€ 698,49 bij bol

Netgear Orbi 770, 3 stuks Review

28 oktober 2024, laatste update op 1 november 2024, 582 views Rapporteer
Testpanel +2

Snel wifi systeem wat simpel te in gebruik te nemen is. Maar dat heeft zijn prijs! Bereik en snelheid zijn echt super in een nieuwbouwwoning, lijkt geen last te hebben van betonnen muren wat je bij standaard modems van de grote internetaanbieders nog wel eens hebt.

Pluspunten

• Simpele setup
  • Chique uitstraling
  • Bereik
  • Snelheid

Minpunten

• Fout in setup
  • Plastic behuizing
  • Prijs
  • App niet in het Nederlands

Algemene beoordeling
Unboxing
Bij het uitpakken van de doos tref je eerst een mini handleiding met QR code aan. Met de QR code download je een app op je telefoon (iOS of Android) en word je door de setup geloodst. Onder de mini handleiding zit een eerste doosje met daarin de adapters en stekker aansluitingen voor de EU en UK.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0TEDhk6FXKtV2k8_Bz5sKlWkapY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/niHmf1UVLal6E7ig2lR4BSYs.jpg?f=user_large
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_6-wNMPTaxrj3QVAXNl-x2NRCy0=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/UbPGf9wZKsyH47SQbc5btqep.jpg?f=user_large
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O83-hyts31AdgAxi_5COZPV1lOs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qpvi66SD8lOaB9K87dKtYzmB.jpg?f=user_large

Na het aansluiten van de stekkers op de adapters kom je bij de drie "satellites". Deze zitten netjes verpakt in een plasticzak en zijn makkelijk uit de doos te halen dankzij een zilveren lint. Het setupprogramma neemt je stapsgewijs door de installatie heen waarbij het mij opviel dat je na het aanmaken van een account een bevestiging per mail krijgt. Deze link in de mail gaf bij mij deze foutmelding: "Sorry! Toegangsschending: Bevestigingscode per e-mail is ongeldig of verlopen" Ondanks de foutmelding werkt de app verder gewoon goed en na het automatisch instellen van de hoofdsatelliet (duidelijk herkenbaar omdat die naast 1 utp ingang ook 3 uitgangen heeft - waar de andere 2 "cloon -satellieten" alleen 2 utp uitgangen hebben) wordt gevraagd om de cloonsatellieten aan te sluiten. Dit neemt een paar minuten in beslag. De totale setup van openen doos tot volledig werkend heeft bij mij 30 minuten geduurd.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IzKdjQuPsrRR6ZOv2buDx6FJVDA=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/eM9oVexYjEcQciAxD2xba7xU.png?f=user_large

Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit en afwerking zijn beide goed te noemen. Wel is alles gemaakt van wit plastic. Je zult de satellieten niet vaak aanraken, mocht dat wel nodig zijn zie je geen vingerafdrukken op het plastic. De adapter en utp aansluitingen voelen solide en stevig.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-gWlIpboo-HckybIxxqHOuKNMeA=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/cPaJ11f7m0Aj4lVlffO4stK2.jpg?f=user_large
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2ZCVXL1U0aA_8dPsHI-515bO9BY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/lkh505d375ihGLJr6AmIFU9W.jpg?f=user_large

Gebruiksgemak
Het ingebruiknemen van de set is simpel en dankzij de setup met QR code wordt je ook als je niet ICT vaardig bent snel en duidelijk door de setup geholpen. Het viel mij op dat bij het kiezen van je eigen wifi password je geen gebruik kunt maken van een voorgesteld wachtwoord door mijn iPhone 16 pro. De setup van Netgear accepteert geen streepjes (zoals -) in het wachtwoord, wel is er minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 symbool verplicht. Na wat proberen lukte het mij redelijk snel om toch een passend wachtwoord te vinden maar normaal kies ik altijd voor een voorgesteld wachtwoord wat Apple opslaat in mijn wachtwoorden app. Wel belangrijk om te noemen is dat de app volledig in het Engels werkt. Het is mij niet gelukt om dit aan te passen naar Nederlands. Dat zou een waardevolle toevoeging zijn.

warmte- en geluidsproductie
De apparaten maken geen geluid, ook niet bij in gebruik namen. Wel zijn er een aantal leds aanwezig. Achterop de satellieten zit een led om aan te geven dat hij aanstaat. Voorop zit een grotere led waarmee hij aantoont of hij verbonden is. Ik vond niet dat de apparaten opvallend warm werden. Als je de satelliet optilt voel je dat hij iets warmer is dan kamertemperatuur maar niet storend.

Featureset
Het volledige beheer gaat simpel en snel via de "Orbi app". Hierin kun je zien welke apparaten zijn verbonden met je Orbi netwerk, kun je aanvullende beveiliging via Netgear Armor aanschaffen (30 dagen trial zit er gratis bij). Ook is via de app eenvoudig in te zien welke snelheid jouw systeem haalt, kun je ouderlijk toezicht instellen, een overzicht krijgen van je netwerk, wifi instellingen aanpassen, gastwifi aan/uitzetten en een traffic meter aanzetten.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/x-elU-OsCspb7lpNK2iPTGgy3fY=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/zBxZcf400AT9ipEsUM5mKbh9.png?f=user_large

Veiligheid
Afhankelijk van het gekozen wachtwoord is het systeem van zichzelf al goed beveiligd. Natuurlijk moet je tijdens de setup een eigen wachtwoord kiezen en het is ook aan te raden het systeemwachtwoord voor inloggen via utp aan te passen. Indien gewenst kan je een abonnement op Netgear Armor aanschaffen. Dat is een product gemaakt samen met Bitdefender.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FYdXrGWJxO-gEmRlZ8xCIldStCQ=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/RzJ0aVfYpQFUoj1ojfKOCh1Q.png?f=user_large

Prestaties
Wat mij opviel is de sterkte van het signaal. In een standaard drie verdiepingen nieuwbouwwoning (met betonnenvloeren) was het bereik door het hele huis goed. Op elke verdieping stond een "satelliet" (verbinding kan zonder utp dan pakt hij her vorige wifi signaal op en versterkt dat verder). Bij het bewegen door het huis wissel je van connectie van de ene satelliet naar de andere. Dit gaat zonder hickups. Wel merkte ik dat af en toe de verbinding wegviel en mijn iPhone over was geschakeld naar 5g. Met even wachten pakte hij dan weer de thuiswifi op.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tgP8xpcSaI8-rx54NiJtEx_RLZo=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/So41zzl7HhfTtkws1jWjZ6iu.png?f=user_large

Prijs
Tenslotte het minst leuke stukje van deze review: de prijs. Met een prijs van 948,49 euro (status 28 oktober 2024) vind ik de set duur en eigenlijk voor de gemiddelde huis, tuin en keukentweaker te duur. Het gebruiksgemak is zeker wat waard en bij een groter huis dan zo'n 125m2 begint het systeem steeds meer waar voor zijn geld te bieden. Bij kleinere woningen denk ik dat je beter af kunt zijn met goedkopere opties of zouden de wifi opties van je internetprovider kunnen volstaan.

Heb jij ook een Netgear Orbi 770, 3 stuks?