Bowers & Wilkins Pi6

Inleiding
Na mijn vorige review van de (nieuwe) Bowers & Wilkins
Pi8, duiken we nu in de nieuwe Bowers & Wilkins Pi6. In vergelijking met de Pi8, die is uitgerust met twee 12 mm carbon-conus drivers, beschikt de Pi6 over twee 12 mm biocellulose drivers. In deze review vertel ik je meer over de Pi6 en waarom het een geweldig product is.
Bowers & Wilkins heeft me de Pi6 toegestuurd voor een review – en ik mocht ze houden (mede om hygiënische redenen). Deze review is volledig mijn eigen mening en is niet beïnvloed door Bowers & Wilkins.
De Bowers & Wilkins Pi6 kost €249 in Europa. Deze prijs plaatst hem in dezelfde klasse als premium draadloze oordopjes, zoals de Apple AirPods Pro 2 en Sony WF-1000XM5. Kan de Pi6 zich meten met deze toppers?
Specificaties
Size & Weight
Earbuds: 7g (each)
Charging case: 46g
Dimensions (Charging Case) 65 mm (w) x 29 mm (d) x 52 mm (h)
Technical Details
Wearing Style: In-Ear Noise-Cancelling True Wireless Earbuds
Technical Features- High-performance DSP
- True 24-bit audio connection
- 2-band customisable EQ
- Bluetooth 5.4 with aptX™ Adaptive technology
- Multipoint connectivity
- Active Noise Cancellation (ANC)
- USB-C charging
Drive Units 12 mm Bio-cellulose
Microphones
3 per earbud for telephony and ANC
Battery Type
Rechargeable Lithium-ion (earbuds and charging case)
Battery Life & Charging
Up to 8 hours for earbuds (with ANC on)
Additional 16 hours from charging case
Charge time = 2 hours
15-minute charge = 2 hours playback
Wireless Charging Support= No
Water Resistance IP54 (earbuds)
Audio Inputs Earbuds: Bluetooth
Accessories- Extra Small / Small / Medium / Large ear tips
- 60 cm USB-C to USB-C charging cable
Finishes- Cloud Grey
- Forest Green
- Glacier Blue
- Storm Grey
Uitpakken
Tijd om de Pi6 uit te pakken.
Bowers & Wilkins kennen wij natuurlijk van de speakers, zoals de 702 S3. En in dit geval met een foto van de 8-serie.
Het is erg fijn dat Bowers & Wilkins 3 (extra) verschillende tips meelevert, zodat je de juiste oortip kunt vinden.

Ontwerp
Bowers & Wilkins staat bekend om hun elegante ontwerpen, en de Pi6 lijkt bij een eerste blik die traditie voort te zetten. De oordopjes hebben een subtiele, minimalistische uitstraling die ingetogen is in plaats van opvallend. Hoewel de Pi6 volledig van plastic is gemaakt, zijn de oordopjes zeer licht, wat zorgt voor comfortabel draaggemak gedurende de dag.
De oplaadcase volgt dezelfde minimalistische stijl als de oordopjes, met een eenvoudige, strakke afwerking. Een nadeel is echter dat de Pi6 niet de mogelijkheid biedt om audio door te sturen vanuit de case. In tegenstelling tot de Pi8, waarbij je via een USB-C-naar-3,5 mm-jack kunt luisteren naar films in het vliegtuig of verbinden met apparaten zonder Bluetooth.
Gelukkig heeft de Pi6 wel een IP54-classificatie, wat betekent dat hij goed bestand is tegen stof en water, en daarmee ideaal voor dagelijks gebruik in diverse omgevingen. Ook naar de sportschool is dit een goede keuze. Met zijn uitstekende geluidskwaliteit en ruisonderdrukking biedt hij een geweldige luisterervaring — zelfs tijdens een intensieve 2 km op de loopband!

Comfort & pasvorm
De Pi5 en Pi7 S2 zagen er al stijlvol uit, maar met de Pi8 en deze Pi6 heeft Bowers & Wilkins echt een grote stap voorwaarts gezet in design. Deze in-ears klinken niet alleen beter, maar zitten ook geweldig in het oor, wat het draagplezier tijdens langdurig gebruik aanzienlijk vergroot, of je nu aan het gamen of werken bent.
Hoewel een goede pasvorm belangrijk is, betekent dit niet automatisch meer comfort. De Pi6 wordt geleverd met siliconen oordopjes in maar liefst vier maten. Als de afsluiting niet perfect is, kan de gebruiker eenvoudig een andere maat kiezen voor een betere pasvorm en optimale geluidsisolatie.
Functies & app
De Bowers & Wilkins Pi6 kan eenvoudig worden bediend met de Bowers & Wilkins 'Music'-app, die verrassend goed werkt. De app biedt volledige controle over al je (Bowers & Wilkins) apparaten – van hoofdtelefoons en in-ears tot de Formation-serie.
De Music-app beschikt over basisfuncties zoals schakelen tussen ANC-modi, aanpasbare bedieningselementen en snelkoppelingen voor streamingdiensten als Tidal en Qobuz. Daarnaast biedt de app een eenvoudige tweebands-EQ voor het aanpassen van bas en treble, al blijft dit wat beperkt in vergelijking met de geavanceerdere EQ-instellingen van de Pi8, wat een klein nadeel kan zijn.
De Pi6 zelf zijn door aanraking te besturen, waarmee je muziek kunt pauzeren, nummers kunt overslaan, het volume kunt regelen en oproepen kunt beantwoorden via een tik, dubbel tikken of lang indrukken. Het systeem vereist wel dat de gebruiker kiest tussen volumeregeling of toegang tot Siri – beide tegelijk is helaas niet mogelijk.
De oordopjes hebben ook draagdetectie, waardoor de muziek automatisch pauzeert als een oordopje uit je oor wordt gehaald, wat tijdens het testen probleemloos werkte. Multi-point audio is een ander groot pluspunt, waardoor je moeiteloos kunt wisselen tussen verschillende apparaten.
Het installatieproces via de Music-app verloopt soepel; de app detecteert de Pi6 snel en vraagt je om op een van de oordopjes te drukken om het te koppelen, gevolgd door een reeks tips voor optimaal gebruik.

Op de voorpagina van de app kan de noise cancelling worden aangepast -- en toont de batterijduur van de in-ears.
Zoals gezegd is er een hele rij aan tips die uitleggen hoe de oortjes optimaal kunnen worden gebruikt.
Via de app kan worden ingesteld om de aanraking aan de rechter- en linkerkant te veranderen. Je kunt het instellen van volumeregeling tot ANC en assistentbediening.
Ik ben onder de indruk van de Music-app dat deze verschillende apparaten kan bedienen. Van Bowers & Wilkins Px7 S2e tot een Formation Duo-set.
Dat de EQ anders is, dat vind ik - zoals gezegd - wel een klein minpuntje. Bij de Pi8 heb je veel meer bewegingsvrijheid m.b.t. het aanpassen van audiokwaliteit, via de EQ.

ANC
De ANC (Active Noise Canceling) van de Pi6 werkt ook behoorlijk goed, maar het levert hetzelfde resultaat op als wat ik bij de Pi8 opmerkte.
“Toch moet ik toegeven dat de ANC best goed is voor in-ears. Maar wat mij betreft niet zo geweldig als de Apple AirPods Pro 2. Tijdens de tests lijken die het kantoorgeluid (ongeveer) 10% beter te kunnen verbergen.
Ik merkte dit vooral in een sportschool, de Pi8 dekt goed af zodat je echt in je eigen wereld komt, de AirPods Pro 2 doet het net iets beter (de audiokwaliteit van de Pi8 is echter veel beter wat de ANC compenseert, bij het luisteren naar muziek in ieder geval…).”
De transparantiemodus werkt erg fijn. Deze functie versterkt externe geluiden om je te helpen een gesprek te voeren of je bewust te zijn van de omgeving zonder de oordopjes uit te hoeven doen. Transparantie voelt hier heel natuurlijk aan, zonder de kunstmatige versterking die de transparantie-instellingen van andere oordopjes teistert. Bijvoorbeeld een zwaar gebrom, of enorme ruis. Dat gaat dan ook echt van je luisterplezier af.
Geluid
Dankzij de nieuwe biocellulose drivers levert de Pi6 een geluid dat uitzonderlijk rijk is aan details, goed uitgebalanceerd en vrij van vervorming. Of het nu gaat om gelaagde akoestische tracks (bijv. rock) of pittige hardstyle, de Pi6 weet er raad mee. De hoge tonen zijn kristalhelder, de middentonen komen goed naar voren, en de bas is diep genoeg om indruk te maken zonder je trommelvliezen eruit te blazen (wel zo fijn). Als je voornamelijk voor de luisterkwaliteit gaat in een draadloze in-ear, dan kan ik je verzekeren dat de Pi6 je niet zal teleurstellen.
De aptX Adaptive codec is een fantastische toevoeging, die zich aanpast aan je verbinding en apparaat voor een optimale geluidskwaliteit.
Wat de behuizing betreft, valt de Pi6 qua formaat precies tussen de Denon Perl Pro en de AirPods Pro 2 in, en biedt daarmee een mooie balans tussen compactheid en gebruiksgemak.

Gesprekskwaliteit
Om heel eerlijk te zijn, een online vergadering of een gesprek met vrienden hoeft niet onder de flac-audiokwaliteit te vallen. Het mag ook niet klinken alsof je door een blik en stuk draad schreeuwt. De Pi6 doet het in mijn ogen goed genoeg. Ik kan er absoluut niet over klagen. Teams-vergaderingen of zelfs telefoongesprekken klinken goed. Er is geen kwaliteitsverschil - aangegeven door vrienden waarmee ik heb gebeld - met de Apple AirPods Pro 2.
Batterijduur
De Pi6 biedt een respectabele batterijduur van 8 uur op een volle lading met ANC ingeschakeld, en samen met de oplaadcase komt de totale speeltijd op 24 uur. Hoewel dit zeker goed is, valt het wat tegen in vergelijking met concurrenten zoals de AirPods Pro 2, die met ingeschakelde ANC tot wel 30 uur meegaan. Bovendien biedt de AirPods Pro 2 draadloos opladen, een functie die de Pi6 helaas mist – een gemis dat in deze prijsklasse eigenlijk verwacht mag worden.
Wel indrukwekkend is de snellaadfunctie van de Pi6: een kwartiertje laden levert je maar liefst 2 uur speeltijd op, wat zeker een handige toevoeging is.
De Bowers & Wilkins Pi6 oordopjes zijn zonder twijfel opvallende nieuwkomers op de markt, zowel qua ontwerp als geluidskwaliteit. De nieuwe drivers leveren een indrukwekkende audioprestatie en maken deze oordopjes een sterke keuze voor hun prijsklasse. Maar… er is een kanttekening. Hoewel de Pi6 uitblinkt in kwaliteit, zou mijn voorkeur naar de Pi8 gaan, die zelfs nóg beter klinkt. Als je budgetvriendelijke, hoogwaardige audio zoekt, is de Pi6 een uitstekende keuze. Heb je echter wat meer te besteden, dan loont het om de Pi8 eens nader te bekijken. Deze biedt namelijk ook audio-streaming via een externe aansluiting met een 3,5 mm jack naar usb-c, iets wat de Pi6 niet ondersteunt. Vergeleken met de AirPods Pro 2 bieden de Pi6 oordopjes een krachtiger geluid, en dat is uiteindelijk wat telt.
Al met al verdient de Bowers & Wilkins Pi6 een sterke 4 van de 5 sterren.