Philips Hairclipper Series 9000 HC9450/15 Review

MPIU8686
29 oktober 2024, laatste update op 22 december 2024, 1.358 views Product gekocht

Philips Hairclipper Series 9000 HC9450/15

Heb deze tondeuse nu een jaartje (sinds eind 2023) in gebruik en ben hier wel tevreden over.

Wordt 3 keer per week gebruikt om mijn baard bij te scheren en moet de batterij hierbij maar eenmaal om de 4 tot 5 weken opladen. Zeer handig ook als je op verplaatsing bent.

Om de 8 weken scheer ik er mijn hoofdhaar met bij.
Afhankelijk van hoe lang ik daarmee bezig ben en hoe langer mijn haar uiteindelijk wordt, moet ik hier soms de Turbo-functie bij inschakelen. Die Turbo verbruikt tot 3x zoveel van je batterij, maar is enkel bedoelt om voor even door een dichte haarbos heen te raken. De 2 uur lange batterijduur speelt hier een enorm voordeel in, zelfs met af en toe die Turbo aan heb je nog steeds genoeg tijd om je kapsel af te werken.

Pluspunten

• 120 minuten batterijduur
  • Turbo-functie
  • Mooi design
  • Kwalitatief goed product

Minpunten

• Opzetstukken

.. Mijn eigen kapper ..

Ik gebruik al sinds 2008 tondeuses voornamelijk om mijn kapsel te corrigeren, wat soms resulteert van een zeer kort kapsel tot een dichte haartooi. Later ben ik de tondeuses ook gewoon beginnen gebruiken om mijn baard te trimmen of gewoon kort te scheren. De beginperiode van tondeuses was lastig, voornamelijk door de batterijen die niet zo lang werkten en of niet genoeg kracht gaven of je moest een tondeuse op netvoeding gebruiken waarbij de (irritante) kabel telkens een gevecht veroorzaakte om je kapsel alsnog tot een goed eind te brengen.

Ter verduidelijking : Ik spreek hier dus over zelf voor kapper spelen met de tondeuse van begin tot eind in jouw eigen handen en het niet laten doen door iemand anders.

De ligging van de tondeuse in de hand en de opzetstukken. Doorheen de jaren veranderen modellen van tondeuses waarbij het ene model al makkelijker in de hand lag dan het andere, wat een grote invloed heeft bij de afwerking van je kapsel. Hetzelfde voor de werking van de opzetstukken, vroeger was dit handmatig wegklikken, daarna met een rolsysteem opklikken en nu digitaal optoetsen.

En nieuwer is niet altijd beter zo blijkt.

De werking van messen .. waarbij vroeger roestvorming, botheid of vastlopen geen uitzondering waren .. als gevolg hiervan de motor of koppelstukken overbelast raakten en/of afbraken of de batterij het hierdoor vroegtijdig liet afweten. Zijn we momenteel geëvolueerd naar zelfsslijpende titanium messen met een soepel koppelsysteem wat duidelijk directe invloed heeft op de motor en je batterij.

.. Philips Hairclipper Series 9000 HC9450/15 ..

De + Punten .. :)

Komt met een oplader,
reinigingsborsteltje en 3 Verstelbare opzetkammen ( 1-7mm, 7-24mm, 24-42mm)

Ligt makkelijk in de hand en heeft een zeer goede grip zonder plakkende haartjes.

Heeft een lithium-ion batterij die tot 120 minuten (2 uur lang) meegaat
en in 60 minuten kan worden opgeladen.
( Neem hiervoor in de realiteit 90 - 100 minuten met regelmatig gebruik van de Turbofunctie erbij genomen )

Heeft zelfssmerende en zelfslijpende titanium messen (die dus nooit bot worden, vastlopen of gaan roesten)
( mits goed onderhoud. Alle haartjes verwijderen na elke scheerbeurt en alles proper afborstelen. Om de paar maand wat Philips HQ110-reinigingsspray gebruiken om bij te smeren )

Heeft een krachtige Turbo-functie indien nodig
( Dit neemt heel wat extra van je batterijduur weg )

De - Punten .. :X

De monteerfunctie van de opzetstukken en de digitale instelling werken niet naar behoren.
De ingestelde lengte van de opzetstukken veranderd bij de minste aanraking aan de toetsen.
De opzetstukken hebben een te lastige vorm om makkelijk achter de oren te kunnen scheren.
Tijdens het gebruik van de opzetstukken lopen deze regelmatig vast met haar waarbij je telkens moet stoppen met scheren om deze opnieuw vrij te maken.
( Heb het hier opgelost door de opzetstukken gewoonweg niet meer te gebruiken, vergt enkel wat meer concentratie bij de afwerking )

Onduidelijke display inzake opladen en batterijduur.
( Opgelost door zelf de tijd bij te houden met een klok aftellend vanaf 90 minuten )

Netvoeding/lader
Scheren op netvoeding is niet mogelijk aangezien de adapter met laadkabel veel te kort is en de laadaansluiting zogoed als los zit als deze op het (laad)aansluitpunt van de tondeuse is bevestigd. Deze valt telkens uit de tondeuse als je niet voorzichtig bent, zelfs bij het opladen.
( Gebruik van de tondeuse is dus enkel mogelijk na het opladen van de batterij )

( Plaats tijdens het opladen de tondeuse met de messen naar beneden, rechtopstaand ergens tegenaan leunend. Zodat je de aansluiting van de lader goed kunt bevestigen in het aansluitpunt van de tondeuse bovenaan, dit om te voorkomen dat deze niet uit datzelfde aansluitpunt zou loskomen )

Heb jij ook een Philips Hairclipper Series 9000 HC9450/15?

Dus je gebruikt die nu bijna twee jaar voor de baard terwijl het eigenlijk een toestel voor het haar is? Altijd gehoord/gelezen dat je een haar trimmer niet zomaar mag gebruiken voor baard.

Ben zelf op zoek naar een vervanger van mijn Philips trimmer en ik kijk vooral weer richting Philips omdat ik ontzettend tevreden was van het toestel. De enigste reden dat ik kijk voor een ander toestel, is omdat de pootjes van het opzetstuk afgebroken zijn en een nieuw exemplaar niet te vinden is.

Grootste voordeel aan mijn vorig toestel was het ingebouwd stofzuigertje zodat de wastafel niet vol haar lag. Ik neem aan dat dit toestel dat niet heeft want dan zou je het wel vermelden.
Begrijp niet waarom Philips niet verder gegaan is met dat idee van ingebouwd stofzuigertje. Vond het "fantastisch"
"Heb deze tondeuse nu een jaartje (sinds eind 2023)".
"Wordt 3 keer per week gebruikt om mijn baard bij te scheren"
"Om de 8 weken scheer ik er mijn hoofdhaar met bij."

Ik gebruik deze inderdaad voor mijn baard omdat ik het niet helemaal gladgeschoren wil.
Maar eveneens doe ik er mijn kapsel mee,
heb trouwens nooit hetzelfde kapsel, dit verschilt altijd tijdens zomer/winter/herfst.
Soms is dit kort, dan weer langer, soms veel haar bovenaan, maar de zijkanten en achterzijde moet je wel telkens onderhouden en dus bijwerken. Ook neem ik met deze tondeuse wekelijks mijn nekhaar even mee.
Spijtig genoeg geen stofzuigertje, als het weer eens tijd is om voor kapper te spelen en mijn eigen kapsel op orde te brengen moet ik er telkens de stofzuiger bijnemen om daarna alles proper te maken. Maar dit heb ik altijd al zo gedaan, ik beperk dan het vocht door kort te douchen met niet al te warm water en het raam open. Stofzuiger staat dan in de badkamer .. :X
En mijn baard (bij)scheren doe ik in de douche, net voor ik me ga douchen uiteraard. De meeste haartjes neem ik op met een stuk keukenrol. De overige haartjes zijn verwaarloosbaar en spoelen daarna tijdens het douchen gewoon weg.

Ter verduidelijking : Deze tondeuse komt zonder reisetui, doosje of laadstation.
Wat je ontvangt zit simpelweg in een kartonnen doos.
En dat is deze tondeuse, de oplader, het reinigingsborsteltje en de 3 verstelbare opzetkammen.
Ik heb deze tondeuse ook in bezit. Hij valt me juist tegen voor baardtrimmen, mede omdat de opzetstukken wat groter zijn kan ik eigenlijk nooit mn snor goed bijwerken, dat past simpelweg niet. Lange baard trimmen gaat dan wel weer goed, al laat ik dat tegenwoordig meestal doen.

Wat me ook tegenvalt, en dan vooral in vergelijking met een echte baardtrimmer van Philips. De accu in deze trimmer lijkt vanzelf leeg te lopen. Mn oude trimmer kon ik rustig een maand of 3 niet aanraken en dan was hij nog vol. Deze raak ik soms ook een maand of 2 a 3 niet aan en elke keer weer is hij leeg. Weer helemaal opladen, 1 minuut gebruiken en weer wegleggen en dan over 3 maanden weer leeg. Mogelijk door ander type accu.

Al met al geen directe miskoop, maar ik ben weer in de markt voor een echte trimmer die wat kleiner is.
2 tot 3 maanden laten liggen heb ik zelf nog nooit gedaan. Wordt altijd meermaals gebruikt en maximaal tot 4 a 5 weken verder voor ik weer moet opladen. De opzetstukken zijn inderdaad problematisch zoals ik ook al had vermeld in de review. Het is best wel mogelijk dat er binnen hetzelfde type van tondeuse verschillende types van accu's worden gebruikt, veel apparaten die voor een langere tijd op de markt blijven worden beetje bij beetje verbeterd of gebruiken soms iets verschillende onderdelen die ergens anders zijn vervaardigd.