Logitech MX Vertical Review
16 september 2024, laatste update op 17 september 2024, 608 views
Rapporteer
Product gekocht
Review is gebaseerd op mijn eerste indruk van een paar dagen gebruik. De muis is qua ergonomie wel in orde denk ik, ook voor mensen met wat grotere handen.
Verder vallen een hoop dingen mij ook wel tegen, zeker gezien de relatief hoge prijs. Wie wil er bijvoorbeeld van die luide knoppen, waarom moet er zo'n rubber coating op (die er altijd afgaat), waarom geen vakje voor de dongle, alleen pairen met Logitech Options+ (geen Linux support) etc.
Pluspunten
- Design
- Niet te klein
- Ergonomie
- USB-C
Minpunten
- Erg luide knoppen en scrollwiel
- Posittie forward/backward knop te hoog
- Gecoat plastic
- Kleur
- Geen vakje voor dongle
- Voelt goedkoop aan
- Pairen unified receiver met Logitech Options+
3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb deze muis nu een aantal dagen in gebruik, dus deze review is vooral gebaseerd op mijn eerste indruk. Het kan zijn dat ik later juist positiever of negatiever over de muis ben. Ik heb hiervoor jaren de Delux M618 Plus (bedraad) gebruikt, dus daarmee kan ik deze muis het best vergelijken.
Positief
Laten we beginnen met de zaken die mij in positieve zin opvielen. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind het ontwerp van de muis wel aardig. Over het algemeen ronde vormen, met hier een daar een wat strakkere lijn. Vooral hoe de knoppen in het ontwerp geïntegreerd zijn spreek mij aan.
Dan misschien wel het belangrijkste, de ergonomie. Ik heb relatief grote handen met een breedte van 9,5 cm een lengte 20,5 cm. Ik moet zeggen dat de maat best prima is, als ik mijn hand helemaal strak om de muist heen vouw, dat steken mijn vingers misschien 1 cm voorbij de knoppen. Maar in de praktijk pak ik de muis vaak net wat losser vast en dan past het allemaal goed. Dit is vergelijkbaar met de M618. Wel is het zo dan deze muis wat smaller (je duim en wijsvinger zitten dichter bij elkaar) en minder stijl is (je hand staat wat schuiner naar links). Dat is wel even wennen, maar verwacht niet dat dat heel veel uitmaakt.
Tot slot ben ik blij dat er een usb-c aansluiting opzit, welke makkelijk vanaf de voorkant te bereiken is
Negatief
Het eerst dat mij opviel is dat me de knoppen (en het scrollwiel) erg veel lawaai maken. Het is echt een harde scherpe click. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan een wat stillere muis, maar waarschijnlijk wen ik er ook wel weer aan.
De positie van de twee knoppen aan de linkerkant is wat mij betreft ook niet ideaal gekozen. Als ik de muis normaal vast hou, dan zit mijn duim ongeveer 1 cm onder en 1 cm voor de voorste knop. Daardoor moet ik aardig rijken om ze te bedienen, al helemaal voor de achterste knop
Er is gekozen voor zo'n zachte rubberachtige coating om meer grip te realiseren. Ik ben hier helemaal geen fan van. Deze coatings zorgen altijd voor problemen, ze slijten eraf of worden plakkerig, allebei lelijk en vervelend. Hiermee heeft deze muis dus door het gekozen ontwerp en beperkte levensduur. Tenminste op een gegeven moment wordt het gewoon een lelijk ding.
De muis is erg licht, samen met de al genoemde coating en de luide knoppen voelt het mij allemaal wat goedkoop aan. Ook het missen van een vakje voor het opbergen van de dongle draagt allemaal niet bij aan de algehele beleving.
Ik heb de muis voor +-60 euro gekocht als ik dat vergelijk met de 20-30 euro voor een Delux muis vind is de deze Logitech eigenlijk gewoon erg overpriced. Wel is het zo dat de Delux M618 een bedrade muis was, dus wellicht is dat waar deze muis zich positief onderscheid?
Update 17 september - Alleen pairen met unified receiver via Logitech Options+ tool?
Ik dacht laat ik ook eens kijken hoe de muis via Bluetooth werkt. De muis kan met drie apparaten gekoppeld worden, dus ik dacht pak gewoon het eerste kanaal. Op zich ging bluetooth koppelen prima (nog niet echt getest of het voor de rest ook goed werkt). Maar toen kwam het, door op kanaal 1 een bluetooth verbinding aan te gaan was de default verbinding met de usb receiver verbroken.
Misschien ligt het aan mij, maar ik kreeg hem met geen mogelijkheid meer gepaired. Uit pure ellende maar een Windows bak opgestart en de Logitech Options+ software gedownload, hiermee kon ik de muis weer koppelen. Let dus op zonder Windows en of wellicht Mac OS kan je dus gewoon je muis niet meer gebruiken. Ik begrijp echt niet waarom dit überhaupt mogelijk is om eerlijk te zijn.