FiiO K11 Zwart Review
Dit is een uitstekende koptelefoonversterker. De geluidskwaliteit is fantastisch, er zijn veel instellingen mogeljik en de versterker kan elke koptelefoon met gemak aansturen. De kabel had wat langer gemogen, en de handleiding is niet zo duidelijk. In Windows moet je een losse driver installeren, en aan de hand van YouTube-video's best geavanceerde dingen doen in foobar2000 om optimaal gebruik te maken van de hoge kwaliteit.
Pluspunten
- Uitstekende geluidskwaliteit
- Uitgebreid keuzemenu, veel mogelijkheden
- Uitgebreide ingangen, naast usb ook coax en optical
- Balanced output (4.4mm)
- Degelijke bouwkwaliteit
Minpunten
- Windows vereist installatie van een driver
- Korte usb-kabel
- Handleiding niet volledig
Deze FiiO K11 is een uitstekende koptelefoonversterker voor op je bureau. Hij stuurt elke koptelefoon aan, door drie gain-instellingen kun je voor elke koptelefoon een comfortabel volume vinden, zonder vervorming van het geluid. Mijn Sennheiser HD 598 werkt het beste op medium gain, al moet ik bij muziek met veel bas echt oppassen vanaf volume 80 van 100 (dat is voor je oren eigenlijk veel te hard). Met mijn in-ear Campfire Audio Lyra II komt deze versterker pas echt tot zijn recht, het detailniveau is dan echt goed. Op high gain zijn de zwaarste koptelefoons van duizenden euro's met een impedantie van 250 Ohm geen enkel probleem, maar zo'n koptelefoon heb ik niet.
De geluidskwaliteit is zeker voor deze prijsklasse erg goed. Er is ruim voldoende detail, het geluid is mooi neutraal en het dynamisch bereik is hoog. Het karakter van de koptelefoon bepaalt de luisterervaring, de versterker voegt geen karakter toe. En dat is een positief punt. Ik merk nu dat mijn Sennheiser HD 598 echt op het maximum van zijn kunnen zit, een wereld van verschil met de geluidschip in het moederbord.
De bouwkwaliteit is uitstekend te noemen. Het apparaat is gemaakt van aluminium en voelt degelijk aan, de volumeknop is stevig en draait prettig, en het display voorop is niet uitgebreid maar geeft voldoende informatie.
Minpunten zijn er ook, maar die zijn te overleven. Het grootste nadeel is dat installatie een driver vereist die alleen te downloaden is van de website van FiiO. De website is niet het toppunt van gebruiksvriendelijkheid, je vindt de driver en de handleiding uiteindelijk via een Google Drive link op het forum. Daarna moet je voor de optimale geluidskwaliteit van hi-res muziek in foobar2000 wat extensies downloaden, hier zijn geen instructies voor. Er is een optie voor een firmware-update, maar ook daarvoor ontbreekt instructie. Uiteindelijk werkt alles prima, maar de weg er naartoe is zeker voor niet-Tweakers wat hobbeliger dan zou moeten. Ik weet niet hoe de concurrentie dit doet. Verder is de usb-kabel wat kort, en vragen cijfers voor diverse instellingen dat je de handleiding erbij pakt. Wat is het verschil tussen filter 1 t/m 6? De handleiding weet het, en je oren horen het verschil.
Ik ben heel tevreden over deze versterker, het geeft echt een nieuwe dimensie aan geluid voor je desktop. Als je graag muziek luistert of spellen speelt met een koptelefoon in plaats van speakers, dan is een desktopversterker onmisbaar. Je hebt dan uiteraard wel een goede koptelefoon nodig. Een goede geluidskaart kan ook, maar deze FiiO K11 is mobieler en is zelfs goedkoper.