€ 34,95 bij AllYourGames.nl

Call of Duty Black Ops: Cold War, PS5 Review

Linksquest
7 oktober 2024, laatste update op 7 oktober 2024, 675 views Product gekocht

Call of Duty Black Ops: Cold War, PS5

Call of Duty is een shooter die al heel wat jaren meegaat, en waarbij je gewoon weet dat we elk najaar weer een nieuwe game van gaan zien. Ik was zelf na het spelen van World War 2 er mee gestopt, want ik was persoonlijk een beetje klaar met de jaarlijkse release. Ik moet zeggen na het ontbreken van een single player in Black Ops 4, dat Cold War me toch wel verrassend heeft. Het verhaal was niet slecht, de gameplay was vloeiend en ook de Multiplayer als de Zombie mode hebben me wel vermaakt. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn volledige review!

Pluspunten

• Vloeiende Gameplay
  • Zombies blijven leuk
  • Mulitplayer blijft hoogte punt van Call of Duty
  • Balance tussen nieuwe en ervaren spelers
  • Verhaal heeft verschillende eindes

Minpunten

• Kiezen van verkeerd level kan progressie resetten
  • Weinig vernieuwend
  • Single player is vrij kort

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cyymermTroWkwgp-OY7Ij_VlJUQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08lv9z4yrXels8zMCs3gkoAjOAOoic0YPQxFcrOmnoZchk.jpeg?f=620xauto

Dat we ieder jaar een nieuwe Call of Duty game krijgen is geen geheim, maar ondanks dat de game dezelfde naam heeft, zijn er verschillende studio's die eraan werken. Call of Duty: Black Ops Cold War is zeg maar de 5de Call of Duty game in de Black Ops serie, en natuurlijk is de vraag, hoe goed is deze game? In deze review vertel ik daar wat over.

Laat ik heel eerlijk zijn, de laatste Call of Duty die ik gespeeld heb was World War 2, ik heb ook nog Black Ops 4 even gespeeld, mede omdat ik daar toen een review exemplaar van had, maar omdat deze Multiplayer only was ben ik daar ook snel mee gestopt. Ik ben zelf meer een liefhebber van Single player games, maar af en toe een leuke onlineavond vind ik ook niet verkeerd. Voor mij was het dus weer een tijdje geleden en met de komst van Black Ops 6 wilde ik deze game wel eens een kans geven. Hoewel ik het geen verkeerde game vond, wil ik toch wel wat dingen benoemen over deze game.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EtT0Z-9Ey6nEv844KVt31n62JYM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08d29X4QqP3ASbRxXQ8v0fyrUqCzq56tNlWdTAi0BNTkSK.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RHuv1Am5TaNNeFfykxWX2EAhQ5c=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/6NCIHITaxr9329gjYLkekgt8.jpg?f=user_large

Het verhaal van Call of Duty: Black Ops Cold War speelt zich af tijdens de Koude Oorlog, zoals de naam ook eigenlijk al zegt, dit is in het begin van de jaren tachtig. Het verhaal is geïnspireerd op feitelijke gebeurtenissen, en hoewel dit niet vreemd is, komt dit natuurlijk niet altijd voor. De gebeurtenissen van de campagne bevat verschillende locaties, zoals het Sovjet-KGB-hoofdkwartier, Oost-Berlijn, Vietnam en Turkije.

Jij speelt het spel met een eigen personage, die je redelijk naar je smaak kunt aanpassen. Voor het aanpassen heb je opties als verschillende huidskleuren, etnische achtergronden en geslachten, evenals verschillende persoonlijkheidskenmerken die in-game voordelen bieden. Je codenaam in het spel is 'Bell', en dat is het enige dat je niet kunt aanpassen. De campagne heeft meerdere eindes, afhankelijk van de spelerskeuze tijdens de campagne, maar ook in hoeverre je bepaalde items in het spel hebt gevonden, waarmee je bepaalde puzzels kunt oplossen. Het verhaal zit niet verkeerd in elkaar, echter is het wel gebeurd dat ik een level aanklikte die ik al gespeeld had, omdat het level menu board niet heel duidelijk was. Doordat dit gebeurde moest ik ook vanaf dat punt alles opnieuw spelen, en dat is wel jammer dat hij op deze manier alles reset.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iEwoXliVlLIFLTC2NPb1aEBNMFk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08egaYh9PaB2w8x73lmOQgWufaN8LJbjPmkYH8ZPa0pUL2.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0R-WCDFe5wvZVeAFVfZrv0Pt-xU=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

De besturing voelt vertrouwd zoals vanouds en daar is niks mis mee. Er zit redelijk wat afwisseling in, maar ook veel van hetzelfde, waardoor het spel niet heel vernieuwd aanvoelt. De gameplay is lekker vloeiend, maar vooral ook gewoon weer lekker snel. Het wisselen van wapens en de keuze aan wapens is ook allemaal zoals je gewend. Ook vind ik dat de balans tussen nieuwkomers en ervaren spelers goed uitgebalanceerd is worden. Waar ik soms wel een beetje last van had, is als je aan het mikken bent en je geraakt wordt, dat hij dan altijd wat weg draait, dit maakt het natuurlijk wel een stuk realistischer en is niet direct een minpunt, maar het viel me toevallig wel op.

Als je doodgaat, en dat gebeurt regelmatig, dan reset het spel zich gelukkig vrij snel. Soms reset hij wel net voor een bepaald gesprek, waardoor je het gesprek dus vaker gaat horen. Persoonlijk vind ik dat wel een beetje irritant, vooral als je wat langer op een bepaald punt vast zit, maar ik heb dan liever een gesprek dan zoals sommige games, een filmpje opnieuw moeten kijken. Ik zei al dat er genoeg afwisseling in de game zat, en soms waren het net die kleine dingetjes, zoals bijvoorbeeld met een audio bestuurbare auto te rijden, dat voor een verfrissende afwisseling zorgde.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xWkr_Ir5uNkgvE1OSWYSky__LPg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08tea39uos4EN2zmjay43s9HNgFKuV3BvTRtLY1bNUpNmA.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/drTU_2EchGCmn7eaRscCEzeQqWk=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

Ik ben heel eerlijk, Call of Duty games hebben er altijd redelijk uit gezien, en dat is bij deze game niet anders. Je ziet wel als je naar de game kijkt dat het grafisch een jaar of 2 achterloopt, maar dit is nu ook weer niet een game waar je rustig van de omgeving gaat genieten. Het is een snelle game waarin alles wat je op dat moment moet doen, goed moet uitzien. Gelukkig doet deze game dat gewoon en dat doen ze ook gewoon goed. Er zijn zeker momenten waarin je toch wel naar wat details kijkt, zoals bijvoorbeeld een bar scene in Amsterdam, waarin een oud 100 gulden briefje wordt neergelegd. Dat soort details zien er gewoon goed uit en laat wel zien dat er moeite in de Single player gestoken is worden, en niet alleen de hele focus op de multiplayer.

De gesprekken en de manier waarop deze tot leven komen zijn allemaal best goed gedaan, ook de verschillende talen die gesproken worden is allemaal goed gedaan. Ik vind het ook tof als een Rus opeens Engels spreekt, en je hoort Russisch accent erin, erg leuk gedaan. Tenslotte wil ik nog noemen dat er in de Playstation 5 versie ook weer verschillende geluidseffecten uit de controller kwamen, dit is een extra leuke toevoeging.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kaX518VrUfmJOmLdy1eylDbF1j0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08BSJNcBafiWg7iZ69mHN6cygswmnCTOCftKHrM1wzqWdX.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2-1VzeGvCnDVO9-Qna-7HR-rjBA=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

De muziek in Call of Duty zijn meestal wel goed, en ik ben heel eerlijk dat is in Cold War niet anders. De scenes zitten altijd vol met de passende muziek, en dat geeft je vaak net die adrenaline boost die je nodig hebt. In de Multiplayer en Zombie mode is dit minder aanwezig, maar dat vind ik persoonlijk ook niet erg. De muziek die aanwezig is, is gewoon goed, maar zoals altijd is muziek iets dat je moet horen, en daarom deel ik ook graag een stukje muziek graag met jullie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/MAjWF0dtkNMdPnLU_3xVFIegZiI=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large

De kracht van Call of Duty zit hem natuurlijk in de Multiplayer, en dat is bij Cold War natuurlijk niet anders. Je kunt kiezen voor simpele Death Match, maar ook voor het veroveren in Control of Heist. Welke mode je ook kiest, ik moet zeggen dat de balans tussen nieuwe spelers en bekende spelers goed is uitgewerkt. Ik heb voornamelijk Death Match en Team Dath Match gespeeld, en dan voornamelijk op de map Nuke Town. Ik moet zeggen ondanks dat ik al een paar jaar geen Call of Duty meer gespeeld had, ik aardig mee kon komen met de rest. Verder had ik niet het idee gehad dat ik op gekke manieren neer ging, iets waar ik wel blij om was. Het respawnen gaat lekker vloeiend en er zitten genoeg verschillende mappen in. Kort om, het online gedeelte zit goed in elkaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NyrJ-ZIFenfXd9dGgk8oP8tZefQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08oBIdpeQt4g5bUmo9sVjoSvoq768Ni2Epw1f4nhWVNdmk.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ckiUX5FlY6bgBFxFjsQ4ytr2kP4=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/DFyydJcjYYirHOdiu1yFqpIX.jpg?f=user_large

De Zombie mode is iets waar de Black Ops games aardig bekend om staan, en ik moet zeggen deze blijft nog altijd heel erg leuk. Het zien te overleven en proberen je doel te behalen blijft een grote uitdaging, vooral als je team maten hebt die net iets anders willen doen dan dat jij graag zou willen. Meestal komt het wel goed en vind ik het fijn om weer een goede Zombie mode met afwisseling te kunnen spelen. Ik moest wel zeggen dat ik bijvoorbeeld die van Black Ops 2 nog altijd leuker vond, maar misschien is dat omdat ik die makkelijker vond. Ik had bij deze te vaak dat ik niet precies wist wat iets betekende, maar dat is meer iets dat ik vaker moet doen om het te leren. Zombies blijft leuk en dat is een mode die je gewoon eens moet spelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/e7L6zez8PKK46F9I5VlvlLl6rbc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08TPaIY3iakNURaBPtbZw7jGwMigxkOwARFxCc3O4AKsfH.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pxgHNrgw-pZQ5Lga-V-Dg7e7SKQ=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/5L4XRwhTlaR0gHOKGTZgBPct.jpg?f=user_large

Ik heb tijdens het spelen bij zowel de Single Player als bij Zombies een keer de livestream aangezet, zodat ik een van deze filmpjes aan de review kon toevoegen. Ik heb besloten om die van de Single Player te doen, maar ik ben heel eerlijk, je ziet dat ik al een langere tijd geen Call of Duty meer heb gespeeld. Toch hoop ik met alles wat ik heb opgenoemd dat deze video een beeld van het spel geeft, en zoals atlijd let op, er kunnen spoilers aanwezig zijn.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/imNu1p7z5NnRJRkGc21i-DH057g=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Dan de leukste vraag, heeft deze game voor mij een replay waarde? Ik ben heel eerlijk, de game is leuk, maar meestal ben ik op Call of Duty games snel uitgekeken. Ik speel voornamelijk de Single Player en af en toe eens een Multiplayer. Deze game was leuk om eens te spelen, echter vond ik de Single Player niet sterk genoeg om hem nog eens over te spelen, iets wat ik bijvoorbeeld bij World War 2 of World at War meer heb. Begrijp me niet verkeerd, het is absoluut geen verkeerde game, maar voor mij niet een game die ik op kort termijn nog eens zal opstarten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_NrXWCdRu8ubt6OQ4YNHbiZ92Qw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ08UXugLYUxN4QwhKNBJloyVTLRJU0O2cYtheXeFTmNlY5q.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ud78mYMPjPLV2fukIMyt_tT2YvM=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/mBvvpmYJaSr4f1g3bwFXOVZe.jpg?f=user_large

Mensen die me kennen weten dat ik me zelden met Trophies bezighoud, wel vind ik het altijd leuk om achteraf te zien hoeveel ik er behaald heb. Op moment van schrijven heb ik 24% van alle Trophies, dat is 16 van de 48 stuks. Ik moet er wel bij zeggen dat dit zonder de DLC is, echter scheelt dat maar 1%. Ik heb niet van tevoren gekeken wat ik moest doen en dit is gebaseerd op 1 avondje multplayer en het uitspelen van de Single Player.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/o0NJgji8aPdK7cYuBJdbLq3Uo6Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SXQ085ZNlIu52KFiCnd7R2LneuGXP7B0bqatsYcOtI5yh0fJ1.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1WttBDyuN5PkkHLUfDfaX2lqERI=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

Call of Duty is een shooter die al heel wat jaren meegaat, en waarbij je gewoon weet dat we elk najaar weer een nieuwe game van gaan zien. Ik was zelf na het spelen van World War 2 er mee gestopt, want ik was persoonlijk een beetje klaar met de jaarlijkse release. Ik moet zeggen na het ontbreken van een single player in Black Ops 4, dat Cold War me toch wel verrassend heeft. Het verhaal was niet slecht, de gameplay was vloeiend en ook de Multiplayer als de Zombie mode hebben me wel vermaakt. Ik ben wel heel eerlijk, had ik de game niet een keer gratis in Playstation Plus gekregen, dat ik hem misschien pas over een paar jaar een keer geprobeerd had. De game heeft me vermaakt, maar het is ook geen game die ik nog eens vaker zou gaan overspelen.

Heb jij ook een Call of Duty Black Ops: Cold War, PS5?

Vraag & Aanbod