€ 529,- bij Coolblue.nl

LG DS70TR Review

hvveen Testpanel
23 september 2024, laatste update op 23 september 2024, 164 views Testpanel

LG DS70TR

Ik heb deze soundbar via een Tweakers Testpanel oproep mogen testen, en mijn ervaringen zijn hoofdzakeleijk positief. Ik heb echt kunnen genieten van het volle Dolby Atmos geluid en ben tot de conclusie gekomen dat ik met mijn Sonos beam toch wel wat tekort ben gekomen!

Pluspunten

• Geluidskwaliteit: Vol en helder
  • Installatie: Relatief eenvoudig
  • Design: Mooi en redelijk compact
  • Prijs: Prijs-kwaliteit verhouding is prima in orde

Minpunten

• Configureren: Middels een app (waarvan er meerdere zijn!)
  • Documentatie: Enkel een simplele quickstart, uitgebreide documentatie online (en deze heb je echt nodig!)
  • Online content services: Geen, content enkel via HDMI, USB of Bluetooth
  • Uitpakken: Soundbar heeft kleine beschadiging

Inleiding

De voor deze review gebruikte apparatuurlijst:
  • LG DS70TR Soundbar
  • LG OLED65G4 Televisie
  • LG UBK90 Blueray speler
  • AppleTV 4K
  • Playstation 5
Uitpakken
De soundbar wordt goed verpakt geleverd....
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7W6flapcT1aNQ-wIvHK0fSN7u_I=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/68544/1SSFxuWpvcgQxu8HiCuN1keuikQgxK2czwnDSskHhWTZ1JE7lm.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lHZj8fmZFqor5-F7YWmoiBRLojw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/68544/1SSFxu7JivefPVd6WNUvTQr4gvPAfVXdBP77q77mjKeDR3SQVd.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6yw9U57zHjCSIM46XPyC-cdfvLw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/68544/1SSFxu7oqwKNtaOsJw1yOF2ELtUiSGOsHHifcyfXdB1ZqYr4aC.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/a8DFAu3MxnTHUctNtJqy5i3KeVE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/68544/1SSFxuSR7J0XzSXSy0gsWe2oHvQg5FEqwc1FMB2xpGQ1IPcDjR.jpeg?f=620xauto

.... wat echter niet heeft voorkomen dat er een klein deukje in de bovenspeaker van de soundbar zit.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pHubP15I_a5KNYb0bvX6UT9dzFE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/68544/1SSFAhy2D7VH3niidWzLEzYksHROXM0aS9Crg9xGoC8Ue3NsWX.jpeg?f=620xauto

De afwerking van de afzonderlijke onderdelen is prima in orde, echter de randen aan de achterzijde van de subwoofer zijn wat ruw. Dit is dan ook het enige onderdeel wat niet uit gerecyclede kunststof is gemaakt.

De soundbar is 96cm lang, 12cm diep en 6cm hoog en past prima onder mijn televisie. De subwoofer is ook bescheiden van afmetingen (20b x 27d x 38h) en simpel naast de TV kast te plaatsen. De surround boxjes (10x12x18) komen zonder bevestingsmateriaal en moeten aan elkaar gekoppeld worden met een dun snoer van ~6mtr lang. Dit beperkt de mogelijkheden, ik heb ze bijv niet aan de muur kunnen bevestigen. Dus dan maar losstaand op de kast (1.8mtr hoog)

Ervaringen

Aansluiten en Configureren
De soundbar komt met een eenvoudige meertalige quickstart beschrijving. De is ruim onvoldoende om de installatie uit te voeren! De beschrijving bevat gelukkig wel een QR code welk je naar een downloadable handleiding leidt.
Lees deze handleiding gerust meerdere malen door, de aansluit en configuratie mogelijkheden zijn talrijk en voor elke situatie verschillend.
Ik heb gekozen voor de HDMI-eArc aansluiting aangezien deze het beste resultaat levert in combinatie met mijn LG televisie. Deze televisie gebruik ik ook als centrale HDMI heb voor de overige apparatuur.
IOS en Android app
Voor het configureren wordt verwezen naar de LG Soundbar app. Deze app wordt echter uitgefaseerd en is vervangen door de LG ThinQ app. De werking en opties van beide apps is nagenoeg identiek.
De app gebruikt Bluetooth om met de soundbar te communiceren, en dit kan niet gelijktijdig met andere functies. Dus even het geluidbeeld aanpassen terwijl je een film kijkt zorgt ervoor dat de film gepauseerd wordt.
Tuning
Het tunen van de soundbar set via de app verloopt over het algemeen heel soepel. Wees wel voorbereid op een kleine geluidswaterval als de afzonderlijke speakers worden getuned!
Geluid
Ik heb het geluid met zoveel mogelijk bronnen in verschillende omgevingen proberen te testen en daar ben ik wel wat specifieke dingen tegen gekomen.

Het gebruik van deze soundbar in kleinere ruimtes (< 5x5mtr) zal ik niet aanraden.
Het tunen van de soundbar in een game room verliep niet goed (snelle fluctuaties in volume) en hierdoor was de volume beheersing tussen harde en zachte geluids fragmenten niet optimaal.

In mijn U-vormige woonkamer verliep dit proces echter prima en ik heb kunnen genieten van een vol en helder geluid in de gehele kamer.
Muziek
De soundbar biedt geen online muziek services zoals bijv. de Sonos dat doet. Streamen van audio via bluetooth werkt echter voortreffelijk. Ook hier een mooi vol helder geluid, ook als we achter aan de eetkamer tafel zitten.
Voor 'standaard' audio gebruik vond ik de BassBoost instelling het beste resultaat geven, maar dat is voor ieder een persoonlijke beslissing.
TV en Films
Hier had ik de grootse uitdaging. De verschillende AV bronnen (SmartTV app, AppleTV en Blueray) leveren een scala van beeld en geluid op. De grootste uitdaging is om het juiste geluidsbeeld voor een geluidsbron te vinden. De AI instelling is hier het meest eenvoudig en levert (in mijn geval) meer als acceptable resultaten op.
Games
Dit is voor mij de lastigste.... ik ben niet echt een gamer. Hier ben ik geholpen door mijn zoon in combinatie met zijn PS5. De eerste pogingen waren in zijn game room, maar dat verliep niet naar wens.
De PS5 daarna op mijn TV aangesloten, spel laden en spelen maar (GT5 - geen Dolby Atos! - en Far Cry 6). De buren hebben kort mee kunnen genieten, de geluidservaring was overweldigend!
Het oordeel echter... nee, geen soundbar gebruiken voor games. Zijn koptelefoon geeft een betere ervaring.
Begrijp mij goed, niets slechts over de soundbar deze deed zijn werk fantastisch, echter om in een multiplayer game omgeving te gebruiken.... ik zou er nog eens goed over nadenken!

Oordeel

Ik ben nu in het bezit van een Sonos Beam (Gen 1) met 2 surround speakers. Zou ik deze vervangen door de LG DS70TR? Misschien/Waarschijnlijk wel.

Ik ben heel aangenaam verrast door de geluidskwaliteit (en ook door de prijs!).
Opbouw en configuratie is minder eenvoudig als dat ik gewend ben, maar dat is gelukkig maar eenmalig. Na het uitproberen van de verschillende configuraties en mogelijkheden (soms tot wanhoop van mijn vrouw) heb ik een kwalitatief uitstekende audio/video omgeving gecreeerd, waar ik verschillende films (Avatar, Dune, Openheimer, etc) opnieuw heb gekeken enkel om van de geluidservaring te genieten.

Ik heb echter bij vrienden en kennissen kennis kunnen maken met meer highend soundbar systemen (Denon, Bose, Samsung, etc) en ik moet bekennen die klinken nog weer beter. Deze zijn dan ook door de leveranciers geïnstalleerd en getuned.

LG levert met de DS70TR een mooi product voor een heel aantrekkelijke prijs, en deze soundbar levert voor mij heel mooie prestaties!

PS.
Blueray speler en USB heb ik niet echt getest, met name vanwege het feit dat geschikte content ontbrak. Voldoet te melden dat deze werken en ook zeer acceptabele resultaten leveren.

Heb jij ook een LG DS70TR?