€ 192,18 bij Amazon.nl

Sony WF-1000XM5 (Zwart) Review

30 oktober 2024, laatste update op 30 oktober 2024, 1.169 views Rapporteer

Heerlijk zittende oordoppen die geweldig klinken.

Pluspunten

• Geluidskwaliteit
  • Draagcomfort

Minpunten

• Geen 'find my iPhone' kwaliteit terugvinden verloren product

Ik heb deze oordopjes gekocht, eind oktober 2024, toen ze in mijn woonplaats Singapore bijna 25% korting gaven in de Sony store.

Daarvoor vond ik de investering aan de hoge kant, aangezien ik de over-ears WH-1000XM5 in bezit heb. En ik in mijn werktas Jabra Elite 75t oordopjes (ooit gekregen) had die ik op zich prima vond om te gebruiken voor muziek of gesprekken.

Na dit laatste zetje door de korting (waarna ik vrij impulsief op de ‘purchase’ knop drukte), vond ik het toch even spannend of ik niet teveel geld spendeerde aan een incrementele update van Jabra Elite 75t naar de Sony WF-1000XM5. Laten we eerlijk zijn, de reviews hier zijn niet 'juichend' te noemen. De Jabra's (4 sterren) scoren hier op Tweakers beter dan de Sony earbuds (3 sterren) die ik zojuist besteld had! (ok, de 75t zijn 4 jaar ouder, laten we dat niet vergeten. Alles in context)

Ik moest 2 dagen geduld hebben voordat de doppen bezorgd werden. En de lichte twijfel verdween gelijk bij het indoen van de oordoppen. Wat een verschil, en wat een upgrade ten opzichte van de Jabra’s! De tips zijn veel zachter, en de doppen zitten daardoor comfortabeler. De Sony’s voelen lichter. Dit moet grotendeel psychologisch zijn als gevolg van de zachtere tips, want officiele product specs en mijn (niet professionele) kook weegschaal tonen geen verschil tussen beiden.

En de audio, die is significant beter. De geluidskwaliteit komt veel dichter bij de over-ears WH-1000XM5 in de buurt, die ik nu vaker thuis laat. Omdat deze WF-1000XM5 oordoppen geen zware consessie meer zijn ten opzichte van zijn grote broer WH als ik onderweg ben in het openbaar vervoer.

Per onderdeel dat ik belangrijk vind:

Geluidskwaliteit (stereo): heerlijk ruimte geluid, veel detail en ook prima bassen. Zangstemmen en instrumenten blijven individueel goed te onderscheiden. Zowel dance, pop en podcasts klinken uitstekend.

Geluidskwaliteit (dolby atmos / Sony 360): dit blijf ik een gimmic vinden met draagbare audio. Je hoort dat de muziek ‘anders’ klinkt, maar ruimtelijker?

ANC: getest naast een drukke weg en in de metro. Ik moet zeggen dat ik wel wat ‘digitaal effect’ hoorde naast de drukke weg. Wat ik bedoel is dat ik de voorbij razende auto’s hoorde, also ze waren ingepakt in een digitaal geschermlaagje. Een beetje realplayer audio via een 14k4 modem. Dat stoorde me een beetje bij rustige muziek.

Draagcomfort: Ik heb denk ik makkelijke oren, want ik heb nooit klachten. Ook deze doppen zit goed en stevig, de standaard tips zitten fijn. Je krijgt ook nog 3 paar andere tips mocht je grotere/kleinere willen proberen.

Connectie: Bluetooth 5.3 – je kunt 2 apparaten tegelijk koppelen.

Batterijduur: Van de productiepagina: 8 uur maximaal, waarna je nog 2x 8 uur uit de case kunt halen. Prima voor lange vluchten. Volledig opladen. duurt ongeveer 2 uur.

Bediening, fysiek: 1x tikken voor pauze. 2x tikken voor volgende nummer. Het is redelijk intuitief, en je kunt van alles instellen. Eerlijk gezegd vind ik alleen ‘pauze’ belangrijk voor als iemand me aanspreekt. De rest bedien ik vanaf mijn telefoon.

Bediening, app: De Sony Headphones app heet tegenwoordig ‘Sound Connect’. Je kunt hier makkelijk switchen tussen ANC/neutraal/Ambient. Als je wilt kun je ook locaties koppelen (bijvoorbeeld geen ANC thuis en op kantoor, maar ANC aan zodra je ‘beweegt’ of in OV zit) aan deze opties.

Ook is er een equalizer met ongeveer 10 ingeprogrammeerde profielen, en ruimte voor 2 custom proielen.

Last but not least, een optie op de plek te zien waar je voor het laatst je oordopjes gebruikt hebt.
(let wel, dit is niet zo sophisticated als ‘find my device’ op de Apple oordopjes, die de locatie blijft weergeven via hun techniek, ook nadat je verbinding bent verloren)

Repareerbaarheid: Volgens iFixit zijn de XM5’s, in tegenstelling tot de voorgangers, niet meer goed te reperaren helaas.

Testapparaten en bronnen
Afspeelapparaat: Sony Xperia 5 V

Dance-muziek: The Blessed Madonna – Happier
(stereo op Spotify / Dolby Atmos op Apple Music)
Pop-muziek: Fleetwood Mac – Dreams
(stereo op Spotify / Dolby Atmos op Apple Music)
Spraak/Podcast – De Cor Potcast
(Spotify)

Heb jij ook een Sony WF-1000XM5 (Zwart)?