Miyoo Mini Plus Transparant, Zwart Review

25 oktober 2024, laatste update op 25 oktober 2024, 6.249 views Rapporteer

Een goedkope mobiele open source emulatie console, welke SNES, GBA, Ports, Pico8 en zelfs Playstation spellen speelt én in je jaszak past. Wat zoek je nog meer? Eigenlijk is dit apparaatje bijna perfect, zeker voor de prijs, maar om het zo ver te krijgen mag je zelf wel even aan de slag.

Pluspunten

• Compact
  • Wifi
  • Scherm
  • Bouwkwaliteit
  • OnionOS

Minpunten

• Te compact voor lange sessies
  • USB-C opladen niet met snelladers
  • Geluid kwaliteit speakers

Wat is het?
De Miyoo Mini Plus (Miyoo vanaf dit punt in de review), is een mini mobiele console uit China. Een klein apparaatje met prima specificaties voor het emuleren van de wat oudere games, maar ook in staat om o.a. PSX en Nintendo DS te draaien.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/c7bi0ECIRXBw_2OpCvbPf6CChWw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4Vw4gVoc4PnHLKfbvRFRNXI9sCUmlY3ZMoaXK10A9ocnOL.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/AiW-JX8JNWlnbbRBqJ5urIlWZys=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4VeA1wVgq1KGcQN5XGWOVkrpPCTVCnrVxf1OHEZt9COMDI.jpeg?f=620xauto
  • Scherm: 3.5 inch IPS (640 x 480)
  • Opslag: Afhankelijk van keuze, maximaal 512Gb
  • CPU: ARM Cortex-A7 dual core 1.2G SSD202D
  • RAM: 128MB
  • Wifi: Wi-Fi 5
  • Batterij: 3.7V 3000 mAh (USB C lader met maximaal 5V 1A)
  • Formaat: 10.8 x 7.8 x 2.2 cm
  • Gewicht: 165g
  • SD kaart opties: 1 stuks
De Miyoo is via Aliexpress bij de "officiele" Miyoo winkel te vinden voor ongeveer 60 euro, maar ook geregeld via Aliexpress te vinden voor een heel stuk minder. Zo heb ik hem kunnen kopen voor 34 euro. Hij is in diverse kleuren te vinden, grijs, wit, zwart transparant en paars transparant. Ik ben zelf voor de zwart transparante gegaan, vooral vanwege de vrolijke "skittels" knoppen.

De Miyoo is ook te koop met een SD kaart, van 64Gb of 128Gb. Daar zitten wat haken en ogen aan, zo staan deze kaartjes vol met roms, welke niet altijd even "legaal" zijn. Maar ook zijn de kaartjes "no brand". Roms en OS komen op het zelfde kaartje te staan. Het advies hiervoor is dan ook gelijk om deze te wisselen met een ander kaartje (branded). Hierbij is de Miyoo niet heel moeilijk qua compatibaliteit (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een R36S).
Waarom een Miyoo Mini Plus?
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/UL4ZxsPZX5jCgIV1BgzFjlTP_JA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4UEfBLAUYz8tE2DsOmLeUblcJyKccAXAWrO2fa0K4OIbzN.jpeg?f=620xauto
Ik had al eerder een R36S gekocht, een andere portable console, en had voor die tijd al een oudere PSP, N3DS XL en Steam Deck waarbij een aantal van hen al gebruikt werden voor emulatie. Ik ben zelf opgegroeid om PC's, de 386, 486, wat Pentium modellen maar had nooit consoles. De NES, SNES, Playstation 1 en vele anderen heb ik dus nooit echt meegekregen. Dat terwijl er wel diverse top games op uit gegeven zijn. Misschien niet altijd meer zo goed door de tand des tijds, maar veelal nog de moeite waard. "Mijn" gaming tijd op consoles begon op de Game Boy Color en de Playstation 2, en buiten een Wii om is er hier verder nooit een niet mobiele Nintendo console in huis geweest. PC gaming was dus vooral waarmee ik bezig ben geweest, en daardoor heb ik best wel wat klassiekers gemist. Later heb ik wel het een en ander gekocht, maar een SNES op een grote OLED geeft toch minder het gevoel.

Zowel mijn PSP als mijn Nintendo 3DS XL zijn softwarematig wat aangepast, zodat er ook wat oudere games van andere consoles op gespeeld kunnen worden. Daarvoor zijn beide apparaten best leuk geweest, maar sinds ik de Steam Deck heb gekocht zat ik weer volledig in de PC games (ondanks dat ook daar Emudeck op kan draaien). Soms heb je alleen geen zin om de flinke deck mee te nemen, en zoek je iets compacters. Toen ik de R36S eenmaal tegen was gekomen heb ik die aangeschaft. Een model welke niet veel verschil heeft ten opzichte van de Miyoo (van buitenaf dan). Waarom dan nog zo'n mini console? Simpel, de Miyoo kan werken met een andere OS welke een aantal grote voordelen heeft, plus hij heeft gelijk wifi onboard (ik hoef dus niet met een dongle rond te lopen óf het nog zelf in te bouwen). Mogelijk dat sommige functies later nog wel in het ArkOS van de R36S komen, maar voor nu is dat er nog niet.

Een van die voordelen is dat wanneer de Miyoo uit wordt gezet en weer opgestart wordt, hij gelijk doorgaat waar je was gebleven. Dit zorgt er voor dat de Miyoo echt een console is welke je er even snel bij kan pakken om even een paar minuten te gamen. Retro achievements werken er ook op, wat voor mij een leuke toevoeging is, maar natuurlijk weinig meerwaarde biedt voor het echte gamen. Als laatste is binnen Onions OS ook Gameswitcher een optie. Een applicatie waarmee je snel van het ene spel naar het ene spel kan switchen. Een hele fijne toevoeging! Vooral dit en het snel door kunnen gaan was voor mij een toegevoegde waarde, naast het formaat ten opzichte van de R36S, en dus heb ik de Miyoo aangeschaft.
Wat kan ik er zelf nog aan doen?
De Miyoo kan gekocht worden in diverse bundels. Zonder SD, met 64Gb SD, met 128Gb SD en soms nog met een 32Gb kaartje, in diverse kleuren. Ook is hij bij sommige sites te vinden in combinatie met een goede SD kaart en Onion OS er al op.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zgerLdSb8CSZbMIwJESEtpi1vVw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4Uq2DHvO1gkwYmSW1PJqPzd9jkazxH0fmOFitOzhV6XOwD.jpeg?f=620xauto

Het standaard / stock OS is ok om te gebruiken. Kaartje er in met een of meerdere spellen, en gaan! Alles werkt prima om gewoon lekker te gaan spelen, en de menus binnen het stock OS zitten simpel in elkaar. Soms is er wat Chinese text te vinden, maar dan zit je veelal op plekken waar je niet zo snel komt zodra je zomaar even een spelletje wil spelen. Voor expert mode zal je toch echt over moeten gaan naar Onion OS. Onion OS heeft voor een echte tweaker nét wat meer opties en mogelijkheden.

Het standaard SD kaartje wat er bij zit is overigens meestal niet te vertrouwen, en de sd kaart lezer al helemaal niet. Wil je een risico nemen, dan ga je gewoon aan de slag. Doe je dat niet, koop dat een goed kaartje er bij zodat je zeker weet dat je niet zomaar onderweg met data zit welke niet werkt. Er kan een backup gemaakt worden van het kaartje wat mee geleverd wordt, mocht je geen zin hebben in het zoeken en downloaden van roms. Maar mijn voornaamste aanbeveling is, download Onion OS en zet dit op je nieuwe kaartje.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/c9DOMUeMv_l0XN_BDGBKJRMMmBU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4VHS8r5nK6CG2FbQiBubAixWDzAYniDgp4o9yxXDyWZalp.jpeg?f=620xauto

Dat proces is niet heel complex, en voor een tweaker binnen een kopje koffie af te ronden:
  • Download Onion OS zip via https://github.com/OnionUI/Onion/releases/tag/v4.3.1-1
  • Kijk naar de firmware van de Miyoo (zet hem aan zonder SD en onder Settings staat Version).
  • Zet de Miyoo uit
  • Mocht er nog een oude versie op staan (voor degene die starten met 2023), ga dan even naar https://onionui.github.io/docs/installation en zorg er voor dat de laatste firmware er op komt.
  • Pak het zip bestand uit
  • Formatteer de SD kaart met FAT32
  • Zet de inhoud van de zip file op de SD kaart
  • Stop de SD kaart in de Miyoo en volg de stappen welke aangegeven worden
Verder zit er ook in het doosje van de Miyoo nog een "glazen" screenprotector, welke ik zelf zou aanbevelen om er op te zetten. Er zijn ook diverse hoesjes voor te vinden, hard cases maar ook silicone versies. Hij kan eenvoudig meegenomen worden onderweg, maar het is en blijft natuurlijk een klein plastic apparaatje. Vallen of beschadigingen zijn altijd een optie.
Bouwkwaliteit
Voor een euro of 50 is de bouwkwaliteit goed. Er zitten geen scherpe randen aan het apparaat en de knopjes voelen goed. Alle knoppen zijn wel relatief klein, maar omdat het apparaat klein is, is daar weinig andere optie. De d-pad voelt "ok" aan en is veelal sensitief, maar wanneer je bijvoorbeeld arcade spellen speelt, komt het nog wel eens voor dat er een "false positive" input voorkomt. Dat is best vervelend, maar er zijn diverse "eenvoudige" manieren te vinden om dit op te lossen, veelal goedkoop ook.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3WTu3UsvcssDvuLoWyW_rZdSA0c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4UD3xITmWxE0tJrYEEs6iDx8EmRn5KCPI2Op54OWAzQiY9.jpeg?f=620xauto

In mijn ervaring zit/zat de de A-knop bij mijn model nét even te strak. Daardoor kon er soms een wat piepend geluid komen wanneer je deze indrukt. Even openmaken en netjes terugplaatsen loste het voor mij op.
De L1, L2, R1 en R2 op de achterkant voelen degelijker aan ten opzichte van bijvoorbeeld de R36S, minder "clicky", stiller maar vooral degelijker daardoor. Zelf vind ik de aan/uit knop wat eenvoudig in te drukken, maar doordat deze bovenop zit, zal het niet snel gebeuren dat je deze per ongelijk gebruikt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bQnMhFg-0upOVuRMzqeEDpq9UDE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4UhIEadA8d5VE5YbcTb8gkxiwigNA7FbL1hz8ptoW2W5s5.jpeg?f=620xauto
Verder heeft de Miyoo een "menu" knop, welke compact genoeg is om niet zomaar in te drukken, maar welke je waarschijnlijk wel regelmatig gaat gebruiken (tevens namelijk "shortkey" in combinatie met anderen voor Retroarch-menu, Screen size aanpassen, Save states en terug naar het hoofdmenu te gaan).

In de Miyoo zit ook nog een vibratiemotortje, welke in sommige games een stuk feedback zal geven, even als het moment waarop je op de menu knop drukt. Een stukje terugkoppeling wat ik zelf wel als fijn heb ervaren.

Er zijn op o.a. Etsy diverse aanpassingen te vinden wat betreft knoppen, dus wanneer je nog zin hebt om mods uit te voeren is dat altijd een optie.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XTZf1G14vfpx2ZXHNdakrDHXsVs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4VuEIycafMXuSipKK3CL2VM4FjYfudTwsKnfwqk14kLZkr.jpeg?f=620xauto

De batterij is een Li-Po van 3.7V 3000mAh, Li-Po's zijn nu niet bepaald de meest "veilige" batterijen, dus dat is wel iets om even rekening mee te houden. Opladen gaat het niet worden met een USB C-C of snellader. Gebruik de meegeleverde USB A-C lader. Afhankelijk van de emulator zal hij een aantal uren mee gaan. Mijn ervaring is een uurtje of 3 a 4 aan SNES en GBA spellen.

De speaker welke in de Miyoo zit, is niet heel goed. Het geluid klinkt vaak blikkerig en soms zelfs krakerig in sommige spellen. Gelukkig zit er nog een 3.5mm plug optie op zodat je nog een bedrade koptelefoon kan aansluiten.

Een laatste dingetje wat ik zelf niet altijd fijn vind is het moment dat je hem opstart. Er klinkt even een clickje het een flikkering van het scherm. Niets aan de hand, maar de eerste keren was dit toch even schrikken.
Kan ik dan eindelijk spelen?
Wanneer OnionOS er op staat, de Wifi verbinding ingesteld is (en je mogelijk Retro achievements hebt aangezet), kan je aan de slag. Onion OS heeft een mooie hoeveelheid aan themas waar je mee aan de slag kan, en er zijn er online nog meer te vinden. Het is niet direct het meest visueel aantrekkelijke OS (ArkOS vind ik bijvoorbeeld zelf mooier), maar in zijn eenvoud is het heel prettig.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nSYMBZUiqvqUf8yaxIo2o5Zu1Qo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4U81hQRh9ymi5TRD6kgSs2rZkRfEDiC3nuso49MLPOclNc.jpeg?f=620xauto

Wanneer je een SD kaart hebt met wat spellen kan deze er in en kan je spelen. Mocht je deze niet hebben, is er nog het een en ander te vinden aan roms online, soms legaal, soms minder. Internet Archive heeft ook complete pakketten, maar daar ga ik verder niet over uitwijken.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CuMcnY1PCiP7T4w-wrqrKLa7SVU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4Wnmtyp6FuDKr97ep9wDyAuyU5gyNsnftImoIhayut2cDs.jpeg?f=620xauto

Andere opties zijn ports. Zo is er bijvoorbeeld Diablo of Doom op te spelen. Dat vergt wel even wat werk én de originele data voor deze games, waarvoor al diverse youtube video's opgezet zijn.
Ook staat er Fake08 op, een "emulator" om Pico8 spellen te kunnen spelen. Voor Pico8 zijn er veel games te vinden online welke je zo kunt downloaden en mee aan de slag kan. Aanbevelingen van mijn kant zijn Alpine Alpaca, Buns Bunny Survivor, Birds with Guns, Winterwood en natuurlijk Celeste. Het leuke bij de Pico8 spellen is dat deze in png formaat staan, dus ze gelijk zichtbaar worden in het menu.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZzHq9_ZcXmzJtFSMkKC_Gje-k0U=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4VqRS2goy3fp0vx1IuJYOlsiIA4SLMVAESF4j8pF6Zesh7.jpeg?f=620xauto

Als laatste is er nog de optie om themas, overlays en roms (en meer) via samba, SSH of FTP van een laptop of pc gelijk naar de Miyoo te sturen.
Maar hoe bevalt hij?
Heb ik even een paar minuten tijd? Dan pak ik veel sneller de Miyoo ten opzichte van de R36S of de Steam Deck. Voor langere sessies is de Deck echt een stuk fijner, plus het ziet er natuurlijk allemaal vele malen beter uit. Een Cyberpunk 2077 zal natuurlijk niet draaien op de Miyoo of de R36S, maar het spelen van oudere spellen (of recentere Pico8 of Ports) is wel heel fijn. De Miyoo is dan wat mij betreft ook een hele fijne console om naast een grotere PC, console of Steam Deck te hebben.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/L4g0kk7LBG6bPiK5CIPh317Ekss=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4VeaehWbihYz8M2ibEdJJDgfJ81Xgb2DOMvw2k8b6eue7w.jpeg?f=620xauto

Er zijn uitgebreide instellingen voor de emulator(s) en het is aan te passen welke emulator standaard gebruikt zal worden voor welke console. En voor Retroarch zijn er volledige overlays te vinden om het "oude" gevoel terug te geven, neem bijvoorbeeld een CRT achtige look voor SNES spellen, of de Gameboy look inclusief de verschillende kleur formaten. Ook zijn er bootscreen aanpassingen te vinden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wRO8-GjrU1Z70E4spyk8TaigXKw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4Vu6Y1D8LdymXrhm4RjipWKLoBQhKolKH2ciUNCq7W6N7b.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GC0uTvKWjpV4IDkVJDGIBvL1o7M=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4Wah67DzHd9I6t1HTYEVOOVcu42d4itDJ2GS4rLz3AxXpt.jpeg?f=620xauto

Wat performance betreft is de Miyoo goed in staat om de spellen te spelen voor de aangegeven consoles. Arcade, Atari, GB, GBA, NES, SNES, Pico8 en NDS spelen allemaal zonder problemen en (ver) boven de 60fps zolang er geen gekke overlays en filters worden toegepast. PSX en NDS voelen soms iets minder soepel en daar kan per spel de fps wat schommelen, maar niet tot vervelend aan toe.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YePDOeHwijLLJ5rNJ2PsfbCkGnM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4WxJ2ltSkAgDPlJ8gHQHKHOD6phv3KkDVQPB5Xtfq3YPNQ.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5jaitHWcm4HhPbwH1wsSp0P0yvA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4WyJSgKZeKe0YTIk0sBlS5sGOdjBF6gP7QzomClxn5sG0f.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XF8l2GzUqRi_HtE4Bw-5n34Fl_A=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4W4RCMIgj7cNllm4zWM4nRFnv3wnbeUDxNbFQkEMYsVO7z.jpeg?f=620xauto
Vergelijk met de R36S
OnionOS of ArkOS is de vraag. ArkOS ziet er wat mij betreft iets gelikter uit, terwijl OnionOS het vooral van de eenvoud moet hebben. Qua performance is de R36S beter, en kan deze bijvoorbeeld ook N64 en Dreamcast te spelen, dat kost even wat werk met instellen (plus de analoge sticks zijn compact, soms té compact, om echt lang te kunnen spelen). De R36S is wel iets groter en voelt als apparaat nét iets minder degelijk aan.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xHOn83OsaPJxv7oX1L0f3dCnJJs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4UbhP4VSBElAhxvu26ziaELW1hdLoqxLj4Hx7fBrvusJs7.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/UUQYVrfcc4GEtxypeivMfSO2f4Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/199490/1T4i4U3xqYCLKZixE6v7arn5X1cWCyLGCXykBN9fn7LZZHgkkW.jpeg?f=620xauto
Mocht je op zoek zijn naar een mini console, welke je even snel er bij wil pakken om een "old-school"-game te spelen, dan is de Miyoo Mini Plus een fantastisch apparaat.

Het apparaat voelt voor zijn prijs degelijk aan, en met een beetje extra werk is OnionOS er op te zetten welke het geheel nog beter maakt. Vervang wel bij aanschaf het SD kaartje en let goed op met de batterij. Het is wel een China product (voor meerprijs natuurlijk ook hier in Nederland te krijgen, via een mogelijke dropshipper of iets dergelijks), wat door sommige mensen toch als nadeel gezien kan worden.

Heb jij ook een Miyoo Mini Plus Transparant, Zwart?

@Raznov Top review.
Jouw opmerking over de stock OS en/of de keuze om zelf een Onion OS erop te plaatsen met een 'eigen' SD kaartje gaf mij net de nodige informatie om zelf aan de slag te willen gaan voordat ik het cadeau geef aan mijn kinderen. Thanks!
Kun je op dit apparaatje ook oude Ms-dos games spelen (zoals supaplex of volfied)?
Met behulp van PC-Engine onder Onion OS moet het lukken, maar zelf geen ervaring mee.
Bedankt voor de review. Erg duidelijk. Had nog een vraag; Wat bedoel je precies met: let goed op de batterij? Vliegt die in brand? Of explodeert die snel?
Het is een LiPo batterij, op zich niets mis mee (zijn er veel tegenwoordig), maar LiPo an sich staat niet bekend als een hele "veilige" batterij. In het ergste geval zou hij in brand kunnen vliegen inderdaard. Bij gewoon gebruik zal er niet veel mee kunnen gebeuren, maar oververhitting is een van de risico's. Bij normaal gebruik dus nogmaals geen probleem, maar als je de MM+ een paar uur vol in de zon legt is dat voor de batterij niet echt een heel goed plan. LiPo's zijn beter geworden qua kwaliteit over de jaren heen, maar aangezien deze apparaten ergens in het verre oosten worden gemaakt is het de vraag of ze volgens onze standaarden ook goed gekeurd zouden worden. Het is dus een klein risico, maar ik heb het wel vermeld in de review.
OK, got it! Bedankt voor je antwoord!
Mooie review!

Kleine toevoeging op de 'how to' om Onion OS op je Miyoo Mini Plus te kunnen zetten:
SD kaartjes groter dan 32 GB kunnen onder Windows niet standaard als FAT32 geformateerd worden.

Even naar de Microsoft Store en de app 'Rufus' downloaden. Hiermee kun je het kaartje wèl als FAT32 formatteren.

De firmware op de actueel geleverde units is trouwens uit de doos compatibel: 202306282128.

Het proces wordt ook in deze video prima uitgelegd: YouTube: Installing OnionOS to Miyoo Mini Plus in 2024

Is deze website betrouwbaar? ik zie wel goede reviews
Ik verwacht van wel van wat ik lees. Bij aliexpress zijn ze nu voor ergens 45 euro incl verzending te vinden, misschien nog goedkoper met wat coupons. Dus deze site zal er vast wel genoeg aan verdienen in dat opzicht.