€ 1.349,- bij Azerty

AOC Agon Pro Porsche Design PD49 Zwart Review

25 september 2024, laatste update op 25 september 2024, 903 views Rapporteer

Dit scherm is het meest feature complete tov de Asus / MSI / Gigabyte schermen. Tevens heeft AOC veel betere garantie afhandeling en reputatie dan Asus en MSI, wat mij het vertrouwen gaf bij ze te kopen.

Het is een erg fijn scherm, veel beter dan mijn curved 34" 21:9 LCD van Samsung was. Alles werkt, en werkt goed.

Aanrader!

Pluspunten

• Mooi ontwerp
  • ETH / RJ45 (2.5Gbit!)
  • Speakers (matig, maar speakers!)
  • 110 ppi
  • USB-C met beeld + power

Minpunten

• Kitscherig "Porsche Design" logo op bezel
  • Wat lange cold-start tijd (inherent aan OLED?)

Mijn koop overweging:
Ik had een 21:9 34" curved LCD van Samsung. Ik was daar ontevreden over omdat de USB-C power / beeld niet betrouwbaar was, en ik wilde eigenlijk een maatje groter.

Ik wilde het liefst naar een ~40-50" 21:9 OLED, maar deze OLED's zijn op basis van een LG paneel is slechts 83 ppi, wat echt heel laag / matig is. Daarom uitgeweken naar het Samsung QD-OLED paneel op 32:9 wat wel 110 ppi is.

Positief:
Daar ben ik blij mee, want 100ppi is mijn inziens wel het minimum als je enigszins tekst wil kunnen lezen op native resolutie.

In games (RDR2 / Star Citizen / Skyrim) komt dit scherm tot z'n recht, naast de peak brightness (~420 nits in de praktijk) is het kleuren gamut echt _geweldig_, zoveel groter dan mijn LCD was.

In desktop omgeving werkt ik niet in HDR mode en staat de brightness op 0%, als het zonnig is staat hij op 20%. Bij de LCD schermen stond ik meestal op 60-90%.

USB-PD werkt ook top (mijn Macbook Pro laad snel vol), auto-input-switch werkt top.

De meeste dure schermen hebben geen speakers. en ondanks dat de ingebouwde speakers in dit scherm zoals gebruikelijk redelijk matig zijn (ondanks "DTS" certificering), ben ik toch blij dat ik ze heb omdat ik niet altijd speakers heb staan en dan een fallback heb.

Negatief:
De koude start tijd vind ik wat lang, en de monitor geeft niet echt aan dat hij "aan het starten is".

Ook vind ik 21:9 eigenlijk toch een wat beter formaat, de hoogte is nu zowel fysiek als in pixels even hoog als mijn 34" 21:9 was, dus ik heb er vooral breedte bij gekregen, en voor mijn doel (space simulators) zou ik de extra hoogte wel kunnen waarderen, helaas maakt niemand nog zo'n paneel.

Ik hoopte dat de "Porsche Design" letters opgeplakt waren en ik deze kon verwijderen, maar helaas zijn ze toch echt "gegoten" in de bezel en zitten ze dus vast. Smaak gevoelig maar ik vind ze lelijk.

Heb jij ook een AOC Agon Pro Porsche Design PD49 Zwart?

Die letters lijken inderdaad echt lelijk, wat een gekke keuze voor iets wat 'Porsche design' heet...

Geen dode pixels tegengekomen (bij hoeveel bieden ze garantie)? Nog last van bleeding/ghosting?
AOC maakt vaker hardware voor Porsche. Zie de Porsche webshop.

Geen dode of stuck pixels tegen gekomen bij de test na uitpakken. Dit merk heeft garantie als je meer dan:
- 1 dode of bright pixel hebt
Of
- 3 bright sub pixels
Of
- 5 black subpixels

En bij combinaties niet meer dan 5 getroffen subpixels. Dit is een betere garantie dan ASUS en MSI die pas vanaf 3 hele pixels wat gaan doen.

0 last van bleeding (bij OLED? Kan dat?) en ghosting. Ik kom van 75Hz af, dus dit is een mega sprong.

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 28 september 2024 00:02]

Ze kunnen soort van 'bleeden', het is meer een uniformiteitsprobleem als je de brightness omhoog moet zetten en zwart niet 'uit', maar heel donker grijs is.
Na een jaar, ben je nog altijd tevreden van deze monitor?