€ 55,55 bij bol Plaza

Nokia 225 4G Zwart Review

27 oktober 2024, laatste update op 27 oktober 2024, 393 views Rapporteer

Ongelooflijk bagger

Pluspunten

• Redelijk compact
  • 4G

Minpunten

• Accu minder dan half de opgave
  • Loopt regelmatig vast
  • Belt niet altijd met 4G
  • All round buggy

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Ik heb graag een klein toestel op zak, met lange accuduur. Een smartphone scherm is me altijd te klein, dus als ik dergelijke handelingen te verrichten heb pak ik wel een computer of tablet. Kortom: ik heb bewust een dumbphone (featurephone). Voor m'n werk bezoek ik landen waar 2G al uit staat, dus ik moest een nieuwe.

Niet gedacht dat het zo lastig zou zijn voor wat ooit een A-merk was om een telefoon te produceren die eigenlijk exact doet wat ze in Nokia's hoogtij dagen al deden + 4G verbinding leveren. Toen werkten ze toch? Mijn 2G Samsung in elk geval wel, nog altijd.. Ik heb deze Nokia nu al weer bijna anderhalf jaar en kan er nog steeds met m'n kop niet bij.
  • Accuduur is nog niet eens de helft van wat er opgegeven is. Op 2G doet hij ondanks de veel grotere accu nog niet eens de helft van z'n 10+ jaar oude voorganger
  • Het toestel loopt regelmatig vast - minstens maandelijks - en moet dan herstart worden door de accu te verwijderen (wat wel redelijk makkelijk kan)
  • Kwam met een voeding, maar die was defect en dat wilde Nokia - rechtstreekse aanschaf - alleen rechtzetten als ik alles terug zou sturen (nieuwe SIM past niet in oude toestel, onzin daarvoor twee weken zonder telefoon te moeten)
  • Schakelt niet tussen zomer en wintertijd en weigert zelfs actief gelijk gezet te worden (de directe aanleiding nu vandaag toch 'ns een review te schijven
  • En dat is er eentje van een eindeloze lijst van dingetjes die niet goed werken. Ik noem er een paar. Weergave van net verzonden SMS (vooral langere, blijven aanvankelijk verborgen). Invoer van cijfers in SMS (komen extra cijfers mee). Toetsenblokkering werkt maar deels (probeert steeds 911 / 112 te bellen - komt gelukkig niet zo maar aan het hele nummer). Een timer zetten vereist dat je die een naam geeft - die nergens terug komt. Etc.
Heb de indruk dat geen van deze dingen toestelspecifiek is. D.w.z. alle huidige featurephones van Nokia zijn klaarblijkelijk zo bagger - en hebben kennelijk alleen bestaansrecht bij het grondige gebrek aan alternatieven? Auch!

Heb jij ook een Nokia 225 4G Zwart?

Moderne Nokia telefoons worden niet meer door Nokia zelf gemaakt, maar door HMD. En HMD is inderdaad niet van hetzelfde niveau als het Nokia van vroeger. Bij de smartphone tak gebruiken ze inmiddels de naam Nokia al niet meer. Waarschijnlijk gaan de featurephones op een gegeven moment ook niet meer als Nokia verkocht worden waardoor je op z'n minst niet meer wordt misleid door de naam.

Er is intussen een nieuwe 2024 variant van deze telefoon met USB-C. Bij deze variant is een defecte voeding in ieder geval een minder groot probleem. De rest van je kritiek zal waarschijnlijk nog wel gelden voor dit nieuwe model. HMD toont meestal weinig interesse in het oplossen van hardware en software bugs.
HMD is niet meer Nokia, dat klopt. Maar is dat veelzeggend? Lenovo maakt nu de ThinkPad, zoals voorheen IBM: nog steeds als een solide business laptop. Signify maakt de Philips lampen - in een afsplitsing die al meer lijkt op HMD t.o.v. Nokia - en timmert ook nog steeds aan de weg. De constructie is geen automatisch recept voor het rustig wegglijden wat HMD laat zien..

Deze heeft trouwens ook geen 'afwijkende' voedingsconnector maar micro-USB. Vandaar dat ik 'm dus wel kon gebruiken en ook niet terug stuurde.

Qua 'nieuwe' hoor ik liever over een goed alternatief: een rete betrouwbare telefoon zonder poespas, klein, met lange accuduur, en minimaal 4G.

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 3 november 2024 15:30]