Nedis VREP3460AT Review
23 september 2024, laatste update op 23 september 2024, 82 views
Rapporteer
Product gekocht
Een prima HDMI-over-UTP oplossing. Relatief duur vergeleken met vergelijkbare producten die je bijvoorbeeld via Amazon vindt. Voor zover ik kon vinden de enige met bi-directionele doorgifte van IR-signalen (voor de afstandbediening).
Pluspunten
- Werkt goed
- Bi-directionele IR-doorgifte
- Degelijke behuizing
- Plug & play
Minpunten
- Duur
- Gebruiksaanwijzing kan beter
Ik zocht een oplossing voor mijn beamer-opstelling. Mijn versterker, die ook dienstdoet als HDMI-switch, staat aan de ene kant van de kamer, de beamer (projector) aan de andere kant. De kabel moest onder de vloer door, en ik wilde geen gaten boren die groot genoeg zijn om een HDMI-stekker doorheen te voeren. Een UTP kabel past door een relatief klein gaatje en RJ45-stekkertjes kan je makkelijk zelf eraan maken, dus UTP-kabel is veel makkelijker hiervoor.
Mijn kamer is ruim 5 meter breed. Met wat extra ruimte aan beide kanten kom ik op ongeveer 10 meter afstand. In principe dus kort genoeg voor een HDMI-kabel, maar dat wilde ik dus niet om de genoemde reden. Dit is dan een ideale oplossing.
Na wat gelezen te hebben over ervaringen met dergelijke apparaatjes, kocht ik een Cat6 FTP kabel erbij. Ik nam 15 meter, om wat extra speelruimte te hebben. Aansluiten was eenvoudig, dankzij de duidelijke opschriften op de kastjes. Ook de gebruiksaanwijzing is op dit punt duidelijk, al is het aansluitschema dat er in staat niet heel overzichtelijk.
Ik had meteen beeld, dat is op zich prettig. Alleen zat er wat ruis in in beeld. Ik heb allerlei dingen geprobeerd: de voeding op de ontvanger aansluiten i.p.v. op de zender, andere HDMI-kabels. Maakte allemaal niet uit. Voor de zekerheid de Cat6 FTP kabel vervangen door een Cat5e UTP kabel die ik nog had liggen. Dat werkte: nu had ik een perfect beeld, zonder ruis. Het lijkt erop dat de Cat6 kabel "te goed" was, waardoor de ontvanger overstuurd werd, wat ruis veroorzaakte. Er is helaas niks in te stelen qua signaalsterkte om dit op te lossen. Zou handig zijn als de handleiding een "troubleshooting" hoofdstuk had, waar het gebruiken van een slechtere kabel als oplossing genoemd wordt. Maar er wordt helemaal niks gezegd over enige relatie tussen kwaliteit van de kabel en te overbruggen afstand. (Ik moet erbij vermelden dat mijn beamer Full HD is, dus ik heb niet geprobeerd 4K beelden over de lijn te sturen. Kan zijn dat het dan anders uitpakt.)
De IR-functionaliteit moet ik nog testen, ik zal de review t.z.t. aanvullen. In ieder geval is dit het enige apparaatje dat ik kon vinden waarbij IR in beide richtingen doorgegeven kan worden. De meeste vergelijkbare (en goedkopere) apparaatjes geven alleen IR-signalen door van de ontvanger naar de zender. Dat gaat uit van de standaard use case waarbij de ontvanger bij een TV staat. De beamer staat logischerwijs achter mijn bank, dus dan is het handiger om het IR-signaal van de zender naar de ontvanger te sturen, zodat ik de afstandsbediening gewoon vooruit kan richten.