Gigabyte M34WQ Zwart Review

5 oktober 2024, laatste update op 5 oktober 2024, 212 views Rapporteer

Goede ultrawide-monitor voor de prijs. De beeldkwaliteit is goed, en de poortselectie en KVM zijn ook uitstekend. De monitor wordt helder genoeg, maar niet voor HDR.

Pluspunten

• 144Hz
  • Prijs
  • KVM
  • Poortselectie
  • Kleuren

Minpunten

• 18W USB-C power delivery
  • 2 USB poorten
  • (deels) glanzende achterkant
  • "nep" HDR
  • HDMI 2.0

Na een tijd gezocht te hebben naar een IPS ultrawide-monitor met een redelijke prijs heb ik besloten deze monitor aan te schaffen, aangezien mijn MSI Optix G24C4 me te klein begon te worden.

Toen ik deze monitor binnen had was ik verrast door de goede prijs-kwaliteitverhouding – de monitor zelf is stevig, en de voet die erbij komt ook, al gebruik ik deze persoonlijk niet. De bovenzijde van de achterkant is wel van glanzend plastic wat vingerafdrukken en stof trekt – dit is dan wel weer een minpuntje.

Maar goed, het beeld is scherp, en de kleuren zijn goed. De monitor wordt ook redelijk helder, en zeker binnenshuis zou je geen problemen moeten hebben. Het contrast is wat aan de lagere kant doordat het een IPS-paneel is, maar persoonlijk merk ik hier niet veel van. De HDR daarentegen is mager – zeker omdat de monitor net onder de 400 nits helderheid zit, wat niet genoeg is voor een goede HDR-ervaring. Ik kon HDR ook niet werkend krijgen via USB-C. Hiernaast is er ook Freesync Premium beschikbaar (en dus ook onofficiële G-Sync), en dit werkt ook onder MacOS als "Variable Refresh Rate":
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/MpVlSfj4COcYQkpg1F5gxXu4wEE=/620x/filters:strip_exif()/m/2137864/1SX7sfNi4id08yTBaYc2zH1l9eA8pko4wgbIHPEtomAWkjYz6s.png?f=620xauto

De monitor heeft ook een KVM, wat fijn is als je bijv. beide een desktop en laptop erop wilt aansluiten. Deze geeft wel maar twee bruikbare USB-3 poorten, maar een USB-hub kan dat oplossen. Ook was ik verrast door de USB-C power delivery – overal waar ik zocht stond dat dit maar 15 watt was, maar dit blijkt 18 watt te zijn:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OPgETqAoIj-LgVXSSPPLcdgPOd0=/620x/filters:strip_exif()/m/2137864/1SX7seIyVz11SDbx5rhe8z8WILdOWpRQchJK9fiTQChYfb5fke.png?f=620xauto
Echter is dit nog steeds redelijk weinig, en ik verwacht ook niet dat de meeste laptops hiervan op zouden kunnen laden.

Met andere functies doe ik persoonlijk niet veel – de speakers zijn wat je verwacht van een monitor (slecht dus...) en de OSD werkt prima. Realistisch gezien zitten er ook genoeg poorten op de monitor voor de meeste mensen: 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C, 2x HDMI 2.0, 1x USB-B (voor KVM), 2x USB-3 en 1x 3.5mm audio in. Wel moet je rekening houden dat, als je HDMI gebruikt, HDMI 2.0 niet genoeg bandbreedte heeft voor een 3440x1440@140Hz output. 100Hz zou wel moeten lukken, hoewel ik dit niet heb getest.

Tot slot ben ik tevreden met de Gigabyte M34WQ, en ga ik deze zeker voor de komende paar jaren gebruiken.

Heb jij ook een Gigabyte M34WQ Zwart?