC 96 kHz sampling 990 kbps). Voor mij, niet een bijzondere audio gek, is dit prima en kan ik comfortabel naar mijn muziek luisteren. Daar zitten verschillende genres in en dat werkt tot nu toe allemaal gewoon goed en prettig. Hier scoren ze dus een goed puntje mee.
Belkwaliteit
Het geluid met bellen is goed, maar de kwaliteit van het gesprek zelf niet. Beetje verwarrend, maar er wordt heel veel omgevingsgeluid opgevangen. Zo stond de TV zachtjes aan in de woonkamer terwijl ik in de keuken zat. De persoon met wie ik belde kon alles zo meeluisteren op de TV. Dat is echt niet goed genoeg. De microfoon hapert ook soms een klein beetje. Dit punt is dus, wederom, eigenlijk gewoon niet goed genoeg.
IP-Rating
Op de Sony LinkBuds zit een IP-rating van IPX4. Dit betekent dat het tegen splashes van water kan van elke kant. Is dat voldoende voor tijdens het sporten? Ja. Hiermee zou de Sony LinkBuds Fit tegen zweet moeten kunnen. Je kunt gerust de oortjes in houden tijdens het hardlopen of tijdens een sportschool bezoekje.
Noise Canceling?
Gelukkig zit er Noise Cancelling op de Sony LinkBuds Fit! Het werkt alleen niet helemaal zoals ik gewend ben. Op andere Sony producten zit een van de beste Noise Cancelling die ik ooit gehad heb, maar in deze LinkBuds Fit komt het er net niet lekker uit.

Ook de “Ambient Sound” doet het gewoon niet goed genoeg. Er zit nog een te drukkend gevoel in de Ambient Sound mode om het prettig te laten werken. Ja, je hoort er meer door dan met Noise Cancelling aan, maar het is het eigenlijk weer net niet. Een snelle vraag op kantoor beantwoorden in deze modus is prima te doen, maar om het langere tijd op de Ambient Sound modus te houden is niet te doen, helaas.

Met de Speak-to-Chat modus kun je het zo instellen dat zodra je gaat praten, de muziek automatisch pauzeert en de modus naar Ambient Sound modus gaat zodat je je omgeving kan verstaan. Die functie werkt dan wel weer goed.

Overige features

Er zijn heel veel opties in de “Sound Connect” app. Het is eigenlijk te veel om te benoemen in de review hier. Neem even 10 minuten om de opties en menu's door te lopen die er allemaal in staan. Zo haal je het meeste uit de Sony LinkBuds Fit.

Zijn de Sony LinkBuds Fit het waard? Kort gezegd, nee. Het is op veel vlakken het gewoon net niet. De Touch Bediening werkt niet lekker, er komt veel omgevingsgeluid door tijdens het bellen, Ambient Sound werkt niet goed genoeg. Jammer, want ik had hoge verwachtingen van de Sony LinkBuds fit.

Wat is er dan wel goed? De IPX4 rating is leuk en goed dat het op de “Fit” oortjes zit. De kwaliteit van het geluid is goed en met de equalizer in te stellen naar de smaak van het genre. Ook zitten de Sony LinkBuds Fit goed en prettig. Helemaal door het steeltje wat in de oorschelp gaat, blijven ze erg goed zitten. De batterijduur is ook goed en met de case kan je er bijzonder lang mee doen.

Al met al zou ik de Sony LinkBuds Fit niet aanraden. Er zijn te veel kleine probleempjes mee die voor mij wel de doorslag geven om het niet te doen. Mochten ze flink goedkoper waren dan had het nog gekund, maar met dit prijskaartje is het niet de moeite waard.

*Foto's komen een deze dagen online!

Heb jij ook een Sony LinkBuds Fit (Zwart)?