€ 599,- bij Amazon.nl Marketplace

Narwal Freo Z Ultra Review

5 oktober 2024, laatste update op 5 oktober 2024, 945 views Rapporteer

Stille (vergeleken met de Roomba J7+) en keurig navigerende robot, voor een uitstekende prijs.

Echter: kan niet goed met drempels overweg zonder afgronddetectie uit te zetten. En met 3 meter hoge trappen in ons huis, is dit apparaat dan echt een no-no... #jammer

Pluspunten

• Nauwkeurige navigatie
  • Ontwijkt uitstekend "iPhone kabeltjes"
  • Stille werking

Minpunten

• Kan geen drempels nemen zonder afgronddetectie uit te zetten
  • Raakt verstrikt in... niks ?

Ik was vooraf in de veronderstelling, na een tegenvallende ervaring met een Roborock Q Revo Master (die at alles op), dat deze Narwal Freo Z wel een perfecte objectdetectie zou hebben.

Ook de prijs van 899,- was/is keurig voor zo'n geavanceerde robot.
(Over de lelijke, gekke midden-grijze kleur zal ik het nu maar even niet hebben...).
En inderdaad, hij reed KEURIG om alle iPhone kabeltjes heen. Tip-top!

Lekker stil begon hij rond te rijden voor de eerste mapping. Echter, wat bleek toen: drempels (notabene geleidelijk oplopend) pakte hij niet.

Totdat ik de afgrond-detectie uitzette... Daarna was het probleem opgelost. Nouja, het probleem voor de Narwal was opgelost, want die kwam makkelijk de verhoging over.
Maar.... voor mij was het probleem niet opgelost, dit is echt een NO-NO. Ik kan wel een no-go zone instellen voor de trappen, maar gezien mijn eerdere met Ecovacs waarbij de kaarten soms zomaar in de war raakten (en de Ecovac Deebot dus onderaan de trap eindigde) zou ik daar niet gerust op zijn.

Verder merkte ik nog wat merkwaardige situaties op, dat hij soms vastliep zonder dat hij ergens vast zat:

Wellicht zou dat nog wel kunnen worden opgelost in een toekomstige update, maar dat hielp niet ten positieve mee in mijn eerste gebruikerservaring.

Dus heb ik het apparaat helaas moeten retourneren.
Als je gelijkvloers woont, lijkt deze robot me een hele mooie deal, voor echt een prima prijs.

Ik heb mijn hoop nu maar gelegd op de Dreame X40 Ultra. De testen zijn begonnen, wordt vervolgd!
(Spoiler alert: dat ziet er best goed uit!)

Heb jij ook een Narwal Freo Z Ultra?