JBL Tune 770NC (Paars) Review
Ik betaalde € 79,80 inclusief verzenden. Bewust een model uitgezocht wat AAC ondersteunt vanwege de wat beter geluidskwaliteit in combinatie met Apple hardware zoals iPhone, Mac en MacBook Pro. Ook vind ik de kleur paars redelijk hilarisch. Ik zag pas later dat er ook een LIVE 770 is, die iets comfortabeler en degelijker zou zijn.
De geluidskwaliteit is voldoende. Het geluid wordt niet harder of anders van klank als je wisselt tussen anc/ambient/praten.
Hij veel te strak om je hoofd, zelfs als je een gemiddeld formaat hoofd hebt. Daarom alleen al gaat hij terug. Ik voel na 10 minuten gewoon mijn hartslag kloppen onder de koptelefoon.
Net als bij de draadloze speakers van JBL, hoor je ongevraagde bedieningsgeluiden, altijd even hard(!) en dat is niet helemaal uit te zetten.
Pluspunten
- Bovengemiddeld geluid voor deze prijsklasse
- Keuze uit vier kleuren, ook bedraad bruikbaar
- Stabiele Bluetooth functies
- Start vlot op, reageert vlot op knoppen
- Equalizer en firmware etc via app
- Geen krakend plastic
- Makkelijker meenemen dankzij scharnierende constructie
- AAC ondersteuning dus mooi voor iPhone cq Apple hardware
Minpunten
- Oncomfortabel knellend
- Behoorlijk stevige ruis hoorbaar in elke modus(!)
- Harde, onnodige bedieningsgeluiden kunnen niet uitgezet
- 'Nederlands' gesproken versie app is Engels
- Snel te warme, plastic oorkussens
- Oorkussens zijn niet te vervangen
- Matige resultaten microfoon qua bellen
- Knoppen lastig te vinden op de tast
2 van 5 sterren (Slecht)
Er is een JBL app – die overigens soms niet met de koptelefoon kan verbinden, zelfs als je iPhone tegelijkertijd er muziek op aan het afspelen is – waarmee je een equalizer kunt gebruiken en de firmware kunt updaten.
Er zitten twee microfoontjes ingebouwd, voor anc en bellen. Ga je, bijvoorbeeld tijdens het bedienen met je vinger langs zo'n microfoontje of raakt iets anders, zoals zelfs maar een haarlok daar, dan hoor je dat heel hard versterkt door de koptelefoon. Dit probleem had ik met eerdere koptelefoons niet, net als dat de knoppen niet heel duidelijk te onderscheiden zijn. Jammer, want ook bij een wat goedkoper aanvoelend ontwerp hadden deze voor hetzelfde geld een stuk makkelijker te vinden kunnen zijn.
Wissel je tussen anc, ambient en talktru, dan wordt dat op vol volume uitgesproken door de interface van de koptelefoon. Ook bij aan/uitzetten moet je naar deze zogeheten stemcommando's luisteren. Wat een rare naam is, want jij als gebruiker zou toch stemcommando's moeten geven, als dat al zou zijn wat het waren. In werkelijkheid spreekt het apparaat uit wat je al aangegeven hebt en dus al weet.
Behoorlijk irritant dat dit niet gewoon het volume van wat je luistert volgt. Het is uit te zetten in de app – maar niet heus – want in plaats daarvan krijg je dan een keiharde 'pingel' te horen bij aan/uit/anc-setting veranderen.
Staat het geluid uit, dan hoor je een stevige ruis. Het maakt daarbij niet uit in welke anc-stand de 770NC staat. Er is zelfs zoveel ruis dat ik soms vaag een radiostation er tussendoor hoor. Kortom dit is geen ruis die veroorzaakt wordt door de ruisonderdrukking maar afkomstig van radio-interferentie op de slecht afgeschermde elektronica.
De oorkussens zijn van kunstleer, oftewel plastic. De ervaring leert dat die vroeg of laat meestal gaan vervellen. Plastic wordt al gauw warm en zweterig, zeker als je er mee gaat rondlopen of sporten, maar ook kun je de oorkussens er niet af halen om te vervangen door nieuwe of ander materiaal.
Er blijkt een iets degelijkere versie te bestaan met de naam JBL LIVE 770, maar ik ben deze middenklasser zat en ga dit keer wat meer uitgeven. Ik weet nog niet welke het wordt maar in ieder geval geen JBL, Medion of SoudCore. In ieder geval iets waar mijn oren wél helemaal in passen of als ik die niet kan vinden, desnoods in-ear dopjes met siliconen afsluiting.