€ 320,- bij HiFi Klubben

Bowers & Wilkins Pi8 (Zwart) Review

Dutchiee.tv
20 september 2024, laatste update op 20 september 2024, 1.066 views

Bowers & Wilkins Pi8 (Zwart)

Bowers & Wilkins heeft de opvolger van de Pi5 S2 en Pi7 S2 gepresenteerd: de Pi8. Maar de Pi8 brengt iets extra’s met zich mee. Benieuwd wat dat precies is? Je ontdekt het in deze review!

Pluspunten

• Prachtige in-ears die niet alleen classy ogen maar ook eens van goede materialen zijn gemaakt
  • Case van de Pi8 is van plastic, maar daardoor ook lekker licht
  • De case heeft ook nog eens opties voor snel- én draadloos laden en de mogelijkheid voor het doorgeven van audio via de meegeleverde 3.5 inch jack naar usb-c
  • Geweldig geluid, heel diep en vol
  • Oortjes gaan 6.5 uur mee én 20 uur totaal (in-ears+ case)
  • 15 minuten opladen = 2 uur speelplezier
  • Eindelijk weer een EQ - met nu ook een True Sound optie
  • D.m.v. een aanraking zijn de oortjes te bedienen

Minpunten

• ANC is niet slecht, maar ook niet ge-wel-dig. De AirPods Pro 2 dekken herrie 10% beter af
  • Met 399 euro, 399 dollar én £349 is het ook niet een bijster goedkope aankoop - toch zijn ze op dezelfde prijs gebleven als de voormalige Pi7 S2, waar de Pi8 wel echt een stuk beter is!

Bowers & Wilkins Pi8

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-22.jpg

Inleiding

Specificaties

Laten we aftrappen met de specificaties

Drive Unit: 12 mm carbon cone driver
Chipset: Qualcomm QCC5181
Bluetooth standard: 5.4 / SBC / AAC
Codecs: aptX Classic / aptX Adaptive (up to 24-bit/96k) / aptX Lossless (16-bit/44.1k)
Battery life: 6.5 hours (buds) / 20 hours (buds + case) 15 minute charge = 2 hours playback
USB charging: Yes (USB-C, fast charging support)
Wireless charging: Yes
Microphones: Three microphones per earbud for calls and ANC
Voice call quality algorithm: Alango VCP
Discrete DSP: Yes
Discrete DAC+amp: Yes
EQ : Yes (5-bands with True SoundTM bypass)
L-R earbud transmission: TrueWireless Mirroring
Wear sensor: IR (Hybrid IR + Cap sense TBC)
MFi pairing & app match: Yes
Multipoint: Yes (2 devices)
Case retransmission: Yes (aptX Adaptive)
Eartips: 4 pairs (XS, S, M, L)
Waterproof: IP54 (buds only)
Dimensions (case): 65 mm (w) x 29 mm (d) x 52 mm (h)

Unboxing

Hoog tijd de Pi8 eens van dichtbij te bekijken.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-1.jpg

Wat highlights van de oortjes, die op de doos zijn beschreven zijn:
- Wireless Charging
- CD Quality lossless audio
- Active Noise Cancelling (ANC)
- Up to 6.5 hours play time (voor de earbuds). De case kan in totaal nog 13.5 uur opladen, waardoor je toch zo’n 20 uur vooruit zou moeten kunnen.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-2.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-3.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-4.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-5.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-7.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-8.jpg

Natuurlijk wordt de Bowers & Wilkins Pi8 geleverd met een uitgebreide set accessoires. Naast de handleidingen ontvang je een USB-C naar USB-C kabel, een USB-C naar 3.5mm jack kabel (een bijzonder welkome toevoeging), en vier verschillende eartips, zodat de in-ears perfect op maat kunnen worden aangepast.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-9.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-10.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-11.jpg

Standaard zitten de medium tips op de Pi8. L, S en XS zijn nog beschikbaar worden in dit geval meegeleverd.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-12.jpg

En dan het belangrijkste: de Pi8 zelf. En wat ziet die er prachtig uit! De ronde vorm van de Pi8-case vind ik persoonlijk ook mooier dan het platte ontwerp van de Pi7 S2. Bovendien zijn de Pi8-oordopjes volledig opnieuw ontworpen om gebruikers de ultieme ervaring te bieden.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-13.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-16.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-15.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-18.jpg

De achterkant van de Pi8 is minder spannend, maar dat is in mijn optiek ook niet heel erg.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-17.jpg

Aan de binnenkant worden de oordopjes magnetisch op hun plaats gehouden in de case, net als de klep die stevig dichtklikt. Naast de magneten bevinden zich de laadpinnetjes. En opladen doet de Pi8 zeker efficiënt: met slechts 15 minuten opladen heb je al twee uur luisterplezier.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-19.jpg

Laten we het hebben over de oortjes zelf. Eerlijk is eerlijk, die zien er toch fantastisch uit? Ze stralen echt klasse uit, met een nette en hoogwaardige uitstraling. De buitenkant is afgewerkt met een soort glanzende glaslaag, wat een soort luxe uitstraalt. Bovendien is deze buitenkant, waar het Bowers & Wilkins-logo op af is gebeeld, aanraakgevoelig. Met een lichte tik kun je eenvoudig muziek pauzeren, afspelen en meer.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-21.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-23.jpg

Daarnaast zijn er aan de zijkanten kleine openingen waar de microfoons voor ANC en bellen zijn geplaatst. De Pi8 is spatwaterdicht, wat betekent dat je er ook prima mee kunt sporten. En eerlijk gezegd, dit is precies het soort oordopjes dat je mee naar de sportschool wilt nemen. De geluidskwaliteit is zo indrukwekkend dat je er helemaal in opgaat — perfect om jezelf naar nieuwe hoogtes te pushen tijdens een workout!

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-26.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-27.jpg

Een vaak vergeten detail is hoe belangrijk het is om kleine filters in de eartips te hebben. Dankzij deze filters kun je de eartips eenvoudig verwisselen voor schone exemplaren, zonder dat er oorsmeer of andere rommel achterblijft. Sommige merken voegen geen filters toe, waardoor vuil zich ophoopt in de oordopjes zelf — en dat wil je natuurlijk niet. Dus, een dikke plus voor Bowers & Wilkins!

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-28.jpg

Software

Het aansluiten van de Pi8 is super eenvoudig. Je kunt dit doen via de bekende Music-app van Bowers & Wilkins. Zelf koos ik ervoor om de bluetooth-instellingen te openen van mijn iPhone. De Pi8 verscheen meteen, vooral bij de eerste keer koppelen. Binnen no-time had ik verbinding met de oordopjes.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-31.jpg

Via de Music app wordt er een melding gegeven dat de Pi8 in te stellen is. Vervolgens wordt gevraagd één van de oortjes aan te tikken.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-33.jpg Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-35.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-36.jpg

Ready to go!

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-37.jpg

Via de app kan er uitleg worden gegeven over de functies. Bovenin staat ook direct de ruisonderdrukking (ANC), doorlating of uit functie.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-38.jpg Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-39.jpg

Voor het afspelen of pauzeren druk je éénmaal op de linker- of rechteroordop.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-41.jpg

Voor het afspelen van een volgend nummer druk je tweemaal op de linker- of rechteroordop.
En bij drie keer wordt een vorig nummer afgespeeld.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-42.jpgAfbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-43.jpg

Wanneer je wordt gebeld, druk je éénmaal op een linker- of rechteroordop.
Weigeren kun je door tweemaal op de linker of rechteroordop te klikken en ingedrukt te houden.
Dit geldt ook voor een oproep beëindigen.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-44.jpgAfbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-45.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-46.jpg

ANC (Active Noise Cancelling) kan worden geactiveerd door de linker Pi8 ingedrukt te houden, voor één seconde.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-47.jpg

Spraakassistentie, zoals Siri, activeer je door de rechter Pi8 voor 1 seconde in te drukken.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-48.jpg

Omdat in mijn Bowers & Wilkins Music app nog geen radiozender of podcast staat ingesteld, ga ik eerst eens zoeken naar wat muziek. In dit geval… Heldeep Radio (yea… what else).

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-54.jpgAfbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-55.jpg

Even toevoegen aan mijn bibliotheek… en klaar is… Ricardo!

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-57.jpg

In de app zijn er verschillende categorieën: Muziek, podcasts en Radio. In dit geval valt de podcast onder.. ja u raadt het al!; podcasts.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-58.jpg

In dit geval staan de laatste 20 afleveringen in de app van Oliver Heldens. Wanneer je op afspelen klikt krijg je eigenlijk de vraag waar je het wilt afspelen, zeker erg handig als je meerdere Bowers & Wilkins producten hebt.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-59.jpg

Het instellingenmenu geeft wat meer opties en info over de Bowers & Wilkins devices en bijvoorbeeld welke services zijn aangesloten (in dit geval TuneIn).

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-71.jpg

In geval van de Pi8 kunnen we hier de ANC aanpassen, een EQ aanpassen/instellen én naast de gekoppelde apparaten (zoals je telefoon) de aanraking bediening aanpassen. Ik loop er even doorheen.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-63.jpgAfbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-68.jpg

Waar ik met de Pi7 en Pi5 S2’s ook wel eens opperde voor een EQ hebben ze in dit geval toch echt een EQ mede mogelijk gemaakt in de Pi8. Zo kun je gemakkelijk de lo, lo-mid, mid, hi-mid en hi aanpassen. Daarnaast is er nog een optie voor True Sound.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-64.jpg Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-72.jpg

Zoals gezegd is er ook via de app te beheren welke devices connectie hebben met de Pi8.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-65.jpg

Aanrakingbediening zorgt ervoor dat er kan worden gekozen hoe de oortjes reageren wanneer de linker of rechter wordt aangeraakt. In dit geval zijn er twee opties.
Of ANC en spraakassistent .. of volumeregeling.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-66.jpg Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-67.jpg

Wanneer gewenst kunnen de Pi8 oortjes ook nog eens worden aangepast qua naam.

Afbeeldingslocatie: https://www.dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-pi8/600/1-70.jpg

Geluidskwaliteit en gebruik

De Pi8 is ontwikkeld door hetzelfde team achter de Px7 S2 (uit mijn vorige review) en de Px8, maar met een aantal belangrijke upgrades. In tegenstelling tot de oudere Pi5 S2 en Pi7 S2, die beide een 9,2 mm driver hebben (waarbij de Pi7 S2 ook een balanced armature heeft), is de Pi8 uitgerust met een 12 mm carbon cone driver. En dat maakt een merkbaar verschil in de audiokwaliteit. Bovendien biedt de Pi8 vijf aanpasbare EQ-modi, wat een hele fijne optie is.

Het geluid van de Pi8 is diep, rijk en helder. Ik heb - zoals gewoonlijk - veel geluisterd naar Oliver Heldens en Nora en Pure (podcasts), maar ook naar een breed scala aan muziek via Tidal. Van *Lifeforce Part II* van The Comet is Coming tot *At Last* van Etta James. Het is alsof de geluidskwaliteit van de Px8 in deze in-ears zit, wat te danken is aan dezelfde carbon cone driver die ook in de Px8 wordt gebruikt.

Met de meegeleverde USB-C naar 3.5 mm jack-kabel kun je de Pi8 zelfs aansluiten op een audiosysteem, bijvoorbeeld om een film te kijken in het vliegtuig. Voor USB-C apparaten, zoals een laptop, kan de case via de USB-C naar USB-C kabel worden aangesloten en wordt de audio doorgestuurd naar de oordopjes. Wat helemaal tof is, is dat je de Pi8 ook op een PS5 kunt aansluiten. Door simpelweg de 3.5 mm jack in de controller te pluggen, krijg je geweldig geluid zonder het ongemak van een zware, zwetende headset. Mijn Sony headset kan dus terug de kast in, want de Pi8 vervangt deze volledig!

De in-ears hebben een batterijduur van 6,5 uur, terwijl de case nog eens 13,5 uur toevoegt, wat een totaal van 20 uur maakt. En dat is indrukwekkend, zeker met de ANC ingeschakeld. Tijdens mijn eigen test haalde ik ongeveer 19 uur en 15 minuten, van het afspelen van muziek tot het terugplaatsen in de case. De AirPods gaan zo’n 24 uur mee.

De geluidskwaliteit tijdens het bellen is ook verbeterd ten opzichte van eerdere versies. Ik had al geen problemen met eerdere modellen, maar nu kan ik zonder moeite gesprekken voeren, waarbij de ander me duidelijk kan verstaan. Wat echt handig is, is het uitstekende bereik van de in-ears. Ik kan vrij rondlopen zonder mijn telefoon tegen mijn oor te hoeven houden, wat ideaal is omdat ik vrijwel altijd aan het lopen ben tijdens het bellen (in de woonkamer, buiten, werkkamer), waar dan ook.

Ook bellen via Microsoft Teams gaat soepel, waarbij mensen me duidelijk konden verstaan.

De infraroodsensor detecteert snel wanneer je een oortje uitdoet, waardoor de muziek automatisch pauzeert. Dit kan via de Music-app worden aangepast, maar het is vooral handig als je snel een gesprek wilt voeren zonder naar je telefoon te hoeven zoeken.

De Pi8 heeft uiteraard Active Noise Cancelling (ANC), met twee modi: transparency mode (handig voor situaties zoals het verkeer) en volledige ANC, waarbij alle achtergrondgeluid wordt onderdrukt. Hoewel de ANC uitstekend is voor in-ears, vond ik persoonlijk dat de Apple AirPods Pro 2 net iets beter presteerden, met zo'n 10% meer demping tijdens mijn tests. Vooral in de sportschool merkte ik dat de AirPods Pro 2 net iets beter geluiden dempen, maar de Pi8 doet het ook goed genoeg om je in je eigen bubbel te houden.

De Pi8 is IP54-gecertificeerd, wat betekent dat ze bestand zijn tegen een beetje regen en zweet. Ze zijn echter niet volledig waterdicht, dus zwemmen of duiken met deze oortjes is geen goed idee.

Bowers & Wilkins stuurde mij de Pi8 ongeveer een maand voor de lancering om te reviewen (en te houden). Ze krijgen deze review pas te zien wanneer die live gaat (hoi!), en hebben geen invloed op mijn mening. Gedurende die maand heb ik uitgebreid de tijd gehad om met deze oortjes aan de slag te gaan, en eerlijk gezegd ben ik behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit. Ik heb eerder de Pi7 en Pi5 getest, maar de Pi8 is echt een stap vooruit. De 12 mm drivers leveren een bijzonder zuiver geluid. Het is indrukwekkend hoeveel krachtig geluid uit zulke kleine in-ears komt.

De Pi8 is ontwikkeld door hetzelfde team van Southwater Research & Engineering dat ook verantwoordelijk was voor de Px7 S2(e) en Px8. Die modellen presteerden al geweldig, en dat is hier niet anders.

De Music-app van Bowers & Wilkins werkt soepel en biedt meer dan alleen basisfuncties. Je kunt er zelfs een hele audiobibliotheek mee beheren, van radiozenders tot podcasts – het kan allemaal.

Met de Pi8 heeft Bowers & Wilkins zichzelf overtroffen. De nieuwe pasvorm zit nog beter, er zijn verschillende opties zoals een aanpasbare EQ, en de vier meegeleverde eartips zorgen ervoor dat de oortjes bij iedereen goed passen. Ook de batterijduur is langer geworden, wat al een mooie vooruitgang is. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de geluidskwaliteit, en daar kunnen we kort over zijn: die is fantastisch. De lage tonen zijn voor in-ears verbazingwekkend diep, zelfs beter dan mijn AirPods Pro 2. De hoge tonen klinken helder en de middentonen zijn prachtig aanwezig.

In de maand dat ik de Pi8 heb gebruikt, heb ik mijn Apple AirPods Pro 2 steeds minder gepakt, ondanks dat ik veel Apple-apparaten gebruik en het makkelijk is om snel verbinding te maken. Toch kies ik telkens weer voor de Pi8. Zo kijk ik af en toe wat series, en ook dat klinkt helder, en goed. En als iemand die altijd op zoek is naar het beste, is dit voor mij de ultieme keuze. Dat de Pi8 met 399,- wat duurder is, dat is wel een duidelijk verschil. Het is in dit geval ook het premium segment voor in-ears.

Na 10 minuten staren naar het scherm, bedenk ik me dat ik eigenlijk alles al heb gezegd over deze in-ears. Ik heb ze zelfs voor de lol met de jack-kabel aan mijn pc gekoppeld, en ook dat werkt vlekkeloos. Terwijl ik dit schrijf, speelt Charlotte de Witte en geniet ik van de muziek. Kortom, ik ben een enorme fan van de Bowers & Wilkins Pi8, en daarom geef ik ze zonder twijfel de volle 5 sterren. Wat een geluid!

Heb jij ook een Bowers & Wilkins Pi8 (Zwart)?