€ 698,49 bij bol

Netgear Orbi 770, 3 stuks Review

30 oktober 2024, laatste update op 1 november 2024, 363 views Rapporteer
Testpanel +1

Zeer snel wifi-systeem die je redelijk vlot hebt geïnstalleerd en een goede dekking geeft op de plekken waar ik eerst minder goede Wi-Fi had.

Dit komt echter wel met een prijskaartje

Pluspunten

• Uitstraling / design
  • Snelheid
  • Bereik
  • App met veel features

Minpunten

• Prijzig
  • Plastic behuizing
  • Set-up via app niet vlekkeloos
  • App pusht betaalde abonnementen / free trials

Voor deze review heb ik de kans gekregen om de Netgear Orbi RBE773 te testen, een mesh-wifi-systeem dat is ontworpen om hoge snelheden en betrouwbare verbindingen te bieden in grotere woningen / kantoren. Ik heb het systeem getest op de volgende onderdelen:
- Bouwkwaliteit en afwerking

- 1x Ethernetkabel

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/Lkc1jzA.jpeg

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VJPQ38Y.jpeg

Huidige set-up

Voordat ik direct de diepte in duik, zal ik even mijn huidige set-up toelichten. Mijn huidige opstelling bestaat uit een 1 gigabit glasvezelverbinding van Odido, geleverd via een Zyxel T-56 modem. Om de prestaties van deze verbinding te testen, heb ik gebruikgemaakt van verschillende apparaten, waaronder een iPhone 12, een iPad 10.2 (2019) 7e generatie, een MacBook M2 Pro (2023), en een PlayStation 5. Voor een uitgebreid beeld van de dekking en snelheid heb ik metingen uitgevoerd in vier ruimtes: de woonkamer, de werkkamer, de slaapkamer en de tuin.

Bouwkwaliteit en afwerking

De bouwkwaliteit voelt solide en stevig aan, de behuizing is echter van plastic, wat je voor deze prijs wellicht niet verwacht, stevig, maar wel plastic. De verpakking is strak en goed beschermd. Het design / afwerking van de satelites zijn mooi en storen naar mijn mening niet in de woonkamer.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/YFG9fIf.jpeg

Gebruiksgemak en installatie

Bij het openen van de doos word je meteen verwelkomd door een kaartje met een QR-code, die je snel naar de bijbehorende app leidt. Via de app word je stap voor stap begeleid bij het installeren en configureren van het systeem, echter moest ik met mijn Odido internetverbinding de VLAN configuratie op 300 zetten, de app geeft dit helaas niet aan en zover ik kon zien was dit ook niet mogelijk in de app, dus heb ik de configuratie via mijn MacBook afgerond.

Na wat speuren op het internet kwam ik deze post tegen op het forum van Odido: https://community.odido.n...-op-mediaconverter-353646. Na dit juist te hebben gezet, kon ik de setup vervolgen. Al-met-al heeft mij dit ongeveer een uurtje geduurd om het systeem up-and-running te krijgen.

Een ander frustrerend dingetje vond ik dat de app je verplicht laat wachten. Het kan goed zijn dat de satellite na 30 seconden al gestopt is met knipperen en een witte LED laat zien, wat betekend dat die klaar is om te koppelen / configureren. De app laat je echter verplicht 2 minuten wachten voordat je doorkan naar de volgende stap.

Features

Belangrijkste kenmerken van de Netgear Orbi RBE773 zoals beschreven op de website van Netgear:

- Snelheid tot 11 Gbps (Nieuw!)
Biedt WiFi 7 snelheden tot 11 Gbps voor onberispelijke prestaties en dekking door het hele huis.
- Tri-Band-technologie (Nieuw!)
Orbi's Tri-Band-technologie met verbeterde backhaul zorgt ervoor dat WiFi snel blijft op al je apparaten tegelijkertijd.
- Vernieuwde snelheid en betrouwbaarheid
Geschikt voor multigig kabel- of glasvezelverbindingen, met een 2,5 Gig internetpoort voor de snelste snelheden, zowel nu als in de toekomst. Inclusief 2,5 Gbps Ethernet-poorten voor bekabelde verbindingen en een 2,5 Gbps backhaul-optie.
- 8K streaming, gamen en meer
Ondersteunt 8K-streaming, videoconferenties, gamen, VR en meer, zodat je gezin alles tegelijk kan doen zonder prestatieverlies.
- 360° WiFi-dekking
Het nieuwe, stijlvolle ontwerp en hoogwaardige antennes bieden een uitzonderlijk 360° WiFi-bereik in elke hoek van je huis.
- Veilig en privé (Nieuw!)
NETGEAR® routers zijn standaard voorzien van geavanceerde routerbescherming, automatische firmware-updates en veiligheidsfuncties om jou en je gezin te beschermen.
- Essentiële all-in-one internetbeveiliging
NETGEAR® Armor™-software biedt een automatisch beveiligingsschild voor je WiFi en aangesloten apparaten met realtime bescherming tegen hackers en extra privacy via VPN. Inclusief 30 dagen proefperiode.
- Eenvoudige installatie met elke serviceprovider
Sluit de Orbi aan op je modem en stel hem eenvoudig in via de Orbi-app.

Prestaties

Om even een situatie te schetsen wat mijn eerdere knelpunten waren met het standaard modem van Odido

- iPad trage Wi-Fi op de slaapkamer
- Alle devices slechte verbinding in de tuin, wisselt tussen 5G en Wi-FI
- Enkel in de woonkamer behaal ik met alle devices de volledige 1000 Mbps via Wi-Fi

Na het installeren van de router + satellites (1 satellite in de keuken, 1 op de gang 1e verdieping) haal ik in de tuin, slaapkamer, werkkamer overal met gemak 800+ Mbps download- en uploadsnelheid en een ping van +/- 10ms

Enkel mijn PlayStation 5 blijft steken rond de 350 Mbps op PlayStation netwerk, maar dat is denk ik ook de bottle-neck en niet de verbinding :)

Warmte- en geluidsproductie

Het apparaat blijft koel tijdens gebruik (met een omgevingstemperatuur van 18 graden) en produceert bijna geen geluid. Dit zal in de zomer ongetwijfeld hoger zijn, aangezien ik geen airco heb, en de temperatuur in huis dan richting de 24/25 graden gaat. Maargoed, ik vond het een beetje onzin om voor de review het huis zo warm te gaan stoken :D

Veiligheid

Er zijn 2 prominente features op het gebied van veilidgheid:

- Een van de belangrijkste features is NETGEAR Smart Parental Controls, waarmee ouders eenvoudig de schermtijd van hun kinderen kunnen beheren en ongepaste inhoud kunnen filteren. Met de Orbi-app is het mogelijk om tijdslimieten in te stellen, internettoegang tijdelijk te pauzeren, leeftijdsgebonden filters toe te passen en online activiteiten te controleren. Deze functie vereist een abonnement na een gratis proefperiode van 30 dagen. De kosten na deze proefperiode bedragen 69EUR per jaar.

- Daarnaast biedt het systeem essentiële alles-in-één internetbeveiliging met NETGEAR Armor. Dit automatisch beschermingsschild helpt je netwerk te beveiligen tegen hackers, wachtwoorddieven, ransomware en brute force-aanvallen. Net zoals bij de Smart Parental Controls is er ook hier een proefabonnement van 30 dagen inbegrepen. De kosten na deze proefperiode bedragen 99EUR per jaar.

Deze features heb ik zelf niet gebruikt, de app pusht deze abonnementen / free trials redelijk vervelend vond ik zelf, je kan deze zover ik kon vinden niet negeren.

Prijs

De Netgear Orbi RBE-serie is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afgestemd op verschillende woonoppervlakken. Voor grote woningen tot 540 m² is de RBE773 beschikbaar met een adviesprijs van €999. De RBE770, gericht op een oppervlakte tot 180 m², kost €399, en voor woningen tot 360 m² is er de RBE772, met een adviesprijs van €699.

Zelf vind ik dit redelijk aan de hoge kant, en ik verwacht dat de RBE772 in mijn scenario voldoende zou zijn geweest, maargoed, voor ieder wat wils dus. Je kan er op een later moment altijd nog een satellite bijprikken mocht dat nodig zijn natuurlijk.

Al-met-al is dit een zeer snel en uitgebreid systeem wat je zeker vooruit gaat helpen om je Wi-Fi dekking helemaal op orde te krijgen, daar heb ik geen twijfels over. Of dit de hoge investering waard is zal je zelf moeten gaan afwegen. Ik ben er redelijk tevreden over maar als ik er eentje zou kopen zou ik niet direct het allergrootste pakket nemen :)

Heb jij ook een Netgear Orbi 770, 3 stuks?