Inleiding
Al een tijdje was ik op zoek naar een vervanger voor mijn inmiddels bijna antieke AMD Athlon XP 2600+ (Barton). Aangezien de Intel Core 2 Duo een geweldige CPU beloofde te worden heb ik mijn eerder gemaakte wishlist rond een AMD Athlon X2 maar weggegooid, en zodra de Intel Core 2 Duo's verkrijgbaar waren heb ik een E6400 besteld samen met een
Gigabyte GA-P965-DS3.
Specificaties
Ik heb dus een een E6400, dit is niet een Conroe maar een Allendale processor. In principe is dit dezelfde CPU maar dan met slechts de helft L2 cache, 2MB tov 4MB. Doordat dat het enigste verschil is beschikt deze processor net als de grote broers ook over EIST en VT. De kloksnelheid is 2,13GHz, welke door EIST in ruststand tot 1,6GHz daalt.
Overclockbaarheid
Niet echt belangrijk voor mij, en dus ook niet uitgebreid getest. Met deze processor op de eerder genoemde
Gigabyte GA-P965-DS3 kwam ik tot 3,1GHz en toen had ik geen zin meer.

Dit heb ik behaald zonder voltageverhogingen en met de boxedkoeler.
Warmteproductie en stroomverbruik
Allebei hot issues tegenwoordig, en beiden zijn dik in orde bij de Core 2 Duo. In rust is de CPU ongeveer 40 graden, wat bij langdurige belasting oploopt tot ongeveer 55 graden celcius. Nogmaals dit is met de boxed koeler, die niet zo geweldig is. Met andere koelers als de Artic Cooling Freezer 7 Pro is het mogelijk om idle temperaturen te halen van ongeveer 30 graden.
Het stroomverbruik is volgens de
Intel Processorfinder maximaal ongeveer 65w. Vergeleken met de oude Prescotts en Preslers die een TDP van 130w hadden is dat niet veel, en dat is te merken in de voeding die je nodig hebt en de warmteproductie. Ik gebruik een Antec Truepower 380w voeding, die zonder problemen mijn hele systeem van stroom voorziet.
Prestaties
Sowieso is het een hele stap van een single core Athlon XP 2600+ naar een dual core Core 2 Duo E6400, en ik sta nog regelmatig verbaasd over de power die deze CPU kan leveren. MP3's zijn in een wip encoded, Super PI 1M wordt in 26,6 seconden berekent. Meerdere taken tegelijk? Geen enkel probleem.
Ik heb een aantal benchmarks gedraaid, de resultaten daarvan zijn terug te vinden in
mijn fotoalbum. Dezelfde benchmarks zijn ook uitgevoerd op mijn oude AMD Athlon XP 2600+, de resultaten daarvan zijn
hier terug te vinden.
Dit is een goede processor, die uitstekende prestaties levert voor een relatief lage prijs. De stabiliteit, warmteproductie en stroomverbruik zijn prima in orde. Naar mijn mening heeft Intel met deze processor zichzelf overtroffen.