10 oktober 2024, laatste update op 10 oktober 2024, 1.540 views
Rapporteer
Product gekocht
Dit zou in theorie een hele goede HOTA moeten zijn, helaas is dit product voor deze prijs echt heel erg slecht qua bouwkwaliteit en QC.
Pluspunten
- Veel features
- Sommige knoppen voelen heel solide aan...
- Software is met nieuwe updates heel uitgebreid
Minpunten
- Zo goed als geen QC
- ...en anderen voelen uit de doos al kapot aan
- Duur
- 2 keer na een paar dagen al kapot
1 van 5 sterren (Waardeloos)
Wat is het toch jammer om te zien als een product in theorie heel erg goed is, maar in praktijk oh zo teleurstellend. Ik kan hier echt gewoon niets anders geven dan 1 ster helaas.
Goed, als eerste de korte versie van waarom ik dit product maar 1 ster geef: de eerste had een defect in de lichten van de throttle unit na 2 dagen, bij de 2e was de throttle unit compleet defect na 3 dagen. Dit product kost 369 euro en ik heb zo'n snel defect twee keer achter elkaar nog nooit meegemaakt bij elektronica.
Nu de iets langere versie.
Lang geleden had ik een koptelefoon van Turtle Beach, die ging terug omdat die serieus stroomstoten gaf. Normaal bij kuddedieren leren zij door middel van schokken van een prikkeldraad onder stroom dat ze uit de buurt van een hek moeten blijven, maar helaas is deze verkoudenschaap dommer dan een echt schaap en kocht ik na vele jaren weer een product van Turtle Beach.
Ik wilde voor voornamelijk DCS world en Flight simulator 2020/2024 een HOTAS hebben. Nu heb ik een zeer brede smaak qua vliegtuigen, dus ik wil graag iets hebben dat ook breed kan worden ingezet. Ik heb ook niet super veel ruimte, en qua grootte past dit product ook perfect.
De reden dat ik daarom ook hiervoor heb gekozen is dat de lijst qua features lang is: iedere knop die je nodig kunt hebben, zit op deze Flightdeck. Daarbij wilde ik ook iets hebben dat ik bij een Nederlandse webshop kan bestellen, wat de lijst met producten wel aardig doet slinken als je ook op de tweakers pricewatch kijkt.
Als je het product eenmaal ontvangt lijkt als je naar de afbeelding kijkt niets aan de hand te zijn: een doos in een doos, alles zit prima verpakt, duidelijk geen schade door het versturen. Eerst even in de speciale software van Turtle Beach de firmware updaten, daarna meteen de eerste vlucht. Die eerste vlucht in MSFS 2020 ging goed, de button mapping is voor het grootste gedeelte al voor je gedaan, dus het is best plug & play. Ja het product is vooral plastic, maar het is geen jaren '90 budgetauto plastic. Het voelt wel allemaal best lekker aan, behalve een paar knoppen, die om de een of andere reden ontzettend los zitten. Jammer bij een product van 369 euro. Voor mij persoonlijk voelen zowel de stick als throttle perfect qua hoeveel kracht je moet zetten, let wel dat dit niet aan te passen is. Helaas, dat was op de eerste dag. Na ik zou zeggen 2 a 3 uur gebruik op dag 1. kwam dag 2 en het einde van Flightdeck 1.
Dag 2.
Zowel de throttle als de stick voelden al veel losser aan, maar ik dacht ach, ze voelen nog niet slecht aan. Vervolgens wilde ik de software aan gaan passen, dit gaat met een speciaal programma van Turtle Beach. Als eerste werd ik het felle groen zat en wilde ik een zachte blauwe kleur. Je kan de kleuren per zone aanpassen, en er zijn veel zones, bijna iedere knop kan een eigen kleur. Ik zou graag wat screenshots van de software bij de review willen plaatsen, maar om de software te gebruiken moet het product werken, dus dat gaat niet. Goed, ik vervang alle kleuren voor blauw, maar de throttle unit blijft deels op groen hangen. Ik denk: oke, er zal wel een probleem met de software zijn, dus ik gebruik de klassieke tech truc: "have you tried turning it on and off again?". Ik sluit de software af, trek rustig de usb stekker eruit, en doe de stekker er weer in. Slecht idee, die lampen die eerst groen waren, zijn kapot. Kortsluiting, slechte leds of slechte software? We zullen het nooit weten, want gelukkig stuurde Megekko een nieuwe toe, dankjewel. Zie foto voor het defect, linkerhelft brand wel, rechterhelft niet.
Poging 2.
Zelfde verhaal, gek genoeg kwam poging 2 met knoppen die iets beter aanvoelden dan poging 1, en de software was iets nieuwer dan bij de eerste (1.04 i.p.v. 1.00). Goed teken toch? Misschien een nieuwere versie van het product, van fouten leert men en hopelijk deed Turtle Beach dat ook, dacht ik. Alles werkte; de lampen veranderden van kleuren, ik kon aanpassingen aanbrengen op het scherm onder de throttle unit, en de hardware test in de software liet zien dat alles perfect gekalibreerd was.
Dag 2 van poging 2, alles voelde nog steeds solide aan, het was allemaal al iets minder strak dan dag 1, maar wel beter dan poging 1. 2 uurtjes vliegen, 0 problemen, als dit product werkt, werkt het best fijn.
Dag 3. Het einde van poging 2.
Ik wilde van deze dag gebruik maken om het scherm onder de throttle unit te programmeren. Schijnbaar kun je best veel dingen aanpassen tegenwoordig na wat software updates, dus dat leek mij best wel leuk.
Dus, USB-C stekkertje die bij het product geleverd wordt in de stick, stick gaat gewoon aan. Stekkertje in de trottle unit, lampjes gaan branden, maar het scherm gaat niet aan. Andere computer geprobeerd, exact hetzelfde. De throttle unit wordt niet eens gevonden in device manager, en ook niet in de software. Alweer een defect. Ik geef het op.
Excuses dat ik niet dieper kan duiken in de features van dit product bij deze review, maar ze gaan niet lang genoeg mee om er echt veel ervaring mee op te doen.
10 punten voor Megekko voor eerst de RMA, en daarna de retour zodat ik nu iets kan kopen van een merk die wel aan quality control doet. 0 punten voor Turtle Beach, 369 euro en vervolgens deze kwaliteit? Nee bedankt.
Mocht je deze review helemaal gelezen hebben en alsnog overwegen om dit product te kopen, doe het dan bij een webshop die niet moeilijk doet bij het retour sturen van een product, want daar zul je gebruik van moeten maken na een paar dagen plezier.