WWI Verdun: Western Front, PS4 & PS5 Review

23 september 2024, laatste update op 23 september 2024, 1.407 views Rapporteer

WWI Verdun Western Front is een leuke shooter die gebaseerd is op de eerste wereldoorlog, en gemaakt is worden door 2 Nederlandse studio’s. De game geeft je een blik van hoe de gevechten er tijdens de slag bij Verdun in 1916 uitgezien heeft. De game kent helaas geen story mode, nog een
single player, echter kun je de Frontlines mode wel offline met bots spelen. Wil je meer weten van deze game? Lees dan hier mijn review!

Pluspunten

• Leuke Multiplayer game
  • Speelt lekker weg
  • Echte 1ste wereldoorlog gevoel
  • Leuke eind muziek
  • Crossplay
  • Met bots kunnen spelen

Minpunten

• Soms het idee dat hij schoten niet registreerd
  • Grafisch verouderd
  • Weinig spelers actief
  • Bots haperen soms
  • Weinig bewegingsvrijheid

3 van 5 sterren (Voldoende)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kJpQQyw5RvdhSXbdIwhhgFvVgvg=/m/266273/1SSIK2H291oL5jl18KtjaAHKxor55BdZHy2GwTbajODrudOlzO.jpeg

Na het spelen van WWI Tannenberg, leek het me ook leuk om de opvolger Verdun eens te spelen. Deze game was een tijdje geleden slechts €4,99 digitaal te koop in de Xbox store, voor die prijs kon ik het niet laten, en heb deze game digitaal gekocht. De vraag natuurlijk is deze game de moeite waard? In deze review vertel ik jullie mijn ervaring met deze game. LET OP, deze review is gebaseerd op de Xbox Series X versie, en niet de Playstation versie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/d01GRy9LUoaTWhkzUDBYlPewYGo=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/PhC5I6fc9GisgzF6dzakPTFI.jpg?f=user_large

WWI Verdun Western Front is een First Person Shooters die zich tijdens de eerste wereldoorlog afspeelt. Het is een game van M2H en BlackMill Games, deze alle 2 van Nederlandse bodem afkomstig zijn. Ik had de eerste game, bekend als WWI Tannenberg: Eastern Front, al gespeeld, deze vond ik verrassend goed. Verdun lijkt er op bepaalde punten veel op, maar is tevens ook anders.

De naam zegt het misschien al, maar WWI Verdun is geïnspireerd op de slag bij Verdun, deze heeft op 21 februari plaats gevonden aan het westelijk front in Frankrijk, deze heeft tot 18 december 1916 geduurd. De strijd was de langste van de Eerste Wereldoorlog en vond plaats op de heuvels ten noorden van Verdun-sur-Meuse. Het Duitse leger viel de verdediging van de versterkte Franse Tweede Leger op de rechter (oost)oever van de Maas aan. Gebruikmakend van de ervaring van de Tweede Slag om Champagne in 1915, waren de Duitsers van plan de Maashoogten te veroveren, dat een uitstekende verdedigingspositie zou zijn. De Duitsers hoopten dat de Fransen hun strategische reserve zouden inzetten om de positie te heroveren en catastrofale verliezen te lijden, tegen weinig kosten voor de Duitse infanterie. Dit concept is de basis van deze game, en dat merk je ook terug aan deze game.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IU6Gx-wLwbDMy-TxNAMq_Kyhrek=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SSIGUuDnpLtTc8d61TfCO98QLEDENRtjeeUgKUxoRJnCXzWTe.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VeZgTAniIpCl1OexNvzUgkuh4EU=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/rd0ZvmyppXLeiPhuaMcCt82d.jpg?f=user_large

Het spel heeft geen Single Player en ook geen Story mode, het is dus een Multiplayer only. Het spel kent 4 spel modus, waarvan 2 eigenlijk gewoon een soort van simpel Death match zijn, genaamd Rifle Deathmatch en Attrition. De hoofdmode van het spel is Frontlies, deze erg bekend staan in de No Mans land gevechten. Om het even wat duidelijker uit te leggen, neem ik alle 4 de modus even apart met jullie door.

Frontlines: Deze mode is zeg maar het hoofdonderdeel van het spel, en deze is tegenover Tannenberg heel anders. Je moet wel nog steeds dingen veroveren, alleen gaat het om hier om de buurt. Je werkt hier namelijk met loopgraven, ook wel bekend als de scenes uit No Mans Lands. De eerste groep probeert over te steken en het loopgraf te veroveren, en de andere moet proberen stand te houden. Een verover ronde duurt ongeveer 4 minuten, maar kan soms verlengd worden, als de aanvallers mensen in de loopgraven weten te houden. Als de tijd om is dan worden de rollen omgedraaid en dan probeert het team hetzelfde. Dit gaat zo lang door totdat de tijd om is, of totdat een team helemaal teruggedrongen is worden. Je krijgt een punt als je een loopgraf verovert, maar geen punt als je weet stand te houden. Het Team met de meeste punten wint, en zo zit het hoofdonderdeel van Verdun in elkaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cG7Cq-c6Tt8SoT60M7wkBrXnqJA=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/266273/1SSIGUJfet4CoJKux2stACLOFTYGAMD0js9FZPzMp4hy5sPd4t.webp?f=620xauto

Squad Defence: Deze mode moet je zo veel mogelijk waves weten stand te houden, dit kun je ook wel vergelijken met een Horde mode. Je kunt met maximaal 4 spelers dit spelen, en dat is zeker wel aan te raden. Als je doodgaat, dan ben je voor die ronde eruit. Zijn alle spelers dood, dan word je een stuk teruggezet op de kaart. Bij 3x verliezen is het game over, en dan is het spel over. De basis is een beetje hetzelfde als Frontlines, echter doe je nu alleen verdedigen. Bij elke Wave wordt het steeds een stukje moeilijker, dus goed samen werken is dan ook erg belangrijk.

Rifle Deathmatch: In deze mode vechten spelers allemaal apart tegen elkaar, dus zonder teams. Je hebt alleen geweren en eventuele beschikbare add-ons. In deze mode komt het dan ook echt op skills aan, en niet op Play to Win waar sommige shooters aan doen. Scherpschutter schap en tactische sluwheid worden extra beloond, dus slim spelen is zeker iets dat handig is.

Attrition Warfare: In deze mode speel je een Team Deathmatch, en hierin is samen werken dus een pre. Ieder team heeft een X aantal punten, en elke keer dat jij of een teammaat doodgaat, word er een punt afgetrokken. De winnaar is het team die als de tijd om is nog de meeste punten over heeft, maar je kunt ook winnen door ervoor te zorgen dat de tegen party geen punten meer over heeft.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/n0jIxYQUR7dlFj3f3n3WlpJAtxQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SSIGUffk0PWnWdOJTy4jE7QxeVnxz2u4H5u4xHLj0FgtSTyuq.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0R-WCDFe5wvZVeAFVfZrv0Pt-xU=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

Alle mappen en wapens zijn gebaseerd uit echte gebeurtenissen van de eerste wereldoorlog, en vooral bij de wapens merk je dat terug in de gameplay. Het type wapens die je kunt kiezen hangt erg af van het land waar voor je voor vecht, maar ook nog eens in welke Squad je zit. Je kunt altijd uit een van de 3 wapen classes kiezen, en die verschillen van 1 wapen, 2 wapens of 1 wapen in combinatie met een slagwapen. En ook hier kun je soms kiezen tussen een pistool, rifel om een combinatie. Er zijn ook nog verschillende andere keuzes beschikbaar, maar je snapt waar ik heen wil. Via het menu voor je begint te spelen, kun je nog dingen aanpassen, en hoe hoger je wordt, hoe meer je kunt aanpassen en kunt unlocken.

Dat allemaal gezegd, dan de vraag hoe speelt de game zelf? De game zelf vind ik wel prettig wegspelen, misschien niet zo soepel als bij een Call of Duty, maar zeker goed genoeg. Ik zou het niet slechter willen noemen, maar juist anders. Ik zou misschien wel meer realistischer willen zeggen, iets waar deze game ook op adverteert. Helaas merkte ik wel dat de game soms wat problemen had, en voornamelijk dat hij bepaalde dingen niet registreerd. Zo had ik vaker dat ik 100% zeker wist dat ik raak schoot, maar dat hij gewoon niet pakte. Dit probleem had ik de ene dag vaker dan de andere, en dat vond ik wel apart want in Thannenberg had ik dit probleem verder niet.

De knoppen en alles voelen verder prima, dus met betrekking tot de besturing zie ik ook geen enkel probleem. Wel merkte ik af en toe een slowdown bij de bots, alsof de server het niet aankon, dit probleem merkte ik ook in Thannenberg, dus ik denk dat het probleem echt aan de server of de Engine van het spel ligt. Het gekke hiervan is, het zijn alleen de bots, echte spelers en ikzelf heb er op het moment dat het gebeurt geen last van. Over de Frame rate kan ik niet klagen, wat de game loopt gewoon lekker op 60 FPS, dus dat is prima.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y0a9_TeX2B3kWhvUMnczGFVXYM4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SSIGU4JxtKicfOh6rlZJWSc740O5doT1f3TKngCwGi9FeSKkf.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/drTU_2EchGCmn7eaRscCEzeQqWk=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

Grafisch oogt de game wel wat verouderd, vooral als je even naar de plaatjes in het laat scherm kijkt. Ook als je gewoon tijdens het spelen om je heen kijkt, zie je toch dat het wat achterloopt tegenover andere games. De game zelf was vanaf 28 april 2015 tot en met augustus 2016 in de Steam Early Acces, en is op juni 2021 uitgekomen voor de Playstation 4, Playstation 5, Xbox One en Xbox Series S|X. Hij heeft tevens toen een grafische upgrade gekregen, hier hebben ze meer diepte, schaduw en details aan de game toegevoegd. Ondanks dat de game grafisch wat achterloopt, stoort het me niet in deze game, en dat kan voor mijn gevoel komen omdat het een Fist Person Shooter is. Geen idee of het dat is, maar ik vind het niet storend.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/v23XOG0GziaCXi8Pcyu8DHN7pM0=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/266273/1SSIGUM5p6yBjwRu3yZGUjRoZlu0LLId6a0KuzwbwrDwjmDxg8.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2-1VzeGvCnDVO9-Qna-7HR-rjBA=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

De muziek heeft z’n typische klassieke militaire stijl aan zich, iets dat ik prima vind passen. Nu merk je tijdens het spelen zelf weinig tot bijna niks van de muziek, maar als het richting het einde gaat, dan komt een wat duidelijker, spannender muziek naar voren, en dat past erg goed in het spel. De muziek in het geheel komt minder naar voren, maar dit heeft voor mijn gevoel voornamelijk te maken omdat het een multiplayer only game is. Muziek is iets dat je moet horen en daarom deel ik graag een stukje muziek met jullie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pxgHNrgw-pZQ5Lga-V-Dg7e7SKQ=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/5L4XRwhTlaR0gHOKGTZgBPct.jpg?f=user_large

Ik heb best wel wat dingen over deze shooter opgenoemd, en dit is gewoon een game die je zelf een keer moet proberen. Ik vind hem niet verkeerd, maar dat komt natuurlijk ook op een smaak aan. Om jullie toch een idee te geven hoe deze game nu precies is, heb ik een korte Gameplay video, die ik tijdens mijn livestream opgenomen heb, speciaal voor jullie naar Youtube overgezet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/imNu1p7z5NnRJRkGc21i-DH057g=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Dan de bekende vraag, heeft deze gameplay een Replay waarde? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat bij deze een beetje lastig vind. Ik vind het idee leuk, maar om een of andere reden wijk ik meer uit naar Squad Defence dan naar Frontlines. Doordat je juist beperkte vrijheid maar hebt, vind ik Tannenberg leuker dan Verdun, maar dat wil niet zeggen dat deze game slecht is en is het toch een game die ik zeker nog wel vaker ga opstarten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9ZT_WBT-aJuShBjmdokeuxlHUJ0=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/266273/1SSIGUDd9xUrY5Q5pomGZmacjFv8FtbOTwPYasT0Oa1E0Sy25C.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yJ9b_zjpbgNkhUzrwhQUtAao1Lc=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/N5XcxMtp3qjasf7rUkpwaHqV.jpg?f=user_large

Zoals de meeste wel weten, ben ik niet iemand die bezig is met Achievements, ik vind de game gewoon leuk om eens lekker te spelen, en zie wel of ik een keer een achievement haal. Ik heb wel gekeken hoeveel ik er had, en dat is slechts 11%, dat uitkomt op 11 van de 56. Ik denk wel dat dit ooit nog wat meer zal worden, zeker omdat ik de game toch nog wel een keer zal gaan spelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cdYMO_hCMe1W7XKlnL7nbYwRWTE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1SSIGUjMYPNYfPfQ1GqrSTGuSkcv06RO2RhEx81UnawVQ8fQQw.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1WttBDyuN5PkkHLUfDfaX2lqERI=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

single player, echter kun je de Frontlines mode wel offline met bots spelen. Ik heb de game zelf tjjdens een sale voor €4,99 digitaal in de Xbox Store gescoord, en ik ben heel eerlijk, hij was het geld meer dan waard. Deze WWI serie bestaat uit 3 games, en dit was voor mij de 2de van de serie. Binnenkort verwacht ik nog aan de 3de te beginnen, deze heb ik op moment van schrijven Fysiek op disk, maar is ook via Xbox Game Pass Ultimate te spelen.

Heb jij ook een WWI Verdun: Western Front, PS4 & PS5?