€ 179,- bij Coolblue.be

Garmin Instinct 2 Grafiet (Grafiet) Review

12 september 2024, laatste update op 12 september 2024, 1.004 views Rapporteer

De Garmin Instinct 2 is een perfect horloge als je graag een smartwatch met lange batterijduur en een no nonsense uitstraling wilt. Het Garmin ecosysteem, waar je automatisch toegang toe krijgt, geeft je veel informatie en mogelijkheden, zoals het toevoegen van extra widgets of het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsplan. Het horloge is erg stevig en zeer goed afleesbaar, hoewel je daar in het donker wel met één druk op de knop het backlight voor moet inschakelen. Het scherm is enkel in zwart-wit en te bedienen met de knopjes in de kast, wat prettig werkt tijdens het sporten. Het levert niet de mooie beelden op zoals horloges met een OLED-scherm.
Voor de prijs (vaak minder dan €200,-) koop je zeker een tophorloge, dat waar voor zijn goed biedt.

Pluspunten

• Lange batterijduur
  • Goede bouwkwaliteit
  • Uitgebreide functionaliteit

Minpunten

• Vormgeving is controversieel
  • Geen touchscreen
  • Geen kleurenscherm

Inleiding
Zo'n anderhalf jaar geleden ging ik op zoek naar een smartwatch, met als voornaamste reden om me iets meer te verdiepen in mijn lichaam en me te helpen bij het sporten. Na wat online onderzoek kwam ik uit bij dit horloge.

In de doos
Wanneer je de doos opent, blijft de inhoud beperkt tot een oplader en een horloge. Het snoer van de oplader is erg kort en enkel uitgerust met USB-A. Hij sluit fijn aan op de achterkant van het horloge en na anderhalf jaar merk ik nog geen slijtage.

Bouwkwaliteit
De Garmin Instinct 2 is gemaakt van een veredeld soort plastic. Dat geeft niet per se een premium gevoel, maar echt goedkoop wordt het ook niet. Ik kan niet zeggen dat ik erg voorzichtig ben geweest met dit horloge, maar de kast en het scherm zijn na anderhalf jaar gebruik nog onberispelijk. Dat geldt niet voor de siliconen horlogeband. Hoewel deze heerlijk om de pols zit, begint deze toch wat slijtageplekken te vertonen.

Scherm
Wanneer je de Garmin aanzet valt één ding gelijk op: het scherm is zwart-wit. Dit komt doordat het een transflectief memory-in-pixelscherm is, wat enkel beeld geeft door weerkaatsing van invallend licht. Dit levert een zeer helder beeld op, ook bij direct zonlicht in zonnige omstandigheden. Daarnaast zorgt het voor een lange batterijduur (hierover later meer). Groot is het scherm niet, maar de losse pixels zijn duidelijk te zien. Hierdoor doet hij toch af en toe wat ouderwets aan, hoewel er niet snel problemen door ontstaan. Bij enkele details, zoals de verschillende zones van de slaap die in grijstinten worden weergegeven, is het gebrek aan kleur een duidelijke handicap.
De interface is makkelijk aan te passen, waardoor je direct kunt zien wat je wilt zien.
Het systeem zelf vraagt even oefening, maar na een paar dagen ben je daar wel aan gewend.

Batterijduur
Wil je een smartwatch die je bijna nooit op hoeft te laden? Met deze Instinct 2 zit je goed! Gemiddeld doe ik richting de vier weken met de batterij zonder GPS te gebruiken. Gebruik je deze echter wel, dan moet je voor elk uur gebruik zeker een dag aftrekken van de maximale batterijduur van 28 dagen. Nadeel van dit zuinige horloge is dat je het oplaadsnoer kwijt kunt raken, aangezien je deze maar weinig nodig hebt.
Mijn indruk is dat de batterijcapaciteit na anderhalf jaar nauwelijks is afgenomen, maar dit kan ik niet bewijzen. Wel is het zo dat er door de lange batterijduur weinig laadcycli nodig zijn.

Garmin en smartphone-integratie
Hoewel dit misschien meer een sporthorloge is dan een hardcore smartwatch, kan de Instinct 2 ook meldingen van je horloge laten zien. Veel meer dan dat is het niet, wil je reageren dan zul je je telefoon moeten pakken. Zelf heb ik de meldingen dan ook uitgezet, het geeft mij meer rust.
Een Garmin koop je ook voor de Connectapp. Hierin kun je alle data zien die je horloge heeft bijgehouden, met mooie grafieken en andere toffe dingen. Denk aan je persoonlijke records, gepersonaliseerde trainingsplannen en mogelijkheden om routes naar je horloge te sturen.

Functionaliteit
Het belangrijkste onderdeel: waarom zou je nu deze of een andere (Garmin) smartwatch kopen?
Allereerst is het fijn om de tijd te kunnen zien (toch het belangrijkste van je horloge). Persoonlijk heeft het me geholpen om meer te gaan sporten. Het registreren van je activiteiten of het volgen van een trainingsprogramma stimuleert erg. Bovendien helpt dit horloge je om bijvoorbeeld het tempo constant te houden of juist aan te passen om een zeker doel te behalen. Tevens is dit horloge uitgerust met de functie Hersteltijd. Hiermee kun je bepalen hoe lang je lichaam nog uit moet rusten voordat je je volgende activiteit uit kunt gaan voeren.
Een laatste onderdeel dat erg handig kan zijn is de GPS-functie, die je route vastlegt. Zo kun je een vooraf gedownloade route lopen en hoef je nooit meer op een bordje te kijken. Ook is het mogelijk om naar een ingegeven GPS-coördinaat of je beginpunt te navigeren. Zo raak je nooit meer verdwaald ;-).

Voor iedereen die een functionele smartwatch die er conventioneel uitziet en een goede batterijduur heeft onder €250,- zoekt, kan ik de Garmin Instinct 2 aanraden.

Heb jij ook een Garmin Instinct 2 Grafiet (Grafiet)?

Goeie review!

Heb er zelf ook een, ruim een jaar, alleen dan de solar versie.

Ikzelf vind het _juist_ fijn dat het geen touchscreen is, en ben ook wel blij dat het geen kleur is. Misschien gek, maar de kleuren mis ik helemaal niet (behalve misschien dan bij het slaap-overzicht-scherm), en het touchscreen ook niet, want de knoppen werken goed en snel, en geen kans om mis te klikken of fout te swipen.

Snap dat dit niet voor iedereen geldt, maar dacht, is misschien leuk om een net ander perspectief te lezen :)
Mijn Vivoactive 3 had een transflective LCD scherm: goed te zien in zonlicht en met kleur, maar de batterijduur was uiteindelijk wel beperkt daardoor. Bovendien zag het er niet echt fantastisch uit (ik heb nog een review hier op tweakers staan). Ik snap wel dat die tussenstap tussen OLED en dit memory pixel sterhm is geschrapt.