REVIEW DISCLAIMER: Deze DS70T heb ik te leen gekregen van LG (via Tweakers) om te testen. In ruil voor deze review heb ik een beloning ontvangen van LG. LG, Tweakers of een andere leverancier heeft op geen enkele wijze invloed gehad op deze review.
FOTOS volgen snel!Introductie:
Na aanmelding voor het Tweakers LG-Test event werd ik uitgenodigd! Als kickoff van dit event hebben we een avond rond kunnen hangen op het LG-kantoor in Amstelveen met pizza en tech. Veel interessante nieuwe producten gezien en kunnen bespreken met de product specialisten van LG (Full transparant TV’s anyone?). Na een paar weken wachten, een mislukte bezorging verder, heb ik de DS70T ontvangen en flink aan de tand kunnen voelen!.
Wat over Mauritio omdat dit mijn eerste (grotere) review is. Audio en HT is voor mij niet nieuw. Al enkele jaren heb ik een mooie HT-set staan bestaande uit: 2x B&W CM8S2, 2x M1’s als rears en een HTM72 S2 als center. Alles word aangestuurd door een Marantz SR6013. Er is geen subwoofer in mijn huidige setup (door de WAF). Al met al een vrij klassieke setup (B&W/Marantz) die ik een prettig geluid vind hebben. Naast films via streamings diensten en Blu-ray word er ook regelmatig gegamed via een PS5 of muziek geluisterd (varierend van klassiek, rock en dance/house.
Dit lijkt misschien een oneerlijke vergelijking met de LG DS70T maar ik denk dat dit juist een interessant vergelijk is. Een plug-play systeem v.s. een wat uitgebreider systeem. Ga ik het verschil tussen een 529,- compacte soundbar met sub + Atmos en een “traditionele” >2500,- setup kunnen horen? En misschien nog belangrijker: kan mijn partner dat ook?
De verpakking:
De DS70T is compact verpakt in een kartonnen doos. Goed om te zien dat er zo min mogelijk plastic is verbruikt en alles zo efficient mogelijk is ingepakt. Eerste indrukken zijn dus goed maar LG: Made for Ipod?
:strip_exif()/m/310325/1SQPSLxwuzco30zqRHkd1zw0jpwlNIapcjRLVjoC6wbymxZDGq.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSLFa8smtv1WDojncCuT6xFwoxEIS1B5rIHIBXssIfgu9vS.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSL7HgbyxPQyaslnazBqNkCCADkv5HkuGQhqgAd3Lbl2SUi.jpeg?f=620xauto)
Worden die uberhaupt nog gemaakt en gebruikt?
Er zit een quickstart guide, safety information en garantieboekje bij. Ook zit er een handig template bij om de soundbar aan de muur te monteren.
Verder in de doos:
3 x 2.5A 250V stroomkabels
2 x montagebeugels voor de soundbar
Hoogglans zwarte afstandsbediening; vrij groot voor de hoeveelheid knoppen
Optical out kabel
Highspeed HDMI + ethernet kabel.
Speakerkabel
:strip_exif()/m/310325/1SQPSJejyvN6zwyVk3lRwRXyrgPVaoECDmwMvqw4JyNPJR9AlE.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
Bouwkwaliteit voelt in eerste instantie prima, de soundbar is wel erg licht dus dat maakt mij wel wat skeptisch over de ‘diepte’ in het geluid. Speakers hebben massa/klankkasten nodig om een ‘vol’ geluid te kunnen produceren. De rears worden aangesloten door een enkele stroomkabel en met elkaar verbonden met standaard speakerkabel. Deze twee kleine rears lijken goed in elkaar te zitten. Benieuwd hoe het pairing proces gaat, het is niet duidelijk welke speaker links of rechts is.
Dan de subwoofer; heeft wel wat gewicht en lijkt een flinke klankkast te hebben, maar hier slaat LG de plank mij betreft echt mis. De achterkant van de subwoofer laat een voedingskabel en pairing knop zien maar de afwerking...
Dat krijgt wel echt een hele dikke onvoldoende, het lijkt bijna alsof de sub met OSB gemaakt is en vervolgens aan de randen niet is afgewerkt. Voorzichtig met je vingers want een splinter heb je zo te pakken! Misschien ligt mijn lat erg hoog maar voor 500+ euro verwacht ik toch iets meer van een ‘premium’ merk. Bouwkwaliteit krijgt daarom een 6/10: goed maar met wat missers.
:strip_exif()/m/310325/1SQPSJm7FQmvctGPJz9GHbU5FGsi0LWgwe695VhULn74xyDX76.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSJpW5LoIo4uqbanF0eb5BQJdDaUAhb7wKay6jPwHznD4FF.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSJnKZX7MY8eVaTXhemFAa6bRwFGZBYLFDuplaxp93ETaET.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSKk8VK8wdMkyVm2UNwXXm6K5SyOqIUyA9cEjvE1SeXhqPE.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSKnD7VpjD1J0WRqdNiuEBCeOiPubrAsWtHvvLISjwyFqZw.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSKTwmonpDsigtOb8oB3ZqNOLdNIiBUvItZUg1fdHd5KXbU.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSKGi9z3DZbGE5CgokkxwcjXBqKRgVxm27zpKQLQxgBQe4U.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSKQaeWrTXhLPE5GBDJLdVMtqJjP4LAWb5GVgypIHN9TRss.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSKt9Jgi5AgcKRAqN9EogqQaxBDG9QfXLnMiWRL6mgB5nUP.jpeg?f=620xauto)
Setup:
Dan is het nu tijd om de soundbar aan te sluiten. We zijn net bezig met de woonkamer opnieuw in te richten dus dit echt een worst case scenario voor elke setup. Laminaat parket, behang op de muren en een leren bank. Weinig demping dus, benieuwd of we een kalibratie moeten doorlopen om het optimale geluid uit de soundbar te krijgen.
De soundbar komt op ooghoogte te staan, ik zal hem dus niet aan een muur hangen. Door dit kastje komt de soundbar op oorhoogte te staan. De rears staan op oorhoogte haaks gericht, tijdens de review zullen we hiermee spelen om te kijken of er een optimale hoek is. In de handleiding staat hierover niets vermeld, dat zou een mooie toevoeging zijn.
Aansluiten was een fluitje van een cent, het nadeel van dit soort draadloze setups is wel dat je best wat stopcontacten vrij moet hebben. In dit geval 3, de soundbar/rears/sub. Terwijl in de “traditionele” setup dat slechts 1 is met speakerkabels. Hier overigens geen probleem omdat dit achter de plint kan.
Dus: HDMI erin en gaan toch? Nou nee blijkt, wat ik ook probeer er is geen on-screen display. Dat houd dus in dat wanneer je iets wil regelen je aan de slag moet met de LG soundbar app op je telefoon en daar zitten m.i. wel wat haken en ogen aan. Er is wel een half-bakken AI stem in het engels die wat kreten roept zoals de output of automatic pairing maar daar houd het helaas mee op. Instelbaarheid van het apparaat zonder app is dus eigenlijk 0.0, gemiste kans LG! Maar over die app later meer. Nu eerst door naar het belangrijkste: het geluid!
Het geluid:
Na een paar dagen spelen heb ik een paar serieuzere luistertests erop zitten: korte conclusie het is echt niet heel slecht. De subwoofer doet vrolijk mee al is hij op hoger volume wel wat “muddy” (Muddy of modderig betekent dat de subwoofer de lagen van de laag-frequentie geluiden niet goed kan scheiden. Het klinkt dus een beetje alsof je met je poten in de modder stapt). De surrounds zijn vrij helder alhoewel ik hier mis dat je geen individuele volume regeling kan hebben op links/rechts. Dat betekent dus dat ze eigenlijk altijd even hard staan mee te doen, voor een serieuze room-correction een grote nogo.
Dan over de soundbar zelf; je zou verwachten het pronkstuk van dit stukje audio. Helaas moet ik jullie teleurstellen dit is niet heel goed (bij films). Sterker nog: er is nauwelijks verschil te horen of geluid uit het links, rechts of het midden komt. Nu verbloemen de surrounds dat goed door heel zachtjes mee te spelen op die kanalen maar als je deze uitschakelt word het pijnlijk duidelijk: het is een bak geluid zonder richting. Je kunt jezelf natuurlijk afvragen of je dit effect goed kan bereiken met een soundbar van een meter in doorsnede dus wellicht liggen hier de verwachtingen te hoog. Ter referentie; de CM8S’en staan hier een meter of 3.5 uit elkaar, de scheiding tussen links en rechts hoor je dus goed. Voor films krijgt de soundbar dus een mager 6.5je waarbij het eerder naar de 6 dan de 7 neigt. Houd je de surrounds netjes aan dan valt het effect mee.
Tijdens het luisteren van muziek is dat geen probleem. Zo is er een flinke hoeveelheid muziek afgespeeld van Froukje, I Prevail, Drs P, Charlotte de Witte en Mozart maar daar presteert deze combinatie uitstekend, je hebt minder last van de muddy bas omdat het vaak 1 enkele type bastoon is. Je hoeft minder scheiding tussen links/rechts te hebben kortom een prima cijfer voor muziek(8/10).
LG Soundbar app en ervaring:
Zucht, weer een app erbij. De app ziet er clean uit en doet wat het moet doen maar waarom moet de app mijn locatie hebben? “Location permission setting is required to get Wifi-information or download the owner’s manual”… Wacht. je moet locatie gegevens delen voor het downloaden van een owners manual? Bijzonder en volstrekt onnodig, een prompt met land zou voldoende moeten zijn. LG : dit is een flinke min, zoveel mogelijk data proberen te verzamelen op deze obscure is gewoon niet okay. Ook het niet hebben van een simpel OSD is echt een mega misser.
Eenmaal over dit punt heengestapt connect ik vrij eenvoudig de soundbar: bluetooth aan, verbinden en de app werkt. Dit is de informatie die we eigenlijk zochten voor het instellen van de DS70. Maar helaas ook hier blijkt het vrij eenvoudig.
Naast het selecteren van de verschillende modi: AI Sound Pro, Standard, Music, Cinema, Clear Voice Pro, Sports, Game, Bass Blast / Bass Blast +. Kun je nog spelen met de volumes van de front/sub/rears en voor het hele profiel spelen met een mini equaliser (bass/mid/treble). Soundbar lijkt settings niet heel goed te onthouden, vaak neemt ie alles weer over maar soms moet ik alles weer opnieuw instellen (Dat kan aan deze unit liggen, ik heb de oorzaak niet vast kunnen stellen). Uiteindelijk heb ik die gelaten voor wat ze waren want de meest basale zaken zijn niet goed instelbaar. De verschillen tussen de verschillende modi is wel duidelijk. Na wat proberen toch vaak gekozen voor AI Sound Pro, dit gaf in mijn optiek het prettigste geluid voor films. Ook werd automatisch Atmos of DD geselecteerd als dit vanuit de source kwam. Dat werkt dus allemaal prima. Volume regelen via de app is instantaan dus de app is zeker niet traag of laggy, daar scoort LG weer punten.
Naast de locatie gegevens is het ontbreken van een fatsoenlijke kalibratie ook wel echt een minpunt, niet elke kamer is hetzelfde en het niet kunnen finetunen van L/R behoort wat mij betreft echt bij elke entry level HT. Niet elke woonkamer is symmetrisch in opstelling dus wil je daarmee wel een beetje kunnen spelen.
/m/310325/1SQPSIcmBHTx7rchlGA0YPqS6ZvOiYudiL29s9nQe7YZolLnbT.png?f=620xauto)
/m/310325/1SQPSI1eJviZsVkiNytRC8Z4bMij6viuK0FkEsRbWhKBpfwq7B.png?f=620xauto)
:strip_exif()/m/310325/1SQPSIP4SYgTfw2OvmCKykuvYEafEXAQiQxoDuZ9aFXKsZO2RB.jpeg?f=620xauto)
/m/310325/1SQPSIAX3LI2CdVBYRjZXtBJGpPvSIHLnEhnYqiWP71UVZKr8D.png?f=620xauto)
De soundbar kan ook werken middels ThinQ app van LG maar ik had geen zin om een uitgebreide app review te schrijven, het gaat immers om de soundbar en het geluid.
De LG DS70T soundbar biedt een gemengde ervaring. Hoewel de installatie eenvoudig is en de soundbar een strak design heeft, zijn er enkele belangrijke tekortkomingen die niet over het hoofd gezien kunnen worden.
Pluspunten:
- Eenvoudige installatie: De soundbar is snel en gemakkelijk aan te sluiten.
- Design: Compact en modern, past goed in verschillende interieurs.
- Geluid bij muziek: Presteert goed bij het afspelen van muziek, met een heldere weergave en een redelijk goede bas.
Minpunten:
- Bouwkwaliteit: De afwerking van de subwoofer laat te wensen over, met scherpe randen en een goedkope uitstraling.
- Geluid bij films: De soundbar mist richting en diepte, wat resulteert in een minder meeslepende filmervaring.
- App-afhankelijkheid: Het ontbreken van een on-screen display maakt de soundbar sterk afhankelijk van de app, die niet altijd gebruiksvriendelijk is.
- Kalibratie: Geen mogelijkheid tot fijne afstemming van de geluidsinstellingen, wat een gemiste kans is voor een premium product.
De LG DS70T is een degelijke soundbar voor muziek, maar schiet tekort als het gaat om een volledige home theater ervaring. Voor de prijs van €529,- biedt het niet de premium kwaliteit die je zou verwachten. Voor wie op zoek is naar een eenvoudige en compacte oplossing voor muziek, is dit een goede keuze. Echter, voor een serieuze home theater setup, blijft een traditionele, meer uitgebreide installatie de voorkeur genieten. Als zelfs de partner liever het geluid heeft van die grote zwarte dozen dan weet je al hoe laat het is: Cijfer: 6.5